FACEBOOK

Roma09 - bemutatjuk a világbajnokságot

Roma09 - bemutatjuk a világbajnokságot
hozzászólás, 2009.07.26.

A világ egyik legnagyobb sportrendezvénye az úszó, műúszó, műugró, hosszútávúszó és vízilabda-világbajnokság. Mivel a magyar csapat szerencsére extra pihenőben részesült csoportja megnyerésével, olvasóinknak most az elmúlt egy hét tapasztalatai alapján beszámolunk a helyszínről, a hangulatról, a világverseny jellemző "körítéséről".

Először a számok: a 17 versenynap eseményeiben 177 ország érintett valamilyen módon, ami óriási szám, s elsősorban az úszás (mint alapsport) népszerűségét jelzi. Rekordszámú, 2.800 sportolóval 2 ezer edző, gyúró, orvos, és más stábtag, valamint sportvezető van jelen hivatalos akkreditáltként.

Képzeljük el, hogy ekkora tömegű ember megfelelő "kezelése" micsoda óriási anyagi és emberi erőforrást igényel. Vegyük csak az első lépést: megérkezik a sportoló (edző, gyúró, újságíró, stb) Rómába és természetesen első dolga, hogy beszerezze a számára nélkülözhetetlen akkreditációt. Tudjuk, hogy a magyar férficsapat esetében önmagában ez a művelet 3-4 órát vett igénybe. De itt legalább "csak" a főtitkár szenvedett, a sikeres munka után kézben vitte a fiúknak a nyakba valókat. Az újságírók esetében - hiába kértek a szervezők korábban digitális formában arcképet - a helyszínen, az akkreditációs pultnál webkamerával elkészített fotó az akkreditáció alapja és hát ugye az a sok újságíró, fotós, nem egyenletesen érkezik a két hét alatt, hanem többségük ott szeretne lenni már a versenyek elején, a sok istenadta!

A rendezők várakozása szerint összesen mintegy 200 ezer nézője lesz a helyszínen az eseményeknek a tévéközvetítéseken keresztül a versenyt valamilyen módon követők számát 2 milliárdra becsülik.

A VB megrendezése a hivatalos adatok szerint 40 millió euróba kerül Olaszországnak, szponzorációból közvetlenül 16 millió euró fedezete már a tervezéskor biztosítva volt.

A versenyekre napijegyeket adnak ki, a legolcsóbb 5 euróba kerül, a legdrágább 90 euró.

A helyszínekről.

Szinte valamennyi eseménynek egyetlen helyszín, a Foro Italico sportközpont ad otthont. Ez a terület a belvárostól észak-nyugatra, szinte a Tevere partján fekszik, szinte egybeépülve a hatalmas olimpiai stadionnal. A különböző versenyágaknak saját medencéjük van, s természetesen megfelelő bemelegítő helyek, medencék is rendelkezésre állnak. A lelátók hátsó részét, és sok helyütt néhány belső szektort jellegzetes kék drapériával "csomagoltak" be, s így valóban kis ékszerdoboznak tűnnek a sporthelyszínek. A kék drapériákon hatalmas alakok, antik római figurák láthatók, s mindegyik stadionban olyan mozdulatot végeznek, amely az adott sportágra jellemző.


Bejárat a versenyek helyszínére (VLV-videó)


A Foro Italico kívülről, a shuttle-busz ablakából (VLV-videó)

A stadionok közötti belső sugárúton sétálóutcát alakítottak ki, kétoldalt üzletek, az út végén pedig egy színpad, itt kora esténként koncerteket tartanak.

A stadionokon belül szigorú rend szerint lehet csak mozogni. Az egész VB-n mintegy 2 ezer önkéntes segíti a lebonyolítást, mindegyiknek megvan a maga feladata, és akkurátusan eleget is tesz annak. Tapasztalatunk szerint közülük nagy számban kizárólag azt figyelik, hogy a VLV munkatársai készítenek videófelvételt a sportlétesítmény kapuin belül, s ha ezt tapasztalják, azonnal lecsapnak. Na jó, ez a tiltás általános, meccsenkét még a nézőket is figyelmeztetik, hogy mozgókép felvétele szigorúan tilos. (De hogy miért zavarja őket, ha a lelátó alatt, semleges helyszínen rövid interjú készül egy magyar vízilabdázóval, annak csak egy magyarázata van: szabál az szabál!)

