FACEBOOK

Emelték a magyar sport állami támogatását - Martin György reagálása a vlv-nek

Emelték a magyar sport állami támogatását - Martin György reagálása a vlv-nek
hozzászólás, 2008.12.09.

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be kedden, hogy a magyar sport  - különböző idei tartalékalapokból - 2,1 milliárdos plusztámogatáshoz jut. Martin Györgytől, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökétől megkérdeztük, hogy a bejelentés a vízilabdasport szempontjából mit jelent, változtat-e a napokban nyivánosság elé tárt, drámainak nevezhető helyzeten.

Gyenesei István - a sportért is felelős - önkormányzati miniszter a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar sport idei teljes támogatása 13 milliárd 777 millió forint volt. A jövő évi költségvetés első tervezete 13 milliárd 779 millió forinttal számolt, ezt azonban a válság hatására lefaragott büdzsében csökkentették 12 milliárd 676 millió forintra.

A sportért felelős vezetés a költségvetési vitában kilobbizott 1 milliárd forintnyi plusz keretet (ez az összeg a diáksportra, az önkormányzati sportlétesítmények fejlesztésére és a jégkorongutánpótlás-nevelésre fordítható), s a 2008-as forrásokból is sikerült 2,1 milliárdot felszabadítani. Ez utóbbi összegből még az idén átutalnak 95 milliót az olimpián sikeresen szerepelt egyesületeknek, valamint 50 milliót a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

Létesítmény-fejlesztésre (Komjádi Uszoda, Maty-ér, Gyakorló Jégcsarnok, szolnoki tanuszoda) 1,395 milliárd, az utánpótlás-nevelés fejlesztésére (gyermeklabdarúgás, Patrónus-program) 219, a jégkorongsport fejlesztésére (Megyeri úti jégcsarnok, sátorral fedett mobiljégpálya, szövetségi felkészülési támogatás) 230, a sportszövetségek többlettámogatására pedig 114 millió jut.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint különböző jogcímeken (többek között olimpiai felkészülés, kiemelt hazai rendezésű viadalok támogatása, működés) a szövetségekhez közvetlenül 2,12 milliárd forint kerül majd, ennek elosztására a MOB tesz javaslatot - meghallgatva a Nemzeti Sporttanács véleményét -, s végül az Önkormányzati Minisztérium dönt.


A vlv kedden este telefonon érdeklődött Martin Györgytől arról, hogy a bejelentett változások miként érintik az MVLSZ jövő évi költségvetését.

A szövetségi elnök tőlünk értesült az új számokról, de rögtön hozzátette: a nyilvánosságra hozott adatokból nem derül ki, hogy a változások miként érintik az élsport támogatását, ezen belül a vízilabdasport költségvetési helyzetét.

- A hozzánk érkezett utolsó, félhivatalosnak tekinthető információ az, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség a 2008-as állami támogatás 40 százalékára számíthat 2009-ben. Ez körülbelül 64-65 millió forint, míg az idén pontosan 160 millió forint állami támogatást kaptunk - mondta az elnök.

Eredeti költségvetésünket "megvágtuk", töröltük többek között a háromszoros olimpiai bajnok férfi vízilabda-csapat Világliga-szereplését, egyes utánpótlás-eseményeket, a hiányunk ezzel együtt a mai helyzetben hozzávetőlegesen 98 millió forint.

Nagyon örülök annak, hogy a sportra több pénz jut, de ezekből a számokból nem derül ki számomra, hogy mennyivel több pénzt kap a Magyar Vízilabda Szövetség. Ha a támogatási szint nem éri el a korábbit, akkor feltehetőleg nem tudjuk megvalósítani tervezett programjainkat.

Azt is hallottam - szintén félhivatalosan -, hogy jövőre milliárdos nagyságrendű összeget fordítana az állam az utánpótlás teljesítményének javítására. Ez a mi esetünkben elég sajátos, hiszen a férfiaknál a junior válogatottunk világbajnok, az ificsapatunk Európa-bajnok, a nők mindkét esetben ezüstérmesek. Nem igazán látom annak lehetőségét, hogy a többlettámogatások nálunk bármilyen többleteredményt hozzanak. Ugyanakkor a magyar vízilabdasport legjelentősebb területét, a felnőtt válogatottak működési költségeit erőteljesen le kell faragni. Ez szerintem ebben a sportágban, visszatekintve mondjuk az elmúlt 12 évre, rendkívül logikátlan. 

