FACEBOOK

Az olasz bajnoki döntő első meccsén: Recco-Posillipo 10:7

Az olasz bajnoki döntő első meccsén: Recco-Posillipo 10:7
hozzászólás, 2009.05.12.

Jól startolt a Pro Recco a három nyert meccsig tartó olasz bajnoki döntőben: bár sokáig szoros meccsen, de végül biztosan győzte le hazai pályán a Posillipót. Döntően befolyásolta a meccs kimenetelét, hogy a nápolyiak centerét, Varga I. Zsoltot a második negyedben cserével, végleg kiállították, a megítélt ötméterest Kásás értékesítette, a vendégek erejét pedig felőrölte a négyperces emberhátrányban való védekezés. Nyilatkozatok és jópofa videók.

Pro Recco-Posillipo 10:7 (3:4, 3:1, 3:1, 1:0)
Recco, v.: Paoletti és Taccini
Pro Recco: Tempesti, Presciutti 1, Madaras 1, Mangiante, Kásás 1, Felugo 1, Di Costanzo 1, Angelini 1, Figari, Calcaterra, Udovicic 4, Märcz, Bencivenga. Edző: Pino Porzio
Posillipo: Negri, Janovic 3, Mattiello, Buonocore 1, Scotti Galletta, Bertoli 1, Gambacorta, Gallo, Baraldi, Zlokovic 1, Saccoia 1, Varga, Antonino. All. Carlo Silipo
Gól - emberelőnyből: Pro Recco 3/11, Posillipo 3/8
Kivált a játékból: Calcaterra az első negyedben, Varga I. Zsolt a második negyedben, cserével, végleg brutalitásért, Mattiello a harmadik negyedben

A három győzelemig tartó döntőben a Pro Recco 1:0-ra vezet.

VARGA I. ZSOLT a VLV-nek:

- Egész jól kezdtünk, jól játszottunk. Amit befújtak ellenem, szerintem nem volt brutalitás, egyszerűen belefordultam az emberbe, sima kiállítást lehetett érte adni, de nem többet. Utána elmentek 6:5-re a négyméteressel, meg ezzel a négy perccel. Erősek, itthon játszanak, számítani lehetett erre. Szóval az elején jól ment a csapatnak, nekik pedig nehézségeik voltak, nem játszottak jól. Utána összekapták magukat és elkezdtek jobban játszani. Érdekes, hogy a bírók utána kezdtek el igazán rosszul fújni. A végén láttam olyan bírói ítéleteket, amiket nem nagyon értettem. nem azt mondom, hogy ellenünk fújtak, egyszerűen két olyan bíró volt, akiknek nem ez a szintjük, nem ilyen bírókat kell küldeni egy döntőre, hanem olyanokat, akik kézben tudják tartani a meccset. Bosszantó, mert tudjuk, hogy sokkal jobb a Recco, nekünk lényegében már az is siker, hogy elértük a második helyet. De hogy ott vagy végig mögöttük és kapsz egy ilyen kiállítást, ami eldönti a meccset... Ha most kétmeccses eltiltást kapok, lehet, hogy nem is játszom többet, hiszen vége lehet addigra a döntőnek, mire lejár az eltiltás...

KÁSÁS TAMÁS a VLV-nek:

- Egy olyan meccset nyertünk meg három góllal, amelyen nem játszottunk jól, s ahol az érthetetlen bírói ítéletek itt is, ott is teljes káoszt teremtettek. Zsolt kiállítását nem láttam, Tibi a partról azt mondta, nem volt végleges kiállítást érő. Na de olyat még nem láttam - pedig 26 éve kezdtem el vízilabdázni - hogy a centerünket végleg kiállítják két támadás után, mert az ellenfél egyik játékosa szól, hogy be van olajozva a háta. Ilyenkor a bíró kihívja az illetőt, ellenőrzi a hátát és visszaküldi a vízbe, mondván hogy semmiség, mehet tovább a játék, de legrosszabb esetben le kell cserélni, lemosni a hátát és aztán visszamehet. Most viszont egyből kiállították - ilyet még az életben nem láttam! Tehát gyakorlatilag egy centerrel játszottunk az elejétől fogva, vicces volt az egész, egy színház. Nem megyek tovább, mert éjszakába nyúlóan tudnék mesélni erről az egészről, erről a valamiről, ahol a vízilabda eléggé a háttérbe szorult.

