FACEBOOK

Egy világsztár a szomszédból - interjú Maro Jokoviccsal

Egy világsztár a szomszédból - interjú Maro Jokoviccsal
hozzászólás, 2008.12.30.

ENGLISH VERSION // Sokak szerint a sportág egyik legnagyobb fiatal tehetsége Maro Jokovics, a Jug Dubrovnik horvát játékosa, aki bizony már a mieink orra alá is tört borsot: a 2007-es melbourne-i világbajnokság döntőjében nagy szerepe volt abban, hogy ellenfelünk, a horvát válogatott megfordította a meccset és a hosszabbításban megszerezte a vb-aranyérmet. Szinte biztos, hogy a jövőben is gyakran találkozunk balkezes bombáival, a nemes ellenfelet ezért az alábbi interjúban mutatjuk be olvasóinknak.

Maro Jokovics

Születési hely/idő: Dubrovnik, 1987.10.01

Becenév: Joke

Magasság/testsúly:
203 cm/96 kg

Poszt: „jobbszárny” (jobbszélső, balkezes)

Amire a legbüszkébb az életben: Természetesen a szüleimre vagyok a legbüszkébb, mert ők az egyetlenek, akik mellettem álltak, amikor szükségem volt rájuk, és amikor a legrosszabbul éreztem magam. Ők tettek azzá, aki ma vagyok. Mindent nekik köszönhetek.

Amire a legbüszkébb játékosként: A sportban büszke vagyok arra, hogy mindent, amit elértem, saját erőmből, a két kezemmel értem el. Senki nem adott nekem semmit, és ez az, amiért még jobban élvezem a vízilabdát. Csak a kemény munka és az áldozathozatal tett azzá a játékossá, aki vagyok. Ha az eredményekről kérdezel… természetesen az a világbajnoki cím a legnagyobb büszkeségem.

Hány évesen kezdett vízilabdázni: 7

Eddigi klubjai: Dubrovnik közelében kezdtem el játszani, egy helyi klubban, amit „Gusar”-nak (Kalóz) hívnak, 14 évesen igazoltam a (VK) Jug Dubronikhoz, és azóta itt vagyok. Az első meccsem a 2003/04-es szezonban volt. Eleinte nem játszottam túl sokat, de ahogy telt az idő, az edzőm sok lehetőséget adott, hogy bizonyíthassak a nehéz mérkőzéseken is. Az utóbbi három szezonban alapjátékos vagyok a Jugban.

Hobbi: Nehéz kérdés… Nincs túl sok szabadidőm, de a legjobban a zenét élvezem. Apukámnak van egy zenekara, a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek zenéjét játsszák, és neki köszönhetően mindent szeretek, ami a zenével kapcsolatos. Sajnos én nem játszom semmilyen hangszeren.

Kedvenc…

… film: Nem láttam túl sok filmet az elmúlt két-három évben, de nagyon szeretem „A remény rabjai”-t, a „Halálsoron”-t és minden Clint Eastwood-os filmet (a spagetti-westerneket, a Piszkos Harryt és a többit).

... étel: Mindent megeszek és szívesen fedezek fel, próbálok ki új ízeket, ételeket.

… könyv: Kicsit lusta vagyok az olvasás terén, legutóbb még a gimnáziumban olvastam könyvet, ez a Da Vinci-kód volt.

Videó:

Maro Jokovics hosszabbítást jelentő gólja a vb-döntőben, a kimaradt magyar ziccer után (Melbourne, 2007.04.01.)

 


- Miért a vízilabdát választottad, amikor 7 éves voltál?

- Hmmm… talán azért, mert egy kis faluban lakom, nem messze Dubrovniktól, nyár volt, az összes barátom vízilabdázni ment, tehát csatlakoztam hozzájuk, megszerettem és ott ragadtam. A vízilabdának nagy hagyománya van Dubrovnikban, ez az első számú sport itt, az egész város ezért él. Talán ez a másik ok. Nem tudom, hogy tudod-e, de itt a nyár folyamán van egy úgynevezett „vad liga”…

- Úgy érted, hogy egy amatőr liga vagy valami hasonló?