- Félhivatalos információkról beszéltél. Mi a hivatalos útja annak, hogy a szövetség tájékoztatást kapjon? Mikor és hogyan kell nektek megtudni, hogy mennyi lesz a jövő évi támogatás? Nincs már késő egy kicsit?

- Eleve az egész rendszer rossz, hiszen az év első 2-3 hónapjában semmilyen forráshoz nem jutnak a szövetségek. Ezt mi eddig megoldottuk azzal, hogy korábbi fő támogatónk decemberben és januárban a támogatásból 40-50 millió forintot a rendelkezésünkre bocsátott. Új fő támogatónk ezt nem tudja megtenni, mert másként alakul a pénzügyi éve, ami az első három hónapban eleve új problémák megoldására kényszerít majd minket.

Ami a konkrét kérdést illeti: amikor kiderül, hogy mennyi az élsport támogatása, akkor fogjuk tudni nagyjából a paramétereinket. A dolog úgy áll ugyanis, hogy ezt a keretet kétfajta módon osztják el. A pénz 60 százalékát teljesen objektív módon, egy pontérték-táblázat szerint, vagyis a korábbi versenyeken elért eredmények alapján. Ez általában úgy néz ki, hogy mi másodikak vagyunk a kajak-kenu mögött, előfordul, hogy harmadik helyre szorulunk, hogyha esetleg a vívás vagy az úszás jól szerepel, de ennél lejjebb sosem kerülünk. A probléma az, hogy a teljes támogatás 40 százaléka nem objektív alapon kerül elosztásra, ezt általában a Magyar Olimpiai Bizottság vagy a Nemzeti Sport Tanács javaslata alapján osztják szét, nem teljesen követhető módon.

- Ennek van hivatalos ütemezése? 

- Ez nem ismert és a probléma az, hogy háttérbeszélgetések, háttéralkuk folynak a különböző köztestületek közötti pénzelosztásról. Túl sok a köztestület, a MOB, a Nemzeti Sportszövetség, a paralimpiai bizottság, a fogyatékosok szövetsége, a sportegyesületek szövetsége, lehet, hogy ki is hagytam. Tehát ezek között a köztestületek között valamilyen arányban szét kell osztani a rendelkezésre álló pénzt, ami hát…, nem túl sok. 

A költségvetésben nyilván benne vannak a sarokszámok, de a felosztásuk már nincs, s van olyan sportág, amelyik többlettámogatást kap anélkül, hogy kiderült volna, a pontérték-táblázat szerint hol végzett. 

- Akkor egyelőre még nem tudjuk, hogy mekkora lesz a hiány, de egy ilyen sikeres év után, amikor megvan a harmadik olimpiai bajnoki arany, mindenki úgy gondolja, hogy a szponzorok özönlenek. Miért nem lehet pótolni az ő segítségükkel a hiányt? A válság az oka vagy talán véges a szóba jöhető vízilabda-támogatói kör? 

- A szponzori bevételünk 15-20 millióval növekszik, ezzel nincs is baj, az állami hozzájárulással van gond. A mi esetünkben évek óta az az arány, hogy egy egységnyi állami támogatásra mi szerzünk minimum három egységnyi szponzori bevételt. Itt az a probléma, hogy az egy egységnyi összeg visszaesik a felére vagy a negyedére. A szponzori bevételt nem tudjuk növelni a csillagos égig. Az ilyen jellegű bevételünk megközelíti azt az összeget, amit a MOB elér, s ez szerintem önmagában nagy bravúr, hiszen ők az összes sportágat "el tudják adni".

- Végeztek-e ebben a helyzetben valamilyen lobbitevékenységet?

- Azt gondolom, önmagában az is ilyen tevékenység, hogyha elmondjuk: a legsikeresebb magyar csapatsportág válságba kerül. A háromszoros olimpiai bajnok nem indulhat el a Világligán, amivel kockáztatjuk azt, hogy az eddig jól működő nemzetközi diplomáciai tevékenységünk nem lesz annyira hatékony, hiszen nyilván nem nézik jó szemmel a visszalépésünket.

