FACEBOOK

Bumeráng - Kemény Dénes az esetleges szabálymódosításokról

Bumeráng - Kemény Dénes az esetleges szabálymódosításokról
hozzászólás, 2010.10.05.

Veszélyben van-e a vízilabdasport? Leveszik-e az olimpia műsoráról? Segíthetnek-e Faragó Tamás szabálymódosítási javaslatai? Ezeket a könnyed kérdéseket tárgyalta ki a Boros-Bochkor-Voga trió a NeoFM rádió Bumeráng című műsorában kedden reggel. Telefonon elbeszélgettek a témáról Kemény Dénessel is.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya - aki egy vadászházban állva folyamatosan kereste a megfelelő pozíciót a jó térerőhöz - egy túlbuzgó újságírónak tulajdonítja azt a rémhírt, hogy a vízilabda olimpiai szereplését veszély fenyegeti. Mint mondta, az úszás és a póló egyaránt az "aquatics" része is, szó nincs arról, hogy lekerülnének a műsorról.

A játék kereteivel kapcsolatban leszögezte: a magyar csapat ezekkel a szabályokkal nyerte meg az elmúlt három olimpiát, illetőleg a felkészülés során alkalmazkodtak a módosításhoz, nyertek például olimpiai aranyat úgy, hogy 30 másodperc volt a támadóidő és úgy is, hogy 35 másodperc.

Kemény Dénes egyetértett azzal, hogy a pálya méretének csökkentése nagy előrelépést hozhatna, pusztán azért, mert 25 méteres medence jóval több van a világon, mint 50 méteres. Felhívta a figyelmet arra, nem igaz, hogy ez a sportág csak néhány régióban vált ki érdeklődést. Az angolszász országok gimnáziumaiban tömegével úsznak a fiatalok, de - mint fogalmazott - csak addig, amíg be nem pottyan a vízbe a labda, attól kezdve a póló uralja a terepet. Más kérdés, hogy nem a nálunk megszokott szinten, de tömegek játsszák a vízilabdát Angliától Új-Zélandig.

A nemzetközi szövetség apró dolgokkal igyekszik kielégíteni a közönség igényét, megtiltották például a sapka viselését a bemutatásnál, ezzel is kedvezve a helyszínen lévő közönségnek, elsősorban a nőnemű jegyvásárlóknak.

A szabálymódosítások igényével kapcsolatban Kemény Dénes leszögezte: az elnökség már tíz éve megvalósíthatta volna, hogy kísérleti szabályokkal rendezzen meg például junior bajnokságot, s annak alapján értékelje a módosítások gyakorlati tapasztalatait. "Ez tényleg csak rajtunk múlik" - mondta.

Teljes mértékben egyetértett Faragó Tamással abban: a sportág jövőjét illetően az amerikaiak szava kell, hogy döntő legyen. A tengerentúlon több sportág esetében bizonyították már, hogy fogyaszthatóvá, az üzleti világ számára érdekessé tehetők a versenyek, értenek hozzá. Megemlítette, hogy a Guess tulajdonosa egy volt amerikai válogatott pólós, amit ő mond a vízilabda-szabályok megváltoztatásával kapcsolatban, azt csukott szemmel meg kellene csinálni...

A beszélgetés itt meghallgatható.