FACEBOOK

Swimming World Magazine: Biros Péter a világ legjobb játékosa!

Swimming World Magazine: Biros Péter a világ legjobb játékosa!
hozzászólás, 2009.01.07.

2008-at értékelve Biros Pétert minősítette a világ legjobb férfi vízilabdázójának a Swimming World Magazine, a sportág egyik legrangosabb szaklapja. Az Egyesült Államokban megjelenő magazin legfrissebb számában valamennyi vízes sportág férfi és női szakágában "győztest" hirdetett. A háromszoros olimpiai bajnok a vlv-től értesült az újabb elismerésről.


A férfi vízilabdázók közül legjobbnak ítélt magyar játékost nem akárki mutatja be a lapban: a sportág ismert amerikai szaktekintélye, a Fort Lauderdale-i International Swimming Hall of Fame igazgatója, Bruce Wigo.

A szakember szerint az olasz Alessandro Calcaterrától a szerb Alexandar Sapicsig bőséges volt a választék az elmúlt évben nyújtott kiemelkedő teljesítményeket illetően. A választás az immár háromszoros olimpiai bajnok "nagyszerű hatok" (Kiss Gergely, Kásás Tamás, Benedek Tibor, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán és Biros Péter) egyikére esett.

Az olvasó megtudhatja, hogy a "Fácán" becenevű játékos 1997-ben kezdte meg szereplését a magyar válogatottban. Wigót lenyűgözte Biros Péter pekingi játéka, külön kiemeli a szakember, hogy Peti úgy lett 13 góllal az aranyérmes magyar válogatott legeredményesebb játékosa, hogy találatait 23 kísérletből érte el. Ez 56,5 százalékos eredményességi mutatót jelent, ami az egész mezőnyt tekintve a legjobb teljesítmény volt a pekingi tornán. (Ja, és persze az aranyéremért folyó meccsen "természetesen" háromból három volt az arány...)

Biros Pétert telefonon kérdeztük, mit szól az újabb elismeréshez. Jó hogy felhívtuk, mert így megtudta tőlünk a hírt...

- Meglep, csak az európai díjról tudtam, örülök neki... - mondta, majd a tőle megszokott szerénységgel gyakorlatilag befejezettnek is tekintette a beszélgetésnek ezt a részét.

- Hogy vagy egészségileg?

- Tökéletesen. Semmi nem hátráltatja már a munkámat és úgy érzem, hogy most már bírni is fogom végig a meccseket. Szerintem jó formában vagyok, de majd a hétvégén, az UTE ellen derül ki, hogy igazán így van-e.

- Legutóbbi hosszabb beszélgetésünkkor még nem tudtad megmondani, miként alakul a jövőd, folytatod-e a válogatottban. Azóta kiderült-e már?

- Nehéz még bármit is mondanom, még Dénessel is folytatjuk a beszélgetéseket ebben az ügyben. Az mindenesetre előrelépés, hogy már tudom, ki a szövetségi kapitány.

- Milyennek látod az Eger esélyeit az Euroligában?

- Sorsdöntő mecs jön, másfél hét múlva az életünkért fogunk harcolni. Ha nem nyerünk, akkor már matematikai esélyünk sem marad a továbbjutásra. Én bízom benne, hogy megmutatjuk: képesek vagyunk megverni a Belgrádot. Arra számítok, hogy az utolsó fordulóban élet-halál harc lesz a Komjádiban.

- Hogy telt a karácsony, hogy szilvesztereztetek?

- Az új házban, ahova közben beköltöztünk. Jó volt, van már tér mindenkinek, jól érezzük itt magunkat.

