FACEBOOK

Biros Péter új egyéni rekordja: 21 kilós ponty!

Biros Péter új egyéni rekordja: 21 kilós ponty!
hozzászólás, 2009.09.10.

Az ember az elmúlt nyárról fecserészik Biros Péterrel, s mivel a válogatott kapitányáról közismert, hogy nagy horgász, hát "kötelességszerűen" megkérdezi: mi volt a nyáron a legnagyobb fogás? Aztán nem akar hinni a fülének, amikor meghallja a hangsúly alapján magától értetődő természetességgel érkező választ: "Egy 21 kilós ponty."

- Palotáson fogtam, a kedvenc helyemen, nagyon sok nagy hal található itt, ezekre horgászom én is. A kérdés csak az, hogy sikerül-e fogni belőlük egyet vagy kettőt, mert ezek a halak nagyon rafináltak. Hál' Istennek ezen a csütörtöki napon sikerült. Fél 11-kor volt a kapás és 11 órakor már megfogtam a 21 kilós tükörpontyot. Tényleg borzasztó nagy élmény volt, hogy sikerült megfogni a második húsz kiló fölötti halamat, amivel megdöntöttem a saját rekordomat. Úgyhogy ezúton is köszönöm a palotási tónak, az ottaniaknak, akik mindig lehetővé teszik, hogy háborítatlanul horgászhassak ott.

- Fél órát tartott a fárasztás?

- Igen.

- Egyedül emelted ki?

- Úgy van.

- Hallottam, hogy bojli csalival horgásztál. Mi az a bojli?

- Kőkemény golyó, olyan, mint egy kő. A kis halak általában nem nagyon tudják felvenni, csak a nagyobbak. Nagyjából úgy kell elkészíteni, mint a kenyeret, a tésztáját ugyanúgy kell dagasztani, hogy megkeveredjen benne az aroma és a benne lévő lisztanyag. Utána főzni kell két percig, majd szárítani.

- Ezt a golyót húzod a horogra?

- Nem a horogra, hanem egy külön hajszálelőkén van. Nem is lehet horogra tűzni, olyan kemény. De amúgy ezt a halat nem bojlival fogtam, hanem pellettel.

- Hát az mi?

- Nagyon magas halolajtartalmú tápgranulátum, Magyarországon nem nagyon szokták alkalmazni a halak etetésére, inkább a nyugati országokban népszerű, nálunk inkább takarmánynövényeket, kukoricát, búzát használnak. Borzasztó jó csali, mert hamar kifejti a hatását, nagyon jól odacsalogatja a halakat.

- Ez a horogra megy?

- Nem, készen kapni a boltban, henger alakú csali. Ugyanúgy hajszálelőkére kerül, mint a bojli és kiöntöm gyertyával, hogy ne mozogjon a damilon, amire ráraktam, mert a furat sokkal nagyobb rajta, mint amilyen vastag a zsinór. A beöntött gyertya kitölti a rést és fixen tartja a csalit.

- És hol a horog?

- Külön. Van a főzsinór, a horog, az előke pedig úgy van megkötve, hogy a horog oldalán lejön, tehát a csali egy külön álló zsinóron van rögzítve.

- De amikor a hal rákap a csalira, akkor a horgot is bekapja...

- Be bizony.

- Akkor ez a készség speciálisan nagy halra való?

- Nem feltétlenül. A csalit a kicsik is ugyanúgy fel tudják szippantani, jönnek rá három-négykilós halak is, meg a keszegek is nagyon csipkedik a pelletet, az már nem annyira jó.

- Szóval gyakran kishalak miatt kell bevágni.

- Így van.

- Kérdezném, hogy mi volt a 21 kilós pontyban, ikra vagy tej, de hát nem tudhatod, hiszen vissza kellett ereszteni a vízbe, mert ennél a tónál a 7 kilósnál nagyobb halakat kötelező visszaengedni...

- Szerintem még semmi nem volt benne, mert régen leívtak, most kezdődik majd náluk a nagy táplálkozás, a tartalékok begyűjtése a télre, úgyhogy igazából most lenne jó októberben elmenni még egyszer, vagy kétszer, ha lesz rá idő, de szerintem már nem lesz.

- Az, hogy vissza kell tenni a vízbe egy ilyen halat, gondolom, téged már nem ráz meg, mert profi horgász vagy, a laikus furcsállja egy kicsit, hogy hát abból milyen jó halászlé lehetett volna...

- Ebből nem hiszem, hogy jó halászlé lenne, mert ezeken a nagy halakon nagyon sok a zsír. Igazán gasztronómiai élményt a 3-4 kilós halak tudnak okozni, azokból tényleg jó halászlét lehet csinálni, meg rántott pontyot. Egy ilyen fogásnak igazából sportértéke van és azért kell visszaereszteni a vízbe, hogy másoknak is hozzájussanak egy ilyen nagy hal kifogásának élményéhez. Hiszen éppen ez csábítja a tóhoz a horgászokat...

- Egyébként ha 3-4 kilósat fogsz, azt te meg is csinálod?

- Nem. Szeretem a halat nagyon, de nem szoktam elhozni a pontyot. Süllőt azt igen.

- Miért nem?

