FACEBOOK

Kemény Dénes a Napkeltében

Kemény Dénes a Napkeltében
hozzászólás, 2009.08.05.

A római eredmény nem nevezhető tragédiának, de azt sem lehet mondani, hogy jól jött volna - válaszolta a riporter  kérdésére Kemény Dénes szövetségi kapitány szerdán reggel a Napkelte műsorában. A beszélgetés során árnyaltabbá tette a képet, s azt is elmondta, voltak jelek a felkészülésben, amelyeket most utólag már úgy értékel, talán erélyesebbnek kellett volna lennie. A kapitány egyetértett Gyárfás Tamás megjegyzésével, miszerint a fiatalok még nem tudták átvenni a válogatottságtól visszavonult nagy elődök szerepét.

A kapitány úgy fogalmazott: akkor lenne tragédia az ötödik hely, ha a negyedöntőn 2:5-ről nem tudtunk volna visszajönni a meccsbe, hanem sima 3-4 gólos vereséget szenvedünk.

- Kár érte, inkább azt mondom, és nekem mindenképpen nagy csalódás, mert aki látta a meccset, az látta, hogy mennyire kevés hiányzott ahhoz, hogy bekerüljünk az elődöntőbe, ott pedig aztán bármi lehetett volna, mint az eredmények is mutatják.

A kapitány önkritikát gyakorolt a tekintetben, hogy a felkészülés időszakában túl türelmes volt, amikor látott olyan jeleket, "hogy még mindig a pekigi győzelem 'érintehetetlensége' van egy-egy játékos fejében" és esetleg durvábban, határozottabban kellett volna beavatkoznia. Úgy gondolta, hogy ezek a dolgok a kellő pillanatban - ahogy a korábbi években - a helyükre kerülnek.

- Sajnos semmi sincs következmények nélkül, hogyha valaki hétköznap firkál, akkor pénteken nem fog tudni szép dolgozatot írni. Voltak apróbb jelek, amelyeket észleltem, de nem tulajdonítottam ezeknek nagyobb jelentőséget. Nem azt mondom, hogy a negyeddöntőn a játékosok nem nyújtották a pillanatnyi maximumukat, csak azt gondolom, hogy ha nem volt szerencsénk egy-egy kapufánál (volt három-négy ilyen eset is, hogy az éléről kijött a labda), az nem véletlen. Voltak olyan szarvashibáink, amelyek abszolút nem  normálisak ezektől a játékosoktól. Úgy gondolom, hogy a szerencse most nem állt mellénk, s talán azért, mert bizonyos dolgokat a megelőző hetekben végezhettünk volna nagyobb alázattal. A játékos olyan, mint az áram, a gyengébb ellenállás felé megy. Ha úgy érzi, hogy ez még elmegy az edzésen, a gyakorlás háromnegyedét megcsinálja nagy odafigyeléssel, az egynegyedét pedig inkább a hangulatot feldobva, viccelődve. Amire egyébként szintén szükség van egy edzésen, de hogyha az arányok nem az alázatot mutatják, akkor a kapufa éle is "elfordul tőlünk". És ebben biztos, hogy hibáztam.

A korábbi kiegészítő emberek nem vették át a prímszerepet - vetette fel a riporter.

- Ez így van, ezt nekik meg kell tanulniuk - mondta a kapitány, hozzátéve, hogy a négyéves út elején többek között éppen ezért rögös az út. Más dolog ugyanis meghatározó emberként játszani a klubban és megint más a válogatottban, olimpiai bajnokként, de úgy, hogy ezt az olimpiai bajnoki címet az illető úgy szerezte, hogy bizonyos célfeladatokat látott el kiválóan, de még nem ő volt az egyik oszlop Pekingben.

- Valószínűleg van annyi büszkeség bennük és visszanézik a saját teljesítményüket - akár a statisztikát, akár a videófelvételeket, - és ez ösztönözni fogja őket arra, hogy e téren előrelépjenek, illetve még van egy fontos dolog: az, hogy valaki fiatalon, huszonévesen olimpiai bajnok lesz, nem azt jelenti, hogy már mindent tud a vízilabdáról. Nekik még rengeteget kell továbbra is tanulni.

