FACEBOOK

Visszapillantás a szegedi Hídépítő Kupára

Visszapillantás a szegedi Hídépítő Kupára
hozzászólás, 2009.09.20.

Három magyar csapat előtt nyerte meg a hétvégén a hagyományos szegedi Hídépítő Kupát a Nagyvárad. A magyar edzők és játékosok mégsem elégedetlenek, a felkészülés e szakaszában nagyon hasznosnak ítélték a tornát. Edzőket, játékosokat kérdeztünk a péntek-szombati mérkőzésekről.

AMBRUS TAMÁS (PVSK) A VLV-NEK:

- Nagyon fontos és nagyon hasznos volt számunkra ez a torna, mert hét játékos ment el és hét új érkezett, a tavalyi kezdő csapatból gyakorlatilag csak egy játékos szerepel. Ilyenformán teljesen új csapatot kellett építeni és ehhez új struktúrát is ki kellett alakítani, tehát nagyon sok munka vár ránk. Benne van természetesen ebben a lengyel kapus beillesztése is. Én azt mondom, hogy a világ egyik legtehetségesebb kapusa és a tehetség szót hangsúlyozom. Ami nem jelenti azt, hogy a világ legjobb kapusa lenne, de megvan az esélye, hogy az lehet. Idejött Magyarországra fejlődni és én azt hiszem, hogy minden lehetősége megvan, hogy a kiváló magyar vízilabdán, a magyar lövőkön fejlődjön tovább. A másik fontos dolog, hogy Vári Attila ideérkezése adott egy támpontot, egy fix pontot a csapat védekezésében, de még a támadásban is, ami nagyon fontos a jövőre nézve. E köré beépült még három fiatal pécsi gyerek, akik még nem rendelkeznek OB-1-es rutinnal. Nagyon nehéz az ő dolguk, hiszen Pécsen a magas szintű vízilabdázás gyakorlatilag 2004-ben kezdődött el, ezért a vízilabda-kultúra még nem volt olyan magas, amikor ők kezdték, emiatt nagyon sok bepótolni valójuk van, hogy helyt tudjanak állni az OB-1-ben. Az ideérkezettek új játékosok - Lázár Zsolt, Zoufal Norbert vagy Hegedűs István - beépülése is hosszú folyamat, úgyhogy sokat kell még dolgozni és az ilyen edzőmérkőzéseken, felkészülési tornákon való részvétel nagyon lényeges.

Fontos volt nekünk, hogy bizonyítsuk a tornán: képviseljük ugyanazt a színvonalat, mint a többi csapat, amihez nagyon  összeszedettnek, egységesnek kellett lennünk, az imént említett dolgok és egy-egy kulcsjátékosunk hiánya miatt. A másik: nagyon fontos volt nekünk ez a felkészülési torna azért is, hogy a játékvezetők stílusára fel tudjunk készülni. Sikerült is beszélgetni a játékvezetőkkel a mérkőzések után, bírói felfogásról, illetve egyes szituációkról, amire máskor, éles mérkőzésnél nincs lehetőség. Számunkra tehát nem a helyezés volt a lényeg, a csapat megmutatta, hogy tud magas szinten vízilabdázni. Azt hiszem, kicsit azért a harmadik meccsre elfáradtunk, félidőig bírtuk, 6:4-gyel fordultunk, utána már érződött, hogy ez a harmadik meccs és hiányzik egy vagy két kulcsfigura, így sokkal nagyobb teher hárult a játékosok zömére. Hat-hét játékossal játszottuk végig a tornát, ez mindenféleképpen a hasznunkra fog válni, úgyhogy nagyon elégedett vagyok.

- Vári Attila miért nem játszott az első napon?

