FACEBOOK

Hárai Balázsnak rossz a lelkiismerete

Hárai Balázsnak rossz a lelkiismerete
hozzászólás, 2009.08.09.

Hárai "Pufi" Balázs begipszelt kézzel ül otthon. Kérésünkre felidézi római emlékeit, amelyek enyhén szólva nem kellemesek. Korábbi vállsérülése miatt nem tudott teljes értékű felkészülési munkát végezni, s bár kint a válla rendben volt, a munka hiányát érezte, saját bevallása szerint nem ment neki a játék. Ráadásul az utolsóelőtti meccsen a csuklója sérült meg, itthon begipszelték a kezét, három hétig pihentetnie kell.

Legutóbb a római VB-n szerepelt magyar csapat legeredményesebb játékosát, Hosnyánszky Norbertet kérdeztük, ezúttal a "negatív hős", a második számú center, Hárai Balázs válaszolt a VLV kérdéseire.

Mi tagadás - ez nem az ő világversenye volt. Római első komolyabb villámértékelésében Kemény Dénes a tapasztalatok között első helyen említette, hogy a centerkérdésben egész máshogy döntött volna, ha tisztában van azzal, hogy Hárai az - egyébként előtte is ismert - vállsérülése miatt a VB előtt hosszú időn át nem látott súlyzót. Megítélése szerint Kis Gáborra emiatt túl nagy teher hárult, s Kicsi hiába oldotta meg elöl jól a feladatát, a védekezés ennek némiképp kárát látta. Márpedig ha ennek csak akár egy gólban szerepe volt, az pont elég, hiszen egygólos vereséggel estünk el az éremért folyó küzdelemtől. A kapitány mai fejjel inkább rábeszélte volna Steinmetz Ádámot a VB-szereplésre, azt a játékost, akivel éppen ő állapodott meg, hogy Ádi az egészsége érdekében (mivel Londonba valószínűleg már úgysem tarthat majd a csapattal) már most lemond a válogatottbeli szereplésről.

- Ha visszaemlékszel a csapatba kerülésért folyó harcra, hogy kezdted ezt a küzdelmet? Akkor egészséges voltál és közben jött a sérülés? Mi történt tulajdonképpen?

- A bajnokság alapszakaszának végén szenvedtem vállsérülést. Úgy nézett ki, hogy meggyógyult a válogatott felkészülésének kezdetére, aztán mégis kijött újra.

- Milyen jellegű sérülés volt ez?

- Bevérzés, vérömleny keletkezett. A bajnokság végén kaptam szurit bele, így aztán a rájátszásban már nem éreztem. Aztán következett a válogatott felkészülése, és egy hét múlva kijött. Az Unicum Kupa idején mentem el újra egy ultrahangos vizsgálatra és akkor látszott, hogy nem gyógyult meg.

- Úgy csináltad végig a keretedzéseket, hogy érzékeny volt a vállad? Vagy fájt is?

- Hol fájt, hol nem. Volt amikor fájt, volt, amikor nem.

- És mennyire hátráltatott téged ez a munkában, akár az erősítésben, akár a vizes edzéseken?

- Hát eléggé hátráltatott, mert csak ilyen úgymond rehab-munkát tudtam végezni. Ezért is voltam eléggé "punnyadt", nem tudtam rendesen játszani.

Vízben töltött percek a római VB meccsein

 Hárai BalázsKis Gábor
Kanada13:4214:11
Németország2:2920:29
Dél-Afrika16:2214:14
Szerbia7:0120:32
Románia13:1517:59
Németország-17:35

- Tudták ezt Dénesék? Ő kicsit meglepetésként fogadta a következményeket.

- Azt tudta, hogy valami gond van vele, de azt nem, hogy ennyire húzós.

- És tényleg nem is tudtál jó ideje súlyzókkal dolgozni?

- Hát nem. Nem nagyon.

- Féltél megmondani, hogy ez ilyen komoly?

- Igazából én sem gondoltam, hogy ez ennyire komoly, csak amikor kijött, akkor már éreztem, hogy baj van.