A kapitány felidézte, hogy Benedek és Molnár Peking után bejelentette: végleg visszavonul a válogatottságtól. Varga Tamást szándékosan nem hívta be a keretbe. Bár az ő tudásával, tapasztalatával erőteljesebb lett volna a csapat, de ez esetben soha nem tudná meg, hogy mire képesek a fiatalok. "Ha úgy látom, hogy ezen múlik a londoni aranyérmünk, akkor hívom" - fogalmazott a beszélgetés során.

Kásás Tamásról Kemény Dénes elmondta: megállapodtak, hogy ezt az évet kihagyja, részben azért, hogy pihenhessen, részben az orrsövényferülésének "rendbe tétele" miatt. Jelenléte sokat számított volna, elsősorban a fiataloknak, s a kapitány reméli, hogy Kása jövőre vállalja a játékot.

Római piros lapjáról Kemény Dénes elmondta: azért kapta, mert már volt egy sárgája, amit a támadóidőt jelző óra elé állással "érdemelt ki". A piros viszont szerinte érdemtelen volt, mert egy befújt kiállításnál csak annyit jelzett az olasz bírónak, hogy az ítélet előtt már lejárt a támadóidő. "Zéró" - ennyit mondott és mutatta az órát, amely nullát jelzett.

A második meccsre szóló eltiltást azért kapta, mert a lelátóra száműve is folytatta az "edzői tevékenységet", bekiabált. Kemény Dénes megismételte azt a véleményét, hogy gólokat kaptunk bírói hibákból, s bár saját magunk is követtünk el hibákat, a továbbjutást így is hozhattuk volna, ha az olasz játékvezető "neutrálisan" vezeti a meccset.

Összefoglalóan a római szereplést a kapitány úgy értékelte, hogy a mutatott játék biztató, az említett figyelmeztető jelek problémáját mindenképpen meg kell oldani, nagy alázattal kell nekimenni a következő éveknek, s szerinte esélyesek leszünk a londoni olimpián.

VIDEÓ (M1 NAPKELTE):


Kemény Dénes a Napkeltében (2009.8.5.)

22 régi hozzászólás

Zaza hozzászólása
Zaza24648
2009.08.09. 21:12

Chicagonak:Varga Tamás iszonyat tehetség, de gerincsérült és a csapatépítésnsek szerintem az sem tesz jót ha Londonban közelebb a 40-hez sérülten is rá számítunk. Akkor inkább a testvérére! Mellesleg a nagy fiatalítás alkalmával csak 1 új játékos volt a Hárai Balázs, neki pedig centerposzton sokat segített volna, ha a rutinos Bárányt is behívja a kapitány és nem kényszermegoldásokat választ,de őt évek óta valamiért mellőzi, pedig a mostani életkor átlagot figyelembevéve még ő is símán belefért volna a keretbe( + az éves teljesítménye alapján is)...

Chicago hozzászólása
Chicago24645
2009.08.07. 23:16

Ha Biros Peti es Kiss Gergo kimarad jovore egy evre (remelem nem ertettem felre semmit) akkor hogy lesz csapatepites..? Ezekutan plane nem logikus, hogy Varga Tamas nincs benne a 18-as keretben sem.. Remelhetoleg jovore visszajonnek Kasaval s ott is maradnak Londonig.

Eger Forever hozzászólása
2009.08.07. 19:48

Szerintem teljesen korrekt volt a Szerbek ellen a bíráskodás, kaptunk 3 5 méterest, fórokat. Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy miért hagytuk ki a világligát, lett volna idő összeszokni a csapatnak. Valóban nem tragédia az 5-ik hely, csak kudarc, méghozzá nagy kudarc.

