FACEBOOK

Euroliga Final Four - Rijeka horvát örömünnepre készül

Euroliga Final Four - Rijeka horvát örömünnepre készül
hozzászólás, 2009.05.21.

Pénteken elődöntők, szombaton bronzmeccs és döntő - ez a program a hétvégén Rijekában, ahol a legerősebb klubcsapatok az Euroliga versenysorozat fináléját vívják. Magyar csapat nincs, "csak" hat magyar játékos - kedvező esetben a döntőben találkoznak egymással. Beharangozónk a Final Fourról, amelynek eseményeit a helyszínről tudósítjuk majd a VLV olvasóinak.

Tavaly októberben 19 ország 45 csapata kezdte meg azt az Euroliga-tornát, amelynek végkifejletéhez most elérkezünk.

A döntőbe jutott csapatok:

Pro Recco (olasz) - a címvédő (Benedek Tibor, Kásás Tamás, Madaras Norbert, Märcz Tamás)

Jug Dubrovnik (horvát)

Mladost Zágráb (horvát)

Primorac Kotor (montenegrói) - (Kiss Gergely, Steinmetz Ádám)

A Final Four programja:

Május 22., péntek:

18.30 Jug Dubrovnik-Pro Recco

20.00 Mladost Zágráb-Primorac Kotor

Május 23., szombat:

18.30 mérkőzés a harmadik helyért

20.00 döntő

A tornáról az Eurosport 2 közvetít, mindkét napon este 8 órától. Pénteken élőben adják a Mladost-Primorac meccset, majd felvételről a Dubrovnik-Pro Reccót. Szombat este a döntőt közvetítik egyenes adásban. (A bronzmeccs nem kerül képernyőre.)

A VLV a helyszínről tudósít és terveink szerint élő közvetítést is készítünk. 

A tornát a rijekai Kantrida uszodában rendezik meg, amely festői szépsége mellett arról ismert, hogy tavaly decemberben, a rövidpályás világbajnokságon 7 világcsúcsnak és 32 Európa-rekordnak "adott otthont".


Érdekes a "bíróküldés". A szlovén Margeta, a török Tulga és a spanyol Borrell megőrizte helyét az elitben, ők tavaly is bíráskodtak Barcelonában. Akkori negyedik társuk, a görög Stavridis helyére Kiszelly Gábor került, ami magyar szempontból külön pikantériát ad az idei Final Fournak. Nem csak azért, mert Kiszelly biztosan vezet olyan meccset, amelyen magyarok szerepelnek. Emlékezetes, hogy éppen a Kotor FF-be jutását eldöntő herceg novi meccs egyik bírája volt a magyar játékvezető, s ténykedésével kapcsolatban Kiss Gergely a VLV-nek adott meccs utáni videónyilatkozatában éles bírálatot fogalmazott meg. Amira aztán Kiszelly Gábor a VLV-hez eljuttatott nyílt levélben reagált.
2006 - Dubrovnik

2007 - Milánó

2008 - Barcelona

Hogy mi a közös bennük? A rangosabb európai klubtorna döntőjében mindháromszor a Dubrovnik és a Pro Recco játszott egymással. Első alkalommal (otthon) a horvátok diadalmaskodtak (a torna legjobb játékosa az akkor pro reccós Szivós Márton volt), a következő két döntő viszont a Pro Recco sikerét hozta. Tavaly Barcelonában mostoha időjárási körülmények között, a hosszabbítás utolsó másodpercében Madaras talált be, eldöntve ezzel a kupa sorsát.



A két csapat most is eljutott a négyes döntőbe, de már az első játéknapon egymással küzdenek, ami azt jelenti, hogy csak egyikük harcolhat a döntőben a végső győzelemért. Ha egy meccsre igaz, hogy nüanszok döntenek, ez olyan lesz.

A Recco egyébként szerdán kora este megérkezett Rijekába, s edzett is a csapat.

Érdekesség, hogy a klubvezetés jó előre meghirdette, hogy két busszal térítésmentesen visz ki szurkolókat Rijekába, akiknek jegyről sem kell gondoskodniuk. Természetesen a buszok gyorsan megteltek.