MäRCZ TAMÁS a VLV.nek:

- Igazi döntő volt, még ha nem is mindig a játék játszotta a főszerepet. Meglehetősen eseménydús mérkőzés volt, másfél negyed alatt annyi minden történt, mint máskor három-négy meccsen összesen. Öt ötméteres, kiállítás cserével, egy végleges Varga Zsoltinak és mindkét csapat vezetői részéről rengeteg reklamálás a parton. A meglehetősen gyenge és összezavarodott bírók nem bírtak el a mérkőzés súlyával. Tanulságos volt, összességében. A nápolyiakat nem igazán zavarja a káosz, sőt képesek azt kreálni, nekünk viszont ezt a vízben és parton keletkezett őrületet függetleníteni kell magunktól, hogy a következő mérkőzésen a keddinél jobban tudjunk a saját játékunkra koncentrálni.

VLV-videók:

Madaras-gólpassz



Na, ezt eltesszük szilveszterre is



Varga I. Zsolt "brutalitása"



Kásás gólja, ötméteres



Madaras gólja



Kásás gólpassza


Élő közvetítésünk a RaiSport Sat televízió adása alapján.

Kezdődik az olasz bajnokság döntője. A bajnoki címhez három győzelmet kell begyűjteni, s a párharc Reccóban indul.

Ami Barcelonában a Nou Camp, Madridban a Bernabeu stadión, az Reccóban a Punta S. Anna uszoda. A reccói öbölbe nyúló híres létesítmény megszámlálhatatlanul sok nagy csata színhelye volt, állítólag az amerikaiak is ide jártak, amikor a sportág alapjait tanulgatták. De akkor még az olasz vízilabda a magyarral volt szinte egyenértékű. Manapság az itáliai válogatott a nemzetközi másodvonalba tartozik, de klubszinten magáénak tudhatja a világ jelenlegi legjobb csapatát.

A Pro Recco zsinórban negyedik bajnoki címére készül, s talán az elmúlt három esztendőben egyszer sem volt ennyire egyértelműen esélyes a Scudetto megszerzésére.

Többek között éppen a Posillipótól igazolt játékosokkal (Udovicsics, Bencivenga, Di Costanzo) indul harcba a reccói legénység, amelynek tagja a legutóbbi három bajnoki címben részes Madaras Norbert, a tavaly már itt aranyérmet szerző Kásás Tamás és a reccósként idén először bajnokságra esélyes Märcz Tamás. (Benedek Tibor egy hét múlva bizonyíthat, Rijekában, az Euroliga Final Fourban.) Ne feledjük, hogy a másik oldalon is játszik egy magyar olimpiai bajnok: Varga I. Zsolt.

A lepusztult Punta S. Anna uszodát felújították, a munkálatok a döntő kezdetére befejeződtek, így nincs akadálya annak, hogy a Pro Recco az eddigi nagy sikerek színhelyén, győzelemmel kezdje a bajnoki sorozatot.

Nézzük. A meccs 20.15-kor kezdődik.

Megtörtént a bemutatás.

Madaras hozza el a labdát. Recco-előny. Egy rossz passz miatt kimarad.

A túloldalon Zlokovicsot csak szabálytalanul tudja szerelni Figari - ötméteres. Nikola Janovics bedobja - 0:1.

Calcaterra lövését védi a nápolyi kapus.

Figarinak nincs jó napja, most kiállítják. Tempesti szögletre véd. Utána kapufára ment, de nincs szerencséje, a labda az egyedül arra járó Bertoli elé pattan, aki bepöccinti - 0:2.

Recco-előny - kimarad!

Madaras labdát szerez, 2:1-ben megúszik a Recco. Norbi végigviszi, magára húzza az egyetlen védőt, a végén még így is lőhetné, de önzetlenül átteszi az egyedül lévő Angelininek, aki bevágja - 1:2.

Ötmétereshez jut a Recco - Udovicsics bedobja, 2:2.

Megint egy jó centerpassz, a Posillipo jut büntetőhöz és Niko Janovics nem hibázza el - 2:3.

Érdekes dolog történik. A női bíró hosszan simogatja a parton előtte álló Alessandro Calcaterra vállát és hátát. Úgy látszik, Calcaterra be van kenve valamivel, ami nem szabályos. Áll a játék. A center nem is jöhet vissza, a partról, köpenyben nézi a továbbiakat. 2:25 van még az első negyedből.

Nápolyi kapufa után a Recco előnyhöz jut, Udovicsics bedobja - 3:3.

Zlokovicsról ismét ötméterest adnak, pedig Tempesti orrából dől a vér. Na, ez érdekes lesz.

Porzio a parton a csapatkapitzány Angelinit nyugtatgatja. Tempesti kijön, próbálják elállítani az orrvérzését. (Nem mindegy a dolog, mint tudjuk, a második kapus enyhén szólva nem kompatibilis Tempestivel...) Áll a játék.

Daretnek üzenjük, hogy ugyanez a női bíró tavaly, a döntőben úgy kiállította véglegesen Kásást, hogy Tomi nem játszhatott az aranyérem sorsáról döntő meccsen és így kénytelen volt ruhástól a vízbe ugrani a meccs végén.