Don Fabbro hozzászólása
2009.08.07. 16:23

Valaki írta, hogy a 2:5 után minket segítettek a bírók a szerb meccsen... Azt azért szögezzük le, hogy nem ugyanaz mínusz háromról felkapaszkodni egálra, mint mínusz kettőről plusz egyre, még akkor sem, ha az matematikailag ugyanazt jelenti... Addig, amíg kialakult a mínusz három, őket tolták, utána "nagy kegyesen" ítéltek nekünk néhány kiállítást. Na de +3-nál az emberelőnyt el lehet szórakozni, -3-nál viszont olyan stresszben vagy (pláne a szerbek ellen), hogy nem ugyanaz a helyzet. Az ötmétereseknél lehet ugyan reklamálni, hogy nekünk hármat, nekik egyet sem, csak éppen azokat be kellett fújni, mert "igazi" ötméteresek voltak. Ha a Barcelona-Real Madrid meccsen a Nou Campban 8-szor buktatják a 16-oson belül Messit, akkor az 8-szor 11-es, és nem "hazai pálya". A mi meccsünk elcsalásáról meg annyit, hogy én személy szerint legalább 3 olyan esetet láttam a meccsen, ami végleg cserés kiállítás lett volna. Igen, Kicsit jogosan állították ki, de ez az, amire a jog azt mondaná, hogy erős felindulás... Ő butaságot csinált, de érdekes, hogy azt nem vizsgálják/vizsgálták, hogy mi vezetett odáig, hogy az egyáltalán nem durva Kicsi ütött... És azóta sem volt semmi az ügyünkből. A szerbek eltakarítottak minket, és világbajnokok lettek, arra meg senki sem kíváncsi, hogy szó szerint megvertek bennünket. A bírókról sem hallottam semmit. Majd az a spanyol bíró (Borell?) 1 meg 2 meg 3 év múlva is ott lesz, mi meg ügyeskedhetünk, hogy ő ne vezessen nekünk meccset...

ed hozzászólása
ed24640
2009.08.07. 01:18

thank you BT very much appreciated--Kemeny doesnt pass the buck--he accepts responsibility for his team..which is why they are champions--

BT hozzászólása
BT24639
2009.08.07. 00:00

Here we go. (Disclaimer: this is gonna be a summary, not a translation :) Dénes Kemény does not consider the fifth place as a disaster or some blessing, which is good to have happened. He believes it would have been a disaster, should the team not have been able to fight back from 2:5 down and have lost by 3 or 4 goals. We were good enough to participate at the semi finals, but would have needed a little bit more. Kemény has criticised himself for having been too patient during the time of preparation and thinks now, he should have been more emphatic. A more focused attitude on behalf of the team could have helped in critical situations against the Serbs. A core deficit of the wc has been that those who where role players at the Olympics and shined, could not fill the void left by those retired or taking a break (Benedek, Molnár, Kásás, T. Varga). It is part of their learning process to get accustomed to their new roles. The players are believed to be proud enough to thrive on this slap. He actually does not know why he got sent off, but reveals that he previously got a booked. His two-game suspension is due to his interference after having been sent off. He actually yelled some instruction to his players from the stands. (Kemény also admitted, that the Italian referee gave a poor performance and made a couple of bad decisions against the Hungarian team.)

ed hozzászólása
ed24638
2009.08.06. 22:20

more english please....

vacka hozzászólása
vacka24637
2009.08.06. 17:59

Kedves Dani! A kedvedert vegig olvastam ujra a meccs kozvetiteset a vlv-n. 1 azaz 1 darab utesrol tesznek emlitest, ami megtorlatlan maradt, ellentetben a remek es hozzaerto tv kommentatorral, aki brutalis szerb utesekrol vizionalt, bar ez a tvben nem latszott, es ahol o ul, onnan pedig a legtokosebb szirti sas sem latna pontosan. Kemeny Denes piroslapja igazsagtalan es indokolatlan volt. Ennek hatasa azonban legalabbis kettos a jatekosokra. Vannak csapatok, akik ilyenkor dacbol is megmutatjak, pl. az eger rendre jobban jatszik Gerendas tavolleteben, vannak akiket taktikalag zavar. Egyebkent asszem le kene cserelni ezt a brutalis, nagydarab szerbek fizikalisan felorlik szegeny magyarokat cimu lemezt. Ez a csapat kb. 10 kiloval konnyebb, mint a 2000 es evek eleji volt, sokkal mozgekonyabb is. Es fizikalisan teljesen pariban van velunk. Es hamar szereted a statisztikakat, akkor figyelmedbe ajanlom, hogy virtuoz csapatunk 9 bol 1 akciogolt lott, ezzel szemben a lenezett primitiv szerbek 10 bol 7et. Es orom volt nezni a jatekukat a statikus es unalmas horvatok es spanyolok ellen. Szoval, pillanatnyilag jobbak nalunk, ezert kikaptunk, ha kicsivel is. Ez szerintem szep teljesitmeny volt tolunk, de tovabb kell javulnunk, ahhoz, hogy ujra a legjobbak legyunk.

