FACEBOOK

Bíró Attila: „Hétről hétre, napról napra látom a fejlődést”

Bíró Attila: „Hétről hétre, napról napra látom a fejlődést”
hozzászólás, 2009.07.17.

Emlékezetes, hogy új ciklusának kezdetekor, az év elején Kemény Dénes megújította legszűkebb stábját, segítőinek körében több változás történt, Kásás Zoltán másodedző szerepét például Bíró Attila vette át. A fiatal szakembert az első féléves munka tapasztalatairól kérdeztük.

- Éppen fél éve kezdted el a munkát a válogatottnál, milyenek a tapasztalataid?

- Abszolút jók a benyomások, több okból is. Egyrészt a játékosok hozzáállása annyira pozitív, hogy ez az edzőre is „átragad”, illetve bármilyen negatív kritikát kapnak, ők ezt abszolút jól fogadják. Nagyon jó ebben a pozitív légkörben dolgozni!

-
Dénessel kialakult-e már valamilyen munkamegosztás, mi a konkrét feladatod?

- Igen. A konkrét munkamegosztás igazából júniusban, a felkészülés megkezdésekor alakult ki. Januárban, illetve a Volvo Kupa időszakában még nem lehetett látni, hogy milyenek lesznek a hétköznapok feladatai. Dénes minden edzésre elkészíti a programot, amit emailen elküld Csabának és nekem. Az edzés előtt egyeztetünk, hogy aznap milyen feladatokat kell ellátnunk. Van, amikor Dénes nagyobb részt vállal, tehát az úszás, a lábtempózás, a taktikai elemek levezénylését is magára vállalja, illetve van olyan, amikor többet van a háttérben, és Csabával mi irányítjuk a részfeladatok elvégzését. Ez edzésektől függ, ezt egyeztetjük edzések előtt. 


- Talán naiv a kérdés, de folyik olyan szakmai munka, hogy egy elfüggönyözött szobában ültök, videóztok, taktikai dolgokat találtok ki? Létezik ilyen típusú „műhelymunka”, közös gondolkodás?

-
Természetesen. Ez mondjuk külföldön, vagy az edzőtáborokban jobban működik, mikor egyébként is együtt van a csapat, egy szállodában lakunk. Ez volt Fűzfőn, Gyöngyösön, és a bukaresti tornán is. Ilyenkor mi, a szakmai stáb kielemezzük a mérkőzéseket, értékeljük a dolgokat, és átgondoljuk, hogy mit és hogyan kellene változtatni. Amikor itthon vagyunk, a szigeten, akkor Dénesnek és nekem Mátéfalvy Csaba összevágja a videóanyagot, amit otthon megnézünk, és a következő edzés előtt mindenki elmondja a saját tapasztalatait.


-
Mi készül a boszorkánykonyhában? Vannak-e már konkrét elemek, akciók, emberelőny-figurák, amiken dolgoztok, amit tartalékoltok a világbajnokságra?

-
Egy sor taktikai elemet gyakoroltunk már korábban és az Unicum Kupán is, de a csapat csak most vált véglegessé, s értelemszerűen addig nem lehet begyakorolni játékelemeket, amíg nem tudható biztosan, hogy kik lesznek az „akció” szereplői. Valószínű, hogy az igazi újdonságokat Rómában, azokon az edzéseken gyakoroljuk be, amelyeket nem látnak az ellenfelek. Lesznek új elemek, amelyeket éles szituációban, akkor vetünk majd be először, amikor Dénes szükségét érzi.

-
Hogy látod, milyen ez a csapat? Milyen lelkiekben, fizikai teljesítményben, szakmai munkában?

-
Hétről hétre, napról napra látom a fejlődést. Néhány játékosnak hosszú volt az idény, sőt, tulajdonképpen majdnem mindenkinek, és ez látszott egy-két emberen a júniusi hetekben.

Úgy érzem, folyamatosan rázódik össze mind taktikailag, mind fizikálisan a csapat. Az elmúlt évekhez én a szakmai munkát illetően nem tudok viszonyítani. A mérkőzéseket akkor kívülállóként láttam, de az biztos: ahogy élesedik a helyzet, egyre jobban pörögnek fel a srácok szellemileg is, és fizikálisan is, egyre jobban „élesednek” ők is.


-
A fiatalok mennyire alkalmazkodóképesek, mennyire viseltetnek alázattal a sportág és a többiek iránt, és szakmailag mennyire jók? Tehát mennyire lesz zökkenőmentes az átmenet?

