FACEBOOK

Biros Péter fontos döntései

Biros Péter fontos döntései
hozzászólás, 2009.01.26.

A világ legjobb játékosa, Biros Péter a közelmúltban két döntést hozott. Egyrészt elhatározta, hogy harcba indul pályafutása negyedik olimpiai aranyérméért. Másrészt - és talán ez volt a nehezebb - eleget tesz Kemény Dénes kérésének: a most következő szezonban segíti az új csapat kialakítását, így a következő négy évben az általa ideálisnak tartott két esztendő helyett csak egyet tölt „pihenéssel”, távol a válogatottól.


- Az első évben biztos, hogy leszek, aztán egy évig nem, majd a harmadik és a negyedik évben megint. Igaz, ez nem egy „hivatalos ütemterv”, Dénessel is beszélünk még róla.

- A második év kifejezetten a pihenésé, a feltöltődésé, vagy a tervezett távollétnek van valami más, egészségügyi oka is.

- Nincs, a cél kifejezetten a pihenés. Én szerettem volna az első két évet egyben „kivenni”, de Dénes nagyon ragaszkodott hozzám.

- Mivel győzött meg?

- Azt mondta, hogy nagyon nagy szüksége van tapasztalt emberekre, akik tudják segíteni a fiatalok munkáját, akik idézőjelben példaképek lehetnek a válogatottban.

- Az olimpia utáni hosszabb beszélgetésünkkor azt mondtad, hogy az esetleges folytatásról szóló döntést nagyon alaposan meg kell fontolni, a család érdeke láthatóan már nagyon sokat nyomott a latban. Volt családi kupaktanács, amikor a döntést meghoztad?

- Igazából valóban nem lesz egyszerű visszaköltözni a fiúkkal a nyári pesti felkészülések idejére, de valahogy majd megoldjuk. Éreztem magamban annyi erőt, hogy el tudjam vállalni, de ahhoz, hogy a következő olimpiára el tudjak utazni, ahhoz pihennem is kell valamikor. Elmondtam itthon, mik a verziók, s a döntés felelőssége végül rám hárult, de Jutka, a feleségem „jóváhagyta”, helyeselte.

- Amikor még vacilláltál, voltak-e emberek, akiket megkérdeztél, akár a családban, akár a barátok, a régi játékostársak közül?

- Természetesen, és mindenkinek más volt a véleménye. Egységes volt az álláspont, hogy folytatnom kell, csak abban voltak eltérőek a vélemények, hogy miként. Volt, aki azt mondta, hogy ha most két évet pihenek, akkor már nem leszek újra válogatott, mert nehéz lesz engem innen Egerből „kirángatni”. Valaki azt mondta, hogy minden az én döntésemen múlik, ha határozott vagyok, akkor lehet két év pihenőm is. Végül úgy gondoltam, hogy ha Dénesnek tényleg ennyire nagy szüksége van rám, akkor az első évet is meg lehet csinálni. Remélem, hogy nem lesz túl hosszú, tényleg csak egy-két hónap a vb-vel együtt, és utána lehet pihenni.

- A most formálódó csapatban egyértelműen Te leszel a doyen, Kiss Gergellyel ti vagytok a legrégebbi, legnagyobb tekintélyű játékosok. Mivel fog ez járni szerinted?

- Nem tudom…, majd Dénes eldönti.

- Nem is kifejezetten csak a csapatkapitányi posztra gondoltam, amelynek sorsa szerintem nem lehet kérdéses Tibi döntése után, hanem arra, hogy a jövőben egy kicsit atyáskodó szereped is lesz a vízben és a válogatottak együttlétekor, a közösen töltött „szabadidőben” egyaránt.