- Pontosan. Több, mint 500 ember játszik a csapatokban. Nagy részük csak szórakozásnak tekinti a tornát, jól érzik magukat, barbecueznak… stb. Ugyanakkor megnyerni ezt a tornát, annyit jelent, mint a vízilabdázás királyának lenni Dubrovnikban. Csak amatőrök játszhatnak, én például nem szerepelhetek egyik csapatban sem, mert hivatásos vagyok. Két szezont ki kéne hagyjak a Jugban, hogy játszhassak. Az idén 44 csapat versenyzett!! És nem a medencében játszanak, hanem a tengerben, a strandon is. Belépőjegy nincs, csak egy bíró és két kapu. Hidd el, nagyszerű érzés itt játszani.. Majdnem két hónapig tart minden nyáron.


- A Juggal is edzetek a tengerben?

- Nem, csak az uszodában. Nincs időnk, hogy meccsezzünk a strandon. Hivatásosak vagyunk és az elnökünk nem ad rá lehetőséget. Sajnos.

- Hány edzésetek van egy héten? Vagy egy nap.

- Naponta kettő és szombaton egy, vagyis hetente 11.

- Milyen hosszúak?

-Körülbelül másfél-két óra úszás és egy óra tornatermezés négyszer egy héten.


- Mit gondolsz a mostani Jugról, mennyire erős ez a csapat?

- Azt gondolom, hogy nagyon jó és főleg fiatal csapatunk van. Minden poszton jól állunk, jó centereink vannak és egy jó kapusunk. Különleges egység van a csapatnál, ami sokat segít - ahogy azt némely magyar csapatnál is látni lehet. A játékosok tökéletesen ismerik egymást és ez olyan dolog, amit nem lehet könnyen elérni. Nem kell nagyon jónak lennünk, de ha egy emberként játszunk, akkor bárkit meg tudunk verni. Emiatt is képesek lehetünk messzire eljutni az Euroligában és a horvát bajnokságban. Ahogy ezt látni is lehetett, amikor legyőztük a Reccót, a jelenlegi legerősebb csapatot.

-Talán láttad, hogy a vlv-n az olvasók hozzászólhatnak a cikkekhez. Valaki ezt írta rólatok a duisburgi selejtezőtök után: „Volt szerencsem latni a Jug-ot most 7vegen Nemetorszagban es azt kell mondanom hogy Kicsivel es Hosival sima lehet. Smodlaka min 8-10kg sulyfelesleggel kuszkodik, Azevedo meg egyszeruen nem talalta el a kaput, asszem 33% lovesi statisztikaval zarta a csoportot. Ami viszont teny a Jug elemiere szedte a Budvat, a Possilipot es a Kazanyt. Szoval oda kell figyelni de nem kell megijedni ha egy csoportba kerul a Vasas a Juggal!” Mit gondolsz?

- Nincs igaza! Smodlaka lehet, hogy kicsit túlsúlyos, de már elmúlt 33 éves és nem tud olyan karcsú lenni, mint 20 éves korában. Azevedo a legjobb vétel volt, akit szerezhettünk. Játszik, lő, irányít, passzol… mindent csinál. Nagyon jó játékos. Top-formában voltunk azon a tornán, és úgy gondolom, megérdemeltük, hogy minden meccset megnyerjünk. Azevedo is ember, van amikor jól játszik, van amikor nem. Ezzel nem lehet mit tenni…


- Általánosságban mi a véleményed a mostani Euroliga csoportotokról?

- Úgy látom, hogy nagyon érdekes lesz, főleg azért, mert a Recco és mi játszottuk az Euroliga-döntőt az elmúlt három évben. És lesz két nagyon nehéz túra Oroszországba, ami soha nem egy nagy élmény.

-
 És a többi csoport?