- Azért december 21-én mégiscsak lesz egy tisztújítás. Megkérdezem: lamentálsz még, vagy eldöntötted, indulsz ismét az elnöki posztért? 

- Nem tudom, mert ha anyagi okok miatt nem lesz mód a következő év feladatait teljesíteni, akkor nincs értelme vállalni egy olyan bukást, ami az előző 12 év eredményeit is befeketítené.



A Nap-kelte szerda reggeli adásában Sárközy Tamás professzor, a Nemzeti Sporttanács elnöke elismerte, hogy az állami támogatás súlypontja áttolódik az élsport segítéséről az utánpótlásnevelés feltételeinek javítására, amivel ő - mint mondta - egyetért. A minőségi sport csúcsán lévő sportolókat, csapatokat szerinte nem az államnak, hanem az üzleti világnak kellene támogatnia. Megjegyezte, hogy a professzionális élsport állami támogatása az Európai Unió szabályaival is ellentétes.

A Gyárfás Tamással folytatott beszélgetés során példaként elsősorban a kajak-kenut, és a vívást említette, de a vízilabdázás is szóba került. Mint mondta, nem véletlen, hogy a magyar válogatott több játékosa olasz és más külföldi profi klubban játszik.

Ugyanakkor visszautasította az élsportellenesség vádját, elismerve, hogy ha vízilabda-meccsre megy, akkor nem utánpótlás-találkozót néz meg, hanem a magyar válogatott mérkőzését. Szavaiból az derült ki, hogy a finanszírozás koncepcióváltását a jövőbe való befektetésnek tekinti, mert határozott meggyőződése, hogy az utánpótlásnevelés feltételeinek javítása nélkül tíz év múlva a minőségi sport is összeomlik.

Sárközy Tamás tagadta, hogy egykori jégkorongszövetségi elnöki pozíciója miatt kap külön címzett támogatást jövőre a magyar jégkorongsport. Mint mondta, jó tíz éve volt elnöke a szövetségnek, a sportág népszerű, a válogatott kivívta a világbajnokság A csoportjába kerülés jogát.

A beszélgetés e pontján az élsport kontra utánpótlásnevelés ellentétpár mellett egy másik konfliktusforrás is felsejlett: Sárközy Tamás elárulta, hogy sokan csak Magyar Nyári Olimpiai Bizottságnak nevezik azt a testületet, amelynek Gyárfás Tamás az alelnöke. Ezzel arra utalt, hogy a téli sportágak Magyarországon háttérbe szorulnak, pedig sok ember szeret síelni és korcsolyázni. Gyárfás Tamás ekkor a téli olimpiákon elért magyar pontok száma iránt tudakozódott, amire Sárközy professzor ismét a tömegsport jelentőségét emelte ki. A beszélgetés nagyjából ezen a ponton ért véget.

15 régi hozzászólás

Alex hozzászólása
Alex17379
2008.12.21. 10:28

Végre !!! Eszükbe jutott,van MO-gon egy aranybánya és ezt dotálni kéne minden szinten ! Ne feledje senki, A NEMZET ARANYAIT támogatni BÜSZKESÉG mindenki számára !!!!!!!!!!!

B (régi) hozzászólása
2008.12.11. 17:26

Kicsit leegyszerűsítve és általánosítva: szar van a palacsintában, de nem csak itt, mindenhol. És ha el tudjuk fogadni, hogy spórolni kell, akkor szerintem nem magyarázat az, hogy a póló a legsikeresebb magyar csapatsportág, ezért azzal sem értek egyet, hogy a pólót ki kell vonni a mindenki mást érintő teherviselés alól. Én még azon sem lennék meglepődve, ha a jövő évi Világliga sorozat jelentkezők hiányában elmaradna...

