FACEBOOK

LEN Kupa - Francia víkenden a Fradi és a Honvéd

LEN Kupa - Francia víkenden a Fradi és a Honvéd
hozzászólás, 2010.10.21.

Péntektől vasárnapig nyolc európai városban 32 csapat küzd meg azért, hogy bejusson a második számú kontinenstorna nyolcaddöntőjébe. Az FTC Fisher Klíma Nizzában, a Groupama Honvéd Marseille-ben szerepel, s mindkét magyar csapat esélyes a könnyebb folytatást ígérő csoportelsőségre. A program, valamint Varga Tamás és Mátyás Zoltán nyilatkozata.

A Fradi már csütörtökön elindult a francia Riviérára, a Honvéd csak pénteken repül Marseille-be, ahol a legfrissebb információk szerint rendeződni látszik az utcai helyzet, megszűnt a repülőteret érintő blokád, s a tornán szereplő másik két külföldi csapat már meg is érkezett.

A "magyar csoportok" teljes programja

G csoport - Nizza (Franciaország)

Október 22., péntek


19.00 FTC-Vouliagmeni (görög)
20.30 Olympic Nice (francia)-Duisburg (német)

Október 23., szombat

18.30 Duisburg-FTC
20.00 Olympic Nice-Vouliagmeni

Október 24., vasárnap

10.00 Vouliagmeni-Duisburg
11.30 Olympic Nice-FTC

VARGA TAMÁS a VLV-nek:

- Mindenképpen szeretném, ha az első helyen jutnánk tovább, erre reális esély is van. Szerintem az első napon a Voluiagmeni ellen nagyon-nagyon sok minden el fog dőlni, mert azt gondolom, hogy a Vouliagmeni és a Ferencváros fog továbbjutni ebből a csoportból. Ha az első mérkőzésünkön sikerül legyőzni a görögöket, akkor "csak" annyi teendőnk van, hogy a következő két ellenfelet ne vegyük félvállról és akkor sem a német csapat, sem a francia nem okozhat gondot, még akkor sem, ha utóbbi otthon játszik. Fontos is, hogy első helyen jussunk tovább, mert itt már számít a helyezés a folytatás szempontjából, hiszen a csoportelsőket csoportmásodikkal sorsolják majd össze.

- Hogy készültetek?

- Keményen. Kedden este kétkapuztunk a Vasassal és azt kell hogy mondjam, a formánk biztató volt, jól játszottunk. Ha ebben a stílusban, ezzel a habitussal és jó védekezéssel játszunk akkor a nizzai három ellenfél nem okozhat gondot ennek a Ferencvárosnak.

- Hogy álltok beteggel, sérülttel, teljes-e a csapat?

- Teljes a csapat. Én is egyre jobban felépülök a kézsérülésből. Természetesen teljes értékű lövőerőm még nincs, emberfórnál még mindig a fánál állok, de ez nem probléma, mert ettől függetlenül mind centerben, mind védekezésben nagyon fontos kulcsszerepem van. Most főleg irányítóként tolom a csapat szekerét, erre van szükség. Egy kis idő kell még ahhoz, hogy teljes értékű legyen a kezem. Folyamatosan járok gyógytornára, érzem is a javulást, szépen óvatosan elkezdtem súlyzózni is, folyamatosan javul, csak ez egy nagyon makacs, nehezen gyógyuló sérülés.

- A kezed melyik részéről van szó?

- A dobó kezem könyökének belső részéről. Az a gond, hogy nem tudsz vele mit tenni, kenegeted, lézerezed, gyógytornára jársz. Vigyázni kell, hogy ne fájjon, ha lövök, most már a passznál és az enyhe lövésnél nem is fáj. Fokozatosan lehet haladni, ahogy a gyógytornász is mondja: türelem, türelem, türelem. Csak így nehéz játszani egy mérkőzésen, öt és fél hat méterről sokszor érzed, hogy be tudnád lőni emberrel együtt a kapuba és le kell passzolnod, majd keresztbe úsznod. Ami nem baj, csak talán még eredményesebbek lehetnénk.


I csoport - Marseille (Franciaország)

Október 22., péntek

19.30 Marseille (francia)-Esslingen (német)
20.45 Honvéd-Terrassa (spanyol)

Október 23., szombat

18.15 Honvéd-Esslingen
19.45 Marseille-Terrassa

Október 24., vasárnap

10.00 Esslingen-Terrassa
11.30 Marseille-Honvéd

MÁTYÁS ZOLTÁN a VLV-nek:

- Most próbáljuk rendezni a sorainkat, mert azért az elmúlt két-három hét megterhelő volt. A kairói torna után Grúziába kellett utaznunk, ahol több mérkőzést játszottunk és hát betegségek is nehezítették az ottani helytállást. Az elmúlt hétvégén két nagyon kemény mérkőzést játszottunk a Vasas ellen, szükség volt egy kis regenerálódásra, de fejben már a kis pihenő alatt is készültünk a LEN Kupa következő csoportkörére. Mindenképpen szeretnénk csoportelsőként hazajönni Marseille-ből.

- Méregettétek az ellenfeleket, ismeritek a náluk játszókat?

- Az Esslingen képviseli a leggyengébb játékerőt, ellenük - nagyképűség nélkül mondhatom, - biztosan kell hozni a mérkőzést. Nem szoktunk senkit lebecsülni, de hát tényleg úgy tűnik, hogy a németek asszisztálni fognak ebben a csoportban. A Marseille ugye otthon játszik, s a franciák az elmúlt években többször kerültek össze magyar csapattal, amennyire tudjuk, azóta nem volt náluk nagy játékosmozgás, a csapat gerince nagyjából ugyanaz, őket azért már ismerjük. A Terrassáról kevesebbet tudunk, ott véd a tavaly a Pécsen szerepelt lengyel kapus, Diakonow, valamint az Euroliga első selejtezőkörében a Kassával játszottak, s tőlük 11:8-ra kikaptak, úgyhogy Gergely Pisti a kassaiaktól szerzett információkat. Velük játsszuk az első meccset, ami gyakorlatilag a továbbjutást is eldöntheti. Utána a Marseille elleni vasárnapi rangadó már a csoportelsőségről szólhatna. Reméljük, hogy mindkét meccset sikeresen tudjuk hozni.

- Mindenki jól van?

- Szerencsére igen. Kezdjük utolérni magunkat, remélhetőleg ezt a tornát most már betegségek, fertőzések nélkül megússzuk és utána készülhetünk a bajnokságra és a továbbiakra.