FACEBOOK

Ma este Tatabányán: Magyarország-Kanada

Ma este Tatabányán: Magyarország-Kanada
hozzászólás, 2010.07.12.

Hivatalos mérkőzést játszik ma este Tatabányán a magyar válogatott. Kemény Dénes várhatóan 15 játékost szerepeltet. A találkozót a Sportklub élőben közvetíti.

A szövetségi kapitányt - akit nyilván sokan láttak vasárnap este a tévében, hiszen ő volt a foci VB-döntő ideje alatt a stúdióvendég - először az elmúlt hét tapasztalatairól kérdeztük.

- Mennyit fejlődtetek, előrehaladt-e a csapatépítés?

- Ez a hét inkább a helyzetfelmérésé volt, kicsit megtorpant a fizikai munka "görbéje", hiszen azért a magyar-horvát kétkapukat nem lehet nem komolyan venni. Viszont a játékban egyfelől láttuk, hogy milyen tipikus hibákat követünk el erős csapat ellen, s persze azt is, hogy mi az, amiben jól állunk. Leginkább a játékban léptünk előre, mert azért négy horvát kétkapu mindenképpen azt jelenti, hogy  játékba lendültünk valamilyen szinten. Hogy aztán ez Kanada ellen mennyire fog látszódni hétfő este, azt nem tudom. Az ilyenkor szokásos probléma jelentkezik: a játékosok eléggé feszültek, mert annak ellenére, hogy a nevezési rend megváltozott, így elvileg 20 játékost lehet kivinni az EB-re, mindenki utazni szeretne és azt tudják, hogy húszat nem viszek. Senki nem visz annyi játékost, még a horvátok sem, akik otthon vanank,  ők is csak 15-en, vagy 16-an lesznek, valószínűleg 16-an, mert kétágyasak a szobák. Úgyhogy mindenki be akar kerülni a 13-ba, vagy az egy-kettővel nagyobb keretbe, s ez érződik.

A felkészültségi állapotot tekintve tehát az elmúlt héten túl sokat nem léptünk előre, talán áttettük a praktikumba az első két hét munkájának az eredményét. Ugyanakkor egyértelmű, hogy sokat használt a csapatnak a játékba lendüléshez, hogy játszhattunk a horvátokkal, nekem meg azért voltak hasznosak a kétkapuk, mert azért csak láttam különbséget az egyes játékosok között.

- Az nem lepett meg kicsit, hogy bár a horvátok is felkészülési szakaszban vannak, amennyire tudom, a játékban és az eredményességben nemhogy egynrangúak voltunk, hanem talán még jobbak is?

- Az edzőmeccsek ilyen szempontból nem reálisak. Két dolgot tudni kell és ezt most már a 14. év tapasztalatai alapján mondom. Kísérletezgetnek az edzők akár az összeállítás terén, akár taktikai dolgokban is, miután kevésbé következmények nélküli a kísérletezgetés, mint akár egy barátságos meccsen, ahol egyébként szintén szoktak kísérletezgetni. A másik: nemzetenként eltérő, hogy ki hogy áll egy edzőmeccshez. Nyilvánvaló, hogy például egy magyar-szlovák edzőmérkőzésen a szlovák játékosok próbálják a maximumukat nyújtani,  a magyarok pedig úgy állnak hozzá, ahogy a szlovák csapat ellen hozzá szoktak állni. Nyilván más lenne egy magyar-szlovák barátságos meccs, ahol már kiírják a góllövőket, meg az eredményt, meg még inkább más egy olyan meccs egy torna csoportküzdelmei során, amelynél még a gólkülönbségnek is jelentősége lehet. De az egyértelmű, hogy mi magyarok tradicionálisan hajlamosak vagyunk mindent nagyon komolyan venni és már sokszor tapasztaltam, hogy más volt egy barátságos meccs és megint más, amikor hivatalos mérkőzést játszottunk nem sokkal később ugyanazzal a csapattal egy világversenyen. Tehát én azt mondom, hogy az ilyesmit nem kell nagyon komolyan venni. A horvátoknál egyébként váltakozó volt a hozzáállás, volt amikor nagyon szívták magukat, volt, amikor nem annyira. Összességében azt lehet mondani, hogy ezek a meccsek kiegyensúlyozottak voltak. Ez nem is lepett meg, hiszen azért bíztam a játékosaimban. Végezetül: azért sem reális a kétkapukból következtetéseket levonni, mert a horvátoknál és nálunk is hiányoztak alapjátékosok, azt pedig nem lehet megítélni, hogy kinek a jelenléte lett volna fontosabb a társai számára.

- Hétfőn este Tatabányán játszik hivatalos nemzetközi meccset a csapat. Miért éppen ott?

- Sok megkeresést kaptunk Tatabányáról, mert százéves a klub. Szerettek volna mindenképpen valamilyen rangos vízilabda-mérkőzést, legalább egy egymás ellen vívott bemutató-meccset. Kapóra jött, hogy a kanadai csapat Európában van és szerettek volna velünk együtt készülni.

- Hány játékos szerepel?

- A mérkőzésen 15-en jutnak lehetőséghez, ennélfogva két kapus és két egészséges játékos nem fog sapkát kapni a húszból. Hogy ki marad ki, azt csak hétfőn, nap közben döntöm el.


Bármilyen furcsa, a tatabányai nyitott uszoda a kanadaiaknak lesz inkább hazai pálya, Felthamék ugyanis már szombat óta itt készülnek, s a negyedik edzésnél tartanak, mire a mieink leérkeznek.

A magyar csapat délelőtt együtt edz a meccs színhelyén a kanadaiakkal, majd ebéd után Tatára utaznak a fiúk, s itt pihennek kicsit az esti meccs előtt.

19.45. Magyarország-Kanada barátságos mérkőzés (19.30 Sportklub Televízió)
Tatabánya, Gyémánt Fürdő Sportuszoda

Belépőjegy: 1500.- Ft.

3 régi hozzászólás

Coach hozzászólása
Coach31797
2010.07.12. 15:46

Kivancsi vagyok mi lesz... Egy par eredmeny innen: Szerb 10 : Kanada 8 Szerb 10 : Kanada 9 Olasz 7 : Kanada 5 Olasz 11 : Kanada 10 ...ha jol emlekszem. Ugyes kis csapatot epitett Jovanovic egy par ev alatt. Aaron meg a Kevin mellett ott van a nagyon tehetseges 19 eves Bicari, 20 eves Boyd, Diggle meg 1-2 mas ugyes jatekos. Jo szurkolast!

szerk hozzászólása
szerk31796
2010.07.12. 13:13

majd valamikor itt lesz: http://www.zagreb2010.com/tickets.html

Szecska89 hozzászólása
2010.07.12. 13:10

meg tudja vki mondani, hogy hol/mennyiért lehet bérletet/jegyet venni az eb-re? előre köszönöm