Dani hozzászólása
Dani24635
2009.08.06. 15:40

vacka, Konkrétan a víz feletti ütés szankció nékül hagyása és Dénes kiállítas képezte részét a maffiának. És, hogy 1, vagy 2 negyeden keresztül JOGOSAN ítélték meg az ellenünk játszó csapatot - történetesen a szerbeket - ritka kivétel éles meccsen, de ezt tudod pontosan.

Dani hozzászólása
Dani24634
2009.08.06. 15:38

Kedves vacka, Őszintén örülök, hogy kritikus hangnem is van az oldalon, a féktelen szeretet nem jó tanácsadó. Dénes is elismerte, hogy ebben hibázott: nem volt elég kemény. Tényleg nem szeretném, hogy elhagyd az oldalt, hisz gondolom - merem feltételezni -, Te is a magyar csapat szurkolója vagy.

Coach hozzászólása
Coach24633
2009.08.06. 14:50

En sem szeretek ilyesmit mondani, de a Gyárfás Tamásnak olyan fajdalmas, szanalmas es unalmas a stilusa, hogy alig birtam ezt vegignezni. A Denes viszont igazi profi modon valaszolgat.

vacka hozzászólása
vacka24632
2009.08.06. 14:17

Kedves Dani! Az, hogy te dolgozol e tovabb vagy sem, oszinten szolva nem erdekel. en a Csapatra gondoltam. Neked termeszetesen elhiszem, hogy a tolunk allitanak ki, akkor az a nemzetkozi biroi maffia cselszovese, ha ellenunk, akkor az egy elkerulhetetlen jogos dontes. Egy komoly szakember, elfogulatlan velemenyere mindig szivesen adok. bar hetmeteres kezilabdaban van, de ez ne zavarjon. nagy laci itthonmaradasaert is szoritok veled. ami a hozzaszolasom alazatossagat illeti, ebben is igazad van. csak sajnos kihozott a sodrombol, hogy sokan ezen az oldalon is a kritikatlan bugyi lengetesukkel hozzajarultak ahhoz a mentalitashoz, amivel az ifionc olimpiai bajnokaink hozzaallnak a jatekhoz. ha nektek ez is jo, akkor minek eroltessek. igerem, nem zavarom meg tobbet ezt a lila idillt, ami koztetek es a sztarjaink kozott kialakult.

Dani hozzászólása
Dani24631
2009.08.06. 14:01

Kedves vacka, Hát persze, Te egy nuygati szemléletű, pozitivista filozófiát valló magyar honfitárs vagy, igen, abbahagyjuk a siránkozást, bekussolunk, s dolgozunk tovább. Végre 1x jogos itéleteket kaptunk 2-5-nél, s jogos 3 hetest. Az a csapat ereját mutatja, hogy 7-5-re visszajött, persze az "eredményjelző nem hazudik". 1 dologban van igazad, amit Dénes is mondott: az alázat kérdésében Te kis kicsit nagyobb alázattal szólj itt hozz légyszi, hisz mi, szurkolók is 1 célban ötvöződünk..

vacka hozzászólása
vacka24630
2009.08.06. 13:49

turkicsnak teljesen igaza van. abban, hogy feljottunk 2-5 rol nem kis szerepe volt a biroknak is. kipontozodott peldaul mind a ket szerb center. a negyedik negyedet center nelkul jatszottak vegig, nem beszelve a hosszabitasrol, megse tudtuk megverni oket. tobb poszton is lenyegesen jobbak voltak, igazi csapatkent viselkedtek, es ok jatszottak a legotletesebb vizilabdat az elso 6ban. teljesen megerdemelten nyertek, Udovicsics pedig jelenleg a vilag legjobbja. abba kene hagyni vegre ezt a sanyargatott magyarok vagyunk nyavajgast, es dolgozni kellene inkabb tovabb. kulonosen olyanok mint Dumi, aki ugy viselkedik mintha o talalta volna ki a vizilabdat. tobb alazattal kene pl. odaallni 5 meterest dobni, (lsd. nemetek ellen) foleg azokutan, amit ebben a mufajban az elmult 6 hetben produkalt. a vilag legjobbja csak az lehet, aki a megfelelo idopontban ugy is jatszik. most a szerbek jatszottak ugy.