Van még egy helyszín, Ostia, ahol a hosszútávúszó-versenyeket rendezik meg. Ide a központi pályaudvarról negyedóránként induló hévvel lehet kiutazni. Apropó utazás! Természetesen ennyi ember mozgatása edzésre, versenyre, onnan haza - talán a legnagyobb feladatot jelenti a szervezőknek. El kell ismerni, ez eddig flottul ment. A vendégek elhelyezésére szolgáló 9 szálloda és a Foro Italico között félóránként busz közlekedik, a csapatok pedig külön saját busszal utaznak a külső edzéshelyszínekre.

Emellett az akkreditációval rendelkező vendégek kaptak egy kis kártyát, amely a VB teljes időszaka alatt bérletként szolgál (az akkreditációval együtt), így szabadidőben a sportolók maguk is könnyen utazgathatnak a helyi tömegközlekedéssel városban.


A szállások nem luxushotelek, de a célnak megfelelnek. Természetesen ilyen hosszú versenysorozaton az egyik legfontosabb dolog az étkezés. Nos, amennyire mi tudjuk, erre Rómában nincs panasz. A reggeli-ebéd-vacsora minden szállodában svédasztalos, 4-5-féle étel közül lehet választani, mindig van tészta és persze többféle halétel. Sokfajta zöldség és gyümölcs van a hosszú asztalon, s minden alkalommal többféle torta, édesség.

Egy-egy hotelben különböző sportágak különböző országokból érkező versenyzői "vannak összezárva". És nincs annál érdekesebb, mint amikor az ember egy kerti úton megy vissza az épületbe, ahol a szobája van, s az út kellős közepén fiatal lányok egyformán hajlonganak, pörögnek-forognak, mintha csak vízben lennének.


Gyakorlás szárazon (VLV HD-VIDEÓ)

Jó szórakozás a világ különböző pontjáról érkezett sportolókat figyelni evés közben, hiszen sokat elárulnak népük mentalitásáról. A venezuelaiak élvezik az életet, harsányan nevetnek minden étkezés közben. A Maldív-szigetekről jött úszók hangosak, hja, nekik biztos túl kell kiabálniuk otthon a tenger morajlását.

A szlovákok csendben esznek és mennek, a szlovénok viszont a legélelmesebbek: mindig ők viszik el a frissen kitett görögdinnye-szeletek nagy részét.


A szálloda belső udvara (VLV-videó)

Persze van itt valami verseny is. Beszéljünk kicsit erről. A magyarok jókedvűen kezdték a VB-t, Kanada ellen igazi gálaelőadást tartottak. Hosnyánszky félpályán túli hihetelen találata éppúgy a műsor része volt, mint Biros ejtésgólja után Kiss Gergely kiszólása a kapitánynak. (Bocs, mondta, s magára vállalta a gólt, ugyanis ő mondta Petinek a megfelelő pillanatban, hogy ejtsen...) Nem hittünk a fülünknek, amikor Madaras egyik gólja után a vízben lévő Kiss Gergely szájából jól hallhatóan felcsendült az "Isten vagy, Norbi!"

A németek ellen erőlködés folyt. Talán éppen a kanadaiakkal szemben elért habkönnyű siker lett a vesztünk - szerencsére azért nem teljesen. Tény, hogy a fiúk nem voltak bőbeszédűek meccs után, csendben üldögéltek a lelátón, nézve az utánunk lezajlott Dél-Afrika-Kanada meccset. "Milyen Dél-Afrika?" - kérdezte tőlünk(!) Kemény Dénes, amikor fiait követve feljött a nézőtérre. "Szerintünk sz.r" - válaszoltuk kicsit azért bizonytalanul. "Na ezt jöttem megnézni" - mondta a kapitány, mi pedig ezután erősen és jól drukkoltunk Kanadának, amely 10:1-re meg is nyerte azt a meccset.

Amikor a Dél-Afrika ellen készülő csapatot figyeltük a bemelegítésnél, kifejezetten felszabadult hangulatot éreztünk. És még valamit: a dél-afrikaiak úgy nézték közelről a mieinket, mintha világritkaságokat felvonultató múzeumban lettek volna. Látszott rajtuk a hatalmas tisztelet, mondhatni, megszeppenés. Nem, nem a csapatvezetőkről, a szurkolókról beszélek, hanem az ellenfél játékosairól...

