FACEBOOK

Martin György: „Az emberek szeretete lenyűgöző és kézzelfogható”

Martin György: „Az emberek szeretete lenyűgöző és kézzelfogható”
hozzászólás, 2009.06.29.

Martin György döntőbe várja a férfi csapatot a római VB-n. Az MVLSZ elnöke elmondja, miben látja a legnagyobb különbséget a nemzetközi és a hazai bíráskodás között, s kifejti a hivatalos magyar álláspontot a sportág megújítását szolgáló szabálymódosítási törekvésekkel kapcsolatban. VLV-interjú a szövetség elnökével.

- Az új elnöki periódusodnak ez lesz az első megmérettetése (vagy megpróbáltatása). Mit vársz a római világbajnokságtól?

- Szerintem a férfi csapatunk döntőt fog játszani, és ott remélhetőleg győz, a női csapatunkról fogalmam sincs, hogy milyen eredményt ér el, az első és a hatodik hely között bármi lehet.

- A férfiak esetében mire alapozod ezt a várakozást? Mégiscsak új csapattal vágunk neki a VB-nek.

- Arra, hogy 9 olimpiai bajnokunk van, tehát négy nem olimpiai bajnokot kell még válogatnia a kapitánynak. A többi csapatban pedig egyetlen olimpiai bajnok sincs.

- Milyen a szövetség gazdasági helyzete? Az elmúlt év vége nem csak arról szólt, hogy Kemény Dénes marad-e vagy befejezi, hanem arról is, hogy összejön-e az a pénz, ami szükséges a normális felkészüléshez, az utánpótlás fejlesztéshez.

- Az állami támogatásunk valamivel kisebb, mint tavaly volt, de jelentősen nem változott, tehát ez a része rendben van, a szponzori támogatásaink pedig az év végéig megvannak.

- Érkeztek új támogatók?

- Éppen most írtunk alá az Uniqa Biztosítóval egy megállapodást, ami a londoni olimpiáig szól, tehát a korábban biztosítási területről minket támogató ING-t váltja ki mostantól az Uniqa.

- Az olimpiai győzelem óta milyen változást észlel a szövetség, mekkora a sportág iránti érdeklődés a vízilabdázni jelentkező gyerekek számából ítélhetően, illetve mit érez a társadalom szimpátiájából a szövetség, mint hivatalos szervezet?

-
 Az emberek szeretete lenyűgöző és kézzelfogható. Az igazolt versenyzőink száma folyamatosan nő, úgyhogy ennek leginkább a szűkös uszodaviszonyok szabnak korlátot, főleg Budapesten. Vidéken lényegesen több lehetőségük van edzeni a gyerekeknek. Budapesten szinte lehetetlen. Úgy kell ezt elképzelni, hogy ha eggyel több gyerek van, akkor egyet valamilyen módon el kell távolítsanak a klubok, mert egyszerűen nem férnek el mindketten.

- Ez elég szörnyű. Mi lehet a megoldás?

- Mondjuk egy új uszodát kellene építeni. Vidéki városokban elég sok épült, a probléma Budapesttel van, ahol nincs semmilyen új létesítmény, sőt, a meglévők is romosak és omladoznak.

- Mik a kilátások?

- A jelenlegi helyzetben, azt hiszem, semmi nem fog változni.

- Hát ez szomorú. Visszatérve az olimpiára: mi maradt meg számodra legemlékezetesebb emlékként?

- Azt hiszem az, amikor harmadszor álltak a fiúk a győzelmi dobogón.


- Most új korszak van abból a szempontból is, hogy a sokat bírált sportdiplomáciánk területén változás történt. Nemzetközi tisztségedből adódóan ott vagy a „tűz közelében” - megírtuk mi is, hogy ez miért fontos. Mik az első tapasztalataid ezen a téren?

- Úgy érzem, hogy a válogatottakkal eddig sem volt probléma, az én szerepem feltehetőleg a klubokat fogja segíteni, hiszen a klubmérkőzéseken szoktak előfordulni olyan játékvezetői hibák, amelyek a magyar csapatokat sújtják. Remélhetőleg elindul egy folyamat, aminek a vége az lesz, hogy ez a hátrány eltűnik. Az eddigi tapasztalataim pozitívak, a játékvezetők hozzáállása azokon a mérkőzéseken, amelyeken ott voltam, mintaszerű volt, reális eredmények születtek.

