FACEBOOK

Hogyan legyünk sikeres vezetők?

Hogyan legyünk sikeres vezetők?
hozzászólás, 2008.12.09.

Kemény Dénest tíz éve rendszeresen felkérik, hogy csapatépítő tréning keretében tartson előadást vállalalati vezetőknek arról: milyen különleges módszereket alkalmaz a magyar válogatott irányítójaként. A múlt héten a Figyelő és a Heti Válasz rendezett konferenciát döntéshozók számára, s utóbbi szerkesztőség ez alkalomból interjút készített Kemény Dénessel. Ezt ismertetjük.

Nem volt olyan játékos a csapatában, legalábbis nem sokáig, aki jól aludt volna egy vereség után csak azért, mert neki egyébként jól ment a játék. Kemény Dénes, a háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya tíz éve tart tréningeket üzletembereknek is, akik igyekeznek ellesni a sikeredző titkát.

- Van, aki szerint 1997-ben olyanok voltak, mint egy lelkes alagsori kft., mára viszont bőrfoteles részvénytársasággá váltak, melynek ön a kőkemény vezérigazgatója. Egyetért ezzel?

- Végletes a hasonlat, de találóan mutatja a változást. Tudtam alkalmazkodni a garázsban, ingujjban izzadó kis kft. hangulatához is, és úgy tűnik, a bőrfoteles rt.-t is tudom irányítani. A játékosok jó része kezdettől a csapattal volt, s 12 év alatt sok minden megváltozott az életükben, emellett az eredmények és a lehetőségek is hatással voltak ránk. Egyik változás hozta a többit - szerencsére. A baj az lett volna, ha kis kft.-vezető maradok a garázsban.

- Sikersorozatuk a célkitűzés és a megvalósítás módjában mintául szolgálhat más vezetőknek?

- Az én vezetési stílusom és elképzeléseim alapvetően eredményközpontúak, hiszen a munkámat csakis az eredmények minősítik. Nemcsak a munkaadómnak, a szövetségi elnöknek kell megfelelnem, hanem sok millió szurkolónak is. És nekem van a legnagyobb rálátásom az eredményre, miközben nem lövök gólokat, és nem védek ki egyetlen lövést sem. Ha valaki teljesíteni akar, el tud lesni dolgokat, amelyek nálunk működtek.

- Csapatépítő technikája része, hogy prémiumosztáskor mindenkinek egyenlően ad, mert az is ugyanúgy hozzájárult a győzelemhez, aki csak a "zongorát cipelte". Ezt máshol szinte lehetetlen megvalósítani.

- Pedig ez a világ legegyszerűbb dolga. Ha az ember különbséget tesz a jutalmazáskor, akkor csoportokat kell létrehoznia: vannak jobbak és rosszabbak. Ugyanakkor tizenhárom játékos nyer és van olyan köztük, aki nem sokat tett hozzá a győzelemhez. Mondjuk csak félgólnyit. De ha azt a döntőt eggyel nyertük, akkor ahhoz az ő fél gólja ugyanúgy elengedhetetlen volt. Ahogy nem lehet tartalékkapus nélkül sem győzni, pedig lehet, hogy alig ér vizet. Nélküle ki se lehetne menni; mindenkinek megvan a szerepe. Ha viszont az első kapus jobb, akkor neki majd jobb szerződése lesz a klubjában a következő idényre: a teljesítménybeli különbségekért más területen megkapják az ellentételezést. Ha a jutalmazásnál különbséget tennék, azzal csak folyamatos feszültséget teremtenék. Miért akarnám mesterségesen megbontani az egységet, ami hosszú távon az eredmény rovására megy?

- A csapat mellett dolgozó Budavári Ágota pszichológus az érem másik oldalát is hangsúlyozza: a többszörös olimpiai bajnokokra sem lehet több terhet pakolni, a felelősség közös.

- Az a leglényegesebb feladatom, hogy minden játékost fontossá tegyek. Ha érzi, hogy fontos, akkor mindent meg fog tenni, hogy a benne lévő négy- vagy félgólnyi teljesítményt hozza. Ha el tudom érni, hogy mindenki teljesítse a saját részét, akkor fél gólokat sem hagyunk el itt-ott útközben. Egy nyolchetes tornán ez döntő.

- Mindenkiről tudja, hogyan lehet fontossá tenni?