B (régi) hozzászólása
2008.12.11. 17:10

Én mindehhez csak annyit tennék hozzá, hogy hátrányba csak akkor kerülünk más nemzeti szövetségekkel szemben, ha ők ugyanannyit vagy többet kapnak, mint amennyit eddig kaptak. Na most a jelen világgazdasági helyzetben nem hinném, hogy mondjuk akár az olasz, a spanyol, a görög vagy a szerb szövetség szinten tudja tartani az állami és a szponzori támogatásait. Kivétel talán a horvát és a montengrói szövetség lehet, de én ezek közül is inkább csak az utóbbira fogadnék.

janous hozzászólása
janous17141
2008.12.11. 08:40

Tonó, egyetértek: ne legyen igazad! Annyi mindenről lehetne és kellene beszélni itt, de csak néhány gondolat: A friss, sorozatban harmadik olimpiai arany után a sportág végéről beszélni, hááát, ez bizarr. De ha ez kell, hogy az illetékesek felébredjenek... ám legyen: Emberek, a csapatunk hosszú-hosszú évek óta folyamatosan a világ elitjében van, annak is az elején!!! Ez nem számít semmit? Vagy inkább: mi számít, ha nem ez??? Persze, lehet, hogy felébrednek azok is, akiknek kell, ez a plusztámogatás is utal erre, bár talán ez még kevés. Biztos azonban, hogy bizonyos értelemben máris késő: gondoljatok arra, milyen érzés lehet ez az egész a csapatnak.

sirpeter hozzászólása
2008.12.11. 08:40

Polo nem nepszeru? europaban minden orszagban jelen van, eszak amerika fejlodik(kanada tele van europai edzovel) azsiaban is ott van (kina, japan, kozel kelet(irani valogatott itt volt a hetekben, izraelben rednszeresen jatszanak magyar jatekosok), ausztrali nem kerdes. es amit sokan nem tudnak/elfelednek az osszes angolszasz (volt)gyarmat eros a polo bazissal rendelkezik. egy hiba van csak ok 25medenceben jatszanak, mert hat ilyen kell a rovidpalyas uszashoz. tehat szerintem polo igen is ott van valahol a "nagy"sportok utan.

Coach hozzászólása
Coach17138
2008.12.10. 19:32

Szerintem sincs eltemetve a polo. Teny, hogy (jelenleg) csak minket meg a Jugo-szlavokat erdekli a polo de ez valoszinu, hogy meg fog valtozni. Az Euroliganak van jovoje mert ott csak a leg jobb csapatok es jatekosok jatszanak. A baj az, hogy az Euroliga egyszerre folyik 20-25 orszagos europai bajnoksaggal meg minden massal. Ha csak Euroliga lenne a legjobb csapatokkal es minden sztar jatekossal akkor igazi NHL fajta vizilabda liga lehetne. Jo pelda a Jadranska Liga! Ott mar ra jottek, hogy minden orszag 2-5 legjobb csapata 1 igazi szuperbajnoksagot alakithat. Ezt kellene tovabb folytatni es kiboviteni. Kepzeljetek el milyen jo kis bajnoksag lenne ha beszalna Jadranska Ligaba (csak peldaul) az Eger, Vasas, Honved, Recco, Posilipo, meg a ket leg jobb Spanyol, Orosz, Roman, Holland, Francia, Gorog, Nemet, Szerb stb, csapat. Csak jo csapatok, csak jo jatekosok, csak jo meccsek lennenek ahol minden meccs szoros es fontos. Minden orszag erdekelt lenne es ezzel eggyutt a vizilabda is. Ezt az Euroligat konnyen lehetne marketolni. Ez szinte on magat marketolja.

Nekomajin hozzászólása
2008.12.10. 18:08

Miért most kell támogatni az utánpótlást, meg a kevésbé ismert sportokat? A válság miatt kevesebb pénz van. OK. 1-2(-3?) év múlva vége lesz a válságnak, megint lesz több pénz a sportra. Ez a két év az olimpiai ciklus fele. Ez marha sok idő ilyen szinten. Utánpótlás szinten viszont arányiban sokkal kevesebb. Inkább azoknak a sportoknak kellene ugyanannyi pénzt adni, amik rövidtávon versenyképesek, a többit meg elfogadható szinten tartani, és nem fordítva. Ettől függetlenül igazuk van azoknak, akik már több cikkhez is írták, hogy az amerikai labdajátékokról kellene példát venni.

