FACEBOOK

Szuperkupa, Sori - visszapillantás sok fotóval

Szuperkupa, Sori - visszapillantás sok fotóval
hozzászólás, 2008.12.27.

Másfél héttel az idei európai Szuperkupa-döntő után, karácsonyi hangulatban, meleg szobában jó visszagondolni a Ligúr-tenger partján tett kirándulásra. Végignézni a fényképeket, s átgondolni, vajon melyek is voltak ennek az útnak a legemlékezetesebb pillanatai.

Az egyik az, amikor az ember először megpillantotta a kacskaringós szerpentinekből kivillanó tengeröblöket, miközben a kocsival átszelte az egymást követő meredek hegyek és mély völgyek vízszintes átlóját a viaduktokon. Rácsodálkozott a meredek hegyoldalakon épült jellegzetes mediterrán épületekre, amelyek inkább a két világháború között időszakot idézik, mint a mai modern építészetet.

Emlékezetes az egymást érő tengerparti kisvárosok képe, azoké, amelyek neve a vízilabdázás szerelmeseinek többet mond egyszerű földrajzi információnál. Nervi, Bogliasco, Sori, Recco, Camogli, kicsit távolabb Chiavari - így következnek sorban a kis települések. Megannyi vízilabdacentrum, világhírű játékosok egész sorával. A kávézókban egyszerű észak-olasz emberek ülnek, munka utáni kvaterkázással múlatva az időt, s a téma nagyon gyakran a vízilabda. Igazi olaszos temperamentummal beszélnek egy-egy emlékezetes meccsről, számon tartják, hogy melyik világnagyság hol éli hétköznapjait, s természetesen örülnek, hogy településük neve a sportág révén Olaszország-szerte, sőt, egész Európában ismert.

Lehangoló, de egyben felemelő volt látni a reccói öbölben lévő híres uszodát, amely most éppen felújításra vár, így elég elhanyagoltnak tűnik, de nem kell nagy beleélő képesség ahhoz, hogy az ember elképzelje, milyen lehetett itt az egész "falu" örömünnepe, amikor a Pro Recco megnyerte utolsó meccsét a bajnoki döntőben - három egymást követő évben, legutóbb idén májusban.

A jelenleg négy magyart foglalkoztató Pro Recco most a szomszéd faluban, Soriban, a nemrég átadott vadonatúj uszodában készül és játssza hazai mérkőzéseit. A magyarok közül hárman is a szomszédban laknak, gyalog mennek edzésre, meccsre.

Élmény volt végignézni a helyiek készülődését a nagy nemzetközi meccsre, a Pro Recco-Sturm Csehov európai Szuperkupa-döntőre. A szokásosnak nevezhető előkészületeket (dekorációk, zászlók), a VIP-szektorba várt vendégek és az újságírók (igen, az újságírók!) fogadásának egyes fázisait. Természetes volt a hosszú asztal a parton, közvetlenül a bírói terület mellett, s előkészítve várta az újságírókat minden eszköz, ami a tudósításhoz szükséges. Gond nélkül működő wifi-internet, konnektor másfél méterenként az asztal alatt, a döntőre megjelentetett kiadvány, a csapatok összeállítása órákkal a meccs kezdete előtt (külön kérés nélkül).

A szemben lévő oldalon a teljes középső szektor összes ülőkéjén nyomtatott betűkkel írt papírlap pihent: a Recco játékosai számára, pontosabban a hozzátartozóknak foglalták az ülőhelyet a szervezők. Az egyes papírlapokon név szerint szerepelt, hogy kinek a "foglalt helye".

És hát a meccs hangulata, alakulása, fordulatai, izgalma, a magyar játékosok kiemelkedő teljesítménye - mindez sokáig emlékezetes lesz.


Furcsa volt, hogy amikor a kupaátadás után a Recco csapata összeállt egy csoportképre, az ilyenkor egymást taposó fotósok egyszer csak ütemesen skandálni (énekelni?) kezdtek. Lassan kivehető volt, hogy az elnököt hívják. Ők. Nem is maga a csapat, amelynek tagjai feltehetően nem csekély fizetésüket, jó körülményeiket köszönhetik Gabriele Volpinak. Ebben a gesztusban benne volt az elismerés, az, hogy a sajtósok tudják: ennek a gazdag üzletembernek ők maguk is nagyon sokat köszönhetnek, többek között azt, hogy világesemény színhelye lehet a kis Sori, s hogy ilyen sztárcsapat hazai meccsein fotózhatnak hétről hétre.

Mégis, ha most - felelevenítve a rövid út összes történését - egyetlen dolgot kellene kiválasztani, hogy mi volt a leginkább meglepő élmény, olyan, amitől az egyetlen magyar stáb tagjaiként büszkén húzhattuk ki magunkat, egy apróságot, furcsa, meglepő emléket idézek fel. Amikor a Sturm Csehovot elkísérő, mellettünk ülő orosz újságírónő bekapcsolta laptopját, s a képernyőn felált a rendszere, megpillantottuk az általa használt háttérképet...

Galériák:



Európai Szuperkupa - vlv-képek
Sori és Recco (vlv-képek)
Pro Recco-fotók

3 régi hozzászólás

Tamás hozzászólása
Tamás17580
2008.12.31. 16:06

Kedves Szerkesztőség! Értem, köszönöm, de nem adom fel))),tehát nagy tisztelettel kérem, hogy ha a VLV-n nem megy, a következő e-mail címre írjatok: kovacs.tamas@mail.opticon.hu. "Nagyon hálás lennék, ha a stáb tagjai fényképpel és esetleg egy rövid kis történettel/pár sorral bemutatkoznának az olvasóknak. Jó lenne megismerni Titeket, hogy tudjuk,kik állnak a mindig örömmel olvasott honlap mögött!" Légy szíves teljesítsétek ezt a kívánságom, nagyon boldog lennék. Köszönettel: Tamás

szerk hozzászólása
szerk17535
2008.12.27. 23:40

Kedves Tamás! Köszönjük az elismerő szavakat. Jól esik a dicséret. Mindazonáltal ez a honlap nem rólunk szól... Boldog új évet!

Tamás hozzászólása
Tamás17534
2008.12.27. 23:10

Kedves VLV! Szeretném megköszönni fantasztikusan lelkes és magas színvonalú szakmai munkátokat! Nagyon sok örömet szereztetek a gyors tájékoztatással, gyakran a kulisszatitkok megosztásával beavatottnak érezhettük magunkat. Nagyon hálás lennék, ha a stáb tagjai fényképpel és esetleg egy rövid kis történettel/pár sorral bemutatkoznának az olvasóknak. Jó lenne megismerni Titeket, hogy tudjuk,kik állnak a mindig örömmel olvasott honlap mögött! Egyben Boldog, sikerekben gazdag Új Évet kívánok Nektek! Tamás