FACEBOOK

Miben játszottak a 20-as években vízilabdázóink? - Óriási érdeklődés mellett nyílt meg a vízilabdarelikvia-kiállítás

Miben játszottak a 20-as években vízilabdázóink? - Óriási érdeklődés mellett nyílt meg a vízilabdarelikvia-kiállítás
hozzászólás, 2009.09.24.

A múlt és jelen nagyjai is tiszteletüket tették a Vodafone legújabb eseményén, ahol különleges vízilabda-relikviákat tekinthetnek meg az érdeklődők. A budapesti WestEnd bevásárlóközpont első emeletén található kiállításon több mint száz emlékezetes darab látható, igazi kincsek, amelyek eszmei értéke pénzben felbecsülhetetlen.

Az egyik legrégebbi relikvia egy, az 1920-as évekből származó vízilabda-szett, amely egy úszódresszből és a hozzá tartozó sapkából áll. Érdemes megnézni azt a labdát is, amellyel az olimpiai döntőben játszott a magyar válogatott és amelyet az 1964-es csapat minden tagja alá is írt.

Ehhez a labdához kötődik Szepesi György elhíresült rádióközvetítése is: "Lőj Dömötör! Lőj! Lőj! Lőj! Góóól!.. Húúú, a sírból hoztuk vissza, a sírból hoztuk vissza ezt a mérkőzést!(...) Magyarország vízilabdában újra olimpiai bajnok!!!!!!" Ezen kívül még egy érdekes történet is kapcsolódik a labdához, amit Gyarmati Dezső és Dömötör Zoltán el is mesélt a kiállítást megnyitó eseményen.

"A döntőben én lőttem az utolsó két gólt az oroszoknak. Örömömben jó magasra feldobtam a labdát, ami átszállt a medence másik végébe. Ott épp Dezső vette el a labdát. Kértem tőle, hogy adja nekem oda, mivel én lőttem az utolsó gólt, így hát odaadta nekem. Azóta is őrzöm ezt a labdát, soha nem tudnék tőle megválni, életem egyik legszebb emlékének fontos része." - mesélt a döntő utáni pillanatokról Dömötör Zoltán, az 1964-es olimpiai bajnok csapat tagja. 

Gyarmati Dezső, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó (1952, 1956, 1964) a következőket tette hozzá a történethez: "Mivel tudtam, hogy nekem ez a 64-es már az utolsó olimpiám, mindenképp el akartam tenni emlékbe a labdát, főleg, hogy azt a csapat minden tagja aláírta. De Dömötör Zoli annyira kérte ezt a labdát, mivel ő lőtte az utolsó gólt, hogy úgy voltam vele, jól van, vigye haza ő."


A kiállítás-sorozat további helyszínei:

Agria Park, Eger

2009. október 20-november 2.


Szeged Plaza, Szeged

2009. november 5-19.


Alba Plaza, Székesfehérvár

2009. november 23-december 7.

1 régi hozzászólás

Háté hozzászólása
Háté25379
2009.10.01. 20:56

Érdekes, szép a vándorkiállítás anyaga. Kár, hogy kevés a tárló, s így a sokszor a kiállítási tárgyak fedik egymást. Sok a pongyolaság, pl. "idősebb Kásás Tamás", a Pavlik féle statisztikák rosszul vannak felcímkézve, össze vannak keverve a feliratok, ez a csapatösszeállításokból látszik. A 2001-es budapesti EB, VB-ként van felcímkézve. A pontatlanságok a támogató távközlési társaság egyik kiadványában (Fotel a címe) is jelen vannak, Märcz képe alatt Madaras felirat és fordítva, Magyarország 9-szeres bajnok helyett 8-szorosnak van feltüntetve, és még sok más. Legalábbis szombat este még ez volt a helyzet.