Végezetül a sajtó munkafeltételeiről (így akit ez már nem érdekel, nem kell tovább olvasnia).

A médiaközpont természetesen a vízilabda-stadiontól számított legtávolabbi ponton van. Ezt az utat naponta többször megtesszük, de csak a meleg miatt terhes. Sok őrző szem vigyázza, hogy illetéktelenek ne jussanak be a média birodalmába, ahol három hatalmas terem várja az újságírókat (ebből az egyik külön a fotósokat). Hosszú asztalok mellett ülünk, a falon nagy képernyők, egymástól tisztes távolságban. Eddig csak kétszer alakult ki vita a közelünkben arról, hogy mit mitasson a monitor. Láthatóan távol-keleti hölgyek át akarták kapcsoltatni a vízilabdát szinkronúszásra. Már szóltak is, amikor persze a magyarok kis csoportja felhorkant. De mi hatan vagyunk! - mondta a hölgy, mire mi gyorsan megkérdeztük a körünkben ülő amerikai szakújságírót (waterpoloplanet) és Güntert, a régi német ismerőst (waterpoloworld), ők mit szeretnének inkább. Heten lettünk, maradt a póló...


A kép még az úszóversenyek megkezdése előtt készült

Az internet ingyen van. Ehhez állítólag a FINA ragaszkodott, mert sok panasz volt amiatt, hogy a két évvel ezelőtti VB-n pénzt kértek az újságírók számára ma más alapvető munkafeltételt jelentő internetért. Mindnki személyre szóló jelszót kap a wifihez, még az útlevelét is lefénymásolják. Csatlakozáskor megjelenik a szolgáltató cég oldala, itt kell beírni a nevet és a jelszót. Ez az oldal annyira megtetszett nekünk, hogy megmutatjuk.

Bár a sajtóközpont természetesen légkondicionált, a forróságból bejőve kincs volt, hogy nagy hűtőkben korlátlan mennyiségben "használhattuk" a műanyagpalackos vizet. Egész addig, amíg el nem kezdődött az úszók versenye. Az újságírók száma sokszorosára nőtt, lassan a hatalmas teremben is zsúfoltság van, a hűtők pedig kora délutánra (amikor a legjobban kellene a víz) üresen konganak. Ennyit panaszként. De nem sajnáltatjuk tovább magunkat, inkább készülünk mi is a folytatásra, hiszen a "második félidő" következik, ahogy több játékos megfogalmazta: az igazi világbajnokság.


A VLV SZÜNNAPI FOTÓGALÉRIÁJA
A VLV VB-ALOLDALA (MENETREND ÉS AZ ÖSSZES EREDMÉNY JEGYZŐKÖNYVEKKEL)

TUDÓSÍTÁSUNK A MAGYAR CSAPAT RÓMÁBA ÉRKEZÉSÉRŐL

BEHARANGOZÓNK AZ ELSŐ MECCS ELÉ

TUDÓSÍTÁSUNK A KANADA ELLENI BEMUTATKOZÓ MÉRKŐZÉSRŐL

EDZÉSRIPORTUNK A NÉMETEK ELLENI MECCS ELŐTT


TUDÓSÍTÁSUNK A NÉMETORSZÁG ELLENI DÖNTETLENRŐL

SZÉCSI ZOLTÁN ÉRTÉKELÉSE A NÉMET MECCSRŐL

SZABÁLYMAGYARÁZAT A DÉL-AFRIKAI MECCS ELŐTT

TUDÓSÍTÁSUNK A DÉL-AFRIKA-MAGYARORSZÁG MÉRKŐZÉSRŐL

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK A KANADA-NÉMETORSZÁG MECCSRŐL


EGY PICIKE RÓMAI VAKÁCIÓ

46 régi hozzászólás

Noemi hozzászólása
Noemi23900
2009.07.27. 12:41

Szécsi 8 után volt a reggeliben. És még a kapitánnyal is beszéltek telefonon. A szerbek verhetők, és remélem úgy lesz, ahogy Émi írta. Hajrá, fiúk! Hajrá, Magyarország!

kanten hozzászólása
kanten23887
2009.07.27. 02:31

Íme két statisztika a csapatokról: Magyar: http://www.sportresult.com/sports/waterpolo/wch2009/pdf/MHUN.pdf Szerb: http://www.sportresult.com/sports/waterpolo/wch2009/pdf/MSRB.pdf Szerbeknél jó góllövő Gocic Zivko,Udovicic Vanja,Pijetlovic Dusko,Filipovic Filip és Prlainovic Andrija.Rájuk mindenképpen figyelni kellene. Egyébként pedig összeszedett játékkal verhető a csapat,de gondolom ezzel nem mondtam újat.:) Nagyon Drukkolok!!! és persze a Lányoknak is!!!

