FACEBOOK

Interliga: Honvéd, Szolnok, Pécs

Interliga: Honvéd, Szolnok, Pécs
hozzászólás, 2010.11.12.

Hosszú csend után úgy tűnik, mégiscsak lesz Interliga-versenysorozat ebben a bajnoki szezonban is. A csapatok száma csökken, de lehet, hogy ez csak átmeneti.

Mint emlékezetes, szerb kezdeményezésre tavaly rendezték meg először a Jadranska Liga mintájára létrehozott új nemzetközi klub-bajnokságot, az Interligát. Magyar részről a Vasas, az Eger, a Szeged, az FTC, a Honvéd és az UTE vett részt a tornán, amely elsősorban a fiatalok számára jelentett bizonyítási lehetőséget. Ez természetesen látszott az eredményeken, sokan máig vitatják, hasznos volt-e úgy gyarapítani az egyébként is zsúfolt versenyprogramot, hogy az élcsapatainkat legyőző szlovákokat és románokat lélektanilag hozzászoktattuk ahhoz, hogy van keresnivalójuk ellenünk... (A tornát pontveszteség nélkül a Partizan nyerte a Vasas és az Eger előtt.)

Az Interliga első évadjában Halmos R. Péter, az egriek ügyvezető igazgatója képviselte a magyar klubokat a versenysorozat lebonyolítására alakult, belgrádi székhelyű cég vezetésében. A sportvezető arról tájékoztatta a vlv-t, hogy hosszas megfontolás után, elsősorban az Euroliga új lebonyolítási rendje miatt az Eger, a Ferencváros, a Vasas és a Szeged ebben az évben nem indul az Interligában.

- Az Euroliga következő szakaszában az eddigi kieséses párharc helyett két csoport lesz, ami további hat mérkőzést jelent. A távolmaradó négy csapat vezetői is úgy ítélik meg, hogy van létjogosultsága az Interligának, és szeretnénk, ha egy év múlva - talán átgondolva a magyar rendszert is, s kicsit változtatva - újra beleférne az összes érintett csapat programjába az Inteliga, hiszen biztos, hogy hasznos lenne minden hétvégén jó meccset játszani.

Halmos R. Péter helyett - aki a közvélekedés szerint nagyon lelkiismeretesen, komoly munkát végezve látta el a magyar érdekek képviseletét az elmúlt szezonban - mostantól Gulyás Zoltán, az MVLSZ ügyvezető igazgatója vesz részt a versenysorozat "működtetésében". A továbbiakról tőle érdeklődtünk.

- Októberben Budapesten volt egy értekezlet, amelyen az érintett csapatok képviselői vettek részt. Ekkor körvonalazódott az új kiírás, tisztázódtak a feltételek is. A magyar csapatok - Honvéd, Szolnok, Pécs - azzal a feltétellel vállalták a részvételt, hogy a torna szervezői által ígért költségtérítés felét előlegként megkapják. (Ebből az utazást és a hazai mérkőzések megrendezésének költségeit fedezik, a szállást mindig a házigazda biztosítja a vendég csapatnak.) A két szerb klub, a Partizan Belgrád és a Vojvodina mellé belép az állítólag megerősödött Crvena Zvezda, indul a Kassa is, míg a Nagyvárad valószínűleg nem, hiszen képviselője a budapesti megbeszélésen sem vett részt. A magyar klubok elküldték Belgrádba az általuk lehetségesnek tartott játéknapok listáját, s most várjuk, hogy visszakapjuk az "összefésült" versenynaptárt, valamint a torna szabályzatát a belgrádiaktól. Eredetileg november 15-e körül indult volna a sorozat, ez nyilván kicsit csúszik, de a technikai egyeztetések befejezése után megkezdődhet a bajnokság. A magyar csapatok egymás elleni eredményeit ugyanúgy a magyar pontvadászat meccsei adják majd ki, mint tavaly. A mérkőzéseken a játékvezetőket, az ellenőrt és a zsűrit a hazai csapat biztosítja majd. Amennyiben tehát megérkezik Belgrádból a részletes program és a szabályzat, a szövetség és a klubok illetékesei még egyszer átnézik, s ha rábólintott mindenki, kezdődhet az Interliga új szezonja.


Az Interliga 2009-2010. évi (első) szezonjának végeredménye:

1. Partizan Belgrád 54,
2. Vasas 32,
3. Eger 28,
4. Vojvodina 27,
5. Hornets Kosice 23,
6. Honvéd 22,
7. Szeged 21,
8. Ferencváros 19,
9. Nagyvárad 11,
10. UTE 0 pont