FACEBOOK

Martin György a vidéki vízilabda-élet fellendülésére számít - VLV-interjú

Martin György a vidéki vízilabda-élet fellendülésére számít - VLV-interjú
hozzászólás, 2010.08.18.

A szövetség elnökével készített, immár hagyományos évenkénti interjúnkban sportdiplomáciai tapasztalatairól, a sportág helyzetéről, a FINA és a LEN ellentmondásos kapcsolatáról kérdeztük Martin Györgyöt.

- Egy esztendeje, hogy bekerültél a vízilabdasportot irányító nemzetközi szervezetek vezetőségébe. Mennyiben igazolódtak a várakozásaid, például a delegátusként végzett munka "közhasznúságát" illetőleg?

-
A delegátusi szerep - mondjuk azt jogi szóval -, egyfajta generális prevencióra ad lehetőséget. Tehát ha valaki ott van a versenyeken, fontos szerepet tölt be, a játékvezetők ezt látják, óhatatlanul figyelembe veszik, mert megfordul a fejükben, hogy ez a delegátus értékeli a teljesítményüket. Ez az érzés bizony kihathat a munkájukra akkor is, amikor magyar csapat meccsén bíráskodnak.

-
Ez volt az eredeti elképzelés. Ebből mi valósult meg, hogy látod? Érezni-e a hatását annak, hogy delegátus vagy tornákon?

-
Eddig nem volt olyan torna, ahol delegátusként ott voltam és magyar csapat szerepelt. Az első ilyen a hétvégén véget ért junior EB volt Stuttgartban és nem a játékvezetésen múlott a gyenge szereplés. Ráadásul ezen a versenyen különösen erős sportdiplomáciai hátterünk volt, mert a LEN Büro Salamon doktort delegálta, a TWPC engem, az orvosbizottság pedig Bognár Andrást.

- Hogy értékeled a juniorok eredményét és a mutatott játékot?

-
Nagyon gyenge eredménynek tartom az elért hatodik helyet, a játék egy-két mérkőzésen jó volt, de a legfontosabb meccseken katasztrofális.

-
Visszatérve a delegátusi szerephez, a nagy csapat meccsein okozott valamilyen érzékelhető változást, hogy magyar kerül olykor a bírók "feje fölé"?

-
Úgy érzem, hogy ezt eddig leginkább a klubok meccsein lehetett érzékelni. Az elmúlt szezonban a kupákban nem volt fényes a magyar mérleg, de azt állíthatom, hogy ezúttal nem a játékvezetés miatt. A bíráskodástól lehettek volna sokkal szebbek is az eredmények.


- Beszéljünk a sportág helyzetéről. Nagyon sok minden történt azóta, hogy legutóbb interjút készítettünk. Elvettek pénzt, visszaadtak pénzt, most adókedvezményt is bevezetnek, látványsportág vagyunk, mint kiderült - eddig ezt a kifejezést én nem ismertem. Hogy állunk most? Milyen a gazdálkodás helyzete? Biztató-e a nyomasztó?

- Mi úgy igyekeztünk gazdálkodni, hogy mindenképpen nullszaldó körüli eredményt érjünk el. Most váratlanul keletkezett egy hatalmas kiadás: a női válogatottnak sikerült elintézni, hogy részt vehessen a Világkupán, Új-Zélandon. Ez tízmilliós nagyságrendű plusz kötelezettséget jelent, de mindenképpen  a sportág érdekeit szolgálja, hiszen kedvező esetben már egyetlen győzelemmel is kvalifikálhatják magukat a lányok a jövő évi világbajnokságra, ahova csak nagyon rögös úton lehetne eljutni - ha sikerülne egyáltalán.

-
A sportköltségvetéstől tavaly elvont egymilliárdos támogatás nagy részét most visszakapják a sportágak. Ez hogy történik és mennyire számíthat az MVLSZ?

-
A pénz elosztásáról a MOB dönt, mégpedig egy pontérték-táblázat alapján. Ez a rendszer meghatározott szempontok szerint rangsorolja a sportágakat. ezen a pontérték-táblázaton mi a második helyen vagyunk a kajak-kenu mögött, tehát jelentősebb összegre 58 millió forintra számíthatunk. Ez a pénz az olimpiai felkészülést szolgálja.

- Mi a helyzet a most bevezetendő adókedvezménnyel? Jelentősen növekedni tud a támogatói kör vagy marad a mostani?

-
A támogatói körünk eddig is multinacionális vállalatokból állt. Magyar támogatónk talán egy van, a Coop, ők az Olimpiai Bizottságon keresztül támogatnak. Nem tudom, hogy a multik ezt az új adózási rendszert hogy fogják kezelni. Mindenesetre bízom abban, hogy magyar támogatók is jelentkeznek az új adószabályok hatására, hiszen voltaképpen most már mindegy lesz, hogy adóként fizetik be az államnak ezt az összeget, vagy odaadják egy sportszervezetnek. Én úgy vélem, hogy ez nagyon sokat fog segíteni a csapatoknak. Főleg a vidéki klubokat fogják sokan támogatni, hiszen lokálpatrióta cégek mindenhol vannak, s az ő vezetőik valóban úgy fognak gondolkodni, hogy inkább a helyi sportegyesületnek adjuk a pénzt, mint az adóhatóságnak.

