FACEBOOK

Martin György révén visszakerültünk a minket megillető helyre a sportág nemzetközi irányításában

Martin György révén visszakerültünk a minket megillető helyre a sportág nemzetközi irányításában
hozzászólás, 2009.07.30.

Finoman szólva nem hátrány, ha egy nemzetközi mérkőzésen magyar delegátus figyeli az eseményeket, beleértve a bírók tevékenységét. Isten tudja miért, az ilyen tisztséget birtokló vízilabdanemzetek csapatai ellen általában kevésbé fúj éles hangon a síp. Hosszú éveken át hiányzott a magyar képviselet a sportág legfontosabb irányító testületeiből, mígnem tavaly októberben Matin Györgyöt, a magyar szövetség elnökét beválasztották a LEN technikai bizottságába, most pedig a FINA hasonló, vízilabdával foglalkozó testületének lett tagja a magyar sportvezető.

Azóta, hogy a LEN testületébe beválasztották, Martin György többször töltött már be delegátusi pozíciót külföldi, természetesen nem magyar vonatkozású meccseken. A bírák élmezőnye kezdi megszokni, hogy jé, itt is van egy magyar. És ezt az információt jól elraktározza. Nem véletlenül, ugyanis az ő teljesítményét is a technikai bizottság tagjai értékelik.

Az ilyesmi persze informális előny, nem "kalkulálható", de azon országok csapatai, amelyeknek volt képviselőjük a döntéshozó testületben tudnának mesélni arról, hogy ez mit is jelent az ő számukra.

Hosszú ideje folyó sportdiplomáciai munka eredménye, hogy a csaknem egy évtizede magyar tag nélkül működő vezető testületekben ismét képviseltethetjük magunkat.

- Mit kell tudni a FINA vízilabda-bizottságáról? - kérdeztük a római VB-n tartózkodó Martin Györgyöt.

- A feladat hasonló, mint amit az európai szövetség, a LEN technikai bizottsága tölt be. Versenyek lebonyolításának irányítása, bíróküldés, delegátusi feladatok, stb.

- Mióta nincs magyar ebben a testületben és ki volt legutóbb?

- 2000-ben esett ki Salamon Ferenc.

- Hogy történt maga a választás?

- Nagy politikai küzdelem folyt, aminek az az érdekessége, hogy itt nem számít, hogy melyik országban milyen szinten vízilabdáznak. Itt az az érdekes, hogy melyik ország milyen oldalon állt a tisztújítás előtt, és ennek megfelelően alakultak ki az erőviszonyok.

- Ha komoly harc folyt, akkor valamiért fontosak ezek a tisztségek...

- Igen, tisztségekről van szó, mert annak is örülhetünk, hogy Gyárfás Tamás személyében a FINA vezető testületébe, a Büróba is bekerült magyar képviselő. Hogy miért fontos a tagság ezekben a szervezetekben? Például azért, mert a játékvezetők tartanak azoktól, akik ebben a bizottságban benne vannak, hiszen ezek a személyek döntenek például az ő minősítésükről.

- Konkrétan hogy zajlik a választás?

- Elkészülnek különböző listák, ezeket összevetik más listákkal és a tárgyalások folyamán valamilyen kompromisszum születik.

- Mi lesz a személyre szabott feladatod a testületben?

- Még nem tudom, szerdán délelőtt lett volna az alakuló ülés, de ezt elhalasztották. Valószínüleg a következő egy-két napban sor kerül rá, mert most mindenki itt van, akit megválasztottak, egy újabb helyszínen összehozni az ülést nagyon költséges lenne.

- Ki lett a bizottság elnöke?

- Ez is politikai csata volt, sokáig úgy nézett ki, hogy egy amerikai sportember Rich Foster lesz az elnök, de az utolsó éjszaka az eddigi vezető, Gianni Lonzi "visszaszerezte" az elnöki pozíciót és Foster alelnök lett.

- Nem lett volna jobb a váltás a sportág szempontjából?

- Nem hiszem, hogy jobb lett volna.

- Milyen gyakran fog ez a testület ülésezni?

- Világeseményeken, illetve évente egy-két alkalommal.

- Milyen jogosítványai vannak? Például a szabálymódosítások kezdeményezésére illetékes?

- Igen. A mostani kongresszuson is történtek egyébként szabálymódosítások. Ez úgy zajlott, hogy a testület javasolta, ezt a Büro elfogadta, a kongresszus pedig egyhangúlag szintén jóváhagyta.

- Milyen szabálymódosításokról van szó?

- Ezek a mostaniak csupán technikai jellegűek, nem érintik a sportág érdemi szabályait.

- Mégis, kaphatnánk egy példát?