- Van, akire az a megjegyzés hat, amit a csapat előtt mondok el névvel, van, akire ugyanez - név nélkül. Aki erre begubózik vagy észre sem veszi, hogy róla van szó, azzal külön kell beszélni. Van, aki nem szereti a személyét érintő instrukciókat nyilvánosan hallani, négyszemközt kicsit morogva viszont elismeri a fejlődési lehetőségeit. Engem egyébként nem érdekel, hogy morog, a lényeg, hogy javuljon.

- A verseny előtti utolsó hetekben arra koncentrálnak, hogy a másiknak nincs negatív tulajdonsága, csak a jót veszik észre. Beszélhetünk egymás iránti szeretetről?

- Férficsapatnál erről beszélni kissé teátrális lenne, de lehet azért olyan helyzeteket teremteni, hogy minél jobban elfogadják egymást. A legfontosabb játékosok figyelmét akár szakmainak tűnő beszélgetések közben is fel lehet hívni arra, hogy ez mennyire fontos. S akkor ők rábólintanak, hogy persze, nem érdekes, hogy iksszel vagy ipszilonnal tele van a hócipőjük, egyetlen dolog számít, az eredmény. S ez utána ragályossá válik. Még csak föl sem kell hívnom a figyelmet arra, hogy mondják el a többieknek.

- Menedzseri, például pénzügyi feladatokat is el kell látnia?

- Rengeteg ilyen tennivalóm van, amit nem is mindig szeretek. De tudom, hogy egy népszerű csapat szövetségi kapitánya előtt jobban megnyílnak az ajtók, mint esetleg a vízilabda-szövetség marketingesének, akit nem annyira ismernek. Egy támogató szeretné minél jobban kiaknázni azt, amit cserébe kaphat, nekünk pedig azért fontos, hogy boldog legyen, mert akkor egy év múlva is támogat majd minket. Ők jórészt velem tárgyalnak. Nagy munka, de tudom, hogy a szövetségnek az én fizetésemet is elő kell teremtenie, a játékosoknak is vannak igényeik, a működésünk is költséges. Minden, ami pénzzel függ össze, velünk is összefügg. Nem lehet az embernek leráznia magáról, mint kutyának a vizet, és csak a hosszokkal szórakozni.

- Egyéb üzleti érdekeltségeiben is hasznosítja a tapasztalatait?

- Csapatot üzleti érdekeltségben nem vezetek, tehát ezt a részét nem tudom kamatoztatni. Volt egy éttermem, s bár ott tényleg zsebre ment a játék, sokszor voltam megértőbb a saját elképzeléseimhez képest. Láttam például, hogy valakiből ki lehetne hozni többet is, vagy azért a teljesítményért, amit nyújt, kevesebbet kellene fizetni, de tudtam, hogy az neki mivel járna. Ha nem a magam ura lennék, hanem egy cég részlegét vezetném, és valakivel szemben felelősséget viselnék, akkor valószínűleg alkalmaznám a munkámat jellemző metódusokat. Néha fájdalmas döntéseket kell hozni, hogy az egész működjön.

- Hívják üzleti előadásokra is: mit tud átadni a siker receptjéből?

- Először 1998-ban hívtak meg egy kétnapos tréningre, ahol fizető vendégek voltak, és a teljesítményértékelésről volt szó. A munkámról beszéltem, ami engem lelkesít, és 5-10 perc után annyira belelendültem, hogy amikor a végén a résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet arról, hogy melyik előadásból tanulták a legtöbbet és melyik volt a legszórakoztatóbb, mindkétszer az enyémet jelölték meg. Ebben egyre nagyobb gyakorlatom lett. Egy biztos, nem tudok a céges dolgokba beleszólni, mert nincs akkora tapasztalatom, mint a velem szemben ülőknek. Ők tudják eldönteni, hogy amit mondok, számukra fontos-e.

- A munka kezdetén reális cél volt az olimpiai arany?

- Ha a román csapatot vettem volna át, akkor nem az olimpiai aranyat tűztem volna ki célul, hanem a román csapat által elérhető legmagasabb szintet, például azt, hogy kijutunk az olimpiára. 1997-ben a magyar válogatott által elérhető legmagasabb célt tűztem ki: négy év alatt felépítek egy olimpiai aranyéremre esélyes csapatot, és ezt a csapatot győzelemre vezetem. Ez célkitűzés volt, nem ígéret. Ha úgy mentünk volna ki Sydney-be, hogy esélyesek sem vagyunk, az számomra csalódás lett volna.

