FACEBOOK

Sztrájkolnak a francia klubvízilabda szereplői

Sztrájkolnak a francia klubvízilabda szereplői
hozzászólás, 2011.01.23.

Franciaországban a hétvégén elmaradtak a bajnoki mérkőzések, s a klubok nyílt levélben követeltek normális logisztikai munkát a szövetségtől, jelezve, hogy a jelenlegi helyzet miatti tiltakozásul február 25-éig nem játsszák le bajnoki meccseiket. A Montpellier kapusától, a sokszoros magyar válogatott Jászberényi Gábortól érdeklődtünk a részletek felől.

- Hosszú ideje panaszkodnak a csapatok arra, hogy a szövetség nem biztosít megfelelő körülményeket a bajnokság lebonyolításához. Elsősorban a bíráskodást illeti sok kritika, nem pusztán a meccsen hozott ítéletek miatt, hanem azért is, mert a bírók gyakran nem a kellő komolysággal viszonyulnak a számukra hobbi-programot jelentő vízilabdamérkőzésekhez. Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy egy hete a Reims-Aixleblanc bajnoki mérkőzésen egyszerűen nem jelentek meg a játékvezetők. A két csapat megegyezett, hogy a hivatalos jegyzőkönyvben döntetlen eredményt szerepeltetnek, de azért játszanak is egyet, s a nézőtérről lehívtak két embert, ők vezették le a meccset... Mi a múlt szombaton Marseille-ben játszottunk, ott is úgy volt, hogy csak egy játékvezető lesz, aztán az utolsó pillanatban szereztek valahonnan egy harmadosztályú játékvezetőt.

 

- Miért okozhat problémát a bíróküldés?

 

- Itt Franciaországban sokat kell utazni egy meccsre. Fizetni kell a játékvezető útiköltségét, szállását és étkezését is, és úgy látszik, a szövetség ezen szeretne spórolni. Bonyolítja a helyzetet, hogy a vízilabda jelenleg ugyanahhoz a szövetséghez tartozik, mint az úszás, a műugrás, a műúszás és a klubok szerint ez is hátráltatja a bajnokság profi lebonyolítását. Harmadosztályú, negyedosztályú bírókat küldenek a meccsekre - ha küldenek egyáltalán. Volt olyan, hogy női bíró vezette a meccsünket.


- És amúgy milyen a bíráskodás?

 

- Katasztrofális, ez is az egyik baj, vagyis hogy szakmailag sincsenek a helyzet magaslatán.  Nehéz elviselni például egy 23:6-os kiállítási arányt idegenben - úgy, hogy zónázunk... -, még akkor is, ha Franciaországban hagyományosan megfújják a hazai pályát.

 

- Hogy lett ebből sztrájk?

 

- A Reims-Aixleblanc meccsen történtek után a két csapat kezdeményezett egy nyílt levelet, amihez a többi klub is csatlakozott. Ennek eredményeként február 25-éig egységesen nem játsszák le a klubok a bajnoki meccsüket, hogy felhívják a figyelmet a bajnokság és egyáltalán a vízilabdaélet professzionális szervezésének szükségességére.

 

- Nem jelent ez anyagi veszteséget számotokra?

 

- Nem, a fizetésünket megkapjuk, hiszen nem a mi hibánkból nem játszunk. Annyit azért hozzátennék, hogy itt Franciaországban valóságos nemzeti sport a sztrájkolás. Minden szakmában gyakran fordul elő munkabeszüntetés, az emberek mindig mindenért sztrájkolnak.

 

- Hogy megy egyébként neked és a csapatodnak? Hogy érzed magad?

 

- Nagyon jól.. Sikerült beilleszkednem, elégedett vagyok a körülményekkel és a csapatom is elég jó. Mindent elmond, hogy Marseille-ben, a legjobb francia csapat otthonában egy hete döntetlent értünk el, a klub történetében először sikerült ott pontot szerezni. Második helyen állunk a bajnokságban úgy, hogy az őszi szezonban idegenben játszottunk a legnagyobb ellenfelekkel, most itthon lesznek a nagy derbijeink. Ha minden hazai meccset hozunk, akkor akár az első helyen is várhatjuk a rájátszást. Habár most az is benne van a pakliban, hogy tornarendszerben fejeződik be vagy a jelenlegi állással ér véget a bajnokság.

- Köszönjük a tájékoztatást!