A hozzászólása
A17134
2008.12.10. 16:19

B-nek: Nincs igazad. A Denes meg a Magyar Valogatott sikerehez nem sok koze volt a Bucinak. Ez a csapat a Denessel igy is, ugy is vilag vero csapat lett volna. Ha ezt nem latod, nem ertessz hozza. A Martin Buci jokor, jo helyen volt, dem most, hogy kevesebb a penz nem akar bukast vallalni? Most kellene megmutatni, hogy igazi elnok, nem lelepni, te nem igy gondolod? Tono: (jo a nev : ) Sajnos teljesen igazad van. De csak abban, hogy nem sok mindekit erdekel a polo. Azzal nem ertek eggyet, hogy a polo halalra van itelve. 2 fajta nepszeru sport van: 1) Foci, mert azt mindenki tud jatszani es 2) amit az USA-ban jatszanak mert ott 80 eve profi marketing folyik es a sport (Football, Hoki, Baseball, Kosarlabda) ott olyan mint a mozi. Mennek megnezni. Es, mint az amerikai filmek, az amerikai sportok vannak a tv-ben az egesz vilagon. (Jo, emellet van box, meg autozas de en csapat sportrol beszelek) Szerintem a vizilabda ugyan ugy eladhato, csak otthon nincsenek meg a megfelelo marketing korulmenyek. Az USA-ban megvannak, csak ott meg nincsen egy eladhato bajnoksag. Eggyeztetni kell a kettot es a polo, remelem megeljuk, ugyan olyan nepszeru lehet mint a Hoki. Egyebkent nem sok orszagban hokiznak (eszakon, meg 1-2 mas helyen - mert a jeg felulet dragabb mint az uszoda a vilag leg tobb reszen) de mivel az NHL nepszeru (market-olt) a Hoki egy igazi nagy sport. De van remeny a polonak is. Hidd el.

Tonó hozzászólása
Tonó17133
2008.12.10. 12:37

Ilyen a kajak-kenu is...Hol jegyzik???Megmondom:SEHOL!!Persze!A sikersportágunk mondják a nagyokosok..De!Csúcsszinten semmi támogatást,csak utánpótlásszinten!Miért?/Ezt a polóra is meg más "sikersportágunkra" (pl. úszás, vívás stb.) is ../A gyerek kezdjen el úszni majd polózni hogy egészséges legyen.Ki kell benne alakítani a sport iránti szeretetet.Ez a legfontossabb!! 3.,Sajnos a polóban is sok a bunkó!Hát ő bekk!!Ezzel takaróznak..Egy hentes,aki üt-vág..Életében egy olyan megmozdulás nem volt amit elismertek volna.Katasztrófa!!(egyébként a kézilbada is ilyen..)Azt meg egyenesen utálom hogy itt a diplomások száma az arányokhoz képest az egyik legnagyobb..És??Hallok egy két játékost,vezetőt megnyilvánulni, hát...ezen elgondolkozom..4.,Serintem Irén őőő akarom mondani Kemény D. marad,miért?a Kovácy ú(!)r elvállalta a román vállogatottat--szerintem ő magyar kapitány akart lenni,csak hallott ezt-azt...azért várt ki a végsőkis... Egyébként reggelig lehetne írni a magyar sport-polóról...GÓ GÓ FARAGÓ!!!

Tonó hozzászólása
Tonó17132
2008.12.10. 12:23

Először is le kell szögeznem valamit!IMÁDOM A VIZÍLABDÁT!Nagy dolognak tartom hogy láthattam "élőben" egy olimpiai bajnok-MAGYAR- poló csapatot.Ráadásul meg is lett fejelve plusz kettővel(még mindig hihetetlen!!).DE!Szerintem a sportág halálra van ítélve.1., Nincs még egy olyan sportág a világon (a pontozásos sportágakat kivéve) ahol ennyire a játékvezetésen múlik egy-egy mérkőzés végeredménye.Nevetséges!2.,A mi szívünknek oly fontos sportág a világon nagyon kevés embert mozgat meg.Mondjuk ki!Alig ismerik.Tudomásul kell vennünk nincs jövője!Félve mondom ki,de előbb-útobb az olimpiai programból is ki fogják venni.(Ne legyen igazam!)Itt kell megjegyeznem hogy a jégkorong "világsport", hihetetlen népszerűségnek örvend, még akkor is ha specifikus sportág(a poló is az..)."Szaporóba tényleg csoda történt!" Szerintem a poló,ha 10 millió v. 1 milliárd a támogatás akkor is a világ elitben marad!Tök mindegy hogy elsők v. ötödikek vagyunk,CSAK NEKÜNK FONTOS!Szeretjük áltatni magunkat mi magyarok....