- Az ezüstérmes időkben sem bomlott meg az egység: honnan a hit a csapatban?

- Sajnos van olyan világverseny, amikor én vagyok a legmotiváltabb: a sokat gályázó, sok éve a maximumot nyújtó játékosok lelkesedése az olimpiát követően egy-két idényre visszaesik. ez azért veszélyes, mert ilyenkor önbizalmat adunk olyan ellenfeleknek, akik egyébként már szétzavarnák a csapatukat. Erőre kapnak, és utána ott tartunk, hogy három évig megvernek minket, ahogy ez a szerbek esetében történt. Az olimpiára azonban már nem gond a motiváltság, azt már hozzák otthonról.

- Decemberben elvállalja újra a kapitányi posztot?

- A siker motivál engem is, de ez nem elég. Lelkesnek kell lenni a munka minden területén, hogy az ember bármilyen problémával szembe tudjon szállni. Ezt csak elhivatottsággal lehet. Ha ezt érezni fogom, akkor továbbviszem a feladatot. Egyébként aki most elvállalja a következő négy évet, nem biztos, hogy még Londonban is a kispadon fog ülni. Ez nem olyan szakma.

- Mit jelent önnek a vadászat?

- A horvátok egyik volt szövetségi kapitánya fest. Ő azzal töltődik föl. Engem az erdő nyugtat meg a legjobban. Kimegy az ember, puska a vállán, távcső a nyakában. Kiszellőzteti a fejét meg a puskáját, aztán szépen hazamegy. Itt tudom legjobban elfelejteni a stresszt és a vízilabdát, másrészt itt ugranak be olyan gondolatok, amelyeken hiába töröm a fejem a nagy kavalkádban. Mindenkinek kell egy hobbi, melyben feltöltődik. Nekem ez a sí, a vizisí meg a vadászat.

SÜMEGI NOÉMI - Heti Válasz

10 régi hozzászólás

Nekomajin hozzászólása
2008.12.10. 18:26

Miért nem hisztek a fiatalokban? Dani, Dumi, Kicsi, Nagy Viktor, Gergely Pista és a többiek nem bizonyítottak még eleget? Ha most nyáron kimennének a világligára, nem biztos, hogy nyernének. Na és? Az olimpia 4 év múlva lesz... És gondoljátok, hogy Benedek Tibi vagy Kása vagy Papesz nem segítenének a fiataloknak, hogy meglegyen a 4. arany is?

Igaz hozzászólása
Igaz17125
2008.12.09. 22:56

Biros sem lesz már válogatott.Kásás sem.Ez Benedekkel és Molnárral együtt már 4 játékos.Ennek tükrében Kiss Gergő is elgondolkozik.Szécsi lehet hogy nyáron csináltatná meg a sérült térdét.Ez igy már majdnem fél csapat.

vlv-fun hozzászólása
vlv-fun17123
2008.12.09. 20:05

Hajrá Magyarok! :)

UTE hozzászólása
UTE17122
2008.12.09. 17:21

A fiatalok beépítését megcsinálták az UTE-nál is, két éve 8 még 20 év alatti játékos szerepelt náluk (Bisztritsányi, Vörös, Salamon, Szabó B, Szabó Z, Olasz, Sziklai, Borsós) Aztán szegények küzdöttek is a 25 és a halálközti adottságból adódó nagyobb izomtömegekekkel, mint az a bizonyos Donkihóte, a fiataloknak nem volt se parton (fehérben lévőknél) és így vízben sem respekt, hiába volt 2 kivételével mind VB győztes. Talán az elkövetkező ciklusban több fiatal is lehetőséget kap a válogatottnál, nemzeti szinekben is szükség van ismertségre. Kár h nincs világliga, bontogathatnák "szárnyukat", a kapitány meg próbálgathatná őket több éles szituban.