- Teljesen egyszerű az ok: Vári Attila este hatig dolgozik. A meccs pénteken öt órakor volt. Egyébként úgy is edz nálunk Attila, hogy pénteken este 9-kor kezdünk, addigra leér Pécsre. fél 11-11-ig edzünk és szombaton délelőtt is. Pontosan azért, hogy minél többet tudjunk együtt dolgozni. Folyamatosan keresem a lehetőségét annak is, hogy fel tudjunk menni Budapestre kétkapuzni különböző csapatokkal és akkor Attila ott van "helyben", át tud jönni és ha végzett a munkájával, tud velünk játszani. Szerencsés a helyzet, mert ő a Sportmax sportigazgatója és edzések tartása mellett azt az edzésmunkát is elvégzi, amit megszabok neki, úgyhogy mindig felkészülten, jó állapotban érkezik a mérkőzésekre, ezt lehetett is látni Szegeden.

- Téged az első meccsen kiállítottak, de a másodikon a kispadon ültél - ez hogy volt lehetséges?

- Úgy, hogy a versenybíróságtól engedélyt kaptam, hogy a Magyar Kupán töltsem le a büntetést, ezért a Magyar Kupa első vagy második vagy mindkét meccsén nem fogok ott ülni a padon, nagy valószínűséggel a Honvéd ellen már igen. Hál' Istennek a sorsolásunk olyan, hogy a Tipográfiával és a Tatabányával kezdünk, őket valószínűleg legyőzzük, így a Honvéd-mérkőzés lesz az egyetlen számottevő meccs. Ezen sem fog sok múlni, hiszen utána, a nyolc között vaksorsolás lesz, nem számít, hogy első vagy második helyen jut tovább a csapat. Ettől függetlenül fontos lesz a Honvéd-meccs, jelentős állomása a felkészülésnek. Jártunk a Honvédnál két héttel ezelőtt, négy edzőmérkőzést vívtunk három nap alatt, múlt héten a Vasasnál voltunk, meg az OSC-nél, most Szegeden jártunk és jövő héten a Magyar Kupa fogja betölteni azt a szerepet, ami a bajnoki felkészülést szolgálja.

SOMOSSY JÓZSEF (FTC FISHER KLÍMA) a VLV-NEK:

-
Nagyon örülök, hogy részt vehettünk a szegedi tornán, mert úgy kellettek ezek a "nem hivatalos" mérkőzések, mint egy falat kenyér. Kilenc új játékossal egyből nekifutni a kieséses meccseknek veszélyes dolog, úgyhogy ez a három mérkőzés is sokat segített nekünk. Az első meccsen jó védekezés mellett nagyon sok helyzetet, emberelőnyt kihagytunk, ezt a Szegedtől kapott hat gól és a lőtt négy gólunk nagyon jól mutatta. A Nagyvárad ellen már nagyon jól támadtunk, négygólos vezetésünknél bevetettünk egy olyan védekezést, amit először próbáltunk ki még a gyakorlás szintjén is. Ez abszolút nem vált be, vagy legalábbis nagyon-nagyon sokat kell gyakorolni. Teljesen rosszul sikerült, amit a 0:4-es negyedik negyed is mutat. A harmadik meccsen pedig, hogy legyen azért egy induló stílusunk, azt játszottuk, amit mutatni fogunk a jövő héten is, a Magyar Kupában. Ez stabilan működött, ezzel fogunk indulni. A többit majd meglátjuk, hogy hogy működik ugyanez a nagy csapatok ellen.

- Az új játékosok teljesítményét milyennek értékeled?

- Nagyon korai még az értékelés, nem is akarok ebbe belemenni. Mindenki nagyon igyekszik és átérzi azt, hogy komoly a magunkkal szemben, meg a velünk szemben támasztott elvárás is. Úgy érzem, hogy nem fogják félvállról venni, sőt, inkább azt látom, hogy túl komolyan veszik egyelőre, majd figyelni kell arra, hogy a játék azért felszabadult legyen.

- Azt hallottam, hogy Kotorban nagyon jó teljesítményt nyújtottatok.

- Nagyon jó csapatokkal készülhettünk, az is nagyszerű lehetőség volt, de ők még az elején járnak, nincsenek "kiélesedve". Mi előrébb vagyunk egy-másfél hónapal, így nekünk jól esett játszani a felkészülés más periódusában lévő ellenfelekkel. Szegeden pedig az volt a jó, hogy időmérés, zsűri, játékvezetés mellett, "félhivatalos" közegben tudtunk játszani. A jövő héten indul a dolog élesben, addigra igyekszünk a meglevőt tovább csiszolni.

