FACEBOOK

Egy kis nosztalgia... - Ma húsz éve történt

Egy kis nosztalgia... - Ma húsz éve történt
hozzászólás, 2009.02.12.

A nemzeti hírügynökség a rendszerváltás huszadik évfordulója alkalmából napról napja megnyitja a közvélemény előtt egykori teljes hírkiadását (így a sporthíreket is). A pontosan ma két évtizede kiadott MTI-hírfolyamban érdekes tudósításra bukkantunk. Nemzetközi vízilabda-tornát rendeztek Budapesten, s szabálymódosítást is kipróbáltak (állítólag sikerrel). Érdemes böngészni a csapatok összeállítását, s az eredmények láttán is megállapíthatjuk: ez bizony rég volt... (CSZKA Moszkva-Jug Dubrovnik 22:7)

1989. február 12. vasárnap (MTI) - Vasárnap délelőtt a szombatihoz hasonló izgalmas és főleg színvonalas mérkőzésekkel folytatódott a Komjádi uszodában az Alfred Balen nemzetközi vizilabda-torna, amelyet a Tungsram rendez. Amint az várható volt, a világ legjobbjai közé tartozó két klubcsapat, a szovjet CSZKA Moszkva és a nyugat-berlini Spandau 04 vív fej-fej melletti küzdelmet a tornagyőzelemért, s a délelőtti meccsek után valószínűvé vált, hogy feltehetően csak a gólkülönbség dönt majd kettejük között.

A második nap délelőtti nyitányán a Jug Dubrovnik meglepően nagy ellenállást fejtett ki a nyugat-berliniek ellen, már-már megnyert mérkőzést engedett ki a kezéből.

A vasárnap délutáni befejező két mérkőzés előtt két szakember véleményt mondott arról, vajon bevált-e a kísérlet az új szabállyal. Nevezetesen az, hogy kiállítások esetén az emberhátrány csak addig tart, amíg a kiküldött játékos el nem éri a medence sarkánál piros színnel jelölt csereterületet. 

- Nagyszerű ez a magyar kezdeményezés, látványosabb, élénkebb a játék, nincs üresjárat - mondta az osztrák Josef Dirnweber, aki a nemzetközi szövetség technikai delegátusaként volt jelen az Alfred Balen tornán. 

- Az első napon próbaként mértük az időt, egy-egy emberelőnyös helyzet kiállítás nyomán átlagaban 6-8 másodpercig tartott, s 15 másodpercnél többet egyszer sem vett igénybe, amíg beállt a ,,helyettes,, - kommentált Kiss Ottó játékvezető, a magyar szövetség vizilabda titkára.

Spandau 04 (nyugat-berlini)-Jug Dubrovnik (jugoszláv) 10:9 (1:3, 1:3, 4:2, 4:1) 
Komjádi uszoda, 500 néző, V: Koós, Troickij (szovjet) 
Spandau: Röhle - Bukowski, Fernandez 1, Ehrl, Stamm 3, Reimann, Theismann
csere: de la Pena 1, Pfeifer 2, Will 1, Schneider, Küsch 2 
Jug Dubrovnik: Balics - Bijacs, Krzics 3, Nikolics 2, Djuho 2, Sukno 1, Fatovics 1
csere: Miloszlavics, Boskovics, Margaretics, Bobics 

A szombatival ellentétben - amikor a Tungsram ellen ,,elaludtak,, a jugoszlávok - most repülőrajtot vettek. Két negyed
után már 6:2 volt az állás a javukra, Krzics, Nikolics és Djuho vezetésével szellemes játékukkal állvahagyták a németeket. Feltűnt, hogy a Spandauból a gólzsák Theismann ezúttal eredménytelen maradt, Stamm viszont a középcsatár helyéről szórta a gólokat. Ennek következtében sikerült egyenlíteniük a nyugat-berlinieknek, majd az
izgalmas hajrában a ,,kipukkadó,, jugoszlávokkal szemben a győzelmet is megszerezni. (folyt.köv.)

A nap második mérkőzésén a Tungsram nem sokáig tudott ellenállni a főleg fizikailag jobb képességű egykori BEK-győztes szovjet csapatnak.

CSZKA Moszkva (szovjet)-Tungsram 14:11 (3:1, 2:3, 6:4, 3:3) 
800 néző, V: Grizzi (olasz), Toygarli (török) 
CSZKA Moszkva: Csigin - Vdovin, Kolotov 1, Markocs 4, Szemjonov, Klejmenov,
Karabutov 1 csere: Szuszlov 1, Kovalenko 1, Krucskov 3, Obotkov 2, Gorskov 1 
Tungsram: Kuna - Halmai 1, Schmiedt 4, Gyöngyösi 1, Martinovics 1, Pardi 3,
Kovács csere: Monostori 1, Pető, Sugár 

Három perc alatt 3:0-ra húzott el a szovjet csapat, s ettől kezdve már csak egyszer futotta egyenlítésre a Megyeri útiak
erejéből. Ez a második negyed derekán sikerült, amikor Pardi látványos csavargóllal talált a hálóba. Hiába volt Schmiedt
rendkívül eredményes játéka, s hiába csillogott Pardi most is a center helyén - akárcsak szombaton -, a Markocs vezérelte moszkvaiak egyszerűen nem kegyelmeztek. Erőnlétben, úszástudásban kiemelkednek az Alfred Balen torna mezőnyéből. A Tungsramnak ugyan a negyedik negyedben még egyszer sikerült felzárkózni egy gólra (12:11), de
aztán erre két szovjet választalálat érkezett, s így tulajdonképpen magabiztos győzelmet arattak a vendégek, amellyel a tornagyőzelem esélyeseivé léptek elő. 