- Szerintem minden csoportban van két csapat, amely a csoportelsőségért fog játszani. A Vasas és a Partizán a D-ben, a Jadran és a Mladost a B-ben, az Olympiakosz és a Primorac (Kotor) a C csoportban. De bármi megtörténhet. Mindannyian ugyanazt a játékot játsszuk, és néhány mérkőzésen egyetlen apró koncentrálásbeli hiba is végzetes lehet.

-Mi a helyzet a D csoportban az Egerrel? Versenyben lehet?

- Legyünk őszinték! Az Eger a Vasassal és a Partizánnal…, szerintem… semmiképpen sem!


- Általánosságban mi a véleményed a magyar klubokról?

- Úgy gondolom, hogy a Vasas a legjobb, és nagyon sajnálom, hogy a Honvéd szétesőben van. Néhány évvel ezelőtt ők voltak a legjobb csapat, de most szinte minden nagy játékos elment máshova játszani.

- Már néhány évvel ezelőtt „a Balkán sportjának”-nak nevezték a vízilabdát a médiában, itt-ott. Nem gondolod, hogy a Jadranska Ligával ez a vélekedés újabb érvet kap? Honnan jött az ötlet a torna létrehozására?

- Szerintem ez a liga csak népszerűbbé tette a vízilabdázást. Több nehéz meccset játszunk, várhatóan több szponzor jelentkezik majd és a média is nagy figyelmet szentel a versenynek. Ez a torna nagyon jó népszerűsítése a vízilabdának, amire szükség is van, mert ez a sportág Horvátországban csak a foci és a kosárlabda után jön (nem úgy, mint Magyarországon, ahol ez az elsőszámú sport), és ez az, amiért szeretjük ezt a ligát. Ha valakinek nem tetszik, akkor nincs mit tenni. Még nem tette egész Horvátországban népszerűvé a játékot, de vidéken, ahol a vízilabdát játsszák, ott igen. Csak remélni tudjuk, hogy felkeltjük a média érdeklődését.


- Mennyire veszitek komolyan a tornát?

- Minden meccset meg kell nyernünk, de annyira nem élet-halál kérdése. Nekünk mindig az a lényeg, hogy a Mladost előtt legyünk a tabellán…

- Ez miért fontos?

- Az Adria Liga végén a különböző nemzeti bajnokságokban folytatódik a küzdelem, tehát a Mladosttal szemben kell előnyt szereznünk, hogy a végén horvát bajnokok lehessünk.


- Hogyan kezdted pályafutásodat a válogatottban?

- Az első meccsem a Spanyolország elleni volt a Világligán, amit Novi Sadon (Újvidék) rendeztek meg. Ez még 2006 nyarán volt.

- A válogatott nagyon más neked, mint amikor a klubban játszol?

- Természetesen más. A klubban tudjuk, hogy kik az idősebb játékosok, és hogy van a hierarchia. A válogatottban mind egyformák vagyunk… és Rudics (Ratko Rudics, a horvát válogatott szövetségi kapitánya, a szerk.) a főnök, az ő szava az utolsó.


- Össze tudnád foglalni a melbourne-i döntőig vezető utatokat?

- Először mindenki könnyű mérkőzésekre számított a Dél-Afrikai Köztársaság, Ausztrália és az USA ellen, de végül azok a meccsek nagyon nehézre sikerültek. Szerencsénk volt, és megvertünk mindenkit. Rudics volt a legboldogabb, amikor legyőztük az USA-t, mert korábban ő volt az amerikaiak szövetségi kapitánya. A negyeddöntő könnyű volt, mert Oroszország nem a legjobb csapatával játszott. Aztán jött Szerbia. Mindannyian tudtuk, hogy milyen súlya van a mérkőzésnek, mert mindig van egy kis feszültség köztünk a háború és egyebek miatt. Nagyon koncentráltunk és úgy vélem, hogy akkor az eddigi legjobbunkat nyújtottuk. A döntő előtt pedig tudtuk, hogy Magyarország nagyon tiszteletre méltó csapat, de a döntőben senki sem érezheti azt, hogy jobb a másiknál.