- Valószínűleg ez „vele jár”. Nagyon sok fiatal lesz, az elején különösen. Igazán akkor lesz majd komoly feladatom - gondolom -, ha megvan az a 19-20 ember, aki megkezdi a felkészülést a világbajnokságra. Nem lesz hosszú idő, hogy sikerüljön csapattá gyúrni a társaságot, de nem lehetetlen. Dénes egyértelművé tette azt is, hogy szeretné, ha az edzések alatt is olyan munkát végeznék, ami a fiatalok számára egyfajta példát jelent. Mindenki tudja, hogy hány éves vagyok, ennek ellenére elvárás, hogy ugyanolyan elszánt és lelkes legyek, mint a pályafutásom elején.

- Szívesen vállalod ezt, vagy valamiféle kényszert jelent a számodra?

- Erre azt tudom mondani, hogy valamit valamiért. Már van annyi tapasztalatom, hogy meg tudjam oldani. Nem azt mondom, hogy könnyű lesz, biztos lesznek buktatók, de mindenki változik az idő múlásával, én is változtam, meglátjuk majd, bízom benne, hogy sikeres leszek ebben a szerepkörben is.

- Van-e benned kialakult kép arról, mennyire hoz újat az, hogy a csapatban 4-5-6 olyan ember lesz, aki eddig nem volt stabil tag. Szerinted megváltozik-e valamennyire a játékotok jellege?

- Igazából ezt majd csak az első világverseny után lehet megmondani. Szerintem az élmezőny sem fog sokat változni. A legfőbb riválisaink ugyanazok a csapatok maradnak, legfeljebb az egyik kicsit erősebb lesz, a másik kicsit gyengébb. Úgy érzem, hogy jellegében nem fog változni a csapatunk, nyilván ki kell találni új dolgokat, mert hiányozni fognak olyan játékosok, akiket nehéz pótolni. Ez egy szép feladat, s remélem, hogy sikerül, de én úgy érzem, hogy alapjában véve a játékstílus, amit képviseltünk, nem fog változni. A meccsszituációkban derül ki, hogy mennyire érti meg egymást két ember és mivel most többen lesznek, akik még nem játszottak együtt, az elején nyilván lesznek zökkenők. De ha az emberek összeszoknak, akkor ugyanolyan jó rendszer kialakulhat, mint eddigi.

- Az az elismerésözön, ami téged ért - díszpolgárságtól Fair Play-díjon át a legmagasabb szakmai elismerésekig - hogyan hat rád?

- Ezt én kettébontanám. A vízilabdával kapcsolatos díjak szakmai elismerést jelentenek, a többi pedig megtisztelő elismerés, ami a társadalom tiszteletét fejezi ki. Igazán nem változtatott meg egyik sem, egyszerűen jóleső érzés. Egy pillanatra sem feledem, hogy minden ilyen megtiszteltetés mögött a csapat sikere húzódik meg.

- Köszönöm a beszélgetést és sok erőt kívánok a következő négy évhez!

Címkék:
Biros Péter

18 régi hozzászólás

im hozzászólása
im18412
2009.01.31. 21:26

Néhány "öreg" biztosan szívesen beszáll :)

Heni hozzászólása
Heni18384
2009.01.30. 15:01

Nagyon örülök, hogy Biros folytatja a válogatottban. Ő volt az, aki mindíg szállította a gólokat (de még tudok néhány nevet mondani...). Remélem néhány "öreg" még csatlakozik hozzá, mert nem hiszem, hogy egy teljesen új válogatott sikereket tudna elérni a közeljövőben.

t hozzászólása
t18364
2009.01.28. 20:55

Őszintén örülök!-:)

im hozzászólása
im18351
2009.01.27. 22:06

Biros számára biztosan nem volt egyszerű a folytatást választani és bevállalni az új csapatban az építő szerepét, de valószínűleg jó döntés, Egyetértek

JAJJJ JAJJJ hozzászólása
2009.01.27. 19:08

nem hinném , hogy olimpiai bajnoki cím után lehet kritizálni a kapitányt

bennfentesnek hozzászólása
2009.01.27. 11:24

Biros már meg van fűzve, és nyilvánvaló, hogy Kása és Kissg is folytatni fogja. Kásával már meg is állapodott, hogy kihagyja az idei szezont. Lehet, hogy Kissgével is ugyanez lesz a deal.

to Ed hozzászólása
to Ed18287
2009.01.27. 11:23

Hi Ed it's about Biros' decision on his future carrier. Unlike some of his fellow old teammates, he does not retire but remains part of the national team and helps rebuild the team. He will have special tasks due to the fact that a few new players have to be "built in" the team and he has both the talent and the routine to help that process.