- Ezt mikor érezted először?

- Amikor nem nagyon tudtam felemelni a karom. Edzőmeccsen a montenegróiak ellen. Már az Unicum Kupa előtt kijött, csak az Unicum Kupára jó lett. Akkor megint nem fájt. Aztán még itthon újra fájt egy kicsit, de mire utaztunk Rómába, már megint nem éreztem.

- És akkor kint mi történt?

- Kint a válammal nem volt probléma. Csak a csuklómmal. A román meccsen, a vége felé, az utolsó három percben sérült meg.

- Akkor ezek szerint a vállad annyira nem hátráltatott? Mégis, Dénes nyilván emiatt játszatott kevesebbet, nem?

- Lehetséges. De az is igaz, hogy nem ment a játék, nem tudtam annyira összeszedni magam. Valószínűleg a sérülés is közrejátszott ebben, meg a súlyzóhiány.

- Elfáradtál idő előtt vagy nem érezted a játék ritmusát, Mi volt a fő gond?

- Nem tudtam jól beállni centerbe, szerintem a súlyzóhiány miatt - nem tudtam odatenni rendesen magam, nem éreztem erősnek magam.

- Beszéltél közben Dénessel erről?

- Igen, mindig kérdezte, hogy mi van, mondtam, hogy a vállam nem fáj. Azzal már ott tényleg nem is volt gond.

- Te személy szerint milyen várakozással indultál útnak, mit vártál a csapattól?

- Mindenféleképpen azt szerettem volna, hogy a négybe bekerüljünk, mert szerintem ez reális volt, alapkövetelmény is lett volna. Sajnos nem sikerült.

- Hogy értékeled utólag, miért nem sikerült?

- Hajszálon múlott, a balszerencse is közrejátszott, mert igazából semmivel sem voltak jobbak a szerbek.

- Ott kint, amikor a többiektől elkülönülten edzettél a megsérült csuklód miatt, ez nagyon rossz érzés volt?

- Nagyon. Nem tudtam igazából labdát fogni, meg semmit se. Amikor itthon megvizsgálták, be is gipszelték...

- Mit mondtak az orvosok?

- A szalag a csuklómban nagyon megsérült. El nem szakadt, de szerintem kisebb részleges szakadások, zúzódások vannak benne. Begipszelték három hétre, remélem, utána jó lesz.

- Röntgen volt?

- MR-vizsgálat és röntgen.

- Hogy történt pontosan ez a sérülés?

- Megfogták a csuklómat, húztam jobbra, ő meg tartotta. Ki akartam rántani és egyet roppant. Utána már a meccsen elkezdett fájni, aztán később percről percre egyre jobban.

- Be is dagadt?

- Nem, ez volt az érdekes.

- Ez elég szomorú hír. Mit csinálsz ezalatt a három-négy hét alatt?

- Az első hét elment, rohangáltam a kezem miatt, csak keveset tudtam pihenni. Hétfőn megyek U2-koncertre Zágrábba a barátnőmmel meg a szüleivel. Szerdán megnézik MR-vizsgálaton a vállamat, akkor kiderül, hogy ott még milyen teendők vannak, és utána, ha még van idő, egy hétre el tudok menni kicsit pihenni.

- Milyen érzéseid vannak? Nagyon kellemetlen visszaemlékezni Rómára?

- Eléggé... Főleg azért, mert nem ment annyira a játék, mint ahogy szerettem volna, sőt elég rosszul ment. Nem sikerült a felkészülésem, valószínűleg ezért is játszatott keveset Dénes, mert nem érezte, hogy jól menne a játék. Meg hát úgy összességében..., messze voltunk a városközponttól, kint laktunk a Róma táblánál. Egy McDonalds volt csak a közelben, ahova el tudtunk menni a többiekkel meginni egy sört, beszélgetni. Meg hát jó lett volna legalább a négybe bekerülni. Ez az eredmény eléggé bosszant mindenkit.

- Összességében hogy látod, az eredménytől függetlenül, magatokhoz képest mennnyit fejlődött a csapat?