- Mert a süllővel ellentétben nem nagyon tudom megcsinálni, nincs is kedvem bíbelődni vele, meg aztán a bojlihorgászok eleve nem is hozhatnak el halat.

- Ez etikai kérdés, vagy előírás?

- Ez szabály. De aki igazán bojlizik, nem is nagyon szokott halat elvinni, nem azért horgászik, hanem hogy kifogja ezeket a nagy példányokat, utána egy fénykép erejéig "rabul ejtse", aztán visszaengedje a vízbe.

- Akkor te már megszoktad, nincs rossz érzésed, amikor visszehelyezed...?

- Ez a természetes. A búcsú persze egy kicsit fájó...

- Igen, ez látszik a fotókon is... És mióta horgászol, gyerekkorod óta?

- Gyerekkoromban horgásztam, aztán újra a sydney-i olimpia után kezdtem el megint aktívan. Mindig is szerettem horgászni, csak sokáig nem volt rá lehetőségem. Azóta, hogy Egerbe költöztem, újra gyakrabban járok, hiszen errefelé sok lehetőség van.

- A 21 kilós fogásodnak mennyire ment híre?

- Felrakták az internetre. Igazából nem nagyon szeretek vele kérkedni, de mondták, hogy ha fogok itt egy különösen nagy halat, kirakják a honlapjukra. Természetesen hozzájárultam, hiszen nagyon jó viszonyban vagyok ott mindenkivel, a tógazdával, Komáromi Tiborral is.

- Köszönjük az ismeretterjesztő információkat és gratulálunk az egyéni rekordhoz!11 régi hozzászólás

im hozzászólása
im25066
2009.09.14. 22:09

Ha már bulvár: találtam valahol egy augusztusi MAXIMA számot, kissé rongyos volt, sose vennék ilyent, de unalmamban beleolvastam. Mit látok benne? Hát ilyen mondatokat: Szécsi Zoltán a bújós, Biros Péter a remete, Varga Dániel a művész, Kis Gábor és Hosnyánszky Norbert a két nagydumás, Nagy Viktor a romantikus, Gergely István a higgadt, Goór-Nagy a profi, Varga Dénes a hősszerelmes. Érdemes elolvasni, van benne egy-két helyes dolog, jól szórakoztam. :-) Igyekeztem megjegyezni, de ha összekevertem a jelzőket, bocsika

Szöszke hozzászólása
2009.09.10. 22:49

Biros Petinek nagy gratula! A hírek meg néha látszólag lassan jönnek de ez az oldal így jó ahogy van.

AlonSolya hozzászólása
2009.09.10. 19:03

jó cikk:) okosodtam :D

Yoda hozzászólása
Yoda25046
2009.09.10. 18:38

furamura! Nem a klubcsapatoknak kellene megfelelő információkat leközölni a honlapjukon az átigazolásokról?:) Csak mert ez a válogatott oldala... (Természetesen tisztelet a kivételnek, azoknak akik "rendesen" karban tartják az oldalakat.) A külföldi átigazolások most zárulnak. A szerki többször jelezte a héten, hogy jön belőle a cikk, meg ha jól rémlik Keményből is... "Bulvár": Gratulálok a halhoz a CSK-nak!

nettyus:) hozzászólása
2009.09.10. 17:44

Az ilyen jellegű cikkek mindig felüdítőek(szerintem mindenki számára),színfoltot hoznak az oldalra. Továbbra is szívesen olvassuk az ehhez hasonlókat. :)

Chicago hozzászólása
Chicago25044
2009.09.10. 17:00

Egy -egy ilyen cikk meg nem viszi el az oldalt, sot tetszett, egy kicsit megismerteti jobban a jatekos (maganelet)

furamura hozzászólása
2009.09.10. 16:41

Ne csináljunk már ebből az oldalból is valami bulvárszart... nem hiszem, hogy ne lenne érdekesebb amiről irni lehet, pár tanács: Átigazolások, csapatokról cikk, Kemény-vb értékelés, idenlégiosok átigazolása,csapataikról....

oroszlán hozzászólása
2009.09.10. 14:42

Gratula, szép ponty :)

szerk hozzászólása
szerk25041
2009.09.10. 10:30

Induláskor volt fórum, nem vált be. Reccóval foglalkozunk, csak megvárjuk, hogy minden tisztázódjék.

BT hozzászólása
BT25040
2009.09.10. 10:05

Na, én az első érkezőről sem tudtam. Befolyásolják ezek az igazolások a magyarok helyzetét? Vagy újra változtak a külföldi játékosokra vonatkozó szabályok?

Rolling hozzászólása
Rolling25039
2009.09.10. 09:38

Nem a témához szólnék, ha lehet kedves Szerkesztő! Gondoltatok-e arra, hogy nyitni egy Fórumot, ahol nem az adott cikkel kapcsolatban lehetne hozzászólásokat tenni. Tudom, hogy ennek az a veszélye, hogy egy-két agyament miatt még jobban kiéleződhetnek a feszültségek, de talán meg lehetne próbálni, aztán ha tényleg gáz, akkor megszüntetni a lehetőséget. Pl. a Recco újabb szerb igazolásával kapcsolatban azt hiszem sokaknak lenne érdemi észrevétele, de nincs hol. Köszi