FACEBOOK

Vélemények a sorsolásról

Vélemények a sorsolásról
hozzászólás, 2010.10.31.

Pikáns találkozások egész sora: testvérek egymás ellen, extraklasszisok volt csapatukkal szemben. Az Euroliga és a LEN Kupa sorsolással kialakult párosításairól nyilatkozott a VLV-nek: Kiss Gergely, Kásás Zoltán, Steinmetz Ádám, Biros Péter, Szécsi Zoltán, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga Tamás, Gergely István, Benedek Tibor, Kásás Tamás és Madaras Norbert.

Euroliga

A csoport

Jadran Herceg Novi (montenegrói)
TEVA-VasasPlaket
Szeged Beton

Primorac Kotor (montenegrói)

KISS GERGELY a VLV-nek:

- Mondtam korábban a fiúknak a Vasasban, hogy amilyen az én formám, biztos, hogy a Kotort megkapjuk, hiszen elvileg mind a három montenegróit mellénk sorsolhatták volna - na az kicsit durva lett volna. Benne volt a pakliban a Partizan, meg a Recco is, így viszont kicsit "fekete ló" a csoportunk. Nem lehet tudni, hogy a Herceg Novi mire lesz képes, mert játszottunk ugyan velük nemrég Szarajevóban, de akkor még Barna sem szerepelhetett, ahogy én sem és egyébként is idény eleji volt felkészülési torna volt. Akkor kikaptunk, de ismerjük őket, látjuk az erősségeiket meg a gyengéiket és én elég sokat játszottam ellenük, csak tavaly tízszer.

- Az mennyit számít a Herceg Novival kapcsolatban, hogy Ivovics és a Zlokovics elment tőlük?

- Nagyon sokat számít, mert Zlokovics termelte a kiállításokat, Ivovics pedig fáradhatatlanul dolgozta ki a helyzeteket. Ugyanakkor lehet, hogy egy csapat jobban jön ki abból, hogy nem két-három sztárt kell kiszolgálni, hanem mindenki egy kicsit többet ad bele a közösbe. A jelenlegi Novi szerintem verhető, hazai pályán mindenképpen. A Kotornál pedig kérdés, hogy milyen lesz a csapat helyzete jövőre, hogyan alakulnak az anyagi helyzet miatti problémáik, ki vállalja a játékot, ki nem. A Szeged ellen nem játszottuk, csak edzőmeccset, de ott sem voltam még sem én, sem Barna. Úgyhogy nincs még kialakult kép az erőviszonyokról.

- Mégis azért hogy látod a továbbjutási esélyeket?

Szegeden kezdünk. Ha mondjuk nyernénk ott, és utána a Kotor ellen, akkor azt mondom, hogy az első két meccsen nagy lépést tettünk a továbbjutás felé, de hát ez még messze van. Elkezdjük, készülünk az Euroligára, de azért még van a jövő héten egy Debrecen meg egy Fradi elleni meccsünk, amiket próbálunk jobb játékkal abszolválni, mint a tegnapi mérkőzést a BVSC ellen. Az Euroligában hazai pályán mindenképpen győznünk kell mindhárom csapatot ellen, hogy ne essünk el a továbbjutástól.

- Az, hogy saját volt csapatot ellen játszol, a kotori "Bestiák" tiszteletbeli tagjaként, mit jelent számodra?

- Azt hiszem, hogy én nagyon nagy tapsot fogok kapni kint, a csapatom meg nagyon nagy füttyöt, de ez valahol így van rendjén. Várom nagyon a Kotor elleni meccset... 

KÁSÁS ZOLTÁN a VLV-nek:

- Lehetett volna jobb is, meg rosszabb is. Abban biztos voltam, hogy legalább az egyik magyar csapatot megkapjuk. Az volt a kérdés, hogy melyiket.

- Milyen esélyt látsz?

- Esély mindig van. A Herceg Noviból elment Zlokovics és Ivovics a Reccóba, de hát azt tudjuk, hogy a montenegrói csapatok nagyon jók. Kérdés, hogy a Kotornál mostanában ismét jelentkező feszültségek, anyagi természetű gondok mennyire komolyak. Ebben a szakaszban már nincs könnyű meccs, ez van, erre kell felkészülni. Egyszer idegenben is "itthon" játszunk, s olyan szempontból szerencsénk van, hogy a két montenegrói utazást is megoldhatjuk úgy, hogy Belgrádba felbuszozunk és onnan elrepülünk Tivatba. Látok esélyt a továbbjutásra, az biztos, hogy még kevesebb hibával kell játszanunk. Addig még lesz néhány meccsünk, megpróbálunk odafigyelni és nagyon komolyan vesszük a feladatot.

