FACEBOOK

Drámai bejelentések a Sportarénában - a gazdasági válság elérte a vízilabda-sportot

Drámai bejelentések a Sportarénában - a gazdasági válság elérte a vízilabda-sportot
hozzászólás, 2008.12.01.

Hírértékű, drámai információkkal szolgált a Duna Televízió hétfő esti sportműsora. Martin György, az MVLSZ elnöke elmondta, fontolgatja, hogy induljon-e a szövetség decemberi tisztújító közgyűlésén. Hivatalosan nem megerősített hírek szerint a sport állami támogatását jelentősen csökkentik, s ez húsba vágóan érinti a sportági szövetségeket. Jelenlegi számítások szerint a vízilabdasport irányításáért felelős szövetség jövő évi büdzséjében egyik pillanatról a másikra 98 millió forintos hiány keletkezhet. Ezt pedig szponzori bevételekkel az év hátralévő időszakában még egy sikersportág sem tudja ellensúlyozni.

Martin Györgyről mind ez idáig köztudott volt, hogy három sikeres ciklus után folytatni szeretné a szövetség élén végzett munkát. A riportban maga is utalt arra: mind a nemzetközi sportdiplomáciában elért legutóbi sikere (nemrégiben a LEN vízilabdával foglalkozó technikai bizotságának tagjává választották), mind pedig Kemény Déneshez fűződő jó személyes kapcsolata segíthetné a sportág további fejlődését. Elképzeléseinek újragondolására az készteti, hogy nem sokkal az év vége előtt kiderülhet: az egymás után három olimpiai győzelmet elért sportág anyagi alapjai veszélybe kerülnek.

A szövetség elnöke elmondta: hivatalos tájékozatást még nem kapott az állami finanszírozás drasztikus csökkentéséről, de "hírek szerint" a kérdés már eldőlt, a tavalyi támogatásnak csak a 40 százalékával lehet számolni. A szövetség eleve válsághelyzetre készült, igyekezett jelentősen mérsékelni a költségeket. Ezzel kapcsolatban hangzott el az a bejelentésértékű információ, hogy a magyar válogatott - bár korábban, a változtatás jogát fenntartva, feltételesen nevezett - nem vesz részt a Világliga jövő évi versenysorozatán. Ezzel a szövetség mintegy 25 millió forintot takarít meg.

A helyzet kilátástalanságát Martin György azzal érzékeltette, hogy elmondta: a tervek "saját erőből" történt jelentős visszafogása után érkeztek hírek az állami támogatás radikális csökkentéséről. További költséglefaragással tehát a lyukak nem tömködhetők be.

A sportág gazdasági pozíciója pedig a magyar viszonyokhoz képest "főúri": Martin György annak idején jelentős veszteséggel vette át a szövetséget, amely ma már évről évre pozitív szaldót produkál. Saját megtakarításból sikerül átvészelni minden esztendőben azt az év eleji időszakot is, amikor még nem érkezik meg az állami támogatás első részlete.

A szponzorok kitartanak az MVLSZ mellett, az elnök büszkén említette meg, hogy az autóipari támogatót sem veszítették el, pedig a gazdasági helyzet miatt ez egyáltalán nem lett volna meglepő.

Szó esett még a szinte már unalomig ismert uszodahelyzetről, a szövetség elnöke is felidézte: Sydney és Athén után is megígérte az aktuális (nem egyazon párthoz tartozó) miniszterelnök, hogy még a ciklusa alatt megépül az annyira óhajtott fedett uszoda. "Lett belőle egy 50 méteres nyitott a Margitszigeten, a Széchy uszoda" - mondta keserűen az elnök.

Knézy Jenő kicsit ironizálva tette fel a kérdést, ilyen feltételek között milyen anyagi érdekeltséggel próbálhatják megbízatásának megújítására bírni a további munkán gondolkodó szövetségi kapitányt, Kemény Dénest...?