-  Mennyire emlékszel a döntőre?

- Minden percére. Az volt életem legfontosabb meccse.

- Úgy ugrottál be a vízbe, hogy azt mondtad magadnak: ma világbajnok leszek, vagy gondoltál valami hasonlóra?

- Ó, nem, előtte két napon keresztül azon a meccsen gondolkodtam. Görcsben volt a gyomrom egész idő alatt. Mindent alárendeltünk annak a mérkőzésnek. Mindannyian a magyarokra koncentráltunk.

- Biztosan emlékszel arra, amikor 7:6 volt nekünk és Szivós Marcinak volt egy nagy helyzete…

- Igen, és kihagyta. Kontránk volt és 7:7-re egyenlítettem. Jókor voltam jó helyen, szerencsém volt. Djogas nekem passzolta a labdát és a gólommal kiharcoltam a hosszabbítást.

- Ez fontos momentum volt számodra lelkileg? Ez volt az a pillanat, amikor érezted, hogy megnyerhetitek a mérkőzést, vagy mindig azt gondoltad, hogy nyerni fogtok?

- Abban a percben nem gondoltam semmire. Furcsán hangzik, de amennyire emlékszem, üres volt a fejem. Csak úgy megtörtént. 

- Mindig így vagy ezzel, vagy csak azon az egy meccsen?

- Csak akkor. Nem tudom, hogy miért, de minden jól végződött.



- Amikor véget ért a meccs, mi volt az első dolog, ami eszedbe jutott?

- Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy mi jutott először az eszembe…

- Valószínűleg üzenetek százait kaptad a döntő után…

- Igen, mindenki hívott a mobilomon, sms-eket küldtek…

- Válaszoltál rájuk?

- Nem mindegyikre.

- Ki volt az első, akivel beszéltél vagy aki először üzent neked?

- Egy dubrovniki edzőmmel beszéltem, de Anyukám küldte az első üzenetet.

- Hogy töltöttétek az utána következő napokat?

- A következő 15 nap szinte csak az ünneplésről szólt. Nagyon kimerítő volt, nem is tudod elképzelni. Elmenni a köztársasági elnökhöz, a miniszterelnökhöz… Mindenfajta rendezvényre, klubokhoz és így tovább. 20 ezer ember várt bennünket Zágrábban és 5 ezer Dubrovnikban.


- Mind ez idő alatt volt idő arra, hogy kielemezd, hogy mi is történt?

-
Amikor mindennek vége volt, akkor volt egy kis időm a pihenésre és arra, hogy mindent újra végiggondoljak.

-  És mire jutottál?:)

- Világbajnok vagyok!!!! Juhuuuuuu!!!!:)

- Nehéz lesz így elmenni a következő VB-re, Rómába?

- A következő világbajnokság nagyon nehéz lesz, mivel világbajnokként megyünk oda. Könnyebb megnyerni egy címet, mint megvédeni azt. Lesz némi változás a csapat összetételében, sokkal fiatalabb társaság leszünk, mint legutóbb. De még mindig Ratko a szövetségi kapitányunk, úgyhogy majd meglátjuk, hogy milyen taktikát fog választani ez alkalommal.

-  Ne haragudj a kérdésért, de mi volt a baj a taktikával az idei olimpián?

- Az olimpián a döntő pillanatban nem voltunk a legjobbak és kikaptunk. Nagyon egyszerű. Az ellenfél jobb volt.

-  Sokan váltottak klubot az olimpia után?

- Minden játékos maradt a csapatánál, kivéve Djogast és Kunacot, akik Montenegróba mentek. Hat játékos van a válogatottban a Jugból, és mi valamennyien maradtunk itt..

- Magyarországon, miután megnyertük a pekingi olimpiát, körülbelül ezer gyerek kezdett el vízilabdázni. Annak is volt hasonló hatása nálatok a vízilabdázásra, hogy világbajnokok lettetek?

- Talán az első hónapban igen, de utána semmi. Minden maradt a régiben.

