FACEBOOK

Performansz az Artemovszk 38-on

Performansz az Artemovszk 38-on
hozzászólás, 2009.08.23.

Bár Varga Dánielre hamarosan rázúdítjuk az olvasóink által megfogalmazott kérdéseket, ez nem zárja ki, hogy Danit "közbevetőleg" mi is megkérdezzük, hiszen hírértékű fejleményről faggathatjuk. Eldőlt, hogy festményeinek újabb, ötödik önálló kiállítása október 5-étől lesz megtekinthető az A38 hajón. Nem is kiállítás lesz ez, hanem igazi performansz, a kép hangulatát nem csak a szem, hanem a fül is "kóstolgathatja" majd, hiszen fülhallgatóval zenét, szöveget "mellékelnek" Daniék a festményekhez.

- Hány kép lesz kiállítva? - kérdeztük Varga Dánielt.

- 18-20.

- Kész van már a teljes anyag vagy még dolgozol a képeken?

- Még nincs kész mindegyik, de a fejemben már megvannak.

- Mikoriak a képek?

- A fele már látható volt az előző kiállításon, a másik felét új képek adják.

- A stílusban van valami változás?

- Kiegészülnek a képek szöveggel, zenével, tehát másfajta, nem vizuális gondolatisággal.

- Akkor ez nem is "sima" kiállítás, hanem performansz...

- Igen. Gondolkodom is még a címén, valószínűleg az lesz, hogy "Kicsit több mint festészet". Azt szeretném érzékeltetni, hogy több műfaj ad "hozzáadott értéket" a képekhez.

- Hogy lesz ez megoldva technikailag?

- A festmény előtt álló látogató egy fülhallgatót vehet fel, amely ipodra lesz csatlakoztatva, s így a kép nézése közben végtelenített zenét vagy szöveget, a kép hangulatához illeszkedő, megkomponált hangokat hallgathat. Ez segíti az alkotás megértését, a mondanivaló átélését.

- Ki választotta, komponálta a hangokat, a zenét?

- A bátyámmal közösen "szereztük" - ha lehet ilyet mondani. Ő egyébként zeneszerző és hangmérnök. Úgy történt, hogy ő komponálta, feljátszotta, én meg örültem neki, ha jól sikerült, ha meg nem tetszett, akkor elmondtam, hogy miért nem tartom megfelelőnek.

- Hogy hívják a bátyádat?

- Varga Zoltán.

- Hát ő a harmadik testvér, akinek bemutatását már olvasóink is reklamálták. Mekkora munka egy ilyen kiállítást megcsinálni?

- A megszervezés, az erre fordítandó idő kiszakítása a legnehezebb, mert a bátyám is nagyon elfoglalt, és hát általában nekem sincs túl sok időm. Azért Szilágyi Andi és Szombati Orsi segítségére is nagy szükségem volt.

- Hogy lett a helyszín az A38 hajó.

- A Hangfoglalás nevű zenei esemény keretében adnak otthont a kiállításnak.

- Mikor?

- Október 2-án lesz a megnyitó, 5-étől lesz látogatható.

- Meddig?

- Ez nem dőlt még el, a héten egyeztetünk néhány részletet, többek között ezt is. Két hétig biztosan, de remélem négy hét lesz belőle.

- Hányadik kiállításod ez?

- Komolyabb (egyéni) kiállításból a negyedik.

- Ki fogja megnyitni?

- Még nem dőlt el.

- Szakmabeli lesz?

- Igen.

- A vízilabda-szakmából, vagy a művészetiből.

- Művész lesz.

- A képek megvásárolhatók?

- Valószínűleg nem. Nem ez a cél. Arra vagyok kíváncsi, hogy az ötleteimet mások hogyan fogadják. Mit szólnak ahhoz, hogy a vizualitást, a festményt, a kollázst zenével ötvözzük, hogy fogadják ezt a "társalgási módot" 2009-ben az emberek.