Martin György lakonikus rövidséggel közölte: nem ő lesz az, akin meg fogják tudni takarítani a százmilliós hiányt.

Martin György a Sportarénában (Duna TV, 2008.12.1.)

31 régi hozzászólás

ZSU hozzászólása
ZSU17091
2008.12.08. 08:58

Tisztelt Martin Úr!Az utolsó mondataival egy kicsit vitatkoznék.Vidéken sokkal jobb a helyzet?Jöjjön el Debrecenbe!Itt 2006-ban megépült egy gyönyörű,az Ország egyik legszebb uszodája!H.szoboszlóról átköltözött az egyesület is,és azóta ez az otthonunk.JÖVŐRE LEHET HOGY MEGSZŰNÜNK,VAGY VISSZAMEGYÜNK SZOBOSZLÓRA???!!!Se szponzor,se semmi.Az Önkormányzat talán!1,5millió a vízfelület napi 1 óráért havonta!Aki ide látogat mindenki el van ájulva,mindenki irígykeve beszél,csak a részletekről nem tud senki semmit!Egy szomorú szülő

S hozzászólása
S16982
2008.12.04. 22:17

Azért ezeknek van bőr a képükön! Inkább aranyrögöket kéne osztogatni. XD Nade most komolyan... ez rohadt nagy... még csak nem is bunkóság. (Több...) Ez a számladolog iszonyat jó ötlet, szerintem több bevételük lenne, mint bármikor máskor. :)

Flodd hozzászólása
Flodd16973
2008.12.04. 18:26

Azért azt ne felejtsétek el, hogy nem csupán a vízilabdát fogja érinteni a támogatás csökkentése, hanem számos, sokkal rosszabb anyagi helyzetben lévő sportágat/szövetséget is. Martin Györgyöt lehet szeretni és nem szeretni. Lehet rá sok mindent mondani, de azért ahhoz sztem kétség sem férhet, h sokat tett a vízilabdáért. A helyében én is fontolóra venném az újboli pályázást... Az pedig, hogy csak Dénesnek és a fiúknak köszönhet mindent, az azért kicsit erős. mert többek között ő (szövetség) volt az aki megteremtette a feltételeket...

p.ics hozzászólása
p.ics16961
2008.12.04. 13:31

most hogy megvoltak a közös fotók az olimpiai bajnokokkal a parlamentben, szépen, fű alatt meg lehet vonni a támogatást tőlük. rohadjon meg minden politikus ott ahol van.

Gubusz hozzászólása
Gubusz16948
2008.12.04. 08:30

Talán nem is kéne olyan nagyon csodálkozni?Amit el lehet rontani azt el is rontják!

janous hozzászólása
janous16943
2008.12.03. 11:24

Szerintem fontos, hogy a válogatott ott legyen a Világligán (abban az esetben tudnám helyeselni, hogy nem veszünk részt, ha Kemény Dénes azt mondaná, hogy ez a felkészülésünket segíti egy fontosabb versenyre, mert pihenni kell a fiúknak), több okból is: 1. Nyilvánvaló, hiszen szurkolni akarunk értük :-) 2. Nem vagyok szakértő, de gondolom, még a legjobbaknak is kell a folyamatos nemzetközi megmérettetés, hogy a legjobbak maradjanak... Én is küldenék pénzt, ha ez kell hozzá. Szerintem össze is jöhetne, ha mondjuk a válogattotból valaki, vagy valakik (ugye mindegy, kik? :-) ) az arcát, arcukat adnák hozzá, a televíziók pedig megtennének annyit a vízilabdáért, hogy közölnének egy hirdetést a felhívással, a fiúkkal. Mert sokan csak így szereznének tudomást a dologról. De nyilván van a csapatnak menedzsmentje, akik ezt nálam sokkal jobban értik, tudják, hát hajrá!