- Milyen a kapcsolatotok a szurkolóitokkal? Sok rajongótok van?

- Próbálunk olyan toleránsak lenni, amennyire csak lehet. Jó érzés, hogy ott vannak a közelünkben. Igen, vannak rajongóink egész Horvátországban. Főleg Zágrábban. Ott sok a diák.

- Mit gondolsz a magyar válogatottról?

- Mindig a csúcson vannak, mindegyikük nagyszerű játékos, mindig nehéz megverni őket, és pontosan ez az, amiért mindig nagy élmény velük játszani, mert ha nyersz, akkor tudod, hogy jó munkát végeztél.

- És hivatalos internetes oldalukat, a www.vlv.hu -t mennyire ismered? :)

- Ismerem az oldalt, mert gyakran nézek videókat ott.

- Most hagyjuk egy kicsit a vízilabdát. Sportolsz mást is?

- Nem, csak vízilabdázom. Még focit se szoktam nézni (nem érdekel). Kosárlabdáztam néhány hétig, de… semmi más.

- Mire van időd az edzések után?

- Az edzések után bárhova szívesen megyek, csak ne haza (barátokkal, kávézóba, moziba…stb.).

- Olvastam valahol az interneten, hogy az év embere voltál Dubrovnikban? Mi volt ez pontosan?

- Hol olvastad ezt? Van egy helyi újság, ahol az olvasók megválaszthatták az év emberét zenei, művészi, sport és egyéb kategóriákban. Vicannal együtt bekerültem a döntőbe, és végül én nyertem.

- Ez mikor volt?

- Tavaly, Melbourne után.



Végül el kell keserítsem azokat, akiket érdekeltek volna Maro Jokovics jövőbeni tervei. Ez az a téma, amiről nem akart beszélni. Az egyetlen dolog, amit tudhatunk, az az, hogy amikor befejezi az egyetemet, közgazdász végzettsége lesz. A magyar vízilabda-kedvelők nevében a legjobbakat kívánjuk neki az új esztendőben mind a magánéletében, mind pedig a sportban - kivéve amikor bármilyen magyar érdekeltségű csapattal játszik csapatával!

Vályi Viktória
Címkék:
Maro Jokovics

21 régi hozzászólás

W hozzászólása
W17597
2009.01.02. 21:49

MARO! You are my favourite foreign waterpolo-player! :) good luck in the future!! I hope to see you soon in Hungary :)

poloboy hozzászólása
poloboy17582
2008.12.31. 16:44

Ezeket a kerdeseket/valaszokat nagyon szeretnem hallani minden star jatekostol: 1) Szerinte jelenleg ki a vilag 3 leg jobb jatekosa? 2) Minden idok 3 legjobb jatekosa? 3) Melyik klub csapatban szeretne egyszer jatszani? 4) Kit tart a vilag leg jobb edzojenek? 5) Melyik "B" orszag erheti utol a top-6 csapatot leg hamarabb? 6) Hogy nepszerusitene a vizilabdat a vilagon? 7) Valtoztatna-e valamit a szabajokon? Mit?

brasil82 hozzászólása
2008.12.31. 11:44

Ha már kívánságműsor, akkor én Vladimir Vujasinovicot szeretném! Hiába adott a jugó póló a világnak egy Mirko Sandicot, egy Igor Milanovicot vagy Aleksandar Sapicot, véleményem szerint Vujasinovic minden idők legjobb szerb pólósa!

:) hozzászólása
:)17567
2008.12.30. 23:24

én egy dmitrij gorskov interjút szeretnék kérni

szbarat hozzászólása
szbarat17566
2008.12.30. 22:00

Nagyon szimpatikus a srác.... Jó a cikk nagyon.

Coach hozzászólása
Coach17563
2008.12.30. 19:15

Viktória, Ugy latszik folytatnod kell amit elkezdtel : )

Mizu hozzászólása
Mizu17562
2008.12.30. 18:20

kiraly az interju! A srac tenyleg jo. Az az ezust nagyon fajt, de nekunk adtak volna az oveket Pekingert, az tuti. Nagyon erdekelnenek engem a szerbek is. Vujaszinovics, Sefik, es persze hogy mi van Ikodinoviccsal..