MADARAS NORBERT a VLV-nek:

- Szeretnénk nyerni! Jól ismerjük őket, nincs még egy olyan csapat, amellyel ennyit játszottunk volna az elmúlt 4-5 évben. Mióta itt vagyok, minden Final Fourban találkoztunk eddig, idén még a csoportban is voltunk. Szokás szerint nehéz meccset játszunk majd, gyakorlatilag idegenben. Mert ugyan Rijeka semleges, de mégiscsak Horvátország, sok horvát szurkolóval. Nálunk mindig a végső győzelem a cél, ilyen sok jó játékossal nem is lehetne más. Ha kimondjuk, ha nem, ezt várják el.

- Ha a döntő végén iksznél faultot ítélnek neked hét méterre a kaputól, mit teszel?

- Ellövöm, de nem azért mert tavaly bement. Ha van jobb helyzetben lévő akkor meg passzolok. Egyébként simán benne van egy, a tavalyihoz hasonló hosszabbításos meccs, sőt, jó esély van rá.

KÁSÁS TAMÁS a VLV-nek:

- Teljesen kétesélyes meccs, amit az is mutat, hogy az elmúlt két-három évben az egymás elleni mérkőzéseken mindig egy góllal győzött valamelyik csapat. Ami a felkészülést illeti, mi nem változtattunk az eddigieken, ugyanúgy készültünk, mint mindig. Az edzőnk egyébként eléggé babonás, úgyhogy már csak ezért is próbáljuk mindig ugyanazt csinálni minden fontos meccs előtt. 

Szerintem rendesen felkészültünk, de még akkor is benne lehet, hogy a Dubrovnik jobb napot fog ki, remélem, nem így lesz, meglátjuk. Borzalmasan nehéz meccs lesz, főleg hogy ők azért valamennyire hazai pályán játszanak, nagyon sok szurkolójuk lesz. Úgy érzem, hogy a legutóbbi meccsünkün, Nápolyban elég jól játszottunk, sikerült magunkat összeszedni, de hát azért ez egy más kaliberű csapat lesz. Igazából ott fog kiderülni magán a meccsen, hogy milyen formában vagyunk, és hogy tudunk átváltani egy gyengébb ellenfélről egy komoly, talán a legmagasabb szintű csapatra.

MäRCZ TAMÁS a VLV-nek:

- Úgy gondolom, hogy hasznos volt a felkészülésünk a héten az Egerrel. Nagyon fontos, hogy teljes létszámban tudtunk játszani, szerencsére senki sem sérült tőlünk, és azt hiszem, hogy jó fizikai állapotban vagyunk.

Tiszteljük a Jug Dubrovnikot és biztos vagyok benne, hogy nagyon nehéz mérkőzés előtt állunk. Valószinüleg egy-egy végzetes hiba is eldöntheti majd a meccs kimenetét. Az elmúlt évek is azt mutatták, hogy nagyon kevés különbség van a két csapat között. Én bizakodó vagyok, úgy érzem, hogy koncentráltak vagyunk és elég éhesek ahhoz, hogy győztesen kerüljünk ki pénteken az elődöntőből.

A Primorac kis hiján már tavaly bejutott a négyes döntőbe - ennek akkor nagyon nem örültünk volna, ugyanis éppen a Vasas verte ki a montenegróiakat, igaz, drámai izgalmak közepette.

A mostani döntőbe jutás a klub legnagyobb nemzetközi sikerét jelenti, s mint tudjuk, evés közben jön meg az étvágy... A Zágráb masszív csapata nem jelent leküzdhetetlen akadályt a kotoriak számára, s ha sikerülne bejutniuk a döntőbe - ott már igazi örömjáték következhetne, amiből aztán bármi kikerekedhet.