Kata hozzászólása
Kata24628
2009.08.06. 10:25

Szerintem az ötösöket nem lehetett nem befújni, olyan egyértelmű helyzetek voltak. A szerbeknek nem volt még ötméteres gyanús megmozdulásuk sem. A napkeltei riport nekem sem tetszett, s nem a Dénes miatt. Gyárfás Tamás Úr mindenkivel ilyen tudálékos hangnemben beszél. A Gyarmati Dezső bácsi felemlegetése volt szerintem az egyetlen pozitív hozzászólása a vízilabdacsapat szerepléséhez.

turkics hozzászólása
turkics24627
2009.08.06. 09:57

azért mert nem vagyok elfogilt Három ötméterest kaptunk, azok egyet sem. ezzel együtt 2vel volt több személyi hibánk. A végén megkaptuk az előnyt, amikor kellett nálam a csalás ott kezdődik, ami 2006-os VK-döntőn volt nem oda

cowk hozzászólása
cowk24625
2009.08.06. 01:45

1.: de, megis hogy kepzeled, h nem? 2.: kit erdekel?

garzon hozzászólása
garzon24624
2009.08.05. 22:42

A Gyarfast nem kell bemutatni senkinek,de el tudom kepzelni onelegult mosolyat,mert hogy az uszok most szereztek par ermet(tenyleg le a kalappal elottuk)a vizilabdazok meg nem.Kemeny van olyan okos,hogy ezt helyen tudja kezelni.

Dani hozzászólása
Dani24623
2009.08.05. 21:58

Elnézést mindenkitől, aki Gyárfás párti, de azt azért meg lehet állapítani személyes ismerettség nélkül: 1.nem tud artikulálni, 2. nem olyan kérdéseket tesz fel, amit egy igazi vizilabdaszurkoló (még ha laikus is) feltenne, 3. az hogy szegény Kását kipécézi, aki végre 3 olimpia arany után a testével foglalkozik, hogy a. meglegyen a 4.arany, b. egészséges maradjon/legyen, 4. undorító módon nyúlja le a pénzt 0000 sikerrel: lásd. fociEB(VB?), úszó EB+még amiről nem tudunk.

turkics hozzászólása
turkics24622
2009.08.05. 21:48

Dani: nem fújták el a szerb meccset. Vivi: Gyárfás Tamás vízilabdázó volt

vivi hozzászólása
vivi24621
2009.08.05. 21:34

fú,én reggel már felidegesítettem magam,mert pont erre keltem fel. Ilyen idióta riportert....az első kérdésnél azt hittem rosszul hallok,de miután feltette megint. Ja,arról nem is beszélve,h nem tudott normálisan artikulálni,nem is igazán ért a vízilabdához,de azért a tv-be van.Rendben m1,csak így tovább!

Dani hozzászólása
Dani24620
2009.08.05. 17:55

Deni, IMÁDUNK!!! A KIVÁLÓ MAGYAR SPORTDIPLOMÁCIA EMELJE MÁR FEL A SZAVÁT A NEMZETKÖZI MAFFIA (ÉS HOZZÁ NEM ÉRTÉS ) ELLEN, NE KELLJEN MÁR SZEGÉNY DR. KEMÉNY DÉNESNEK IGY MAGYARÁZKODNIA - A KONKRÉT NEGYEDDÖNTŐ ELVESZTÉSRŐL ÉS NEMZETKÖZI MEGALÁZTATÁSRÓL, NEM IS BESZÉLEK!!!!!!!!!!!!!!!! (elnézést, tisztelt Szerk. a nagybetű miatt, de ez felháborító; és akkor verjük a mellünket, hogy ez a gyárfás és dr. Martin ott van a FINÁban)