FACEBOOK

Zágrábi EB: 21-én sorsolják a csoportokat - itt a kiemelés!

Zágrábi EB: 21-én sorsolják a csoportokat - itt a kiemelés!
hozzászólás, 2010.05.04.

Május 21-én, pénteken Zágrábban végzik el az idei vízilabda Európa-bajnokság csoportbeosztását. A LEN magyar igazgatójától, Szakadáti Lászlótól  megtudtuk a kiemelés rendjét, amelynek alapján már biztosak lehetünk például abban, hogy a horvátokkal nem kerülünk egy csoportba. Olvasóink számolgathatnak: kivel lenne jó egy társaságban kezdeni a tornát, illetve kit kellene elkerülni. Kemény Dénest is megkérdeztük: mennyire tartja fontosnak ezt az EB-t.

A selejtezők befejeztével kialakult az augusztus 29-én kezdődő és szeptember 11-én záruló zágrábi Európa bajnokság teljes mezőnye. Szakadáti Lászlótól, a LEN magyar igazgatójától érdeklődtünk, mikor lesz a sorsolás?

SZAKADÁTI LÁSZLÓ a VLV-nek:

- Május 21-én, pénteken Zágrábban.

- Milyen a torna lebonyolítási rendje?

- A mezőny 12 tagú és a küzdelmek első szakaszát két csoportban vívják a csapatok. A csoportokon belül körmérkőzés lesz, s az első három folytathatja tovább a felső ágon. Innen a lebonyolítás a hagyományos módon alakul: a csoportgyőztesek jutalmul kicsit pihenhetnek, s már az elődöntőben várhatják ellenfekület. A másodikok a másik csoport harmadikjával vívják a negyeddöntőt.

- Lesz-e kiemelés a sorsolásnál?

- Természetesen. A csapatokat előzetesen öt "kalapba" osztják. A szétválogatás az előző EB sorrendje, valamint a most lezajlott selejtezők eredménye szerint történik. Így néznek ki a kalapok:

1. kalap: Montenegró, Szerbia (a malagai EB első két helyezettje)

2. kalap: Magyarország, Horvátország (a malagai EB harmadik és negyedik helyezettje)

3. kalap: Olaszország, Németország (a malagai Eb ötödik és hatodik helyezettje)

4. kalap: Spanyolország, Görögország, Románia (a selejtezőcsoportok győztesei)

5. kalap: Törökország, Macedónia, Oroszország (a selejtezőcsoportok másodikjai)

Az egyes kalapokból elkezdik feltölteni az A és a B csoportot, majd amikor a páratlan számú csapatnevet tartalmazó 4. kalaphoz érnek, egy párt onnan is szétosztanak, a harmadik csapatnál pedig kisorsolják, hogy az A vagy a B csoportba kerüljön-e. Az eredmény aztán meghatározza majd az utolsó kalapból kiszedett "páratlan" csapatnév (átellenes) helyét is.

- Zágráb hogy készül az EB-re?

- Vannak még problémáink a rendezéssel. Egyelőre nem teljesen biztos, hogy a zágrábi Aréna ad-e otthont a rendezvénynek. Úgy hírlik, nincs egyetértés a horvát kormány és a főváros önkormányzata között, s emiatt nem született még írásos megállapodás a helyszínről. Ha nem az Arénában lesz az Eb, akkor a Mladost-uszoda jön szóba, ami szintén megfelelő helyszín. A LEN e hónap végéig adott haladékot a szervezőknek a végső döntésre.

- Köszönöm a tájékoztatást!


KEMÉNY DÉNES a VLV-nek:

- Azért fontos az EB, mert ahogy közeledünk Londonhoz, minden világverseny egyre fontosabb. Le fogjuk tudni mérni a felkészülés alatt is és még inkább a zágrábi tétmeccseken, hogy hol tartunk a nemzetközi mezőnyhöz képest. Mert ugye tavaly a sok újonc miatt volt bizonyos mértékig új csapattal próbálkoztunk, a korábbihoz képest más összetételben játszottunk a vb-n. Idén már "nincs újdonság", hellyel-közzel ugyanolyan összetételű lesz a csapat, mint tavaly, persze kisebb-nagyobb változásokkal, például nem lesz ugyan Kiss Gergő, de lesz esetleg Steinmetz Ádám. Mindenesetre az tény, hogy idén nem takarózhatunk azzal, hogy alakulóban lévő csapattal szereplünk - most már ez a magyar válogatott. Ha pótolni valóink lesznek, akkor tudjuk mi az, amin dolgozni kell, méghozzá nem csak a vb-felkészülés alatt, hanem egész évben ahhoz, hogy behozzuk a lemaradást vagy előnyre tegyünk szert. Tehát ez az EB már nem olimpiát követő világverseny, azon már túl vagyunk, az tavaly volt Rómában. (Azok egyébként általában falsok, sokszor érdekes, furcsa eredmények születnek. Az olimpiát követő első év nem szokott reális lenni szerintem semmilyen sportágban, de a többihez nincs közöm.) Ez az EB tehát nagyon jó értékmérő lesz. Az se baj, hogyha az derül ki, hogy még javulni valónk van, mert még mindig jókor derül ki.

- Van-e helyezésben minimális elvárásod?

- A sorsolás után, amikor megismertük az ellenfeleket, akkor lehet konkrét igényeket támasztani, de természetesen első lépésként a csoportban kell minél jobban szerepelni, hiszen itt kettéválik a mezőny, az első három a negyeddöntőben, elődöntőben folytatja, a többiek az alsó ágra kerülnek. Az első feladat tehát az, hogy a felső ágra kerüljünk. Emlékeztetek, hogy annak idején Sevillába úgy mentünk, hogy nyerjük meg az első meccset... (Nem sikerült egyébként, mert ha jól emlékszem, döntetlen lett..., de például Malagában a nyitó meccsen legyőztük a horvátokat.) Az ember mindig a soron következő meccsre gondol, az pedig még nem zágrábi, de ha az EB-ről van szó, egyértelmű, hogy első célként a csoportban kell minél jobban szerepelni.

- Mikor hirdeted ki az EB-re készülő tágabb keretet?

- A bajnoki play-off után.


Az eddigi kontinensbajnokságok dobogósai

ÉvHelyszín1.2.3.
2010Zagreb (CRO)   
2008Malaga (ESP)MNESRBHUN
2006Belgrade (SRB)SRBHUNESP
2003Kranj (SLO)SRBCROHUN
2001Budapest (HUN)SCGITAHUN
1999Florence (ITA)HUNCROITA
1997Seville (ESP)HUNSCGURS
1995Vienna (AUT)ITAHUNGER
1993Sheffield (GBR)ITAHUNESP
1991Athens (GRE)YUGESPURS
1989Bonn (FRG)FRGYUGITA
1987Strasbourg (FRA)URSYUGITA
 
1985Sofia (BUL)URSYUGFRG
1983Roma (ITA)URSHUNESP
1981Split (YUG)FRGURSHUN
1977Jonkoeping (SWE)HUNYUGITA
1974Vienna (AUT)HUNURSYUG
1970Barcelona (ESP)URSHUNYUG
1966Utrecht (NED)URSGDRYUG
1962Leipzig (FRG)HUNYUGURS
1958Budapest (HUN)HUNYUGURS
1954Turin (ITA)HUNYUGITA
1950Vienna (AUT)NEDSWEYUG
1947Monte Carlo (MON)ITASWEBEL
1938London (GBR)HUNGERNED
1934Magdeburg (GER)HUNGERBEL
1931Paris (FRA)HUNGERAUT
1927Bologna (ITA)HUNFRABEL
1926Budapest (HUN)HUNSWEGER

 


A zágrábi EB hivatalos honlapján még a 15 ezres lelátójú Aréna medencévé átalakított játéktere látható

4 régi hozzászólás

Bodza hozzászólása
Bodza29118
2010.05.04. 21:00

Köszönöm:)

szerk hozzászólása
szerk29117
2010.05.04. 20:06

http://www.znaor.com/vaterpolo/en.html

Bodza hozzászólása
Bodza29116
2010.05.04. 20:02

Mi az EB hivatalos honlapjának linkje?(köszi)

Tomute hozzászólása
Tomute29114
2010.05.04. 12:35

Aha? Mondjuk: Szerbia, Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Oroszország. Jól ellenénk?