FACEBOOK

Felejthetetlen ünneplés Kotor főterén

Felejthetetlen ünneplés Kotor főterén
hozzászólás, 2009.05.26.

A montenegrói televízió hétfőre virradóra rendkívüli adásban, élőben közvetítette, ahogy Kotor történelmi belvárosában, a főtéren ünnepélyes külsőségek között fogadták a Primorac csapatát. A legjobb négy között most először szereplő gárda a horvátországi Rijekában megnyerte az európai klubcsapatok legrangosabb trófeáját, az Euroliga Final Fourt. Az ünneplés a csapat két magyarjának várakozásait is felülmúlta. A montenegrói televízió élő közvetítéséből háromrészes összeállítást készítettünk.

Későn, éjfél után ért haza a csapat, ennek ellenére több ezer ember várta a hősöket a főtéren. A várakozás óráit a tömeg azzal töltötte, hogy népszerű montenegrói együttesek számait hallgatta - már amikor nem éltette kórusban a Primorac csapatát. A koncertek után - immár egyre felfokozottabb hangulatban - egy vezérdrukker mikrofonos irányítása mellett még egyszer átvették a teljes "tananyagot".

Az egyik öreg ház erkélyén megindult görögtűz, s egy másik épület tetejéről kilőtt tűzijáték jelezte, hogy megérkeztek a "csampionik". A szurkolói tömeg közepén számukra nyitva hagyott kis folyosón, a serleget magasba emelve vonultak át a téren, a felállított színpadig, majd a montenegrói himnusz hangjaira foglalták el helyüket - szemben az őket folyamatosan éltető közönséggel.

A csapattagokat egyenként köszöntötték, mindenkit hatalmas ováció fogadott. Maguk a játékosok is extatikus állapotban voltak, s a képeken sokszor feltűnt Kiss Gergely és Steinmetz Ádám. Amikor a magyar balkezes "bemutatása" következett, jó érzés volt látni, hogy a háta mögött Steinmetz Ádám kiabálja a leglátványosabb gesztusokkal a társakkal és a tömeggel együtt az egyszerű, de Montenegróban manapság annyira népszerű versikét: "Kiss-Kiss-Gergeli!" Steinmetz Ádám nevét is skandálták a szurkolók, s mindkét magyar mély meghajlással köszönte meg a számukra idegen országban élők szeretetét.

A személyre szóló ünneplés után némi politikusi szereplés következett - egy hölgy papírból próbálta felolvasni beszédét, de a közönség kifütyülte. (Részleteket nem ismerünk, de állítólag egy olyan beszéddel "készült", amelyet eredetileg a Primorac tavalyi bajnoki ünneplésére írt, s itt-ott filctollal átjavított benne egy-két mondatot. Mivel az aktualizálás sikertelensége a hozzáértő szurkolók számára gyorsan világossá vált, szegény hölgy élő adásban kapta meg az olyan politikusoknak kijáró "elismerést", akiket év közben nem látni a meccseken, de a siker fényében hirtelen megjelennek. Ez a világon sehol sem szimpatikus.)

Az ünneplés a városban folytatódott, egyetlen étterem, söröző, bár sem zárt be hajnal előtt, az egész város ünnepelt.

A montenegrói sajtó szuperlatívuszokban beszél a Primoracról. Az államelnöktől kezdve a sportminiszteren át a szövetségi kapitányig mindenki teljesen "odavan", általános a vélemény, hogy a Kotor végső sikere teljesen megérdemelt és egyértelmű volt. Ezt az ellenfél nyilatkozataival is alátámasztják a lapok.

A hogyan továbbról egyelőre nem esett szó, de hétfő este hivatalos vacsorát rendezett a klubvezetés a szponzorok részvételével, s itt már minden bizonnyal néhány bejelentés is elhangzott a csapat jövőjét illetően.

Steinmetz Ádámmal e vacsorát közvetlenül megelőzően tudtunk néhány szót váltani.