TÓTH MÁRTON (FTC FISHER KLÍMA) A VLV-NEK:

-
A felkészülés elején járunk, az eredmények nem mutatják a valós képet. Ami jól ment a Szeged ellen az első mérkőzésen, a védekezés, az nem sikerült a Nagyvárad ellen, éppen fordítva volt. A Pécs ellen talán a védekezés és a támadás is elfogadható volt.

- Hogy érzed, mennyire sikerült a csapat összecsiszolódása?

- Ehhez még idő kell. Azért 9 új játékos van, de mind a kotori túra, mind pedig ez a felkészülési torna azt a célt szolgálta, hogy jobban összecsiszolódjunk. És azért lehet látni a játékstílusunk kialakulását. Abszolút biztatónak értékelem a helyzetet.

JÁSZBERÉNY GÁBOR (FTC FISHER KLÍMA) a VLV-nek:

- Ha értékelnem kell a tapasztalatokat, felemás érzésekről számolhatok be. Talán sokan emlékeznek, hogy mi tavaly, Szolnokon sem szerepeltünk jól egy hasonló felkészülési tornán, meg is állapítottuk akkor, hogy jókor jött a pofon. Remélem, ez idén is így lesz értékelhető. Amikor kint voltunk Montenegróban, nagyon jól játszottunk, s aztán most kiderült, hogy kevés, ha csak a nadrágot bedobjuk a vízbe. A Szegedtől kikaptunk két góllal - nagyon sok helyzetet hagytunk ki, a védekezésünk rendben volt, de négy góllal nehéz mecscet nyerni. A Nagyvárad ellen végig 3-4 góllal vezettünk és az utolsó negyedet 4:0-ra elvesztettük. Ilyet egy profi csapat egyszer csinál egy évben, remélem, hogy ezzel ez le is van tudva. Láttuk, hogy a Pécs megverte a Szegedet, ekkor már csak a presztízs miatt is nagyon komolyan vettük a meccset és végül is nagyon simán nyertünk.

Nagyon sok sémát próbálgattunk támadásban, védekezésben, emberhátrányban, erre szántuk a kotori edzőtábort és ezt a tornát is. Próbálgattuk azt is, hogy az egyes játékosoknak mi az igazi posztja, ki hol játsszon. Volt, hogy rájöttünk, ez a taktika nem jó, a másik meg bevált, igazából erre valók az ilyen tornák. Egyébként Steinmetz Barna mesélte, hogy a Vasassal minden évben utolsó vagy utolsóelőtti lett ezen a Hídépítő Kupán, tehát ez a torna korábban is, másoknak is tényleg a felkészülést szolgálta. A többit pedig az olvasó fantáziájára bízom, hogy Barna ezzel a példával mit is akart mondani...

KÁSÁS ZOLTÁN (SZEGED BETON) A VLV-NEK:

- A Fradi ellen jobban játszottunk, mint vártam, a Pécs ellen borzalmasan, kicsit nagy arccal - állandóan lefordultak rólunk, nagyon sok gólt kaptunk. A Nagyvárad ellen is vezettünk 6:2-re, 9:6-ra és döntetlen lett belőle. Hát felemás a mérleg, de az az igazság, hogy sokkal többet azért nem várhattam, mégiscsak elment hét ember, öt új jött, hiányzott Török Béla, akinek ma már kulcsembernek kell lennie, s az új-zélandi center is majd valamikor október elején érkezik. Viszont nagyon jó volt a torna abból a szempontból, hogy most játszottunk először, eddig nem játszottunk senkivel még edzőmeccset sem. Fedolgozzuk, újra visszanézem a meccseket és próbáljuk kijavítani a hibákat. Úgy gondolom, hogy ennél sokkal, de sokkal jobban fogunk játszani - egy hónapon belül.

- A többi csapatnál is láttad az idényeleji formát?