-
Milyen a magyar vízilabda helyzete? Az elmúlt egy év optimizmusra vagy pesszimizmusra ad okot? Most nem csak a férfi vízilabda-csapatra gondolok, hanem egyáltalán a sportág helyzetére, a klubokra, az utánpótlásra, a bajnokságok színvonalára...

- Egy biztató jel már van, hiszen a női utánpótlás csapatunk az EB-n bronzérmet szerzett. A férfi válogatottunk még csak felkészülési tornákon szerepelt, ezekből az eredményekből nem szabad következtetéseket levonni, hiszen a felkészülés közepén vannak. Az első igazi erőpróba a zágrábi Európa-bajnokság lesz.

- Ott mire számítasz?

- Én majdnem biztos vagyok abban, hogy a csapat a legjobb négyben lesz. És egy jó „sorsolással” vagy kis szerencsével szerintem döntőt is játszhat, ott pedig már bármi lehet.

-
Nem érzel visszaesést a magyar vízilabda-sportban, általánosságban? Nem csak az eredményeket illetően, hanem például a meccsek nézőszámát tekintve.

- Jelenleg hiányzik néhány világsztár játékosunk, aki nem vesz részt az idei felkészülésben. Továbbá jó néhány világsztárunk külföldön szerepelt, tehát a magyar bajnokság színvonalát nem tudták emelni. Pozitív jelenség, hogy Kiss Gergő hazatér. Ő háromszoros olimpiai bajnok, a világ legjobb balkezes játékosa és ez azért mindenképpen emeli a magyar bajnokság színvonalát. Úgy tudom, hogy nagyon jó külföldi játékosokat is igazoltak a magyar klubok. Miho Boskovicsot, aki ősztől a Vasasban szerepel, a nagyváradi Világkupa-döntőn módom volt közelről megfigyelni - nagyon-nagyon jó játékos...

-
Az elmúlt hónapokban a laikus számára is láthatóvá vált a FINA és a LEN közötti ellentétek. Az EB-re nevezhető létszám előbb 13 volt, majd 20-ra emelték, majd visszaállították 13-ra. Mi volt ez a vita? Milyen a viszony a LEN és a FINA között?

- Furcsa. Néha én sem értem igazán, hogy mit miért csinálnak. Sportdiplomataként most kicsit közelebbről látom a folyamatokat, hiszen mindkét szervezetben van szerepem. Ami a konkrét esetet illeti: a FINA soha nem emelte a létszámot 13 fölé. A korábbi LEN-döntések szerint az Európa-bajnokságokon 15 játékost lehetett nevezni és 13 játékos szerepelhetett a meccseken. Mi ezzel a szisztémában nyertünk Európa-bajnokságot Sevillában. A jelentős létszámemelés szerintem teljesen indokolatlan és fölösleges volt. Nem beszélve arról, hogy az európa-bajnoki lebonyolítási szabályzat bizonyos rögzített és hagyományos vízilabda-szabályok teljesülését ellehetetlenítette és emiatt komoly viták alakultak ki. Ez ügyben kezdeményeztem egy levelezést a LEN vízilabda-szakembereivel. Bizonyos kérdésekre kértem választ, de nem kaptam.

-
Kaphatnánk egy konkrét példát?

- Például a LEN meghatározza, hogy a kapus 1-es és 13-as számmal játszhat, piros sapkában. Az elfogadott általános vízilabda-szabály szerint ugyanakkor az 1-es számú piros sapkás kapust bármikor lecserélheted és mondjuk az 5-ös számú játékos beállhat védeni. Na most ezt a LEN szabálya lehetetlenné teszi. Továbbá a vízilabda-szabály azt mondja, hogy a lecserélt kapus a pálya bármely részén játszhat azután, hogy lecserélték. Nagyon hülyén nézne ki, hogyha mondjuk egy piros sapkás 13-as véd, és a piros sapkás 1-es játszik centert. A nagyváradi FINA-értekezleten abban egyeztünk meg, hogy Zágrábban a vízilabda-szabályokat kell érvényesíteniük a játékvezetőknek és a delegátusoknak.

-
Tehát az általános vízilabda-szabályok most úgy "térnek vissza", hogy a FINA érvényesíti a hierarchiában elfoglalt magasabb pozícióját és utasítja a LEN-t?

-
Nem, nem. Nem egészen így van. A FINA arról tud dönteni, hogy a saját versenyein milyen szabályokat alkalmaz. A FINA TWPC úgy döntött, hogy egy olyan versenysorozaton, amely  FINA-eseményre kvalifikál, tehát például egy Európa-bajnokságon - ahonnan a kontinentális elv alapján kijutnak a világbajnokságra csapatok - csak olyan szabályok szerint lehet játszani, ami a FINA számára elfogadott. Tehát a mai helyzetre lefordítva: ha a zágrábi Európa-bajnokságon 20 játékost lehet szerepeltetni, akkor semmi gond, de akkor a LEN-nek rendeznie kell egy külön kvalifikációs tornát is, amin már csak 13 játékos játszhat egy csapatban.

-
És a LEN elfogadta ezt az ukázt?

-
Mit tud csinálni?

-
Tizenhármat lehet nevezni vagy tizenötöt?

-
Tizenhármat. A technikai értekezleten kell bejelenteni, hogy ki az a tizenhárom játékos, aki szerepel az Európa-bajnokságon.

-
Ennek mi az időpontja?

- Augusztus 27-28.

-
Köszönöm a beszélgetést!