B hozzászólása
B17131
2008.12.10. 12:05

Igaza van, én is elhúznék! Adott egy 12 éve folyamatosan topon levő sikersportág, milliók lelkesednek érte, és friss olimpiai győzelem után még csak azt sem mondja senki a politikusok közül, hogy legalább tartsuk szinten az állami szerepvállalást. De nem, egy kalap alá veszik mondjuk egy 50 ember által ismert curlinggel, merthogy a normatíva, az normatíva. Tudom, hogy ez némi sarkítás, de annyira jellemző erre a kib..tt országra, hogy ész és mérlegelés nélkül születnek politikai döntések, és a politika nem képes egy ilyen sikersorozatból további sikerek alapjait erősíteni, sőt, kicsit még meg is megrugdossa, hátha összeomlik ez is... És mi akarunk úszó VB-t sok 10 milliárdos uszoda projekttel??? Siralmas...

sirpeter hozzászólása
2008.12.10. 10:24

Mind ez nagyon erdekes volt! koszi! ki es mikor akar Bp olimpiat rendezni? most hol vannak a kezek es a tamogatok? Kik voltak a leghangosabbak a "sikertelen olimpia" miatt? Es az is furcsa, hogy mindenki a masikara fuj. En imadom a polot, de nagyon boldog voltam mikor a hokisok is jol jatszottak! de itt talan tenyleg nem az utanppotlasrol van szo! Ha sikeres a nagy/nemzeti csapat sok gyerek megy polzni/hokizni. tamogasuk /fo szerint az utanpotlast. A nagy/nemzeti csapatot meg a szponzorok, lehet hogy egy kicsit vonzobba kenne tenni allamilag a szponzoraciot.

B hozzászólása
B17129
2008.12.10. 09:56

A-nak: én meg azt nem értem, mi szükség van ilyen pofátlan megjegyzésre. Az elmúlt három olimpiai győzelem hátterét, a győzelmekhez vezető sikeres út teljes feltételrendszerét ez az elnökség (és ez az elnök) biztosította. Hogy erről neked fogalmad sincs, éppen ez bizonyítja, hogy az elnök nem "magáért" dolgozik...

ElDiablo hozzászólása
2008.12.10. 09:34

Ismet ott vagyunk ahol a part szakad, olyan sportagakat es olyan utanpotlast tamogat majd az allam aminek eleve semmi eselye hosszutavon. Pl a jegkorong: le a kalappal a sracok elott akik ilyen korulmenyek es feltetelek melett bejutottak az A-csoportba, tenyleg nagy dolog DE ez nem azt jelenti hogy Magyarorszag hoki nagyhatalom lesz, barcsak ne lenne igazam. Tovabba az utanpotlas nyaron nem fog terembe vonulni es 40 fokos hosegben korizni es hokizni. Hany letesitmeny van itthon amelyik kepes +20 fok felett -4fokos jeget csinalni??? Mondjon ki mit akar, az OLIMPIA az a non plusz ultra a szövetsegek, a sportolok, a szponzorok szamara.Tiszta szivembol kivanom hogy valamikor Kanada - Magyarorszag olimpiai hokidonton izguljak. De oszinten, mennyi esely van erre? Ezert szerintem vizilabda, kezilabda, uszas,foci, kosarlabda, atletika stb. "tomegsport bazisu" sportagakat kene tamogatni nagycsapat es utanpotlas szinten egyarant.

A hozzászólása
A17127
2008.12.10. 04:00

"Nem tudom, mert ha anyagi okok miatt nem lesz mód a következő év feladatait teljesíteni, akkor nincs értelme vállalni egy olyan bukást, ami az előző 12 év eredményeit is befeketítené" Ez azt jelenti, hogy a Martin Gyorgy magaert dolgozik, nem a vizilabdanak??? Nem most kellene egy kicsit tobbet dolgozni...??? ...Nem ertem.