FACEBOOK

Bekötött szemmel a különleges akadálypályán - vízilabdázók a látássérültekért

Bekötött szemmel a különleges akadálypályán - vízilabdázók a látássérültekért
hozzászólás, 2010.07.08.

A pólósok különleges kihívásra vállalkoztak: bekötött szemmel járták végig a vakok számára mindennapos gondokat jelentő "utcai akadálypályát". A látványos médiaeseménnyel arra hívták fel a figyelmet a főszponzor Vodafone-nal együtt, hogy milyen nagy segítséget jelent a vakvezető kutya a világtalan embereknek.

Varga Dániel, Varga Dénes, Madaras Norbert és Gergely István magukat vakvezető kutyának kiszolgáltatva próbáltak épségben átjutni lépcsőkön, megkeresni a buszmegállót és ülőhelyet találni a padon.

A feladat egészen pontosan az volt, hogy a pályán, amelyen szinte minden elképzelhető akadályt felsorakoztattak, el kellett jutni féltávig, ott leülni a szabad padra, majd rövid szusszanás és a kutyus megjutalmazása után, újabb kihívásokat követően megérkezni a "virágárus kislányhoz", Varga Déneshez. Mindezt természetesen bekötött szemmel.

Mielőtt a fiúk megmutatták, hogy mire mennek látás nélkül, a vakvezető kutyák és kiképzőik néhány perces bemutatót tartottak, prezentálva, hogy milyen hihetetlenül jól képzett állatok kerülnek kerülnek ki az oktatók kezei közül.


Hivatalos képek


VLV-képek

Pólósaink először vakvezető kutya nélkül próbálkoztak, majd még egyszer végigmentek az akadálypályán, akkor már négylábú segítségével. Stoppert ugyan nem indítottunk, de az egészen biztos, hogy Szásával (így hívják a vízilabdázókat segítő ebet) kevesebb, mint fele idő alatt sikerült teljesíteni a távot.

VLV-VIDEÓK:


Ízelítő a vakvezető kutyák tudásából


Madaras Norbert az akadálypályán


Gergely István az akadálypályán


Madaras Norbert a virágárusnál


Varga Dániel az akadálypályán


Madaras Norbert és Szása kutya az akadálypályán

A fiúk egyébként teljesen különböző technikával kezelték a fehér botot, Varga Dániel vívó mozdulatokkal próbálta meg "kiszúrni" az előtte tornyosuló akadályokat, Gergely István a pálya teljes szélességében "söprögetett" és félelmet nem ismerve haladt, Madaras Norbi megfontoltan, biztonsági játékosként nyomult előre. Na azért Varga Dénesről se feledkezzünk meg, aki kiválóan vizsgázott ideiglenes pozíciójában, egyetlen vak vevőjét sem verte át, mindegyikkel kedélyesen csevegett, Madaras Norbinak még törzsvásárlói kedvezményt is adott, egy saját készítésű, gondosan összeválogatott fűszálakból álló csokor formájában.

A látottakat Szujó Zoltán kommentálta, akinek segítségére volt Vasteleky-Einbeck Péter, az Alapítvány kuratóriumi elnöke.


Kemény Dénes és a virágárus

Egy vakvezető kutya kiképzése minimum két évet vesz igénybe, és nem kevesebb, mint 2 millió forintba kerül. Ezért is gondolták úgy vízilabdázóink, hogy egy kiskutya örökbefogadásával nagy lendületet adhatnak egy újabb kiképzésnek. A kis Brúnó már nevelőszülőknél él és hamarosan megkezdi "tanulmányait" a vakvezető kutyák képzésével foglalkozó Somlai Angyalka Alapítványnál.


Brúnó és az új gazdik

Az esemény résztvevői egy megható pillanatnak is tanúi lehettek: Kemény Dénes szövetségi kapitány és Gothárdi Ibolya, a Vodafone HR vezérigazgató-helyettes közreműködésével egy frissen képzett kutyus került látássérült új tulajdonosához, aki egy válogatottak által aláírt labdát is kapott. 

2 régi hozzászólás

Róma2009 hozzászólása
2010.07.08. 20:06

Ez nagyon szép dolog volt:) Egyszerre népszerűsíti a sportágat, és hívja fel a figyelmet a vakok helyzetére. Nehéz megfelelően nyugodt idegrendszerrel rendelkező labit találni, és a tanítás sem két fillér. Hatalmas elismerés az önkéntes kiképzőknek!

matthew hozzászólása
matthew31774
2010.07.08. 17:59

le a kalappal, ez nagyon frankó dolog! :)