STEINMETZ ÁDÁM a VLV-nek:

- A Herceg Novinak kifejezetten örülök, ellenük mindig összekapja magát a csapat és az Euroligában nagyon jó a mérlegünk a "Novi" ellen. A két magyar klubnak természetesen nem, hiszen az volt a vágyam, hogy egyikkel se találkozzak, nemhogy mind a kettővel. Jó erős csoport lett így. Bár minden rosszban van valami jó, így legalább kétszer mehetek haza... Nem szívesen játszom ismét volt csapatom, a Vasas, ahol most már a testvérem is játszik és nem utolsó sorban Kiss Gergő, volt csapattársam és nagyon jó barátom is. De hát ez van, nyilván félre kell tenni most minden ilyen érzést. Összességében azt mondom, nem lehetetlen a továbbjutás ebből a csoportból.


B csoport

Pro Recco (olasz)
Spartak Volgográd (orosz)
Budva (montenegrói)
Vojvodina (szerb)

BENEDEK TIBOR a VLV-nek:

- Szerintem egész jó ez a sorsolás. Most már a szokásainkhoz híven megyünk Oroszországba, de inkább messzebb kelljen utazni, mint hogy nehezebb ellenfélhez a közelbe.

KÁSÁS TAMÁS a VLV-nek:

- Nem volt kétségem afelől, hogy az orosz tundrát nem fogjuk megúszni. Szerencsére csak egy orosz csapat volt, ha kettő lett volna, biztosan mindkettőt behúzzuk. A csoport talán a legkevésbé erős, de az utazás szempontjából talán a legrosszabb. Jobban örültem volna egy kicsit erősebb csoportnak, de mondjuk hazamehettünk volna egyszer vagy Barcelonába. Ezt kaptuk, mindegy. A többi csoport sokkal keményebbnek tűnik, ilyen szempontból szerencsések voltunk.

MADARAS NORBERT a VLV-nek:

- A helyek nem tetszenek, ahova utazni kell, de ez van. Minden évben megkapjuk az oroszokat, lassan betelik az útlevelem a vízumokkal... Jó lett volna egy magyar csapattal játszani, legalább egyszer hazamehettünk volna...


D csoport

Jug Dubrovnik (horvát)
Barceloneta (spanyol)
Primorje Rijeka (horvát)
ZF-Eger

BIROS PÉTER a VLV-nek:

- Könnyű csoportra ebben a szakaszban már nem lehet számítani. Ahogy nézem a csoportokat, mindegyik kiegyenlített, egy-két csapat kivételével nem lehet favoritot megnevezni. A miénkből is bárki továbbjuthat, természetesen szeretnénk az első kettőben végezni. Úgy érzem, erre minden esélyünk megvan, ha tényleg összeszokik ez a csapat. Nem azt mondom, hogy simán, de továbbjuthatunk, továbbjutunk!

- Hogy értékeled az ellenfeleket?

- Nem tudom, milyen a Barceloneta, nagyon rég játszottam spanyol csapattal, legutóbb még a Honvéddal, talán éppen a Barceloneta ellen. Igaz, horvát klub ellen is rég szerepeltem, nem úgy mint Hosiék, akik gyakorlatilag minden évben összekerültek a Duvbrovnikkal. A pontos névsort sem tudom, hogy ki játszik  most a Dubrovnikban és a Rijekában...

- Mondok egy-két nevet...

- Jó, néhányat én is tudok... De nyilván most elkezdünk majd felkészülni. Nagyon fontos a jó rajt, idézőjelben a leggyengébbel kezdünk, igaz, idegenben, hogyha akarunk valamit, akkor a spanyolokat meg kell vernünk oda-vissza.

- Hogy értékeled a "magyar csoportot"?

- Hááát, jó lenne, ha vállvetve mennének be a magyarok a legjobb nyolc közé. Ez a csoport talán még a miénknél is kiegyensúlyozottabb, itt tényleg mind a négy csapat eséllyel pályázik a továbbjutásra. Aki abban a csoportban pontot szerez idegenben, nagy lépést tesz a továbbjutás felé, s e nélkül szerintem nem is lehet majd megszerezni az első két hely valamelyikét.

SZÉCSI ZOLTÁN a VLV-nek:

- "Középutas" csoport, minden kalapból olyan ellenfelet kaptunk, akinél nehezebbet is sorsolhattak volna, de egyikből sem kaptunk olyat, akit mi választottunk volna. A célunk nyilván a továbbjutás, de nem lesz könnyű. A másik két magyar csapat csoportja jobban tetszik, a Kotor elég sokat gyengült tavaly óta és szerintem a Herceg Novi is. Abból a csoportból szerintem továbbjuthat mind a két magyar csapat.

- A tiétekből hányadik helyen tartod reálisnak a továbbjutást?

