FACEBOOK

Meglepetések az olasz bajnokságban és a Jadranska Ligában

Meglepetések az olasz bajnokságban és a Jadranska Ligában
hozzászólás, 2009.01.12.

Jól szerepeltek a magyarokat foglalkoztató csapatok a két erős bajnokság, az olasz pontvadászat és a horvát-montenegrói-szlovén Jadranska Liga hétvégi fordulójában. Olaszországban Madaras vezérletével győzte le a Savonát a Pro Recco, s a bajnoknál góllal mutatkozott be a frissen honosított Märcz Tamás. Steinmetz Ádám egy góllal járult hozzá a Kotor sibeniki sikeréhez, Gór-Nagy Miklós két találata is kellett a Budva hazai győzelméhez a zágrábi Medvescsak ellen. 

Itáliában szuperrangadón erősítette meg vezető pozícióját a Pro Recco. Madarasék a tabellán nyomukban lihegő Savonát győzték le hazai pályán és öt pontra növelték előnyüket. A meccs legeredményesebb játékosa a háromgólos Madaras Norbert volt és „pályára lépett” a frissen honosított Märcz Tamás, aki góllal mutatkozott be. (A találkozóról élő közvetítésben számoltunk be, majd közöltük a két magyar játékos nyilatkozatát és megmutattuk a meccs összes gólját.)

Fodor Rajmund csapata, a középmezőny első felében tanyázó Nervi bosszantó körülmények között vesztett két pontot otthon a Bogliasco ellen. Négy gólt szerző kulcsjátékosukat cserés, végleges kiállítással veszítették el, de az utolsó percben (Fodor Rajmund távoli bombagóljával) így is győzelemre álltak. Ekkor azonban a csapatkapitányukat is végleg kiszórták, a négy perces fórt „kiváltó” ötméteressel pedig egyenlített a Bogliasco…

A nap meglepetését a középmezőnyben tanyázó Lazio érte el azzal, hogy idegenben győzte le az alapszakasz harmadik helyén álló Bresciát. A rómaiak sikerének értékét növeli, hogy mindössze tíz játékossal szálltak vízbe, miközben a Bresciában valamennyi sztár játszott, ott volt a kapus Ferrari, Molina, Roberto Calcaterra, Bodgan Rath és Ivan Perez. (Brescia elleni bírói nyomásról szó sem lehetett, hiszen Olaszországban valós előny a hazai pálya, amit az is mutat, hogy a vendégek eggyel kevesebb emberelőnyt kaptak a meccsen, mint otthon játszó ellenfelük.) Vereségével a Brescia leszorult a képzeletbeli dobogóról, ugyanis a Posillipo vesztett helyzetből fordítva egy góllal győzni tudott Soriban.

Pro Recco-Savona 9:3 (1:2, 2:0, 1:0, 5:1) (Madaras 3, Märcz 1)

Nervi-Bogliasco 10:10 (4:3, 3:2, 1:3, 2:2) (Fodor Rajmund két gólt lőtt)

FODOR RAJMUND a vlv-nek:

- Vezettünk kettővel a harmadik negyed közepén, amikor szerb légiósunk, Popovics brutalitásért végleges cserés kiállítást kapott, négy percig kellett hátrányban játszanunk. Ítéltek ellenünk három büntetőt is a meccsen. A Bogliasco feljött, átvette a vezetést 9:8-ra. Amikor kiegészültünk, fordítottunk 10:9-re, majd újabb brutalitásért és reklamálásért a csapatkapitányunk, Alessandro Celia is cserés kiállítást kapott, de mivel már az utolsó percen belül voltunk, büntetőt is lőhetett az ellenfél, így lett 10:10 a végeredmény. Ezzel együtt fegyelmezetlenségek egész sora okozta a pontvesztést, ha ez nem lett volna, akkor félidőben az 5. helyen tanyáznánk a táblázaton. Ráadásul a két kiállított játékosunk legközelebb valószínűleg nem játszhat, így Cataniában nagyon nehéz lesz nyerni.