26 régi hozzászólás

Ádám hozzászólása
Ádám18161
2009.01.21. 21:07

Gratulálok Biros Péter!!! Megérdemelted!!!

vivi hozzászólása
vivi17743
2009.01.08. 21:52

Gratulálok!!!Olvastam a Nemzeti Sportban is a cikket,elképesztő,h mennyire szerény... További sikereket kívánok neki!

szerk hozzászólása
szerk17671
2009.01.07. 20:36

Bocs Géza, az eredeti inadekvát volt :-) (geyza)

Géza hozzászólása
Géza17670
2009.01.07. 20:20

Gratulálok Biros Petinek, akit én Bélának hívtam. Ő cserébe engem Gézának.

Bodza hozzászólása
Bodza17668
2009.01.07. 17:34

tegnap azt a hirt kaptuk a zerkesztéotöl h Dénes holnap hirdeti ki a keretet:)...várjuk

Csaszi hozzászólása
Csaszi17667
2009.01.07. 17:17

Ernesztó, Én A magyar válogatottban a legjobb pólósoknak kell játszani, magyar válogatottnak lenni egy verseny végeredménye, amit a klubbokban és a válogatottban vívnak meg a pólósok. Ne életkorral, hanem világszintű játékkal bizonyítsanak a játékosok. Senki sem akadályozza meg a fiatalokat, hogy a klubcsapatukban bizonyítsanak, majd világszintű játékkal berobbanjanak a válogatottba, mint annak idején Kásásék, Firenzében Biros Peti, a VB-n Madaras, vagy legutóbb a Varga testvérek. 0-ról építeni egy új válogatottat ? Minek és hogyan? Komolyan gondolod, hogy egy új edző odaállna a Varga testvérek, Hosi, Madaras, Kis Gábor + 2-3 maradó, mondjuk Kiss, Biros és Szécsi elé és azt mondja, hogy mindent a 0-ról kezdünk, 8 olimpiai bajnokkal.... "Madaras Norbi,Varga Dani és Dumi,Nagy Viktor és Baksa Laci, Hosnyánsyki Norbi,Kis Gabi,Steinmetz Ádi,Gór-Nagy Miki,Szívós Marci,Kiss Csaba(talán vagy a Létay),Hegedus,Nyéki és Tóth Marci lehetnének" Madaras, Vargáék, Hosi, Kis Gábor, Steinmetz Ádám, Szivós (rövid i!) már eddig is válogatottak voltak, Tóth Marci harcossága és fizikai adottsága kiváló, kapusposzton Szécsi +1 ( mi a probléma egy tapasztalt klasszis kapussal ?) az egrieknek meg ott van a Vasas, a Honvéd (újabban már a Fradi) vagy éppen a Partizán, meg volt tavaly a Csehov, első lépésként ezeken a meccseken kellene világklasszis teljesítményt nyújtani. (Nyéki nekem is kedvencem, de 2 méter/1q ellenfelek ellen már moccani sem tud). Érdemes a vlv statisztikáit is megnézni: Biros Péter 47,Kiss Gergely 44,Madaras Norbert 36, Benedek Tibor 34 , Molnár Tamás 33 , 2008. válogatott góllövő lista első öt között négy játékos 30-on felüli volt, az 5. pedig a 29-et töltő Madaras lett. Nem az életkoruk, a tapasztalatuk, hanem a kiváló teljesítményük miatt voltak ilyen eredményesek.

bowie hozzászólása
bowie17666
2009.01.07. 16:59

egyetértek! Gratulálok!

abat hozzászólása
abat17665
2009.01.07. 16:01

Mikor hirdet a denes keretet? hegedus meg nyeki kell oda? nem tudom... batori bencet jovore nezve meg kene hivni... mint dumit anno

sanci hozzászólása
sanci17663
2009.01.07. 15:38

Garutala Peti, nagyon kiváló jobb kezed van, kellesz a CSAPATBA!!! Megérdemelted már ezt a díjat, és örülök, hogy nekünk magyaroknak van ilyenünk, mint a "nagyszerű hatok" :) Remélem maradtok páran a következő olimpiáig, a csapat gerinceként. Sok sikert és egészséget kivánok, és boldogságot az új házatokban a családnak!