Tempesti gyógyítását mindenki megvárta, Viszont Janovics megint belőtte a büntetőt, így - 3:4.

Kásás fogja Zlokovicsot, Janovics lő, Tempesti véd.

Szünet

Eredménytelen támadások a második negyed elején.

Megint áll a játék, Taccini (a  női bíró) brutalitásért kiállítja Varga I. Zsoltot, Silipo edző nagyon tiltakozik. Az ítélettel együtt járó büntetőt Kásás értékesíti - 4:4.

Recco-előny, Madaras könyörtelen - 5:4.

A túloldalon Angelinit állítják ki, Saccola bedobja - 5:5.

A vendégek a végleges kiállítás miatt egyelőre folyamatos emberhátrányban, Udovicsics gyorsan kihasználja - 6:5.

Ziccerben Zlokovics - a kapufát találja el, elmarad az egyenlítés.

Még mindig tart az előny, Porzio időt kér.

Norbi lövése nem megy be. Két perc még félidőig.

Tempesti bravúrosan védi szögletre Scotti Galletta lövését.

Madaras a hosszút célozza ziccerben, a kapus érzi és véd.

Félidő.

A Reccóé a labda, de Udovicsics mellé lő.

A túloldalon Buonocore egy pillanatra egyedül marad, jön a labda és gól - 6:6.

Recco-előny, Kásás fölé lő.

A másik oldalon Tempesti véd, majd kiteszi Kásásnak, aki hosszú labdával szökteti Udocsicsicset. A szerb azonnal ziccerbe kerül és bedobja - 7:6.

Felugo elengedi leghátsó emberként - potyaízű gól, 8:6.

Tempesti véd, most nyeri meg a meccset a Recco(?)

Kásás centerpassza Märcznek - kiállítás. Az előny kimarad. Két perc még a negyedből.

Kásás lövését szögletre védi a kapus. utána Di Costanzo Norbi helyéről belövi a rövidre - 9:6.

Tempesti védésével ér véget a harmadik negyed.

Szünet.

A Nápoly hozza el a labdát és Mangiantét kiállítják Zlokovicsról. Az előny kimarad.

Komolyan mondom, a parton sokkal nagyobb izgalmak vannak, mint a vízben. Most Porziót kel visszafogni, de nem hagyja magát. Odamegy, ahova kell, és elmondja a véleményét.

Presciutti közben átlövésgóllal nyugtat meg mindenkit - 10:6.

Angelini lövését védi a kapus. Négy perc van hátra.

Kásást kiállítják, Zlokovics átlő - 10:7.

Udovicsics - mellé.

Zlokovics ellen kontra (itt jegyezzük meg, hogy nagyon kevés kontra volt a meccsen).

Recco-előny, Udovicsics centerpassza nem jó Märcznek, a vendégeké a labda.

Felugo megy ki, Buonocore lövését blokkolja az egyik védő.

Utolsó perc. Porzio időt kér.

Märcz szép húzását szögletre védi a kapus.

Egy támadásnyi idő van, most a Posillipo edzője kér időt. (Nem Silipo az, mert időközben őt is elzavarták a partról...)

Tempesti még véd egyet, aztán vége.

A Pro Recco behúzta az első meccset, megtette az első lépést az újabb bajnoki cím felé.

4 régi hozzászólás

Én hozzászólása
Én21760
2009.05.13. 11:49

nem elég, hogy a Recco egyértelműen a legerősebb Olasz csapat, még akkor is nekik kell nyerniük,ha éppen kivételesen rosszul játszanak... már a ... kivan velük... remélem röpülnek ki az Euroligából a ... a női bírókról meg csak annyit, hogy nincs min meglepődni... a vizilabda nem nőknek való sportág, és főleg nem a bírói poszt... "jujj szegény fiúkának vérzik az orra, akkor biztos brutálisan orbavágta őt az a másik" - na ilyen a női gondolkodás... nem kéne a női bírókból rendszert csinálni, a legtbb férfi bíróval is gondok vannak, minek még jobban fokozni ezeket a gondokat?

Kata hozzászólása
Kata21756
2009.05.12. 21:02

Érdekes a női bíró, gondolom Kásás nem zárta a szívébe a múltkori kiállítás miatt:-). Csak zárójelbe: a női szabók általában férfiak:-)

Daret hozzászólása
Daret21755
2009.05.12. 21:01

"Recco-előny, Madaras könyörtelen - 4:5." 5:4 lesz az! Figyelek ám :)

Daret hozzászólása
Daret21753
2009.05.12. 20:37

Én eddig azt gondoltam, hogy női bírók csak női vízilabdamérkőzéseket vezethetnek. Ha már van női szabó, meg női fodrász... :)