tvp hozzászólása
tvp17121
2008.12.09. 16:33

szerintem jansikról megfeledkezhetünk, annyira egyáltalán nem jó, amennyire felfújják, sőt. A legreálisabb az a Marnitz, Salamon, Vörös, Hárai, Takács, akik beépülhetnek a felnött válogatottba

brasil82 hozzászólása
2008.12.09. 12:48

Rollingnak: az "ismeretlen" fiataloknál ne feledkezünk meg a Honvédos Bátoriról és Jansikról, az UTE-ban Salamonról és a most még ifiben játszó Korényiről, a Vasas Fülöp Bence melletti másik két ifjoncáról, Rusz Berciről és Ernyey Márkóról sem! És a szívemet melengeti az, amit Gerendás György Egerben csinál: erre a bajnokságra hat olyan játékost épített be az Eger felnőtt keretébe, akik még nincsenek 20 évesek (Valics, Bundschuh, Erdélyi, Chilkó, Sántavy, Petrovai)

Rolling hozzászólása
Rolling17113
2008.12.09. 11:49

Szerintem sem kell új csapatot építeni, hanem 4-5 helyen cserélni. Eddig Benedek, Molnár, Kásás(?) nyilatkozott úgy, hogy köszöni, de nem kér többet a válogatottból. Kérdéses lehet még, hogy a műtött Biros, illetve Szécsi térde mit bír el. Azt gondolom, hogy (Szécsi), Nagy Viktor, Baksa, Madaras, Kiss Gergő, Kis Gábor, Steinmetz Ádám, Varga Dani és Dumi, Steinmetz Barna (kell a tapasztalata és hozzáállása), Hosnyánszki,(Biros), Varga Tamás, Tóth Marci, Szívós, Gór-Nagy, Varga Zsolt olyan keretet alkotna, amelyik bőven esélyes lenne Londonban is. Aztán persze a 4 év alatt berobbanhat még valaki a mostani 18-20 éves "ismeretlen" fiatalok (Marnitz, Vörös, Hárai, Fülöp, Takács, stb.) közül.

Mizu hozzászólása
Mizu17112
2008.12.09. 11:14

Ez a 2 percünk van, tudna válaszolni, persze, és akkor jönnek a panelkérdések, és csodálom Dénest, hogy türelmes tud maradni, és nem üvölti le a haját, hogy "maga tehetségtelen cseléd, hát az előző riportjaimat nem olvasta el, maga már a századik, aki ugyanazokat kérdezgeti, menjen vissza a vokálba, eh.". Hát semmi újdonságot nem sikerült a riporternek kérdeznie. Megint. Mindig mindenki mindenhol ugyanazt feszegeti, ezek egymás írásait nem olvassák el, hogy tudjanak újakat kérdezni???? Vagy lehet, hogy elolvasták, kiválogatták a szerintük "best of" kérdéseket, és feltették. Hát gratulálok a hetiválasznak, ha ennyire képesek. Kellett a címlapra Dénes, hogy el lehessen adni a lapot, én már megbántam, legközelebb nem dőlök be neki.

brasil82 hozzászólása
2008.12.09. 09:39

Többször leírtam már, most is megteszem: sokan be vannak "tojva", hogy új csapatot kell építeni! Milyen új csapatot? Eddig Benedek, Papesz és Kása mondták le! Szecska, Gergely Pista, Csuvi: ha hívják őket, mennek! Biros és Kiss Gergő nem nyilatkoztak eddig, de épp Kemény Dénes volt az, aki kijelentette, hogy van egy-két játékos, aki annak függvényében dönt a továbbiakról, hogy marad-e a kapitány! Csak ők lehetnek azok! A többiek koruk alapján egyértelmű, hogy maradnak! Akkor mit szóljanak a szerbek és a horvátok? Előbbieknél Sefik, Sapic, Savic, Vujasinovic, Ciric lemondták, Ikodinovic pedig örül, hogy él! Majdnem a komplett kezdő! A horvátok dettó: Smodlaka, Vrdoljak és Vican már lemondta, de Barac és Hinic is valószínű, hogy követi őket! Akik a legjobb helyzetben vannak (lesznek), a montenegróiak, csak Uskokovictól kell megválni! Akárhogy is van: a magyar vízilabda továbbra is egy kiapadhatatlan kincsesláda! Csak azt vegye észre mindenki, hogy a láda kulcsa Kemény Dénesnél van!

sasa hozzászólása
sasa17109
2008.12.09. 07:48

azt gondolom jobb, ha marad. kérdés, hogy van-e teljesíthetetlen feltétele. a csapat szerintem a további fiatalítás mellett is dobogón marad, de ha nem az se baj. ha athen és peking között belefért, hogy egyet se nyertünk, akkor most még inkább toleráns lesz a vízilabdát szeretők tábora.