FACEBOOK

Pólóhősök relikviái - lezárult a gyűjtés, indul a kiállítássorozat

Pólóhősök relikviái - lezárult a gyűjtés, indul a kiállítássorozat
hozzászólás, 2009.09.15.

Óriási érdeklődés kísérte a Vodafone által meghirdetett vízilabdarelikvia-gyűjtést, amely szeptember 14-én zárult le. A gyűjtést egyedülálló vándorkiállítás követi: nem csak korábbi és jelenlegi vízilabdázók emléktárgyai lesznek megtekinthetők, hanem a nagyközönség által beküldött legérdekesebb emléktárgyak is.

A relikviagyűjtést júliusban hirdette meg a Vodafone, a Magyar Vízilabda Szövetség fő támogatója. Már az ekkor felajánlott tárgyak is komoly eszmei értéket képviselnek, és fantasztikus pillanatokat idéznek fel. Kemény Dénes például inggyűjteményét ajánlotta fel, azokat az ingeket, amelyekben megmártózott a vízben a három olimpiai aranyérem megszerzésekor. Madaras Norbert a pekingi olimpiai döntőben hordott fürdőnadrágját, Biros Péter pedig azt a 10-es számú, fehér vízilabda-sapkát ajánlotta fel, amelyben három gólt lőtt az amerikaiaknak a döntőben. Gyarmati Dezső és Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázók szintén felbecsülhetetlen értékű tárgyakkal bővítették a relikviakiállítás gyűjteményét.

Ezt a különleges kört további kincsekkel gazdagították az elmúlt egy hónap során játékosok és szurkolók egyaránt. Ilyen például Vízvári György sapkája, melyet az 1952-es olimpiai aranymeccsen viselt.

Az 1964-es tokiói olimpia örökké emlékezetes marad a rajongók számára és nem csupán pólósaink fantasztikus teljesítménye miatt, hanem Szepesi György elhíresült rádióközvetítése miatt is, mely a szovjetek elleni találkozó alkalmával hangzott el: "Lőj Dömötör! Lőj! Lőj! Lőj! Góóól!.. Húúú, a sírból hoztuk vissza, a sírból hoztuk vissza ezt a mérkőzést!(…) Magyarország vízilabdában újra Olimpiai Bajnok!!!!!!" A szóban forgó labda, amely végül – lövés helyett egy ejtés után - a kapuban landolt, szintén megtekinthető a vándorkiállítás alkalmával, Dömötör Zoltán – egy, az 50-es években hordott - úszónadrágjával együtt.

A Budapesten, majd Egerben, Szegeden és végül Székesfehérvárott látható kiállításon mindezeken kívül helyet kapott egy igazi, az 1920-as évekből származó kuriózum: a több mint 80 éves vízilabda-szett egy úszódresszből és a hozzá tartozó sapkából áll, melyek mai szemmel nézve igen különösnek tűnhetnek.

Ezeken kívül számos, a játékosok által dedikált fénykép, belépőjegy és plakett segít feleleveníteni a leglényegesebb vagy éppen legemlékezetesebb mérkőzéseket, valamint látható lesz mind a 73 vízilabda olimpiai bajnokunk fotója is. Egyúttal olyan ritkaságok is bemutatásra kerülnek, mint például eredeti olimpiai jegyzőkönyv vagy egy kubai válogatott sapka a 60-as évekből, vagy Varga Dániel újdonsült olimpiai bajnokunk egyik festménye.

A kiállítássorozat helyszínei és időpontjai:


  • WestEnd City Center, Budapest
    2009. szeptember 24-október 15.
  • Agria Park, Eger
    2009. október 20-november 2.
  • Szeged Plaza, Szeged
    2009. november 5-19.
  • Alba Plaza, Székesfehérvár
    2009. november 23-december 7.


    1932-es csapatkép


    A legutóbbi három olimpiai döntő hivatalos jegyzőkönyve (dr. Pavlik Gábor gyűjteményéből)


(Lőj)Dömötör Zoltán fecskenadrágja az 50-es évekből


Vízvári György sapkája 1952-ből


Dömötör Zoltán olimpiai bajnok tanítványaival


Az 1964-es tókiói olimpia döntőjének labdája


Varga Dániel: Uraim, megtiszteltetés volt önökkel egy évtizedben vízilabdázni!