FACEBOOK

Új rendszer a Jadranska Ligában - Udovicsics is jön Egerbe?

Új rendszer a Jadranska Ligában - Udovicsics is jön Egerbe?
hozzászólás, 2010.09.14.

Október 16-án kezdődik a Jadranska Liga új szezonja. A horvát, montenegrói és szlovén csapatok részvételével, immár harmadik éve zajló versenyt - amelyet sokan a világ legerősebb bajnokságának tartanak - új rendszerben rendezik meg. Friss hír az is, hogy Vanja Udovicsics valószínűleg a Mladost Zágrábnál folytatja pályafutását, s ha így lesz, valószínűleg már a jövő heti egri centenáriumi tornán is részt vesz.

A zágrábi Európa-bajnokság ideje alatt a horvát fővárosban ülésezett a három ország csapatait tömörítő Jadranska Liga vezetősége. A sportvezetők döntöttek az új bajnoki kiírásról. Ennek értelmében változik a lebonyolítás rendje. Az alapszakasz után olasz szisztéma szerint folytatódik a verseny, vagyis az első a nyolcadikkal, a második a hetedikkel (és így tovább) játszik egyenes kieséses páros küzdelmet. Amikor a legjobb négy mezőnye kialakul, final four-rendszerű döntő következik.

Bejelentették azt is, hogy a bajnokság főszponzora a horvát Triglav biztosítótársaság lett.

A Jadranska Liga 2010-11. évi szezonjában is 13 csapat vesz részt.

A legutóbbi bajnokság négyes döntőjét rögtön az alapszakasz kialakulása után rendezték meg. Az elődöntőben a Herceg Novi a Primorac Kotort verte, a Jug Dubrovnik pedig a Mladost Zágrábon jutott túl (épphogy).

A döntőben meglepetésre a Herceg Novi győzött, holott a négyes tornának Dubrovnik adott otthont.

A Jadranska Liga 2009-10. évi alapszakaszának ez volt a végeredménye:

1. Jug Dubrovnik 45,
2. Jadran Herceg Novi 40,
3. Primorac Kotor 38,
4. Mladost Zágráb 37,
5. Budva 35,
6. Cattaro 27,
7. Primorje Rijeka 21,
8. Sibenik 18,
9. Mornar 18,
10. Jadran Split 13,
11. Medvescsak 12,
12. POSK 5,
13. Rokava Koper 3 pont

(A Primorac Kotorban Kiss Gergely és Steinmetz Ádám szerepelt, a Cattaróban Varga Tamás játszott)


A VLV úgy tudja, hogy a tavaly első alkalommal (magyar csapatok részvételével is) megrendezett Interliga folytatásának sorsa egyelőre bizonytalan.
Vélhetően szintén a zágrábi EB idején gyorsultak fel a tárgyalások a Mladost Zágráb és Vanja Udovicsics között. A szerb játékos - akit az EB legeredményesebb vízilabdázójává választottak - tavasszal a Pro Reccóval Rijekában nyert nyert Final Fourt (ott is ő volt az MVP...), de az olasz klub nem hosszabbított vele szerződést. Sokáig tartotta magát a hír, hogy a görög Olympiakoszban folytatja pályafutását, de ezt már az EB alatt cáfolták - valószínű, hogy a görögök nem tudták megfizetni azt a pénzt, amit Udovicsics kért. A horvát Mladost Zágráb edzője, Emil Nikolics most - délszláv lapinformációk szerint - megerősítette, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak Udovicsics szerződtetése ügyében.

A dolog azért is érdekes, mert - mint hétfőn megírtuk - a Mladost a jövő hét végén részt vesz az egri vízilabdázás százéves évfordulója alkalmából megszervezett első Pócsik Dénes emléktornán, amit a ZF Kupáért írtak ki. Ha tehát addigra sikerül megegyezniük a tárgyaló feleknek, feltehetően Udovicsics is részt vesz új csapatában az egri tornán.