KiRäilány hozzászólása
2009.07.26. 23:34

Most látom tv-műsorba hogy hnap a reggelibe Szécsi is lesz 6kor mer ő lesz az első, én spec ha akarnék se tudnék felkelni

Émi hozzászólása
Émi23882
2009.07.26. 22:29

Na akkor remélhetőleg kedden elkezdődik egy új korszak, és mi verjük őket majd évekig:) Az előbbi "recepttel" teljesen egyetértek.

Csorba László hozzászólása
2009.07.26. 22:15

Tehát megvan a recept: végy egy extázisban védő Nagy Viktort, egy felpörgötten irányító és 2 gólt vágó Biros Pétert, egy 100%-os Hosnyánszky Norbit, egy gyermekének bizonyítani vágyó Madaras Norbit, egy átlagos Kiss Gergőt, egy keveset abstószoló de harcos Kis Gábort és egy alázattal szemtelen Varga Dumit a kezdőben és egy bizonyítani akaró Szívós Marcit, illetve egy nyugalmat sugárzó Varga Danit a cserepadon és a szerbeknek annyi. Amit ehhez Kemény Dénes, Hárai és a többiek hozzátesznek, már csak a gólarányt növeli. De az alaprecept alkotóelemei nem helyettesíthetőek!!!

B (régi) hozzászólása
2009.07.26. 22:12

Innentől bízzunk abban, hogy nagyon sokat kivett ez a meccs a szerbekből, és másfél(!) nap nem lesz elég nekik a regenerálódáshoz.

buvarnils hozzászólása
2009.07.26. 22:11

Akkor itt most nincs meglepetes. Koszi az infokat es eredmenyeket!

elena hozzászólása
elena23877
2009.07.26. 22:09

Nyertek a szerbek 7:5-re Hajra magyarok!

elena hozzászólása
elena23876
2009.07.26. 22:08

Igen valoban Szerbia-Olaszorszag 7:5 Eloben latom az olasz TV-n, igy igaz. Ez a jo eredmeny. ezert javitottam Nagyon ugy tunik, hogy Szerbia lesz a magyarok ellenfele Hajra Magyarorszag!

cowk hozzászólása
cowk23875
2009.07.26. 22:07

kar erte, szegeny olaszok

Szecska89 hozzászólása
2009.07.26. 22:05

7 - 6-nak jobban örültem volna = )

elena hozzászólása
elena23873
2009.07.26. 22:04

Bocs 7:5 a jo eredmeny Elnezest javitottam

Szecska89 hozzászólása
2009.07.26. 22:02

Szívós Márton honlapján is 7 - 5 ...

elena hozzászólása
elena23871
2009.07.26. 22:01

Szerbia-Olaszorszag 7:6 RAI SPORT TV

Csorba László hozzászólása
2009.07.26. 22:00

én a http://www.waterpolo-world.com/o.red.c/games.php?SpielID=2981&rst=1000 -on követem és ott 7:5 a szerbeknek. még 3:20van hátra. Most mi az igazság?

buvarnils hozzászólása
2009.07.26. 21:58

Koszi!

Yoda hozzászólása
Yoda23868
2009.07.26. 21:57

Köszönjük:)

elena hozzászólása
elena23867
2009.07.26. 21:55

Szerbia - Olaszorszag 6:6 A 4. negyedben - 2 gyors olasz gol RAI SPORT TV

elena hozzászólása
elena23866
2009.07.26. 21:53

Szerbia-Olaszorszag 6:4 a 4. negyed kezdeten. Informacio RAI SPORT TV

Csorba László hozzászólása
2009.07.26. 21:50

6:4 kemény, de az olaszok végig futnak az 1 gólos hátrányért. Törődjünk bele: le kell győzni a mumust, aztán nyugodtan jöhetnek a horvátok (nekem már élőben) HAJRÁ MAGYAROK!!!!!!

Hana hozzászólása
Hana23863
2009.07.26. 21:33

4:3 a szerbeknek!Kemény egy meccs!!!