-
Biztos, hogy megfelelnek az általad említett kritériumoknak. Nem lennének itt, ha nem lenne meg bennük az alázat, a szakmai fegyelem, vagy ha a csapattársakkal és az edzőkkel nem lenne olyan a viszonyuk, mint amilyen. Tehát abszolút „beálltak a sorba”, beilleszkedtek a csapatba, ez máris látszik. Természetesen a korukból fakadóan vannak szakmai és fizikális hiányosságok, de azon vagyunk, hogy ezeket megszüntessük, s ha idén még nem is tudnak egy világbajnoki döntőt, vagy éles meccset eldönteni, de jövőre már ők legyenek azok, akik húzóemberei a csapatnak.

- A játékstílus az ő bejövetelükkel változik valamennyire?

- Minimálisan. Azért ők egyelőre nem lesznek meghatározó emberek, de úgy érzem, mindenképpen pozitívum, hogy bizonyos posztokon (például centerben, vagy a széleken) nő a variációs lehetőségek száma. 


-
A világbajnoksággal kapcsolatban milyen reményeid vannak? Mennyire jelent emberfeletti feladatot ebben a fejlődési szakaszban komoly eredményt elérni, akár a „legkomolyabbat”?

-
Az elmúlt évek csapataihoz képest mindenképpen nagyobb feladatról van szó, mert hiszen egy Benedek Tibor, egy Kásás Tamás, egy Molnár Tamás, egy Varga Tamás hiánya biztos, hogy meglátszik a csapaton. Pontosan ezért fontos feladat a fiatal játékosok beépítése, az, hogy velük érjünk el jó eredményt, ami szerintem mindenféleképpen nagy fegyvertény lenne. Függetlenül attól, hogy azért vannak itt háromszoros és kétszeres olimpiai bajnokok, nagyon rutinos és kiváló játékosok, mellettük be kell építeni azt a három-négy fiatalt, akire jövőre, két év múlva, illetve Londonra már fontos csapattagként számítunk.

- Köszönöm a beszélgetést!

11 régi hozzászólás

Tyúk hozzászólása
Tyúk23369
2009.07.19. 23:14

Köszi szépen a választ! Egyetlen meccset nézhetnék meg élőben, erre azt pont az M2 közvetiti. :( De legalább a többit felvetetem. Hajrá fiúk!

Zsoci hozzászólása
Zsoci23366
2009.07.19. 19:35

bezzeg a focit tudják ismételni.. de kösz azért :-)

Yoda hozzászólása
Yoda23364
2009.07.19. 14:55

Valóban de nemgáz:). Ha jól láttam a Sport1 nem adja. Hétfő M1, Szerda M2, Péntek M1... Ismétlést nem láttam csak a lányok meccseinél.... Ebből kiindulva nem hiszem h augusztus 3. után megismétlik. Valahogy vedd fel, vagy vetesd fel. Egyvicc a közszolgálati TV...

Zsoci hozzászólása
Zsoci23362
2009.07.19. 14:24

Nem is nekem írtad XD

Zsoci hozzászólása
Zsoci23360
2009.07.19. 09:13

köszi, csak az a gáz, hogy én holnap megyek és csak augusztus 3-án jövök :-( sport1 nem ismétli valamikor?

Yoda hozzászólása
Yoda23359
2009.07.18. 23:48

Ha a csoportmeccsekre gondolsz:) 2009. 07. 20.: 10:50 Kanada - Magyarország 2009. 07. 22.: 18:20 Magyarország - Németország 2009. 07. 24.: 13:30 Dél-Afrika - Magyarország

Tyúk hozzászólása
Tyúk23358
2009.07.18. 21:59

Lehet már tudni, hány órakor lesznek a fiúk meccsei?

Zsoci hozzászólása
Zsoci23357
2009.07.18. 18:04

Én nem leszek sajna itthon a vb-re.:-( Foglya valamelyik tv adó ismételni?

Sapic hozzászólása
Sapic23356
2009.07.18. 17:54

Nézd a serb vagy a horvát tv-t ott nyomnak néha !

kisDumi hozzászólása
kisDumi23354
2009.07.17. 23:24

melyik tv adón közvetítenek még vízialbda meccseket? pl.: olasz vagy szerb avgy ilyesmi meccseket melyik adón adnak?

Dani hozzászólása
Dani23352
2009.07.17. 17:36

Kedves szerk.! Bíró Attilának milyen eredményei vannak edzőként? üdv:Dani