- Az Unicum Kupához, meg a barátságos mérkőzésekhez képest sokkal jobban, összeszedettebben játszott a csapat, látszott, hogy kezdünk a vége felé összeérni, összeszokni a többiekkel, elég biztató volt a játék a vége felé, mondom, azt az egy meccset leszámítva. Szerintem jól játszott a csapat.

- Nem félsz-e attól, hogy Dénes haragszik rád? Nem rossz a lelkiismereted, hogy nem voltál teljes értékű és ez csak ott derült ki? Nincs ezzel kapcsolatban rossz érzés benned?

- Hát de, van... van egy kicsit, igen, sajnos...

- És hogy próbálsz ezen segíteni? Dénessel beszéltél azóta?

- Nem beszéltem vele azóta. Elkezdődik a bajnokság, és több pluszmunkával, jobb koncentrációval, több edzéssel megpróbálom magam jobb formába lendíteni, hogy a következő válogatott-felkészülésen jobban menjen.

- A társakkal milyen volt kint a viszonyod, vigasztaltak, hogy szóltak hozzád?

- Igen, mindenki rendes volt, jó fej volt, aranyosak voltak, próbáltak kicsit hergelni, hogy semmi baj nincs, megy ez majd, jó lesz. Ez lelkileg azért sokat számított.

- Köszönöm a beszélgetést, gyors lelki és testi gyógyulást kívánok!

27 régi hozzászólás

Coach hozzászólása
Coach24773
2009.08.18. 20:08

Ja, boccs. De a cikk igy is jo es sokkal erdekesebb lesz mint az en kis beszamolom. Elore is koszi!

Coach hozzászólása
Coach24772
2009.08.18. 20:07

Sajnos A Macedon jatekosokrol nem sok mindent tudok. De ugy nez ki feljovoben vannak ok is.

Háté hozzászólása
Háté24696
2009.08.14. 08:33

Nem kellene bűnbakot keresni, most így alakult. A csapategység kialakítása fontosabb lenne, mint az imázs fenntartása.

Krisz hozzászólása
Krisz24691
2009.08.12. 15:49

Nem baj,azért köszönöm az infókat.....Coach-tól kérdezném,nem tud valamit a Macedón válogatottakról? (hol játszanak,miért csak most tűntek fel stb..) Előre is kössz...

szerk hozzászólása
szerk24683
2009.08.11. 21:05

Hát így legyen az ember titokzatos...

Coach hozzászólása
Coach24682
2009.08.11. 20:29

Figlioli Olasz valogatott lesz mar a jovo EB-n.

szerk hozzászólása
szerk24681
2009.08.11. 19:35

A macedón kérdésre nem tudom a választ, Figliolira igen, és ez annyira érdekes, hogy a témáról a nyár végéig részletesen is fogunk írni. Most talán csak annyit, hogy ha szerepelt volna a VB-n, akkor más ország válogatottját nem erősíthetné a londoni olimpián...

Krisz hozzászólása
Krisz24680
2009.08.11. 19:20

A VB-vel kapcsolatosan kérdezném még,hogy a Macedón válogatott játékosai,melyik ismert klubbokban játszanak (pl. Milicset tudom,hogy a Kotorban játszik,de a többieket nem nagyon tudom)Egyébként Figlioli miért nem szerepelt az Ausziknál,esetleg sérült volt?

Krisz hozzászólása
Krisz24677
2009.08.11. 18:21

Egy kérdés. Varga 2 Zsolt Kiváló center,nem igazán értem,hogy miért nem ő volt a 2. számú center??? (azt tudom,hogy univerzális és a kapásoldalon játszott inkább a vb-n)de,Ádi hiánya miatt szerintem ő lett volna a megoldás....Ne legyen igazam,de tartok tőle,hogy Hárai "örök ígéret marad............

Coach hozzászólása
Coach24674
2009.08.11. 14:20

Very average. Especially Szivos. But that's just my oppinion.