- Mi lesz a visszacsatolás módja, hogyan ismered meg a véleményeket?

- Hát például a VLV-n keresztül...

- Gondolom, azért egy vendégkönyv biztos lesz. Nem tervezel fórumot a helyszínen, ahol az érdeklődők személyesen elmondhatják a véleményüket?

- Lesz vendégkönyv és a honlapomon csinálok erről egy fórumot, hogy lehessen beszélgetni. Sokat fogok kijárni a kiállításra is, így ott személyesen is megismerhetem a reakciókat.

- Jó munkát a kiállítási anyag befejezéséhez, s hamarosan találkozunk az olvasói VLV-interjú ügyében!

x

Az Artemovszk 38 egy hajótípus neve, amely a kihalófélben levő szocialista realista ipari tervezés és hajóépítés egy fejezetének emlékét őrzi. Egy 1968-ban épült ukrán kőszállító hajó hosszú utat tett meg azért, hogy új életre keljen és megkezdje utazását a jövőbe. Az építészeti tervezés és kivitelezés célja az volt, hogy az eredeti mérnöki és ipari munka specifikus jellemzőinek megőrzése mellett egy high-tech, modern, barátságos és jól kihasználható tér szülessen meg. A tervezők folyamatosan konzultáltak a vendéglátó egységek vezetőivel, a kulturális programok és a rendezvények szervezőivel annak érdekében, hogy az építészeti megoldások a lehető legjobban szolgálják a helyiségek funkcióit. Két év tervezési, engedélyeztetési és építési munka után az átalakított, immár A38 névre keresztelt hajó 2003. áprilisában lehorgonyoz utolsó állomásán, a Duna budapesti szakaszán, közel a Petőfi híd budai lábához.

A hajó rekonstrukciójával és Dunára helyezésével az A38 legénysége kezdeményező szerepet vállalt abban, hogy életet és kultúrát vigyen a budapesti Duna-partra. A hajó mint a szabadság, az élet, az utazás, a kaland és a felfedezés költői szimbóluma és a Duna, mint a közép-európai történelem és kultúra egyik legkifejezőbb jelképe egyaránt szolgál iránytűként és ihletként az egész projekthez.

Az A38 célja, hogy modern, nemzetközi művészeti, közösségi, szórakoztató és rendezvény-központtá váljon azáltal, hogy magas színvonalat biztosít a program, a menedzsment, valamint a környezet terén egy izgalmas hangulatú, pezsgő hely kialakítása révén. Teret és találkozási lehetőséget biztosít különböző foglalkozású csoportoknak és közösségeknek, továbbá elősegíti a párbeszédet és a kreatív együttműködést a különböző szektorok között. Amellett, hogy érdekes és különleges helyiségeit vállalati rendezvények rendelkezésére bocsátja, az A38 újfajta ötleteket és lehetőségeket nyújt az üzleti élet és a művészet együttműködésére illetve segít abban, hogy a vállalatok hatékonyabban érjék el célközönségüket. A környezet, a technikai felszerelés, a "legénység", a rendelkezésre álló helyiségek és a kreatív munka ideális közeget biztosít a kommunikációra és az együttműködésre. (forrás: az A38 honlapja)

2 régi hozzászólás

vivi hozzászólása
vivi24869
2009.08.24. 18:39

Ez a performansz nagyon meglepett,de nagyon örülök,és a kiállításnak is természetesen. Daninak a képei mindig pozitívumot adnak nekem legalábbis,és már várom október 3-át.:)

Róma2009 hozzászólása
2009.08.24. 10:13

Jól hangzik! Alig várom, hogy láthassam. Dani képei nagyon különlegesek, az ember mikor nézi, hirtelen nem tudja mi akar lenni, aztán eszébe jut valami- egy kép a saját életéből.. és megváltozik a képhez fűződő viszonya. A zenével pedig még érdekesebb lesz a folyamat:)