FACEBOOK

Alma a fájától - messze esett, de nem nagyon

Alma a fájától - messze esett, de nem nagyon
hozzászólás, 2011.02.20.

Élete első válogatott mérkőzésére készül, a Volvo Kupára nevezett keret tagja: Balczer József. És ha valaki most döbbenten elölről kezdené újraolvasni cikkünk első mondatát, sietve jelezzük: nem maradt le egy esetleges keretbővítés híréről, az UTE centere nem a magyar, hanem az ausztrál válogatott tagjaként mutatkozik be a miskolci közönség és a televíziós nyilvánosság előtt. A 26 éves vízilabdázót egy kis bemutatkozásra kértük.

- A szüleim hároméves koromban Ausztriába, majd hat hónappal később Ausztráliába menekültek Magyarországról. Tízévesen kezdtem pólózni, mivel az úszást unalmasnak találtam. Szerencsére apukám gyermekkorában pólózott Magyarországon, az ő hatására kezdtem el én is játszani. A junior válogatott csapattal kijutottunk a 2003-as nápolyi junior VB-re. Az Ausztrál Nemzeti Ligában csaknem 10 évet játszottam és beválasztottak az All-Star csapatba is. Húszévesen kimentem Amerikába tanulni, s Kaliforniában állami bajnokságot nyertem a West Valley College színeiben. Két évet töltöttem Amerikában, aztán visszamentem Ausztráliába és ott játszottam tovább, Perthben, a University of Western Australia csapatában.

- Milyen az ottani pólós élet? Mi a hasonlóság, mi a legnagyobb különbség?

- A legnagyobb különbség az, hogy ott mindenki munka mellett játszik. Ebből kifolyólag az edzések korán reggel és késő este vannak. Magyarországon professzionális játékosok vannak és ezáltal itt sokkal gyorsabb és fizikailag erőteljesebb a játék.

- A civil életben mivel foglalkozol?

- Könyvelőként végeztem és a gazdasági részét viszem a családi vállalkozásunknak.

- Hogy kerültél az UTE csapatához?

- A válogatott edzője mondta, hogy több esélyem lenne bekerülni a nemzeti csapatba, ha Európában játszanék. Apukám révén volt magyar kapcsolatom, aki ajánlott az Újpestbe, így kerültem ide.

- Tizenhét bajnokidon 16 gólt dobtál, tehát nem megy rosszul. Milyenek a tapasztalataid, hogy érzed magad?

- Tetszik, nagyon sokat tanultam, fejlődtem a csapat segítségével. Októberben jöttem és bár sok változás volt a csapatban, mióta itt vagyok, úgy gondolom, nehéz, de jó úton haladunk. Szeretem a csapattársaimat, jól érzem magam velük, jó együtt dolgozni.

- Magyar válogatottság nem fordult meg a fejedben...?

- Itt születtem, de nincs magyar útlevelem, csak ausztrál állampolgár vagyok. Meg aztán a magyar válogatott centerei a legjobbak között vannak a világon...

- Milyen reményekkel csatlakozol az ausztrál csapathoz, mire számítasz és személy szerint mit szeretnél elérni ezen a túrán?

- A legfőbb célom az volt, amikor Budapestre jöttem játszani, hogy bekerüljek az ausztrál válogatottba. Ha az edző megadja a lehetőséget, hogy bizonyítsam képességeimet, igyekszem élni ezzel. A célom az, hogy keretszűkítés után is a csapat tagja maradjak.

- Milyen az ausztrál válogatott? Kérlek, pár mondatban írd le nekünk - ha nem titok - az erősségeit, gyengéit!

- Fiatal a csapat - a többi pedig egyelőre még titok :-).

- Milyen út vár rátok az olimpiai kvalifikáció során?

- Az óceániai kvalifikációs zónában az új-zélandi válogatott lesz a legerősebb ellenfelünk. Ha őket sikerül legyőznünk, akkor biztosan ott leszünk 2012-ben Londonban.

- A magyar vízilabda-rajongók, a vlv olvasói nevében sok sikert kívánunk a miskolci bemutatkozáshoz és további pályafutásodhoz!


Az ausztrál válogatott európai túrán részt vevő keretének tagjai:

Joel Dennerley (University of Southern California, USA/UNSW Wests Magpies), Carl Zvekan (UNSW Wests Magpies) - kapusok.

Balczer József (UTE/UWA Torpedoes, AUS), Johnno Cotterill (NC Chios, Görögország/UNSW Wests Magpies), Chris Dyson (Balmain Tigers), Jeremy Davie (University of Southern California, USA/Sydney University Lions), Blake Edwards (Victorian Tigers, AUS), Rob Maitland (csapatkapitány, CN Barcelona, Spanyolország/Sydney University Lions, AUS) Anthony Martin (CN Sabadell, Spanyolország/ KFC Queensland Breakers, AUS), Tyler Martin (RN Camogli, Olaszország/Drummoyne Devils, AUS), Mace Rapsey (University of Southern California, USA/UNSW Wests Magpies, AUS), Aidan Roach (Zak, Szerbia/Drummoyne Devils, AUS), Joel Swift (Fremantle Mariners, AUS), Aaron Younger (Szeged-Beton/Fremantle Mariners, AUS).


A jövő hét magyar vonatkozású vízilabda-programja:

Február 22., kedd, Debrecen:

18.00 Magyarország-Kanada
(vlv)

VOLVO KUPA (Miskolc, Kemény Dénes Sportuszoda):

Február 23., szerda

17.00 - Kanada-Németország
19.00 - Magyarország-Ausztrália (SportKlub és vlv)

Február 24., csütörtök

17.00 Ausztrália-Kanada
19.00 Magyarország-Németország (SportKlub és vlv)

Február 25., péntek

17.00 Németország-Ausztrália
19.00 Magyarország Kanada (SportKlub és vlv)


Jegyinformációs telefonvonal: 46/560-454