FACEBOOK

Vasárnap kezdődik a zágrábi Európa-bajnokság

Vasárnap kezdődik a zágrábi Európa-bajnokság
hozzászólás, 2010.08.24.

A horvát fővárosban vasárnap kezdetét veszi az idei Európa-bajnokság, amelynek tétje számunkra különösen nagy. Egyrészt ez az egyetlen világverseny, amelyen idén indulunk, másrészt itt az utolsó lehetőség a jövő évi sanghaji világbajnokságon való részvétel lehetőségének megszerzésére. Elmondjuk, mi a helyzet a vb-kvalifikáció ügyében és ismertetjük a csoportkör részletes programját.

Az EB-n 12 csapat vesz részt. A torna első szakaszában két csoportban vívnak körmérkőzést.

A csoport:
Montenegró, Horvátország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Törökország

B csoport:
Szerbia, Magyarország, Németország, Görögország, Oroszország, Macedónia

Hivatalosan az első három helyezés ér VB-kvalifikációt, de az eddigi idei nagy tornákon (Világliga és Világkupa) már megszerezte a vb-indulás jogát Szerbia, Montenegró, Horvátország, Spanyolország és Románia. Ezek az országok tehát akár meg is előzhetnek minket (na jó: vicc volt...). Mindenesetre ilyen szempontból nem árt figyelni a csoportkör alakulását, elsősorban a vb-részvételre is hajtó olaszok, görögök, németek és oroszok eredményeit.

Nagyon leegyszerűsítve úgy lehet számolni, hogy ha a végén a legjobb hatban lesz a csapat, vagyis csoportjában legalább a harmadik helyen végez, akkor nagy valószínűséggel megvan a VB-kvalifikáció.

Természetesen mindez a kötelező "matematikai esélylatolgatás" volt, senki sem lenne elégedett a hatodik hellyel, de azért nem árt tudni, hogy mik a hivatalos paraméterek.

Visszatérve a torna menetéhez: a két csoportelső plusz szabadnapot kap és egyből az elődöntőbe kerül, az A csoport másodikja a B csoport harmadikjával játszik ki-ki meccset (a másik ágon természetesen B3-A2-meccs lesz) a negyeddöntőben.

Egyelőre csak eddig tekintsünk előre.

A magyar válogatott tagjai a Vodafone Kupa megnyerése után hétfőn pihenőt élvezhettek. Kedden délelőtt és délután a spanyolokkal közös gyakorlás szerepel a programban. Szerdán délelőtt lesz az utolsó sajtónyilvános edzés (Török László sajtófőnöknél ma este hétig kérhetnek akkreditációt az újságírók), csütörtökön szünnap, majd pénteken indul a csapat a verseny színhelyére.

A verseny első szakaszának részletes programja:

Augusztus 29., vasárnap

10:00 Törökország-Románia
11:30 Oroszország-Macedónia
13:00 Magyarország-Németország
16:30 Szerbia-Görögország
18:00 Olaszország-Spanyolország
20:00 Megnyitó ünnepség
20:40 Montenegró-Horvátország

Augusztus 30., hétfő

10:00 Németország-Oroszország
11:30 Spanyolország-Románia
13:00 Olaszország-Montenegró
16:30 Szerbia-Magyarország
18:00 Görögország-Macedónia
20:40 Horvátország-Törökország

Augusztus 31., kedd:

Szünnap

Szeptember 1., szerda:

10:00 Oroszország-Szerbia
11:30 Törökország-Olaszország
13:00 Macedónia-Németország
16:30 Magyarország-Görögország
18:00 Románia-Horvátország
20:40 Montenegró-Spanyolország

Szeptember 2., csütörtök

Szünnap

Szeptember 3., péntek

10:00 Szerbia-Macedónia
11:30 Montenegró-Törökország
13:00 Magyarország-Oroszország
16:30 Görögország-Németország
18:00 Olaszország-Románia
20:40 Spanyolország-Horvátország

Szeptember 4., szombat

Szünnap

Szeptember 5., vasárnap

10:00 Szerbia-Németország
11:30 Oroszország-Görögország
13:00 Törökország-Spanyolország
16:30 Magyarország-Macedónia
18:00 Románia-Montenegró
20:40 Olaszország-Horvátország

A magyar csapat mérkőzéseit az M1 közvetíti (a kommentátor Mezei Dániel lesz), de sajnos két csoporttalálkozónkról a horvát televízió nem ad képet, így a németek elleni nyitómeccs és az oroszok elleni mérkőzés nem lesz látható még felvételről sem.

A szerbek elleni hétfői meccs élő televíziós közvetítését nem csak a "rangadó" sportértéke miatt lesz érdemes megtekinteni: úgy tudjuk, hogy a Vodafone csak erre a mérkőzésre 300 szurkolót kiutaztat (meccs után rögtön jönnek vissza a buszok), várhatóan tehát hazai pálya, jó hangulat lesz a legfontosabb csoportmeccsünkön a Mladost Zágráb uszodájában. 

A VLV két munkatárssal lesz jelen az EB-n. Amennyiben a szervezők eleget tesznek ígéretüknek és a sajtó kap wifit a Mladost uszodájában, valamennyi mérkőzésünkről élőben számolunk be. Igyekszünk még a meccsek napján kitenni a gólokat és a találkozó utáni videónyilatkozatokat, valamint fotóinkat.

Ellátogatunk majd az edzésekre is, szóval a megszokott módon próbáljuk tájékoztatni olvasóinkat a csapat körüli fejleményekről.

Címkék:
program EB Zágráb