- Hogyne, a Fradinál is láttam, hiszen 7:3-ra meg 12:9-re vezettek a Nagyvárad ellen, aztán kikaptak egy 0:4-es utolsó negyeddel, és hát a Fradi is jó csapat. Úgyhogy én úgy látom, hogy eléggé az elején vagyunk, még a nagyváradi torna eredményeiből se lehetett messzemenő következtetéseket levonni, hát ebből sem. De mindenféleképpen nagyon jó volt, hogy lássuk, milyen alaphibákat követünk el. Hétfőn megyünk Belgrádba, kedden és szerdán ott játszunk a Partizánnal, ez lesz nekünk a következő lépés, itt már a szegedi tornán látott alaphibákat is megpróbáljuk kijavítani.

- Az új játákosokról mit tudsz mondani?

- A Nagyvárad ellen Papesz szenzációs volt, három gólt lőtt centerből, a Pécs ellen meg ugye semmi, de hát ezt a meccset kicsit könnyedén vettük, félvállról. Somogyi Balázs is a Fradi ellen volt jó, a Nagyvárad ellen kevésbé. Vindisch Feri is lőtt gyönyörű gólokat és csinált hibákat védekezésben. Busila mint hátvéd jó lesz, nehezen lövik el róla a labdát, elöl hol így, hol úgy. De hát még mindenkinek érezni kell a másikat. Ágner Zoli ugyanaz, mint kiszolgáló ember a jobbszélen. Van sok javítani való, de előre megmondtam, hogy nem fog mindjárt sziporkázni a csapat. Én nagyon remélem, hogy erősek leszünk, amikorra kell.

BAKSA LÁSZLÓ (SZEGED BETON) A VLV-NEK:

- Voltak pozitív és negatív tapasztalatok is. A Fradi ellen szinte meglepően jól pólóztunk, majd a Pécs-meccs egy jókor jött pofon volt. Elhittük azt, hogy ha megvertük a Fradit, akkor a Pécs elleni meccs sima lesz. Sima is lett, mert a Pécs simán megvert minket. A Nagyvárad ellen hiába tudtuk, hogy erős az utolsó negyedük (a Fradi ellen is akkor fordították meg a meccset), mi is beleestünk ebbe a csapdába.

A hibák ellenére nagyon hasznosnak ítélem a tornát, jó, hogy ilyen ellenfelekkel tudtunk játszani. Most elmegyünk Belgrádba, négy edzőmérkőzésünk lesz és azzal már valamelyest játékban leszünk, de természetesen még nagyon-nagyon sok munka kell ahhoz, hogy az elvárásoknak megfelelően tudjunk pólózni. Én remélem hogy a LEN Kupa időszakára meg fogjuk találni azt a formát, amit mi is elvárunk magunktól.

- Miért nem játszottál a Pécs ellen?

- Így volt megbeszélve, nem volt különös oka.

MOLNÁR TAMÁS (SZEGED BETON) A VLV-NEK:

- Ez volt az első megmérettetése a csapatnak, ami nagyon vegyes képet mutatott. Komolyabb ellenfelek ellen tényleg jól játszottunk, irányítottuk a mérkőzést - annak ellenére mondom ezt, hogy a Nagyvárad ellen 3-4 góllal vezettünk és a végén döntetlen lett. A Pécs ellen az volt az elsőszámú cél, hogy felkészülési mérkőzés legyen, mindenkit játszatott Kásás mester, ennek ellenére fiaskónak értékelem az eredményt. Úgy néz ki, hogy a Pécs ellen a Szegednek az utóbbi időben nehezebben megy, de a bajnokságban mindenképpen le kell győzni őket.

- Neked hogy ment?

- Abszolút jól éreztem magam a vízben, talán a Pécs elleni reggeli meccs nem volt jó, ott nagyon fontos pillanatokban átvehettük volna az irányítást, nagy helyzeteket hagytunk ki, emiatt az egész csapat görcsössé vált. Nyilván sokkal többet várok még magamtól is, de ez így elsőre nem volt rossz.



Tudósítás a torna első napjáról

Tudósítás a torna második napjáról