- Nyilván számít az, hogy fontos meccseken már magyar ellenőr is van a személyedben.

- Lehetséges. Voltam országok közötti nemzetközi mérkőzésen a FINA megbízásából, mint ellenőr, Romániában, ahol a románok megverték az olasz válogatottat.


- Hogy alakul, változik a játékvezetés külföldön és itthon? 

- Az én személyes tapasztalatom a nemzetközi területen az, hogy a játékvezetők meglehetősen nagy alázattal viseltetnek a sportág, a mérkőzések iránt. Talán jellemző példa, ahogy megérkeznek egy meccsre: általában öltöny-nyakkendő a viselet, ott öltöznek át, mérkőzés után pedig visszaveszik az elegáns ruhájukat, így jelennek meg a különböző megbeszéléseken. Ami a konkrét ténykedésüket illeti, feltűnő, hogy a jelzéseik nagyon egyértelműek. Nem vezetnek semmivel jobban, mint a magyarok, de a megjelenésük más, sokkal „impozánsabb”, meggyőzőbb, s ez látszik az önbizalmukon: akár a legnagyobb hülyeséget is úgy fújják be, hogy a közönségnek teljesen nyilvánvalónak tűnik, ez a jó ítélet…

- És a magyar bírók?

- Szerintem jelentős részük jobb, mint a külföldiek, amiben nagyon különböznek, az például az, hogy itthon eltűrik a kispadok reagálásait, az edzők beszólásait. Ez egy nemzetközi meccsen elképzelhetetlen, az első beszólás után jön a sárga. Az én mérkőzéseimen még sárga sem volt, azt tapasztaltam, hogy már egy figyelmeztető mozdulat elég, hogy az edző leüljön, és csöndben maradjon a meccs hátralévő részében.

- Egyre több nagy játékos, olimpiai bajnok nyilatkozza azt, hogy bajban van a sportág, a gála is részben azt a célt szolgálta, hogy az új szabályokra kicsit ráirányítsa a figyelmet. Van-e ez ügyben nektek stratégiátok, mik a következő lépések, terveztek-e másokkal közös kezdeményezést?

- Nagyon remélem, hogy Londonig nem változnak a szabályok, mert egy újfajta szabályrendszerhez másfajta felkészülés kell, és ez nekünk – figyelembe véve az elmúlt időszak sikereit – nem lenne előnyös. London után érdemes gondolkodni a változtatásokon. Kezdeményezések már korábban is voltak, játszottunk is régebben módosított szabályokkal egy junior EB-t vagy VB-t, már nem emlékszem pontosan, amelyen minden ellenfelünket 6-8 góllal vertünk, akkor tűnt fel az új csodacsapatunk gerince.

- Kik voltak ők?

- Kásás, Molnár Tamás, Fodor…

- Rég volt… A magyar szövetség ezek szerint egy olimpia után kezdődő változásnak az élére tud állni? Akar az élére állni?

- Az olimpia után kezdődő változásnak igen, sőt, kezdeményezéseink, írásos terveink is vannak. De csakis az olimpia után lesz ez a kezdeményezés esedékes.

- A már megfogalmazott javaslatok mikor kerülnek nyilvánosságra?

- Ezek a nemzetközi szervezetek számára nagyrészt most is nyilvánosak.

- És hozzáférhetők?

- Szerintem korai lenne a nyilvánosság előtt vitát kezdeményezni erről, mert a tervek még embrionális állapotban vannak, talán másfél-két év is kell ahhoz, hogy kikristályosodjon egy olyan javaslat, amely már nem csak egy ország kezdeményezése, hanem többség állítható mögé.

- Végezetül beszéljünk pár szót a most lezajlott Vodafone Aranygáláról, amely az egész vízilabdasport ünnepe volt. Hogy értékeled ezt a rendezvényt?

