FACEBOOK

Dubai helyett Barcelona rendezi a 2013-as világbajnokságot

Dubai helyett Barcelona rendezi a 2013-as világbajnokságot
hozzászólás, 2010.09.30.

Barcelonában rendezik meg a londoni olimpia utáni első, 2013-as világbajnokságot. Erről a FINA vezető testülete döntött Uruguayban tartott ülésén. Az úszó és vízilabda VB rendezési jogát eredetileg Dubai nyerte el, de az arab ország pénzügyi nehézségekre hivatkozva visszalépett.

Diapolo

Dubainak tavaly ítélték oda a rendezési jogot, versenyben volt még Hamburg és Moszkva is, de ők most nem vállalták a "beugrást".

Sajtójelentések szerint a FINA büro egyhangúlag hozta meg döntését. Julio Maglione, a szervezet elnöke úgy nyilatkozott, hogy a választás egyben tisztelgés Juan Antonio Samarach emléke előtt, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke katalán volt, Barcelonában született, s ott is halt meg az idei év elején, 89 éves korában.

(Érdekesség, hogy annak idején Dubai kiválasztásánál éppen azért "rezgett a léc", mert abban a térségben kevéssé ismert és népszerű a vízilabda, márpedig a FINA vezérkara nem szerette volna, ha a férfi és női torna napi nyolc meccsét üres lelátók előtt rendezik meg, végül azonban mégis Dubai nyert.)

Barcelona lesz a harmadik város az ausztráliai Perth és az olasz főváros, Róma után, amely másodszor is megrendezheti a vizes sportágak legnagyobb világversenyét.

A 2003-as VB helyszínén az uszodát azóta befedték, így ott nem lehetnek a versenyek, hírek szerint a fantasztikus környezetben lévő Montjuic hegyi nyitott uszoda lesz a fő helyszín.

Barcelonával kapcsolatban szép emlékeink lehetnek, hiszen azt a világbajnokságot Magyarország nyerte, miután a döntőben hosszabbítás után legyőzte az olaszokat. Ezen a meccsen robbant be a nemzetközi élvonalba a Biros Péterrel együtt három gólt jegyző Madaras Norbert.

Íme a döntő jegyzőkönyve:

Magyarország – Olaszország 11:9 (2:1, 2:3, 2:1, 2:3/1:0, 2:1) hosszabbítás után
Barcelona, Sant Jordi, 11000 néző. V: Bookelman (holland), Bock (német)
Magyarország: Szécsi – Biros 3, Kásás 1, Molnár T. 1, Vári, Kiss G. 2, Benedek. Csere: Varga T., Madaras 3, Varga II. Zs., Fodor, Steinmetz B. 1. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
Olaszország: Gerini – Buonocore, Angelini 1, Bencivenga, Fiorentini 4, Silipo 1, Rath 1. Csere: Postiglione 2, Mangiante, R. Calcaterra, Felugo, A. Calcaterra. Szövetségi kapitány: Paolo de Crescenzo
Gól – emberelőnyből: 14/10, ill. 16/7
Gól - négyméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Vári (15.p.), Silipo (24.p.), Varga T. (25.p.), Steinmetz B. (32.p.), Postiglione (33.p.)

Madaras Norbertnek egyébként kedvenc városa Barcelona, amin a fentiek miatt nem lehet csodálkozni. Hát még ha felidézzük, hogy az Euroliga 2008-as döntőjében a Pro Recco az ő utolsó másodperces találatával nyerte el a trófeát Barcelonában, a Montjuic hegyen...


A sorsdöntő Madaras-gól olasz közvetítés hangjával (Euroliga Final Four döntő, Pro Recco-Jug Dubrovnik, 2008.5.10.)