Bennfentes hozzászólása
2009.01.26. 23:03

Kemény szeretné ha Biros,Kásás és Kiss Gergely folytatnák,nagyon komolyan fűzi őket.

vivi hozzászólása
vivi18280
2009.01.26. 21:50

hm..igen,elég gáz volt amit Csuvival csinált,de az a múlt.Kifejezetten örülök,h Biros Peti Londonig megy,mert biztonságérzettel tölt el. Am meg Nekomajinnak adok igazat.

Pityu hozzászólása
Pityu18276
2009.01.26. 19:44

B/régi/!!!Ne használj ilyen szavakat a kapitányra!!!

ed hozzászólása
ed18271
2009.01.26. 17:30

any english translation--thanks

Ed hozzászólása
Ed18270
2009.01.26. 17:28

What does this say?

Nekomajin hozzászólása
2009.01.26. 16:40

Nem hiszem, hogy a két esetet így össze lehet hasonlítani. Egyrészt akkor még sokkal fiatalabbak voltak. Másrészt, (és most mindenféle negatív felhang nékül írom) Csuvi akkor egy tagja volt a válogatottnak, most viszont Biros Peti A BIROS (úgy, ahogy Kiss Gergely meg A KISS). Harmadrészt, ha én lennék a kapitány helyében, kifejezetten kérném az öregeket, hogy pihenjenek egy évet, hogy hadd boldoguljanak az újak egymaguk akkor, amikor nincs tétje, de legalábbis nem az olimpiai érem a tét. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg rájött a kapitány, hogy hiba volt kirakni Vargát, különben nem vette volna be újra a keretbe.

brasil82 hozzászólása
2009.01.26. 16:16

Az ember azért halandó, és azért nem Isten, mert élete során hibázik, nem egyszer, nem kétszer! De ha képes az ember felismerni a saját hibáit, és azokon felül tud emelkedni, akkor tett egy lépést azért, hogy több legyen, mint egy átlagember! Kemény Dénes 13. évét kezdi a válogatottnál, azt gondolom természetes, hogy néhány dolgot másképp tesz most, mint tette azt x évvel ezelőtt! Ezért kikezdeni őt, hát nem tudom...??? Mondom ezt úgy, hogy nekem mind közül Csuvi áll a szívemhez legközelebb valamiért, és én sem értettem Dénes 2005-ös reakcióját vele kapcsolatban!

B (régi) hozzászólása
2009.01.26. 15:28

Hatalmas pedagógus a kapitány. Következetes és egyenlő mérécvel mér. Nincsenek nála egyenlőbbek a többieknél. Például Varga Tamást négy évvel ezelőtt ugyanilyen szituációban - amikor Csuvi egy év pihenőt kért, mert töltődni szeretett volna - úgy b@szta ki a válogatottból, mint a macskát szarni. Ha csak a kapitányon múlt volna, Csuvi nem is tért volna vissza a válogatottba soha többet. És mivel indokolt a kapitány? Rossz pedagógiai üzenet lenne a fiataloknak arról, hogy van bérelt hely, mikor nincs. Pedig ezek szerint van. Félreértés ne essék, nem Birostól sajnálom, mert jár neki. A kapitányt sajnálom, hogy segget csinált a szájából...

r hozzászólása
r18260
2009.01.26. 14:23

hajráhajrá!

Coach hozzászólása
Coach18251
2009.01.26. 04:02

Nem feltetlenul, de valoszinu igen.

BT hozzászólása
BT18246
2009.01.26. 01:10

Jól értem, hogy Biros az új csapatkapitány? Dénes felkérte?