- Ugyanazt tudom mondani, amit a selejtezőcsoport előtt: jó játékkal, kis szerencsével lehetünk csoportelsők, ugyanakkor kis pechhel, rosszul játszva simán kieshetünk.

VARGA DÁNIEL a VLV-nek:

- Ott voltam a helyszínen, érdekes volt, ez volt az első sorsolás, amin részt vettem, kíváncsi voltam rá, ezért mentem el, meg azért, mert Szivós Marci küldött nekem hagymalekvárt és azt ott vettem át. (Még nem kóstoltam meg.) A csoportunk nehéz, főleg amiatt, mert az Eger helyett kaphattunk volna sokkal könnyebbet. Ha abból a kalapból a Vojvodina vagy a Barcelona érkezik, akkor azt mondom, kötelező a továbbjutás, így viszont azt, hogy nem mi vagyunk a csoport esélyesei, de az biztos, hogy vagyunk olyan erősek, hogy az összes hazai meccsen elvárhassuk magunktól a győzelmet és ha esetleg emellett sikerül pontokat elhoznunk vagy Egerből, vagy Dubrovnikból, akkor az továbbjutást érhet.

- Mit szólsz a magyar csoporthoz?

- Azt hiszem, hogy ott mindenkinek 50 százalék esélye van.

- Nem lehet, akkor 200 százalék jön ki...

- De azért, mert két továbbjutó hely van. Akkor úgy mondom: 25-25 százalék esélye van mindenkinek az első helyre és a másodikra is. A Szegednek az a hátránya, hogy a legkevesebb Euroliga-tapasztalattal rendelkezik, de itt nüansznyi különbségek vannak. Bízom abban, hogy mindkét magyar csapat bekerül a legjobb nyolc közé, de azt is jó eredménynek tartanám, ha ez csak az egyiknek sikerülne.

VARGA DÉNES A VLV-NEK:

- Az első gondolatom az volt, hogy nem sikerült elég távolra igazolni ahhoz, hogy ne játsszak az Egerrel. Mindenesetre állok a meccsek elébe. A két jobbik csapat valamelyikét idegenben le kell győznünk, ami nem lesz egyszerű. De az egriek nyilatkozataiból úgy látom, hogy még nem álltak össze teljesen, igyekszünk ezt meglovagolni.

- Hogy látod a magyar-montenegrói csoportot?

- Szurkolok a Vasasnak, hogy továbbjusson, meg a Szegednek is, de a piros-kékeknek érthető módon kicsit jobban. Kívánom, hogy mindketten megverjék a balkáni csapatokat.


LEN Kupa, nyolcaddöntő

FTC Fisher-Klíma-Cattaro (montenegrói)

VARGA TAMÁS a VLV-nek:

- Megmondtam, hogy a Cattaro lesz...Nagyon örülök neki és mindenképpen tovább kell lépnünk. Nem azért örülök, félre ne értse senki, hogy kiütjük a volt csapatomat, sem lekezelően nem beszélek róluk, mert már csak egyetlen ember játszik a régi csapatból, hanem egyszerűen azért, mert kaphattunk volna nehezebb ellenfelet. Cattaróban játszani nem könnyű senkinek, nem fogják odaadni nekünk sem könnyen a győzelmet, de akkor is azt mondom, méghozzá egyértelműen, hogy tovább kell jussunk. Tudom, hogy kik játszanak ott, fiatalok, s olyan idegenlégiósok, akik azért nem a lagmagasabb minőséget képviselik. Csak a biztos továbbjutás elfogadható. Itthon játszunk először, már ezen a meccsen mindenképpen el kell dönteni a továbbjutás kérdését és akkor nyugodtan utazhatunk Kotorba.

Groupama Honvéd-Hornets Kosice (szlovák)


GERGELY ISTVÁN a VLV-nek:

- Korábban többször hívtak Kassáról, hogy mondjak véleményt az Interligában hozzájuk utazó csapatokról, s amikor mi mentünk oda, akkor én éppen nem játszottam, nem is utaztam, ezért számomra valahogy benne volt a levegőben, hogy egyszer el kell mennem Kassára, a Kassa ellen játszani... Most ez összejön. Megmondom őszintén, a Kassát elég erős csapatnak tartom, ilyen az Interliga vagy olyan, azért csak megvertek minden magyar csapatot és otthon azt hiszem senkitől sem kaptak ki. Edzőtáboroztunk is velünk, ismerjük őket és bár bízom abban, hogy két győzelemmel továbbjutunk, azért kaphattunk volna könnyebb feladatot is... Számomra természetesen külön "bukéja van" ennek a párosításnak, nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen fogadtatásban részesülök az ottani meccsen. Nagyon rég voltam ott, de a kassaiak nagyon jó fejek, nagyon szeretem őket, emiatt számomra egy kis plusz izgalmat is jelent ez a párosítás.