FACEBOOK

Molnár Tamás FINA-játékvezetői vizsgát tett

Molnár Tamás FINA-játékvezetői vizsgát tett
hozzászólás, 2010.11.08.

Közismert, hogy háromszoros olimpiai bajnokunk, a még mindig aktív játékosként szereplő Molnár Tamás nem edzőként, hanem játékvezetőként képzeli el visszavonulása utáni közvetlen vízilabdás jövőjét. Bár még első karrierje sem ért véget, a másodikban is jelentős lépést tett előre a hétvégén, amikor részt vett a FINA kétnapos játékvezetői kurzusán, amelynek végén a nemzetközi szerepléshez nélkülözhetetlen vizsgát is letette.

Az aktív játékvezetőknek kétévente részt kell venniük ilyen szemináriumon, továbbá sikeres vizsgával bizonyítani, hogy továbbra is alkalmasak nemzetközi mérkőzések vezetésére.

MOLNÁR TAMÁS a VLV-nek:

- Az idén két ilyen kurzus volt, egy Athénban, egy most Dubrovnikban. Ezen 50-60-an vettek részt és nagyon jól sikerült számomra. Szeretettel fogadtak, kíváncsiak voltak a véleményemre, arra, hogy a játékos bizonyos esetekben miként próbál túljárni a bíró eszén. Nagyon élvezetes és hasznos volt, láthattam a dolgokat kicsit más szemszögből, megismerhettem, hogy a játékvezetők és a delegátusok miként gondolkodnak.

- Hogy zajlott a kurzus?

- Csütörtök este érkeztünk, a tréning két napig tartott, sok közös foglalkozással, beszélgetéssel, vasárnap reggel pedig volt egy írásos vizsga.

- Ez milyen volt?

- Tesztet kellett kitölteni. A feladatok 80 százalékánál meg voltak adva válaszok és meg kellett jelölni a jót. Az utolsó 10 kérdésnél pedig el kellett dönteni, hogy a válasz igaz vagy hamis.

- Mi az eredmény?

- Ezt csak később közlik.

- Mit érzel, hogy sikerült?

- Nem hiszem, hogy aggódnom kell, csalódott lennék, ha nem sikerült volna.

- Mivel jár ez?

- Ha megvan, akkor a magyar szövetség jelölhet, s mehetek a FINA felügyelete alatt megrendezett meccsekre vezetni.


- És a LEN?

- Az egy külön vonal. Mindkét szervezetnek van egy listája, amelyre fel kell kerülni ahhoz, hogy az ember nemzetközi mérkőzésen bíráskodhasson. A LEN-nek vannak ugyanilyen kurzusai, ahol meg kell felelni az elvárásoknak. Igazából ameddig Euroligában játszom, addig ezt nem erőltetjük, hiszen összeférhetetlen lenne.

- Jelenleg hány magyar játékvezető van az általad említett listán a FINA-nál?

- Nyolc vagy kilenc. De minden országnak kvótája van, mi nagy pólós nemzet lévén hét játékvezetővel vehetünk részt a FINA égisze alatt rendezett világversenyeken.

- Egyedül voltál most kint a magyarok körül?

- Nem, Molnár Peti, Vogel Gábor, Kun Gyuri, Székely Balázs és Gege (Kiszelly Gábor, a szerk.) is itt volt.

- Kerültél furcsa helyzetbe, volt valami érdekes sztori?

- Talán az érdekes, hogy amikor egy konkrét kérdésben megkérdezték a véleményemet, elég nyilvánvaló volt, hogy az esetet nem a védő, hanem a center szempontjából ítéltem meg. Erre a szlovén Margeta megjegyezte, előre sajnálja azokat a bekkeket, akiknek a meccsén bíráskodni fogok...

A vizsga természetesen sikerült, az MVLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke, Császár György november 12-én tette közzé azon magyar játékvezetők listáját, akik 2011-ben a FINA rendezvényein bíráskodhatnak.

A keret:

Dr Fekete Balázs, Juhász György, Kun György, Molnár Péter, Dr Molnár Tamás, Székely Balázs, Vogel Gábor.