KISS GERGELY a VLV-nek:

- A montenegró bajnokság utolsó szakaszában már a Mladost ellen, nem pedig az éppen aktuális ellenféllel szemben készültünk. Ezt szolgálták a kemény fizikai igénybe vételt jelentő edzések, gyakorlások. Ha nagyon sok taktikai hibát csinálunk, akkor foghatjuk a fejünket, mert elvileg nagyon felkészültünk belőlük mind fizikai téren, mind taktikailag. Az edzőnk meglátása szerint ők fizikálisan erősebbek, korban rutinosabbak, mi viszont gyorsabb, dinamikusabb csapat vagyunk, erre próbálunk majd építeni. Mi "szürke" vagy fekete lónak számítunk a Final Four előtt, bár Horvátországban a fogadóirodák állítólag nagyobb esélyt adnak nekünk, mint a Mladostnak, de hát azért ezen a tornán mégiscsak mi vagyunk a kis csapat. Nem tudjuk, hogy ebből mi fog kijönni, mennyire tudunk felszabadultan, egyben fegyelmezetten játszani. Erre az egy meccsre készültünk, „egy meccsből áll a világ” – ha ott nyerünk, akkor döntőt játszunk, ami megint csak egy fantasztikus dolog lenne. Ráadásul, ha kikapunk, akkor is vagy a Reccóval, vagy a Dubrovnikkal játszunk a harmadik helyért – akkor inkább a döntőben...  


Egyébként nagyon sok szurkolónknak nem jut hely, túl kicsi az uszoda. Kétszer annyian szerettek volna ott lenni, mint ahány jegyet kapott a klub. Olyan 80-100 hozzátartozóval, baráttal számolunk, s egy 70-100 emberes B-középpel, ők a "Bestiák". Akármikor találkoztunk a szurkolókkal az elmúlt napokban, azt mondták, hogy őrület, káosz lesz kint. Nagyon készülnek, síppal-dobbal, furulyával.

STEINMETZ ÁDÁM a VLV-nek:

- Elég kemény másfél hetes mikroalapozással készültünk, reméljük, meglesz az eredménye. Igazából nagyon jól tudjuk, hogy ők fizikálisan sokkal erősebbek nálunk, egy sokkal érettebb, rutinosabb csapatról van szó, akiket viszont el lehet fárasztani azzal a gyorsasággal, ami nekünk megvan. Ha ezt rá tudjuk erőltetni az ellenfélre, akkor van keresnivalónk. Úgy gondolom, hogy nem véletlenül jutottunk be a Final Fourba, ugye nem mi vagyunk a legesélyesebb csapat a torna megnyerésére, ettől függetlenül úgy gondolom, hogy van esélyünk és megpróbálunk élni vele.

12 régi hozzászólás

Rolling hozzászólása
Rolling21866
2009.05.22. 10:50

Mindig zavar, amikor a magyar történelmi-földrajzi nevek helyett idegen neveket használnak a magyar sajtóban. A németek a mai napig Milánó helyett Majlandot használnak pl. szóval ha lehet akkor mi is használjuk a szépen csengő Fiume nevet.

zzzz hozzászólása
zzzz21865
2009.05.22. 10:30

jokovic sérült?

Kata hozzászólása
Kata21857
2009.05.21. 21:47

Hajrá Kotor vagy hajrá Recco! Kettő közül, nekem 8,hogy melyik nyer!

Kata hozzászólása
Kata21856
2009.05.21. 21:46

Ha lehet,akkor már inkább olyan csapat nyerjen, amelyben magyarok vannak!

Imola hozzászólása
Imola21855
2009.05.21. 21:33

Mindent bele RECCO!!!!:D

Tyúk hozzászólása
Tyúk21854
2009.05.21. 21:15

Én is a Kotornak szurkolok, ugyhogy mindent bele!

Alberto hozzászólása
Alberto21853
2009.05.21. 20:52

Hajrá Mladost, mivel évek óta a kedvenc külföldi csapatom! :)

Pepe hozzászólása
Pepe21852
2009.05.21. 19:35

Teljesen egyetértek Én-nel!!! HAJRÁ KOTOR!!!!!

Kriszti1 hozzászólása
2009.05.21. 17:23

HAJRÁ RECCO!!!!!!!!!!

Én hozzászólása
Én21849
2009.05.21. 16:23

Hajrá Kotor! és ha nem ők akkor mind1,csak NE a recco!!!

Benőke hozzászólása
Benőke21847
2009.05.21. 15:04

HAJRÁ RECCO !!! Csak azért se kirakatcsapat ...

Szöszke hozzászólása
2009.05.21. 03:20

Tudom tudom már kezdek olyan lenni mint egy rossz papagáj. De sokadszor is és csak azért is: HAJRÁ RECCO!