KK hozzászólása
KK17560
2008.12.30. 16:57

Jó a cikk. Vanja Udovicic-el nem tudtok ilyen interjút csinálni?

KK hozzászólása
KK17559
2008.12.30. 16:55

Nagyon jó a cikk. Vanja Udovicic-el nem tudtok interjút csinálni?

BB hozzászólása
BB17558
2008.12.30. 16:29

Tényleg jó a cikk, reméljük jó soká lesz olimpiai bajnok a srác ? Szívesen olvasnék Alekszandar Sapic-ról is. Pl. hogy éli meg, hogy sosem lesz olimpiai bajnok !!

március13 hozzászólása
2008.12.30. 15:25

Nagyon jó ötletnek tartom én is, hogy más nemzetek sportolóival is készüljön interjú! Az meg külön öröm most számomra, hogy az egyik kedvenc játékosommal (persze csak a mieink után:)) készült most:):):)

Findusz hozzászólása
Findusz17555
2008.12.30. 15:20

Köszönet a VLV-nek! Sok ilyet cikket szeretnék még olvasni más nemzetbeli játékosokkal is. A mieinket ismerjük, de másutt is vannak elismerésre méltó sportemberek. A srác szimpatikus és ügyes! Én nem vagyok olyan biztos abban, hogy nem lesz olimpiai bajnok. A "vad liga" nagyszerű torna. A Balatonon mikor lesz ilyen? Mindenkinek boldog új évet!

Csak a Honvéd / Misu 69 hozzászólása
2008.12.30. 14:06

Általánosságban mi a véleményed a magyar klubokról? - Úgy gondolom, hogy a Vasas a legjobb, és nagyon sajnálom, hogy a Honvéd szétesőben van. Néhány évvel ezelőtt ők voltak a legjobb csapat, de most szinte minden nagy játékos elment máshova játszani. Csak annyit jegyeznék meg, hogy: A Domino Honvéd tavaly volt szétesőben, idén elkezdett újra építkezni és jövőre megnyerjük a bajnokságot - majd jó nagy meglepetést okozva - és a jövő évi Euroligában pedig szétkenjük a Jug száját" Uff én beszéltem!:)

B (régi) hozzászólása
2008.12.30. 13:49

Szerintem ő a Recco első számú kiszemeltje. Azzal, hogy balkezes, talán még Dumit is veri a kívánságlistán.

Bodza hozzászólása
Bodza17551
2008.12.30. 12:57

Köszönjük szépen.Nagyon szimpatikus játékos:)

BT hozzászólása
BT17549
2008.12.30. 12:50

Kiváló ötletnek tartom ezt a kezdeményezést. Csak támogatni tudom. :) Special thanks to Maro for the interview.

Sándor hozzászólása
Sándor17546
2008.12.30. 12:10

foci-kosár-polo....akkor a kézilabda csak 4.helyen van náluk?

:) hozzászólása
:)17545
2008.12.30. 12:01

jó srác, de Ő sem lesz olimpiai bajnok...

Kata hozzászólása
Kata17544
2008.12.30. 11:15

21 évesen igazi sportember. Azt hiszem ez mindent elmond!

Vályi Viktória hozzászólása
2008.12.30. 10:59

Sztem is, csak az a baj, h technikailag nehezen megoldható. :( De az ilyen hozzászólások miatt érdemes dolgozni vele, köszönjük szépen, sztem az ő nevében is mondhatom...

Coach hozzászólása
Coach17542
2008.12.30. 03:06

Nagyon jo!!!! Koszi szepen! Kellene ilyet csinalni minden heten egy uj jatekossal. Sokkal erdekesebb egy polo meccs ha az emberek ismerik a jatekosokat. Maro, thanks for the interview. Happy New Year and good luck in the future. Looking forward to seeing you in action.