- Például a kiállított játékos büntetésének lejártát jelző zászló színe más lesz a sima és más a súlyosabb büntetés esetén, hogy elkerülhető legyen a félreérhető információ.

- Hány ilyen technikai szabály változik most?

- Hat-nyolc.

- És azt lehet tudni, hogy, a játék sorsát befolyásoló "komoly" szabálymódosítások mikor kerülnek terítékre?

- Legkorábban London után.

- Köszönöm a beszélgetést, hasznos és eredményes sortdiplomáciai munkát kívánok!

7 régi hozzászólás

one-opinion hozzászólása
2009.07.30. 20:43

Hát kitörölted a leplezetlen véleményem??Te köcsög szerkesztő:))) Pedig leírtam, hogy Kiss Gergőnek anno a vén faszok bandájából elege volt, és Martin-Gyárfás duó kb ennyit tudott tenni a faszszopó bírók ellen a szerb-magyaron..... (nem is akart, semmi köze sincs ezeknek a pénzrablóknak a pólóhoz) Téged melyik büdös zsidó fizet????? Gyárfás? vagy ki?? Takarítsd innen a mocskos Martin-interjút, meggyalázod a MAGYAR Vízilabdát!!!!! Te utolsó rohadék szemét!!!

one-opinion hozzászólása
2009.07.30. 19:28

SZARHÁZI BANDA!!!! Politikát és pénzt próbálnak csinálni ezek a vén fastzok a pólóból is!!!! Teljesen igaza van K. Gergőnek a 2 hónappal ezelőtti szándékosan teljesen őszinte kinyilatkozásában!!!!!!!!! Szerb-magyarról ne is beszéljünk.... Mocsok faszszopó bírók nem kis %ban befolyásolták a meccset....Ez az egész a képmutatás, a hazudozás, az alakoskodás netovábbja!!!! NYALIS SZERKEZSZTŐ SZÉÉÉÉGYELJE MAGÁT!!!!! Ha nem teszi, még inkább szégyenletes és égő.....

subidubinemértem hozzászólása
2009.07.30. 15:25

ja, tényleg, mekkora haszna volt már rögtön a magyar-szerben. és a románra is megkaptuk borelt. juhéjj.

szerk hozzászólása
szerk24449
2009.07.30. 14:45

Abcúg riporter! Monnyon le!

qqcska hozzászólása
qqcska24446
2009.07.30. 13:51

az interjúnak van egy érdekes része, amikor a bizottság elnökéről kérdezik Martin Györgyöt. 1. utolsó éjszaka G. Lonzi visszaszerezte (!!!) az elnöki pozit az amerikai jelölttől. ez kétféle módon lehetséges: pénzzel vagy ígérettek. egyik sem vet túl jó fényt a testületre... (egyébként Signore Lonzi kb. 213 éve vezeti ezt a cirkuszt, és pl. Faragó Tamásnak sincs túl jó véleménye róla, a sportág modernizálása kapcsán) 2. az új fönökről ilyet kérdezni Martin úrtól... mit várt a riporter egy lobbiharcokkal terhelt közegbe frissen bekerült tagtól??

Dani hozzászólása
Dani24403
2009.07.30. 11:02

A hírből - sajnos - a következő következtetéséeket lehet levonni: 1. ÓRIÁSI teljesítmény dr. Kemény Dénestől, a stáb tagjaitól + az összes olimpiai bajnoktól, hogy hátszélben 3 aranyat hozott. 2. Nagy bajok lehetnek a MVLSZ-ben, ha 9 évet kellett erre várni. 3. Gyárfás úr érdekes módon szintén most került be a FINA vezető testületébe, ami arra enged következtetni, hogy csak most esett le neki: tenni kellene valamit ténylegesen a sportért, nemcsak sikkasztani orba-szájba. Nos, Nagyon kiváncsi vagyok, milyen erővel esnek latba honfitársaink személyes/szakmai (Gyárfás eseében ez 0) erényei. Ami a lényeg: HAJRÁ FIÚK!

szülőföld hozzászólása
2009.07.30. 08:41

Gratulálok Martin Györgynek! Nagyon fontos, hogy a bíróküldésre legalább rálátásunk legyen, s a spanyol-olasz-szerb lobby tevékenységét ellensúlyozzuk. Egy szoros meccsen nagyon fontos, milyen játékvezető fújja a sípot. Nekünk a Borell-től ódzkodni kell. Én személy szerint amerikai, ausztrál esetleg német bírókat szeretnék, persze ez nem kívánságműsor. Lehet, hogy sokan vitatkoznak velem, ám én még a Tulgát is a nekünk jobb bírók közé sorolom. Szóval még egyszer gratulálok a sportdiplomáciai sikerhez!