- Fantasztikusan sikerült, nem gondoltam, hogy ilyen jó lesz. Az uszoda csodálatos dekorációt kapott, a közönség szeretete olyan volt, mint amilyen lenni szokott, tehát telt ház, zsúfolt lelátók és hatalmas ünneplés. Nagyjából ehhez vagyunk szokva itt Budapesten!

- Köszönöm a beszélgetést.

14 régi hozzászólás

im hozzászólása
im23045
2009.07.02. 10:33

Az olimpia után talán tényleg nem kellett volna elpazarolni ezt a közel egy évet... Az alapreformokat simán össze lehetett volna hozni, ha lett volna a döntéshozó grémiumban valódi motiváció, no meg egy csipetnyi bátorság ezirányban.. Medence, játékoslétszám,nem olyan nagy változás, amitől annyira felborult volna a felkészülés rendje, hogy az új válogatott ettől nem nyer meg egy római VB-t, vagy egy londoni aranyat. A gáláról a jegyek kapcsán már írtam, az nem arról szólt, hogy tényleg az igazi szurkolók legyenek ott elsősorban, de elfogadom, hogy a támogatók, fontos emberek meg kellett, hogy kapják a kis vipjegyüket, na mindegy... Én nem voltam ott, de nyilvánvaló, hogy a gálán nem a reformok voltak hangsúlyosak. Semmi visszhangja nem volt, nem hiszem, hogy bárkinek feltűnt, ha volt is változás a szabályokban. Úgy látom, teljesen lekerült a napirendről a reform, ami biztosan nem segíti elő a vízilabda helyén való kezelését...

istyu hozzászólása
istyu23033
2009.07.01. 11:17

Jómagam is ezen a véleményen vagyok, nem értem a várakozás okát, annak ellenére, hogy Martin úr "válaszolt rá", nekem ez egy cseppet sántít. Ennyit számít ez a majd' 1 év, amivel belecsúsztunk az olimpiai ciklusba? A szabályok szerintem nem forgatják el fenekestül a versenylebonyolítást, szabályzatot stb...Azt még értem, hogy a római vb nem a reformokról szól, és senki nem várhatja el, hogy változzanak a szabályok, de miiután ilyen szépen elhúzták a mézes madzagot - igaz "csak" gála keretein belül - érdemes lenne égetőbben foglalkozni a kérdéssel. Bp-en kevés az uszoda ez tény, számadatokkal nem rendelkezek, de teszem azt, ha már a pályahossz csökkentését bevezetnék ( 25 m ), már nyertünk 1-2 uszodát. Persze kívülről laikus nem lát bele a dolgok mélységébe, ettől függetlenül merem állítani, nem vagyok egyedül ezzel a gondolattal, mint ahogy azt a lentiek is bizonyítják.

cowk hozzászólása
cowk23025
2009.06.30. 14:11

http://4gifs.com/gallery/d/32911-1/orlyowl.jpg

Vitya hozzászólása
Vitya23024
2009.06.30. 13:58

Ezt értettem is, csakhogy akkor a Londoni arany is majd a változások elhalasztását fogja hozni. Remélem érted, hogy hogy értem. És azt, hogy egy vezetéssel jött össze a 3 arany, ezzel nem vitattam, és nem is kisebbítem az érdemeiket. Sarkítottan fogalmaztam, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy ha valaki most így gondolkodik, akkor milyen garancia van rá, hogy London után máshogy fog?

szerk hozzászólása
szerk23023
2009.06.30. 13:55

Én mindössze két tényt írtam le. 1. Három arany ugyanazzal a vezetéssel. 2. Nem kell kiegészíteni az interjút, mert benne van a válasz a kérdésre. (Nagyobb esélyt látnak a londoni aranyra úgy, ha addig nincs változás.) Ezt lehet vitatni, de erre meg figyelmedbe ajánlom az 1. pontot.

Vitya hozzászólása
Vitya23022
2009.06.30. 13:48

Természetesen nem maga az elnök személye szememben a probléma, hanem az, ahogy kezelik a változásokat. Tisztelem az Elnök Urat, majdnem mintha Ő érte volna el személyesen a hatalmas sikereket. De én úgy gondolom, hogy mindig van hova előre lépni, és mindig van lehetőség fejlődésre. Talán még neki is.