TZS hozzászólása
TZS23862
2009.07.26. 21:29

http://www.myp2p.eu/broadcast.php?matchid=44378&part=sports

Yoda hozzászólása
Yoda23861
2009.07.26. 21:26

Köszi, léptem oda.

buvarnils hozzászólása
2009.07.26. 21:25

Merre kovetheto?

Elfer P. hozzászólása
2009.07.26. 21:25

3:2 a szerbeknek. amúgy a Szivós honlapján gólonként frissülve közvetítik.

Ritta hozzászólása
Ritta23858
2009.07.26. 21:24

Olasz-szerb 2:3 :(

Yoda hozzászólása
Yoda23857
2009.07.26. 21:23

Valaki nem tudja hogy áll a SRB-ITA?

Ritta hozzászólása
Ritta23856
2009.07.26. 21:04

Online nézhető valahol az olasz-szerb meccs????? mert az alábbi linken ahol a Német-Montenegró volt ott szerintem nem lehet nézni

buvarnils hozzászólása
2009.07.26. 20:11

Nem lesz egy egyszeru menet, az biztos.

B (régi) hozzászólása
2009.07.26. 19:20

Egy apró adalék a szerb-olaszhoz. Az olasz női csapat tegnap kikapott a görögöktől, így csak a 9-12. helyért játszhat. Ezek után ha a férfiak is kikapnának ma este, és ők is csak a 9-12. között folytathatnák, az nagyon kínos lenne az olasz vízilabdának, különösen rendezőként. Ennek folytán valószínű, hogy Alexék (Giorgetti) úgy fogják fel a ma esti meccset, mintha ténylegesen az életükért küzdenének. Nem lennék most a szerbek helyében... És akkor még nem beszéltünk a várható bíráskodásról...

buvarnils hozzászólása
2009.07.26. 19:01

Koszi az infot! Remeljuk nezheto lesz itt az olasz szerb is!

B (régi) hozzászólása
2009.07.26. 18:31

Én a német-mnegrót innen néztem: http://www.universalsports.com

Yoda hozzászólása
Yoda23845
2009.07.26. 18:23

Az auszi-román 5-7:)))) Hajrá KOKO!

Chester86 hozzászólása
2009.07.26. 18:06

Örüljünk a németek sikerének, és reménykedjünk benne, hogy felszálló ágba kerülnek a sportágon belül, ugyanis jót tenne a játék népszerűségének egy 82 millió fős Németország...

kanten hozzászólása
kanten23842
2009.07.26. 17:54

Közvetítik valahol online?

cowk hozzászólása
cowk23841
2009.07.26. 17:37

thx, javitom. kicsereltek amugy a ket meccset.

Chicago hozzászólása
Chicago23840
2009.07.26. 17:35

Koszi, a VB Roma alatt 16.50-es kezdes van..

cowk hozzászólása
cowk23839
2009.07.26. 17:32

21:00-tol kezdodik

Chicago hozzászólása
Chicago23838
2009.07.26. 17:32

Koszi a cikket. A szerb-olasz eredmenyrol lehet valamitt tudni ?

Katica5 hozzászólása
Katica523837
2009.07.26. 17:23

Kedves Szerkesztő! Nagyon köszönöm ezt a cikket! Örülök, hogy megmutattátok nekünk a "hátteret" is. További jó munkát kívánok!

B (régi) hozzászólása
2009.07.26. 16:52

Montenegró elszállt, a németek a nyolc között!!!

cowk hozzászólása
cowk23834
2009.07.26. 16:45

akkor en hogy raktam be? egyebkent szanalmas, hogy mindenki a ratyi uszassal foglalkozik, kit erdekel hogyan doppingolnak a kinaiak? nevetseges!

B (régi) hozzászólása
2009.07.26. 16:38

MNE-GER 8:8. Hosszabbítás...

Noemi hozzászólása
Noemi23832
2009.07.26. 16:32

Nagyon jó lett a cikk, kár h nem lehet kedvencek közé rakni.

nettyus:) hozzászólása
2009.07.26. 16:01

Érdekes cikk. :) Köszönjük.

Ritta hozzászólása
Ritta23826
2009.07.26. 13:36

Nagyon jó hogy így bemutattátok a VB... Nagyon jó cikk. Köszönjük. HAJRÁ MAGYAROK!