Tomute hozzászólása
Tomute24672
2009.08.11. 11:06

Szerintem az Egernek még jól is jöhet, ha Pufi bizonyítani akar (hol másutt tehetné, ha nem klubcsapatában, a válogatott most megint ?pihen? érdemben egy jó darabig?). Hajrá, jobbulást, én szorítok, hogy sikerüljön!!!

homburg hozzászólása
homburg24669
2009.08.11. 10:17

Na akkor helyzetkép: Szecskát megműtötték. Hegének az orrát eltörték, megműtötték. Pufi válla sérült, keze begipszelve. Ez a szezon is jól indul. Hajrá Eger !

Émi hozzászólása
Émi24665
2009.08.10. 23:17

Lehet, hogy nem kellene bűnbakot állítani. A hetekig tartó felkészülés alatt nem tűnt fel az illetékeseknek, hogy Hárai kezével gondok vannak? Az élsportban nem úgy van, hogy a doki mindenről tud, ami a játékos egészségi állapotát illeti? Bocs a naiv kérdésekért!

ed hozzászólása
ed24664
2009.08.10. 22:53

thanks coach....how did daniel varga and szivos play?

Coach hozzászólása
Coach24663
2009.08.10. 21:47

No, he fractured his wrist against Romania. He's out for 3 weeks. But the coach (and the fans) are not very happy with his performance. He also has a very serious shoulder injury, which was treated earlier in the season but came back during Worlds.

ed hozzászólása
ed24662
2009.08.10. 20:47

was it a coaches decision to not play against germany? the english translations are great...

cowk hozzászólása
cowk24661
2009.08.10. 19:45

szntem gaz, ez nem az o dontese =D

Chicago hozzászólása
Chicago24660
2009.08.10. 18:36

Erdekelne a velemenyed..Teenyleg.

Chicago hozzászólása
Chicago24659
2009.08.10. 18:35

Sajnos ez egy tanulsagos eset.. s egyszer mindenki tevedhet,(ketto ugy mar tendencia) igy Balazs is, ezert az ujrakezdesi lehetoseget meg kell neki is adni.. Hibazott ugyanakkor a *management* is osszak ki egymas kozott a reszaranyt (orvos, stb..) Egy viszonylag kezdo ujonc mindig visszafogottab, igy a managementnek, edzoknek talan aktivabban kell *tudakozodni*.. Egyebkent pedig nk.i gyakorlat nagyvallalatoknal szinten,, pl. ha valaki infuenzas betegen munkara jelentkezik, mert tudja, hogy hataridos feladat van, s nem hianyozhat, a fonok hazakuldi, s megoldjak a feladatokat maskep. (ez csak egy pelda, hogy a managementnek (edzop, orvos , aakrki) oda kell figyelni.. Lesz ez jobb is hajra Pufi..!

cowk hozzászólása
cowk24658
2009.08.10. 17:26

hm, megoszlanak a velemenyek, ez erdekes, fene gondolta volna.

Coach hozzászólása
Coach24657
2009.08.10. 16:24

"ezúttal a "negatív hős", a második számú center, Hárai Balázs válaszolt a VLV kérdéseire" Negatív hős?? Ez fontos volt?? Ahogy olvasom inkabb nem volt szerencseje. A Pufinak meg van minden adottsaga ahoz, hogy vilag klasszis center legyen. Ki kell kuralni a vallat es jobban felepiten a felso testet. 8-10 kilo izom meg siman raferne de utanna ugyan olyan jo lesz mint a Gabor. Es ha redszeresen sulyzozik es gumi kotelezik soha nem fog megserulni. Pufi, nem kell elkeseredni. Dolgozzal tovabb kemenyen!!

sasa hozzászólása
sasa24656
2009.08.10. 15:48

steinmetz ádival kapcsolatban nem értem, ha éppen a vb-én befért volna, sőt a kintlévő riválisainál aktuálisan jobb volt miért nem került ki. miért veszélyeztette volna ez a londoni aranyérmünket? kicsit furcsállom, hogy amióta "csak" az olimpiákat nyerjük és mást még véletlenül sem a vezetés retorikája is ehhez idomult és azt súlykolja, hogy csak 4 évente van igazi megmérettetés. azt gondolom, hogy az évi 1 esemény nem elviselhetetlenül gyakori és úgy kellene ezekre kimenni, mintha az olimpia lenne, ha már másképpen nem tudjuk mozgósítani magunkat.

