FACEBOOK

Dubai helyett Barcelona rendezi a 2013-as világbajnokságot

Dubai helyett Barcelona rendezi a 2013-as világbajnokságot
hozzászólás, 2010.09.30.

Barcelonában rendezik meg a londoni olimpia utáni első, 2013-as világbajnokságot. Erről a FINA vezető testülete döntött Uruguayban tartott ülésén. Az úszó és vízilabda VB rendezési jogát eredetileg Dubai nyerte el, de az arab ország pénzügyi nehézségekre hivatkozva visszalépett.

Dubainak tavaly ítélték oda a rendezési jogot, versenyben volt még Hamburg és Moszkva is, de ők most nem vállalták a "beugrást".

Sajtójelentések szerint a FINA büro egyhangúlag hozta meg döntését. Julio Maglione, a szervezet elnöke úgy nyilatkozott, hogy a választás egyben tisztelgés Juan Antonio Samarach emléke előtt, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke katalán volt, Barcelonában született, s ott is halt meg az idei év elején, 89 éves korában.

(Érdekesség, hogy annak idején Dubai kiválasztásánál éppen azért "rezgett a léc", mert abban a térségben kevéssé ismert és népszerű a vízilabda, márpedig a FINA vezérkara nem szerette volna, ha a férfi és női torna napi nyolc meccsét üres lelátók előtt rendezik meg, végül azonban mégis Dubai nyert.)

Barcelona lesz a harmadik város az ausztráliai Perth és az olasz főváros, Róma után, amely másodszor is megrendezheti a vizes sportágak legnagyobb világversenyét.

A 2003-as VB helyszínén az uszodát azóta befedték, így ott nem lehetnek a versenyek, hírek szerint a fantasztikus környezetben lévő Montjuic hegyi nyitott uszoda lesz a fő helyszín.

Barcelonával kapcsolatban szép emlékeink lehetnek, hiszen azt a világbajnokságot Magyarország nyerte, miután a döntőben hosszabbítás után legyőzte az olaszokat. Ezen a meccsen robbant be a nemzetközi élvonalba a Biros Péterrel együtt három gólt jegyző Madaras Norbert.

Íme a döntő jegyzőkönyve:

Magyarország – Olaszország 11:9 (2:1, 2:3, 2:1, 2:3/1:0, 2:1) hosszabbítás után
Barcelona, Sant Jordi, 11000 néző. V: Bookelman (holland), Bock (német)
Magyarország: Szécsi – Biros 3, Kásás 1, Molnár T. 1, Vári, Kiss G. 2, Benedek. Csere: Varga T., Madaras 3, Varga II. Zs., Fodor, Steinmetz B. 1. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
Olaszország: Gerini – Buonocore, Angelini 1, Bencivenga, Fiorentini 4, Silipo 1, Rath 1. Csere: Postiglione 2, Mangiante, R. Calcaterra, Felugo, A. Calcaterra. Szövetségi kapitány: Paolo de Crescenzo
Gól – emberelőnyből: 14/10, ill. 16/7
Gól - négyméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Vári (15.p.), Silipo (24.p.), Varga T. (25.p.), Steinmetz B. (32.p.), Postiglione (33.p.)

Madaras Norbertnek egyébként kedvenc városa Barcelona, amin a fentiek miatt nem lehet csodálkozni. Hát még ha felidézzük, hogy az Euroliga 2008-as döntőjében a Pro Recco az ő utolsó másodperces találatával nyerte el a trófeát Barcelonában, a Montjuic hegyen...


A sorsdöntő Madaras-gól olasz közvetítés hangjával (Euroliga Final Four döntő, Pro Recco-Jug Dubrovnik, 2008.5.10.)