FACEBOOK

Új-zélandi csodacenter a Szegedben(?) – Fecsó bá' ekkora tehetséget még nem látott

Új-zélandi csodacenter a Szegedben(?) – Fecsó bá' ekkora tehetséget még nem látott
hozzászólás, 2009.08.06.

Megkezdte a felkészülést a Szeged Beton csapata a következő szezonra. A keret még mindig nem végleges, de az olimpiai bajnokok száma egyensúlyban maradt, ugyanis a Cattaróba távozó Varga Tamás „helyét” a háromszoros olimpiai aranyérmes ős-szegedi Molnár Tamás foglalja el. A klub szeptemberben megrendezi hagyományos nemzetközi tornáját, várhatóan illusztris vendégekkel. Kásás Zoltán vezető edzőt a csapat céljairól és Rómában szerzett tapasztalatairól is kérdeztük.

Úszással és erősítéssel kezdte meg a felkészülést a hét elején a Szeged Beton csapata. Az új szerzemények közül a Kanadában üdülő Vindisch és a VB-n szerepelt román Busila később csatlakozik, s még folynak a tárgyalások egy tehetséges fiatal új-zélandi center leigazolásáról. Török Béla az ifjúsági Európa-bajnokság után kapcsolódik be a munkába.

 

- Nagymértékben kicserélődött a csapat, hat ember elment öt jött és még nem zárult le az új-zélandi fiú ügye – mondta a VLV-nek Kásás Zoltán vezető edző. - Mindenféleképpen követelmény bekerülni a négy közé a bajnokságban és a kupában is. Nem lesz könnyű, mert kiegyensúlyozottá vált a mezőny. Nagyon jó kezdő hetese van az Egernek, s tehetségesek a fiataljai, a Vasasból elment ugyan egy-két játékos, de akik ott vannak kezdő emberek, nagyon jók, a Fradi pedig tovább erősödött. Úgy érzem, annak ellenére, hogy Varga Tamás és Weszelovszky elment, gyorsabbak leszünk, meglátjuk, hogy lövőerőben hogy tudjuk őket pótolni.

 

Az új-zélandi Joseph Kayes-re Kemény Ferenc hívta fel Kásás Zoltán figyelmét. Fecsó bá az [origo]-nak adott hosszabb interjújában így beszélt a 19 éves középcsatárról:

 „Olyan tehetség, amilyennel én még soha nem találkoztam. Center, egy fantasztikus képességű center Új-Zélandról. Joseph Kayesnek hívják.

- Hogyhogy nem találkozott még ilyen tehetséggel?


A játék összes összetevőjében az. A mozgáskoordinációban, a méreteiben, a kezében, a lábában, az eszében - mindenben. Egy őstehetség. (…)…az volt az első kérdésem, vannak-e magyar felmenői. De sajnos nincsenek. Soha nem látott őstehetség, amilyennek születni kell.”

 

A Szeged edzőjének Derekas Szilárd is dicsérte a fiatal tehetséget, s Kásás Zoltán felvette a kapcsolatot a családdal, tett egy ajánlatot, ami több szezonra szól és nagyon szimpatikus volt a fiatal játékos édesapjának.

 

Csodát nem várunk, de jó lenne, ha mielőbb eldőlne a tehetséges játékos sorsa és megkezdhetné a beilleszkedést, hiszen azért a magyar bajnokság jóval hosszabb és színvonalában is más, mint az új-zélandi. A sráccal hamarosan személyesen is fel tudom venni a kapcsolatot, ugyanis részt vesz a sibeniki junior világbajnokságon, s előtte Magyarországra jön.

 A Szeged Beton idén ősszel is megrendezi hagyományos nemzetközi tornáját. A szeptember 11-13-i hétvégén sorra kerülő Hídépítő Kupa programja még nem alakult ki, nem tisztázódott egyelőre, hogy négy vagy öt csapat részvételével rendezik meg a tornát. A Nagyvárad biztosan nem tud jönni, mert ebben az időpontban otthonában rendez tornát, meghívást kapott a Mladost Zágráb, a Sturm Csehov és a világbajnok szerb válogatottra „épülő” Partizan Belgrád. Elképzelhető magyar csapat(ok) szereplése is, a külföldiek részvételétől vagy távolmaradásától függően. (Nagy a valószínűsége például annak, hogy az FTC ott lesz Szegeden.) 

Kásás Zoltán ott volt Rómában a világbajnokság második szakaszában. Mint ismeretes korábban 12 évig a válogatott stábjában dolgozott másodedzőként, így különösen kíváncsiak voltunk véleményére az új válogatottról.

 

- Most is azt mondom, amit januárban, amikor elkezdett dolgozni a csapat, illetve amikor elkezdődött ez az új korszak. Az én véleményem az, hogy két és fél évig nem kellene bántani a válogatottat, mert nem lehet új csapatot is építeni, meg győzni is mindig. El lett kényeztetve a publikum, de hozzáteszem rögtön: nagyon-nagyon sportszerűen és fantasztikusan szurkoltak a magyarok most is kint Rómában, a VB-n. Nem szabad elfelejteni, hogy olyan világklasszisok hiányoztak most a csapatból, akik Pekingben még a vázat adták és a fiatalabbak mellettük játszottak jól. Most pedig nekik kellene átvenni ezt a szerepet, ami nem könnyű. Egy Benedek Tibort, egy Molnár Tamást egy Kásás Tamást nem olyan könnyű helyettesíteni. És ugye ha a „vetésforgó” megvalósul, s Biros Peti és Gergő jövőre nem játszik –Tamás talán játszik, nem tudom, ezt Dénessel beszélve neki kell eldöntenie –, mindenféleképpen türelemre volna szükség. Én úgy gondolom, hogy körülbelül másfél évvel az olimpia előtt már össze kell állnia a csapatnak. Kell az idő, itt végig kell menni egy úton, kicsit szenvedni kell, lesznek vereségek. Azt is lehetett látni ezen a vb-n, hogy olyan nagyon nagy különbségek nincs az erős csapatok között. Hogy mást ne mondjak, itt van Montenegró komoly csalódást keltő szereplése, pedig ők nagyon jók. A szerbek valóban…, az ő a fiatal játékosaik már rutinosabbak és ugye együtt is játszanak szinte állandóan a Partizánban. De amúgy egyébként a szerbek ellen is egyenrangú partnerek voltunk. A rutin! Úgy gondolom, ez a két és fél év és sok mérkőzés kell, hogy a rutint, a magabiztosságot ezek a fiatalabb játékosok megszerezzék, hogy ugyanolyan stabil legyen a csapat tartása, mint amilyen volt régebben.


Szegediek a római lelátón