FACEBOOK

Mégis "jó" a NeoCitran - nincs doppinglistán

Mégis "jó" a NeoCitran - nincs doppinglistán
hozzászólás, 2010.11.03.

Egy hete jártunk utána annak, hogy Benedek Tibor egy megfázás elleni szer használata miatt kényszerült kihagyni olasz bajnoki meccsét. Nos, mint kiderült, tévedésen alapult az olasz sportorvos "ítélete", s a Pro Recco csapatkapitánya nyugodtan játszhatott volna.

Nagy vihart kavart sportolói körökben cikkünk, amelyben Benedek Tibor jóindulatúan figyelmeztette a hazai sportolókat: vigyázzanak a NeoCitran használatával, nehogy akaratuk ellenére doppingvétséget kövessenek el. Sportorvosoknál, de még a doppingellenőrzésért felelős magyar szakembereknél is égtek a telefonok. Hozzánk is eljutott a hír, hogy a megfázás elleni "házi kúra" elemeként használt NeoCitran mégis "tiszta" lehet, így megkerestük Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjét.

 - Nincs tiltólistán a NeoCitran. Valóban volt olyan időszak, amikor ez a szer a fenilefrin-tartalma miatt felkerült a doppinglistára, de levették, évek óta nem szerepel rajta. Két dolog lett itt összekeverve. A fenilefrin és a pszeudoefedrin. Az utóbbit valóban visszatették a tiltólistára, és vannak olyan recept nélküli készítmények, megfázás elleni szerek, főleg kombinációk, amelyek tartalmaznak pszeudoefedrint. Ez a szer egy időben fent volt, majd levették, s aztán visszatették a listára. Most az az ajánlás, hogy 24 órával  a verseny, a meccs előtt abba kell hagyni a szedését és akkor nem lehet baj. Ezt a kettőt keverték össze.

- A NeoCitran nem pszeudoefedrint tartalmaz, hanem fenilefrint, ami viszont nincs rajta a tiltólistán. Nagyon sok évvel ezelőtt tényleg tiltott volt, de körülbelül hat éve nem az, így nyugodtan lehet használni a NeoCitrant. A félreértés ellenére úgy gondolom, jó dolog, hogy gondolkodnak, kétségeket fogalmaznak meg a sportolók, valóban célszerű inkább megkérdezni, ha az ember bizonytalan. A gond itt az volt hogy a kérdésre hibás válasz született.