- A két gólod hogy esett?

- Az elsővel lett 5:4 ide, a második a végén esett, 9:9-nél, 10 méterről sikerült kilőnöm a hosszú pipát és akkor azt hittem, hogy három pontot érő gól lesz, de a vége sajnos döntetlen lett.



Sori-Posillipo 8:9 (1:4, 4:1, 3:1, 0:3) (Varga I. Zsolt egy gólt lőtt)

Brescia-Lazio 11:12 (4:3, 3:4, 1:2, 3:3)

Civitavecchia-Catania 10:11 (2:3, 2:2, 2:5, 4:1)

Florentia-Latina 16:8 (4:2, 3:0, 5:2, 4:4)

Az alapszakasz tabellája 11 forduló után:

1. Pro Recco 33 pont,
2. Savona 28,
3. Posillipo 24,

4. Brescia 22,
5. Sori 18,
6. Lazio 18,
7. Nervi 17,
8. Latina 9,
9. Bogliasco 8,
10. Florentia 7,
11. Catania 7,
12. Civitavecchia 1 pont


A Jadranska Liga 13. fordulójában mindkét magyar érdekeltségű csapat nyert. A Budva a vártnál nehezebben hozta a kötelezőt, az utolsó negyedre még a Medvescsak vezetésével fordultak a csapatok, de a játékrész 5:1-es megnyerésével végül sikerült megszerezni a két pontot. Gór-Nagy Miklós kétszer volt eredményes.

A Kotorra nehéz meccs várt, ugyanis a nem gyenge Sibenik otthonába látogattak, ráadásul erősen tartalékosan. (A horvátok megmutatták már erejüket, többek között az Eger legyőzésével a heves megyeszékhelyen tavaly októberben rendezett Euroliga-selejtezőn). A montenegrói csapat dicséretére legyen mondva, hogy végig kézben tartotta az irányítást és meggyőző teljesítménnyel hozta el a pontokat idegenből.

A forduló meglepetését a listavezető Jadran Herceg Novi szolgáltatta, ugyanis kikapott Zágrábban a Mladosttól. A Jadranska Liga élmezőnye így rendkívül szorossá vált, a Herceg Novi, a Jug Dubrovnik, a Mladost Zágráb és a Primorac Kotor egyenlő eséllyel indulhat harcba az elsőség megszerzéséért.

Budva-Medvescsak 13:10 (3:3, 3:2, 2:4, 5:1)

Budva, v: Adzics, Prancsics
Budva: Todorovics, Trajkovics 1, Csirić 1, Danilovics 1, Gak 2, Ticsics 2, Barba, Uskokovics 2, Aoyagi 1, Gór-Nagy 2, Vukics 1, Mijanovics, Ivancsevics, Milanovics.
Edző: Djuho.
Medvescsak: Selem, Burics 1, Milakovics, Csule 1, Lugovics 2, Benics 1, Ravlics, Perkovics, Vegar 2, Csuk 1, Blazevics 2, Kavur, Geratovics. Edző: Vegar

Gól emberelőnyből: 5/4 ill. 6/1
Gól büntetőből: 1/1 ill. 2/2

Gór-Nagy Miklós a vlv-nek:

- Nehéz héten vagyunk túl, lassan lendültünk mozgásba a szilveszter és a különböző időpontban megtartott karácsonyok miatt. Sok úszás és kondizás volt a héten, illetve a végén egyből két kétkapus edzés a Csehovval. A meccs is leginkább így zajlott, az elején csak úszkáltunk aztán a végén elkezdtünk játszani is és végül simán nyertünk.

Fejben már bőven a jövő heti, Barcelona elleni meccsre készülünk.