sasa hozzászólása
sasa24655
2009.08.10. 15:27

hárai részéről az egyetlen elfogadható hozzállás, hogy mindenáron be akar kerülni a csapatba, akkor is ha esetleg sérült. számomra ez pozitív és egy fiatal játékostól ez el is várható. van viszont orvosa a csapatnak, aki esetleg tudhatott volna erről többet és akár lefújhatta volna ezt a mostani szereplést.

Delvino hozzászólása
Delvino24654
2009.08.10. 11:29

Szerintem nem kellene emiatt bántani Hárait, mégpedig azért, mert sérülten is vállalta a játékot és szerintem a fórumozók közül nem sokan tudják, hogy ez valójában milyen,másrészt meg persze belehetett volna hívni Ádit de azzal mire mentünk volna?? felteszem akkor négybe jutunk esetleg nyerünk 1 vb-t mindezt 1 olyan centerrel aki az olimpián és a későbbiekben úgyse lesz "használható" a válogatott szempontjából...ez csupán csak a szurkolóknak lett volna jó.Nem hiszem, hogy akkora tragédia,hogy Balázs vállalta a játékot ilyen állapotban is mert hát volt már példa arra, hogy sérülés miatt valaki lemondta a válogatottságot és jó pár évig feléje se nézett a kapitány, pedig a teljesítménye alapján rég visszakerülhetett volna...

Dani hozzászólása
Dani24652
2009.08.10. 11:15

Sajnos ez nem szimpatikus hozzáállás, lásd: Steinmetz Ádi. Pedig azt hittem "Pufi" emberileg is olyan, mint egy "hagyományos" magyar válogatott....:((

krapulax27 hozzászólása
2009.08.10. 10:42

Nem csodálom, hogy van lelkiismeretfurdalása, nekem is lenne, mert ez nem volt tisztességes hozzáállás. Ha már ennyivel előtte kiderült, hogy nem tud rendes felkészülést csinálni (mindegy, hogy a vb-n csuklósérülése volt, mert ezek szerint amúgy sem tudta rendesen formába hozni magát), miért nem mondta le ezt a felkészülési időszakot? Lehetett volna a helyére hívni valakit. Steinmetz Ádi megtette, pedig neki biztos helye lett volna, és most még bírta volna, mégsem a rövid távú, saját érdekét nézte, mint Hárai, akinek pedig még több ideje lenne később bekerülni a csapatba. De ezzel most inkább kifelé játszotta magát szerintem. Nekem biztosan nem lett szimpatikusabb.

avner hozzászólása
avner24650
2009.08.10. 09:53

"Nem félsz-e attól, hogy Dénes haragszik rád? Nem rossz a lelkiismereted, hogy nem voltál teljes értékű és ez csak ott derült ki? Nincs ezzel kapcsolatban rossz érzés benned? - Hát de, van... van egy kicsit, igen, sajnos..." Amennyiben a kérdésnek van valóságalapja, akkor már meg is van a válasz a csapat "rossz" szereplésére. Lelkes amatörként, azért azt nem gondolnám, hogy Balázs egészségi állapota és az ezzel járó fizikális felkészültsége nem volt látható korábban... Ha igen, akkor viszont miért vitték ki? Kicsit bűnbakkeresés jellegű ez a beszélgetés. Tulajdonképpen azt is felvethetnénk, hogy miért nem dobott valaki 1 góllal többet pl. Hosi, persze ez sem lenne igazságos. Szerintem semmi kkülönös nem történt épül a csapat... Kemény Dénesnek pedig akkor is hálás lehet mindenki, ha a következő olimpián és addig minden világversenyen 56 helyen fejezzük be a tornákat. Köszi az interjút, ez is tök jó volt.