- Még mindig az események hatása alatt állok. Azt tudtam, hogy Kotorban nagyon szeretik a vízilabdát, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna. Olyan ünneplésben volt részünk, mint amilyeneket futballcsapatok tiszteletére szoktak rendezni európai kupagyőzelem után. Nyilván nagyon jó érzés nyerni, de így különösen, ha az embert ilyen pozitív ingerek érik. Nagyon nehéz éven vagyunk túl, hála Istennek eredménnyel. Nagyon boldog vagyok és azt mondom, hogy minden jó, ha a vége jó. A kupa nem sikerült, a Jadran Liga nem sikerült, a bajnokságról is épphogy lecsúsztunk, valamit szerettünk volna mindenképpen nyerni, de legszebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ez az Euroliga lesz!

Ami a Final Four döntőjének másik részvevőjét illeti: a Pro Reccónak nem sok ideje marad kesergésre, mert szerdán este hazai pályán akár már az újabb bajnoki címet ünnepelheti, ha ismét legyőzi a Posillipót. Az első meccsen ez sikerült, majd Kásásék Nápolyban is simán nyertek. A 2:0-as vezetés azt jelenti, hogy már csak egy győzelem kell az új Scudettóhoz, miért ne lehetne meg ez most szerdán este, a reccói öbölben?

A csapat egyébként szombaton a döntő után együtt vacsorázott, de a Final Four hivatalos értékelésére még nem került sor.

Madaras Norbert a meccs után két nappal úgy látja, hogy csapata magának köszönheti a döntő elvesztését. Mint a vlv-nek elmondta: álmosak, tompák voltak, aminek egyik magyarázata az lehet, hogy a Dubrovnik elleni elődöntő túl sokat kivett belőlük. Így a Primorac megérdemelten nyert, amit meccs után el is ismertek, gratuláltak az ellenfél játékosainak. És nem csak "magyar a magyarnak" - magunk voltunk szem- és fültanúi annak, hogy a doppingvizsgálatra kijelölt Udovicsics őszintén gratulált a Kotortól vizsgálatra kisorsolt Steinmetz Ádámnak az orvosi szoba előtt. Majd a helyszínen együtt söröztek egyet orvosi felügyelettel, hogy gyorsabban teljen az idő - meg a vizsgálati anyag gyűjtésére szolgáló edény.

Terveink szerint a Final Fourra néhány napon belül még egyszer visszatérünk, s eddig még nem közölt HD-videókat, valamint fotókat mutatunk be.





5 régi hozzászólás

BT hozzászólása
BT22233
2009.05.27. 18:28

Van az MVLSZ honlapján egy interjú Gergővel, ha valaki nem olvasta volna. http://mvlsz.hu/4/index.php?n=5&tartalom_id=2215&area=301

Gy. hozzászólása
Gy.22216
2009.05.26. 18:46

Gratulálok Ádámnak és Gergőnek. Nagy élmény lehetett nekik ez a fogadtatás, sajnos itthon még a 3. olimpiai győzelmük után sem lehetett részük ilyen örömünnepben, pedig nagyon örültünk a győzelmüknek.

subidubinemértem hozzászólása
2009.05.26. 14:19

anyám, nálunk még az olimpiai bajnoki címek után se volt ekkora ünneplés :)

t hozzászólása
t22181
2009.05.26. 13:30

Őszintén gratulálok a Kotornak, de még ők sem haragudhatnak rám, ha elmondom nagyon várom haza a mieinket.-:)

Vitya hozzászólása
Vitya22167
2009.05.26. 09:56

Szívesen töltöttem volna a szabimat a kotori öböl partján ebben az időben. Az a sanda gyanúm, hogy minden kocsmában ingyen adták volna nekem a magyarnak a piát, és végre pozitívan és átéltem volna a nagy délszláv hevességet és lendületességet. ;-)