Vitya hozzászólása
Vitya23021
2009.06.30. 13:43

Szerintem meg demagóg választ adott rá. Kitért a kérdés elől. Nem kell csak azért oda lenni a vezetésért, mert a csapat király. Attól még a vezetés is lehetne előremutató tervekkel telve, a pozitív változások élharcosa. Majd kérdezzétek meg a csapat tagjait, hogy ők mit szólnak az interjúhoz! (pl.) Szerintük, ők tudnának-e még vízilabdázni, ha a VB után megszavaznák a változásokat? (íAmikért már elég régen lobbiznak)

szerk hozzászólása
szerk23020
2009.06.30. 13:37

Kedves Vitya! Az elmúlt három olimpiai ciklusban ez a "szörnyű vezetés" irányította a sportágat. Szerintem az elnök világos választ adott az interjúban arra, hogy miért nem akarnak változást Londonig.

Vitya hozzászólása
Vitya23019
2009.06.30. 13:11

Kedves VLV! Nem lehetne ezeket a kérdéseket komolyabban pedzegetni az Elnök Úrral? Talán egy kiegészítés az interjúhoz... Mert ebből nekem eddig az jön le, hogy szörnyű rossz kezekben van a szövetség vezetése. Aki nem tud a mai világban megújulni, fejlődni az el fog tűnni. Ebben a felfogásban kellene vezetni a szövetséget, nem pedig görcsös múlthoz ragaszkodásban. Mi ez? Valami kommunista párt????

balzs hozzászólása
balzs23018
2009.06.30. 12:07

A szabályváltoztatásokról: egyetértve az előttem szólókkal, a következő olimpia után miben lesz más a helyzet a változtatásokhoz? Még ha a bő két hét múlva kezdődő világbajnokságra hivatkozna érthetőbb lenne, de pl a vb után, 3 évvel a következő olimpia előtt miért ne lehetne változtatni?

balzs hozzászólása
balzs23017
2009.06.30. 12:03

"- És a magyar bírók? - Szerintem jelentős részük jobb, mint a külföldiek, amiben nagyon különböznek, az például az, hogy itthon eltűrik a kispadok reagálásait, az edzők beszólásait." Azért ilyet állítani kicsit erős az elnök úrtól, elég sokszor előfordult az elmúlt szezonban hogy sárga-piros lapokat kaptak az edzők reklamálásért a bajnokságban vagy az Euroliga döntőben, ahol szintén magyar volt az egyik játékvezető.

water hozzászólása
water23016
2009.06.30. 11:13

Miért csak London után akarunk kezdeményezni a szabályok változtatásán? Lehet, hogy London után már nem lesz "tűz közelben" senki sem.....Most kellene, mikor van rá lehetőség, nem? Nem alapjaiban kell megváltoztatni a szabályokat, hanem pár dolgot módosítani....pályahossz, 5+1 fő. Egy serdülő csapat vagy egy OB1/B-s csapat már fordulhat vissza, mire fölér támadni, mert lejár a támadóideje! Nem csak a válogatott szintű játékosok játéka a vízilabdázás, sokkal többen játszhatnának, ha nem olyan szabályok lennének, amihez nagy medence kell és 2-3 órás edzés naponta, hogy élvezhetővé váljon a játékszínvonal. DE lehet az a jó, ha minél kevesebben játsszák, így az elit csapatoknak könnyebb nyerni, kevesebb a rivális....Végül is ez nem foci, amihez mindenki ért....

sirpeter hozzászólása
2009.06.30. 09:11

Hi, Ujpesten nem most epul egy uj uszoda? Gondolom Martin Gyorgynek kozel allhat a szivehez a Tungi megszunes utan, hogy lesz uj uszoda a Vaci uton.

Vitya hozzászólása
Vitya23012
2009.06.30. 06:22

Most volt olimpia, miért nem lehet most változtatni? Nem vagyunk felkészülési szakaszban!!!! London után meg azt fogják mondani, hogy a köv. olimpia elött ne legyen változás??? Kedves Martin György ez BULLSHIT!