Jók: Markocs, Krucskov, Csigin, illetve Schmiedt, Pardi.

A délutáni műsort a tornagyőzelemre esélyes CSZKA Moszkva és a Jug Dubrovnik találkozója nyitotta. Az Adriai-tengerpartiak semmi ellenállást nem tudtak kifejteni (?), a moszkvaiak 15 gól különbségű győzelme már gyakorlatilag végső sikerüket jelentette.

CSZKA Moszkva - Jug Dubrovnik 22:7 (6:1, 4:3, 7:0, 5:3)
Komjádi Uszoda, 800 néző, v.: Kiss és Koós 
CSZKA: Csigin - Vdovin, Kovalenko (5), Kolotov (5), Markocs (5), Karabutov
(2), Klejmenov csere: Krucskov (4), Obotkov, Gorskov, Szemjonov (1) 
JUG Dubrovnik: Balics - Krzics, Nikolics, Djuho (5), Margaretics (1), Sukno,
Fatovics csere: Bijacs, Miloszlavics, Bobics, Boskovics (1) 

Ezúttal óriási erő- és tudásbeli különbség volt a két csapat között, bár a 15 gólkülönbség talán még így sem indokolt. Amikor azonban már 6:1, majd 10:4 volt az arány az első, illetve a második negyed után a szovjetek javára, a jugoszlávok láthatóan feladták, ugyanakkor a moszkvaiak továbbra is nagy kedvvel játszva ontották a gólokat. Kovalenko, Kolotov, Markocs és Kruskov egymást múlták felül, az ellenféltől csak Djuho szép lövései és góljai érdemelnek dicséretet. A vége felé kissé felpaprikázódott a hanagulat, ekkor Obotkov a víz fölött nyakonrúgta Djuhot - de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Ez a lehengerlő szovjet győzelem egyben azt is jelentette, hogy a Tungsram már nem lehetett utolsó.

Az utolsó mérkőzésen a Tungsramnak - mivel a kiírás szerint az egymás elleni eredmény dönt pontegyenlőség esetén - elég volt bármilyen különbséggel legyőzni a Spandau 04-et. A világ egyik legjobb csapata ellen szinte megvalósíthatatlannak tűnt ez a bravúr, ám a remek napot kifogva a lámpagyáriak a remek teljesítményt nyújtó
Martinovics vezérletével legyőzték a többszörös BEK és Szuper Kupa győztest.

Tungsram-Spandau 04 13:11 (5:3, 3:2, 3:4, 2:2)
Komjádi uszoda, 800 néző, v.: Grizzi (olasz) és Toygarli (török) 
Tungsram: Kuna - Halmai (1), Schmiedt (1), Gyöngyösi (1), Martinovics (7),
Pardi (1), Kovács csere: Monostori, Pető (2), Sugár 
Spandau 04: Röhle - De la Pena (3), König (1), Fernandez (2), Ehrl, Schneider,
Stamm csere: Theismann, Priefer (4), Küsch (1) 

Nagyszerűen kezdett a Tungsram, akárcsak szombaton a Dubrovnik ellen. A különbség csupán az volt, hogy ezúttal végig bírták erővel - és főleg lelkesedéséssel - az újpestiek. 1:0-ra ugyan König góljával a vendégek kerültek előnybe, de utána már csak a Tungsram vezetett. Pardi Nyitotta meg a magyar gólok sorát, majd utána Martinovics parádéja kvöetkezett. Arányosan osztotta el góljait, az első, a második és a harmadik negyedben kettőt-kettőt, a negyedikben
egyet szerzett. Volt ezek között ravasz, távoli és bődületes erejű ,,kétkapufás,, találat is. A németeknél a végére Priefer lendült bele, egymás után négy gólt lőtt, de ez már csak a szépítéshez volt elegendő. 12:11-nél ugyan voltak még meleg pillanatok, de aztán Martinovics fél perccel a vége előtt beállította a végeredményt. 

Jók: Martinocs, a mezőny legjobbja, Pető, Kuna, Schmiedt, illetve Priefer, De la Pena, Fernandez. 

A torna végeredménye:
1. CSZKA Moszkva 3 2 1 - 49:31 5 pont
2. Tungsram 3 1 1 1 33:34 3
3. Spandau 04 3 1 1 1 34:35 3
4. Jug Dubrovnik 3 - 1 2 25:41 1

(Köszönjük az MTI engedélyét) 

Címkék:
nosztalgia 1989

1 régi hozzászólás

sirpeter hozzászólása
2009.02.13. 10:59

azota a Tungi strandot teljesen szetloptak. mondjuk soha senki nm szerette! hideg volt es mindig a Tungi nyert.