FACEBOOK

Még egyszer a Volvo Kupáról

Még egyszer a Volvo Kupáról
hozzászólás, 2011.02.27.

Visszatekintésünkben szubjektív alapon, a személyes élmények felelevenítésével tekintünk vissza a magyar válogatott elmúlt hetére, a debreceni és a miskolci vendégszereplésre.

Már Debrecenben, sőt, már az előkészületek idején lehetett érezni, hogy Kelet-Magyarország fontos ünnepi eseményként kezeli a magyar férfi vízilabda-válogatott fellépését. A telt ház kifejezés mennyiségi mutató, jól jelzi, hogy az érdeklődés mekkora, a helyek elfogytak, az uszoda lelátói megteltek. De hogy az élmény mit jelentett az "ünnep" részvevőinek, azt csak a helyszínen lehetett megtapasztalni.


Szurkolók a meccseken - Kovács Anikó és vlv-képek (2011.2.22-25.)

Családok sokasága nézte elégedetten, érintésnyi közelségről a legnagyobbakat, Kiss Gergőt, Kásás Tamást és a többieket. Gyerekek tucatjai várták a bajnokokat mindig, mindenhol. Csak még egy fényképet! - és türelmesen állt pózba minden játékos - végeláthatatlan tömeg közepén. Hihetetlen volt nézni, ahogy Madaras Norbert hatalmas embergyűrűben türelmesen, aláírásról aláírásra halad előre, fél óra alatt megtéve öt métert.

Lehet, hogy a póló szabályaival nem volt tisztában mindenki, elképzelhető, hogy a fiatalabb játékosokat nem ismerték név szerint, de az a szeretet, sőt büszkeség, amivel fogadták a fiúkat Debrecenben és Miskolcon - megható volt. Festett piros-fehér-zöld zászlók az arcokon, ki tudja honnan előkerített réges-régi magyar mezek, sőt, vízilabda-sapkák - külsőségekben is felkészültek a sportszeretők, hogy mutassák, szeretettel, tisztelettel azonosulnak a néhány órára, néhány napra városukba érkezett vendégekkel.

Miskolcon az első meglepetés akkor ért minket, amikor a sportlétesítmény bejáratánál láttuk, hogy a Kemény Dénes városi uszoda felavatásakor készített tenyérlenyomatot elhelyezték az ünnepélyes megnyitón leleplezett emléktábla alatt.

A medencetér két végébe mobil lelátókat építettek, méghozzá nem is akárhogy. A vizet leengedték, a talapzatot rögzítették, majd újra feltöltötték vízzel a medencét. (A torna alatt kétségbeesetten próbált megfelelni feladatának a Blikk fotósa, akit gyakorlatilag csak azért küldtek el Miskolcra, hogy valamilyen módon demonstrálja ezt a különleges építési módot...)

 A medence két oldalán így 9 sor magas, 508-508 férőhelyes lelátó készült, amelyek segítségével a nézőterek együttes "kapacitása" 1500-ra nőtt. Elővételben a jegyek több mint egyharmada fogyott el, ami annak is tulajdonítható, hogy a torna előtti szombaton a város szülötte, Biros Péter két órán át árulta a belépőket a Szinva teraszon. Nem csoda, hogy őt és Kemény Dénest köszöntötte a legnagyobb ováció a mérkőzések előtti bemutatásnál.

A mai világban a legjobban talán az a tény jellemzi az esemény valódi össztársadalmi jellegét, hogy a tornára egyaránt eljött Miskolc város előző és jelenlegi polgármestere, mindketten szót váltottak az uszoda névadójával - a helyi viszonyok ismerői tudják, hogy ezt miként kell értékelni.

A rendezők figyelmességére pedig csak egyetlen példa: fél órája sem kezdtük el első élő közvetítésünket, amikor odajött egy helyi szervező és megköszönte, hogy említést tettünk a tudósítás bevezetőjében arról, hogy tökéletesek a munkafeltételeink, jól működik a wifi is az uszodatérben.

Ami a dolog szakmai részét illeti, nos arról részben a játékosok, részben a szövetségi kapitány többször is nyilatkozott. A játékosok közül többen már most szívesen láttak volna erősebb ellenfeleket, de mindenki megértette (kénytelen volt :-), hogy a lassú, folyamatos összecsiszolódáshoz, a fiatalok több játéklehetőségéhez nem lehet rögtön a szerbekkel, a horvátokkal vagy a montenegróiakkal barátságos meccseket vívni. Kemény Dénes úgy igyekezett lehetőséget adni az utolsó pillanatban 19-es létszámúra csökkentett társaság tagjainak, hogy minden alkalommal pihentetett "biztos csapattagokat" is. Debrecenben két, Miskolcon az első napon egy, a harmadik napon három olimpiai bajnok ült nézőként a medence partján, hogy a többiek megmutathassák, mit tudnak.

VIDEÓK:

Kemény Dénes a Volvo Kupáról (Magyar Televízió, Sport7, 2011.2.27.)


Szivós Márton a Volvo Kupáról (Hattól nyolcig, Duna TV, 2011.2.28.)

Az utolsó napon, a magyar meccs után a lelátókon szinte mindenki a helyén maradt és az eredményhirdetést is végigtombolták a nézők. Olyan hangzavart csináltak, hogy a legjobb kapusnak járó díjat tévedésből először nem másnak adták át, mint Madaras Norbertnek, aki ilyen megtiszteltetésben még biztosan sosem részesült, úgyhogy ezúton is gratulálunk!

A zárónapi program után legalább százan álltak az uszoda bejáratánál, hogy elbúcsúzhassanak a haza induló játékosoktól.

Hírlik, hogy a következő esztendőben (a londoni olimpia évében) egy nyugat-magyarországi város pályázik legnagyobb eséllyel a Volvo Kupa megrendezésére. Az biztos, hogy Miskolc magasra tette a mércét számukra!

A Volvo Kupa-győztes magyar válogatott (a képről hiányzik az utolsó mérkőzésen nem szerepelt Kásás Tamás, Kiss Gergely és Varga Dániel)

1 régi hozzászólás

kathleen hozzászólása
2011.02.28. 14:47

Nekem pedig az tetszik, hogy milyen szeretetteljesen tudtok írni a csapatról! Csak így tovább! :)