Sibenik-Primorac Kotor 5:11 (1:3, 1:3, 1:1, 2:4)
Sibenik, v: Vuletics, Matijasevics
Sibenik: Moses, Sutalo, Belamarics, B. Letica, Brlecsics, Skorics, Spanja, Brkics 1, Sutics 1, S. Letica 3, Vuleta, Samodol, Jukics, Vlahovics.
Edző: Vrbicsics.
Primorac Kotor: Radics, Drasko Brguljan 1, Csucskovics, Petrovics 1, Darko Brguljan, Zatovics 1, Draskovics, Paskovics 3, Pavlovics 1, Milosevics, Steinmetz 1, Setka 2, Milics 1, Kralj. Edző: Perović.
Gól emberelőnyből: 5/1 ill. 4/1
Gól büntetőből:  - ill. 2/1

STEINMETZ ÁDÁM a vlv-nek:

- Nagyon fontos győzelmet arattunk. Sibenikben nem könnyű nyerni, ez egy jó csapat, az Euroligában is bemutatkoztak már. Különösen az tette nehézzé, hogy 31 fokos volt a víz,  szerettek volna megfőzni minket a vendéglátók. Ez nem sikerült nekik, gyakorlatilag végig vezetve, kézben tartva a mérkőzést, tudtunk egy tekintélyes győzelmet aratni. Ezzel a győzelemmel és azzal, hogy a Herceg Novi pontokat vesztett, továbbra is versenyben maradtunk a Jadran Liga első helyéért, de a mezőny elég sűrű az első négy helyen, úgyhogy még sok nehéz meccsünk van hátra. Mindenesetre egy apró, de fontos lépést tettünk a győzelem felé.

További eredmények:

Mladost Zágráb-Jadran Herceg Novi 9:6 (2:1, 2:3, 3:0, 2:2)
Jug Dubrovnik-Koper 15:7 (4:0, 2:3, 3:0, 6:3)
Jadran Split–POSK 11:9 (3:2, 2:1, 4:3, 2:3)
Primorje Rijeka–Mornar 9:8 (2:2, 1:1, 4:2, 2:3)

A Jadranska Liga állása 13 forduló után:
1.Jadran Herceg Novi 23,
2. Jug Dubrovnik 22,
3. Mladost Zágráb 22,
4. Primorac Kotor 22,
5. Budva 15,

6. Sibenik 13,
7. Primorje Rijeka 13,
8. Mornar 12,
9. Jadran Split 8,
10. Medvescsak 3,
11. Koper 3,
12. POSK 0 pont

3 régi hozzászólás

R. hozzászólása
R.17852
2009.01.13. 10:22

De, brutalitásról van szó, és plusz súlyosbító tényezőnek veszik azt, hogy a csapatkapitány követte el... Ha látezik még egyáltalán ez a szabály... most még vitatkoznak rajta egy sort a 7en...

B (régi) hozzászólása
2009.01.12. 18:26

Szerintem azért, mert a büntető váltja ki azt, hogy már nincs ideje a kiállított játékosnak leülni a négyperces büntetést. Jó ötlet, mert ha nem így lenne, akkor az utolsó 1-2 percben még akár meg is érné brutálkodni, hisz kis szerencsével kivédekezheti a hátrányt a büntetett csapat. Érdekes dolog ez a brutalitás. Magyar játékost mostanság már nem szoktak kiállítani ilyenért még bajnokin sem. Lehet, hogy azért, mert nem brutálisak a mieink? És a szerbek? A Kotor sibeniki sikere jelzi, hogy milyen gyengén is szerepelt az Eger a hazai pályán zajló Euroliga selejtezőn. Remélem a Partizán ellen végre igazolják, hogy miért is lettek másodikok a tavalyi a bajnokságban.

én véleményem hozzászólása
2009.01.12. 16:34

Rajmi! Miért jár büntető az utolsó percben elkövetett cserés kiállításhoz? Nem véletlenül brutalitásról van szó?