Én hozzászólása
Én17662
2009.01.07. 15:20

jah és természetesen gratulálok Peti, abszolút megérdemelted!!!

Én hozzászólása
Én17661
2009.01.07. 15:19

Ernesztó abszolút egyetértek, de ezt már nagyjából én is leírtam...bizony Dénesnek hagynia kéne az "oregeket"és már 2009tol el kéne kezdenie építenie az új csapatot, az új sikercsapatot, melynek foszereploi, Madaras Norbi,Varga Dani és Dumi,Nagy Viktor és Baksa Laci, Hosnyánsyki Norbi,Kis Gabi,Steinmetz Ádi,Gór-Nagy Miki,Szívós Marci,Kiss Csaba(talán vagy a Létay),Hegedus,Nyéki és Tóth Marci lehetnének... ezt most kéne elkezdneni, mert aztán már késo lesz... lehetnek ok is sikerscsapat,csak fel kell készulniuk...

Bodza hozzászólása
Bodza17660
2009.01.07. 14:28

gratula Peti:)

:) hozzászólása
:)17657
2009.01.07. 13:35

EZ nem nagy buszkesseg szmunkra hogy A LEGJOBB VIZILABDA Csapat (MAGYAR) ES a europa legjobb jatekosa (MAGYAR) es a vilag legjobb jatekosA (MAGYAR) ES PERSZE MI VAGYUNK A LEGNAGYOBBAK EBBEN A SPORTAGBAN?PERSZE HOGY NAGYON BUSZKEGE VAGYUNK!HAJRA MAGYAROK

Ernesztó hozzászólása
2009.01.07. 12:49

Biros Péter valóban az egyik legjobb magyar vízilabdázó. 1.-Ami az elmúlt időben nagyon bosszantott, hogy miért vernek meg bennünket rendre az un. "jugoszláv" csapatok? Ennek az egyik oka - szerintem - hogy a magyar csapat nagyon tud játszani, de nem mindig tudja "mindenáron akarni" a győzelmet! Ma már a sportpályákon nem elég a technikai tudás, különösen a nemzetek közötti viadalokon nagyon nagyon kell akarni a győzelmet. Mert a többiek így tesznek! 2.- A másik egy taktikai dolog: a magyar csapat túl sokat játszik az előretolt centerre, holott nincs igazi centerjátékosunk, akit egyszerüen nem lehet lefogni!! 3.-Ezért a csapat játékát a távoli lövésekre kellene alapozni, amelyben nagyon jók vagyunk!! Én itt csak Kiss Gergely elképesztő erősségü és helyezett bombáira gondolok. S ebben sürgősen fel kell hozni a Hosnyánszki-gyereket, aki lehetne a jövő magyar bombázója! /Az olimpián szerényebben szerepelt, mint ahogy a képességei erre predesztinálják./ 4.-Meg kellene tanítani a csapatot az emberelőnyös helyzetek kiaknázására, mert - bárki bármit mond - ez még nem tökéletes!! Sőt eléggé gyarló! Aztán tulajdonképpen sajnálom, hogy Kemény Dénes nem keresett magának egy profi csapatot, mert előreláthatólag nem fog tudni egy új csapatot építeni. Igen, a csúcson kell abbahagyni, vagy legalábbis váltani. Három olimpiai érem után, szinte törvényszerü, hogy nem jön a negyedik. A bírók sem fogják hagyni. 5.- Az új csapatot - minden szempontból -szinte a nulláról kell és érdemes felépíteni! Elnézést ha valakinek a véleményével ellentétes a véleményem.

Kata hozzászólása
Kata17653
2009.01.07. 12:19

GRAT. Így, nagybetűkkel. Ez számomra valahogy benne volt a levegőben: sokkal inkább Péter, mint Kása vagy Tibor, akármennyire is szeretve és tisztelve vannak ők is, de még mennyire... :) Figyelitek az újság képét? 1.Szecska neve így, amerikásan;) leírva hagy még maga után kivetnivalót. 2.ez pedig annyira jó: ...nicknamed "Facan"...

Marcell hozzászólása
Marcell17652
2009.01.07. 12:01

Nagyon örülök, hogy Biros Pétert választották, gratulálok! Biros érdemeit egy cseppet sem kisebbítve, ugyanakkor őszintén egy kicsit szomorú is vagyok, mert mindig azt gondoltam, hogy Benedek Tibinek egyszer igazán megítélhetnék ezt a díjat. Ő, aki csapatkapitányként csinálta végig a hosszú éveket, iszonyú sokat dolgozott, hogy a magyar válogatott ott legyen, ahol van, akit a saját csapattársai példaképként emlegetnek (pl. ha jól emlékszem pont Biros is így tett), őt valamiért sosem méltatták erre, vagy hasonló címre. Tudom, hogy volt egy eltiltása egy állítólagos doppingolásért, de azért akár amit előtte, akár amit utána letett az asztalra azt igazán kevesen mondhatják el magukról és valamiért mégis a világ legjobb csapatában játszik már pár éve. Egy szó mint száz éljen Biros és éljen Benedek!

Laci hozzászólása
Laci17651
2009.01.07. 11:24

Gratulálok! Akárhogy is döntesz a válogatottsággal kapcsolatban, veled vagyunk!

Berni hozzászólása
Berni17650
2009.01.07. 10:44

Péter gratulálok! Nagyon jó érzés ezt olvasni :)

kerikaj hozzászólása
kerikaj17649
2009.01.07. 10:11

Gratulálok, ez egy nagyon jó döntés volt.. :) Biros-fehér-zöld, ez meg találó, nagyon tetszik :))

szerk hozzászólása
szerk17648
2009.01.07. 09:47

Kedves ElDiablo! Köszönjük a kedves szavakat. Ami a Swimming World Maganine-t illeti: hozzánk most jutott el (látható az illusztráción, hogy a szám decemberi) és még sehol sem láttuk nyomát a hazai sajtóban ennek a hírnek.

ElDiablo hozzászólása
2009.01.07. 09:42

KÖSZI vlv! Mar tobbszor is dicsertem munkatokat, le a kalappal hogy "hatarainkon tul" is szetneztek. Ez a cikk is azt mutatja, ti tenyleg "dolgoztok" es mindent megtesztek hogy ezek a csodalatos sracok a megerdemelt baberokat learathassak!!!!!!!!!!!!!! Ha mas teruleten is ilyen mentalitassal probalnank a jot, a sikert, az eredmenyt eloterbe helyezni minden hatso szandek nelkul, sokkal boldogabb es sikeresebb orszag lennenk! Hiszem es irom mindezt annak ellenere hogy ez egy November 22. hir (Swimming World Announces 2008 Water Polo Players of the Year -- November 22, 2008).

Yoda hozzászólása
Yoda17646
2009.01.07. 09:27

Biros-fehér-zöld:)

B (régi) hozzászólása
2009.01.07. 08:56

Ne szerénykedj, Peti! A "nagyszerű hatok" közül neked van a legnagyobb sanszod arra, hogy a londoni olimpián is a válogatottat erősítsd.

Géza hozzászólása
Géza17642
2009.01.07. 08:02

Szép volt Béla!

BT hozzászólása
BT17640
2009.01.07. 05:46

"az aranyérmes magyar válogatot legeredményesebb játéékosa" . - nem kérek engedélyezést, csak jelezni szeretném a szerkesztőknek "játékos" és "válogatott" szavak elírását. További jó munkát!

hafujaszel hozzászólása
2009.01.07. 01:42

Gratulálok! "Biros, Biros, BIros, háromszor is Biros!" csak, hogy egy klasszikust idézzek. Most megyek és megnézem a csavar ejtős gólt a pekingi döntőből!