nyúl hozzászólása
nyúl16942
2008.12.03. 10:22

tényleg naptár... :)el is képzeltük

tsil hozzászólása
tsil16941
2008.12.03. 09:54

Egyetértek azokkal akik felajánlásokat tesznek! Én is szívesen utalnám az adóm 1 %-át! Felháborító,hogy egy ilyen spotágat is el akarnak nyomni,amire (talán egyetlen dolog jelenleg )büszke lehet ez az ország!!!!!!!!!!!!!!!!

sasa hozzászólása
sasa16939
2008.12.03. 09:23

egyetértek coach martin gy-vel kapcsolatos véleményével. a fiúk és a dénes nyerik az olimpiát, ő pedig mint elnök megszervezi, megteremti, hogy legyen anyagi háttér. a 3 olimpiai aranynál több segítséget nem kaphat ehhez a munkához. neki az elmúlt 10 évben azt kellett volna elérnie, hogy ez a sikersportág önjáró legyen, vagyis ne az állami támogatás legyen a működés feltétele. de martin nem elég, hogy erre nem is gondolt, hanem egyenesen lemondással "fenyegetőzik" ha nincs állami támogatás. javaslom gyorsan engedjük el az elnököt és keressünk valakit, aki már a 21. században él.

Coach hozzászólása
Coach16935
2008.12.02. 22:47

FotoVass, orulok, hogy masok is jol latjak a dolgot. Elobb vagy utobb ugyis utol erjuk a nyuagatot. Meg valami: nem volt nagyon szimpatikus, hogy a Martin Buci megsertodve, ossze tett kezzel kijeleni, hogy mivel kevesebb a kormanyi tamogatas nem biztos, hogy hajlando tovabb "dolgozni". Hat, nem az az o munkaja, hogy segitsen megteremteni a szukseges penzt? Vagy most lehet, hogy tobbet kell "dolgoznia", nem csak utazgatni? Ilyen hejzetben kellene kialni es DOLGOZNI a vizilabdaert, nem csak akkor amikor minden jol megy es usznak a penzben. Az elmult 10 evben konnyu volt MVLSZ elnoknek lenni de az a Denes es a Csapat erdeme, nem az elnoke.

Azt hiszem hozzászólása
2008.12.02. 22:23

Pár éve volt egy kezdeményezés vízi-újság kiadására, de ha jól tudom rövid időn belül leállt a dolog. Ez volt az a bizonyos Vízivilág c. magazin. A pólós relikviákat meg vennék mint a cukrot...

Balázs hozzászólása
Balázs16932
2008.12.02. 21:18

Ez egy nagyon jó gondolat amit brasil82 megfogalmazott!!! Kedves VLV kérünk titeket segítsetek megvlósítani ezt az ötletet!!!! szerintem jóval több mint 100 000 ember adna pénzt és így talán még az utánpótlásnak is maradna pénz!

FotoVass hozzászólása
2008.12.02. 20:39

Kedves Coach, Bizonyos polos korokben evek ota beszelunk rola (2002 ota), hogy miert ilyen gyenge marketingbol a sportag, illetve a Szovetseg. Velemenyem szerint a szponzori szerzodesek mekkoteset tekintik a marketing-tevekenysegnek es nincsen meg az energia vagy nem is tudom, hogy mi, hogy ebbol a sikersportagbol mashonnan is penzt "csinaljanak". Miert nem keszultek meg normalis rajongoi polok? Miert nem ulnek le az ARENA-val, hogy pl replika valogatott polokat csinaljanak? Miert nem lehet pl polos motivummal ellatott baseball sapkakat kapni? Egyszer volt a Vilag Kupa idejen egy probalkozas, a vilagoskek sapkaval, de azota semmi. Miert nem folytattak a nepszeru Naptart, a valogatott jatekosok fotoival? Miert nem lehet mondjuk polos motivummal ellatott bogrebol inni? Az emberek, a szurkolok, a rajongok velemenyem szerint igenyelnek ezt. Miert nincsen a vizes szovetsegeknek kozosen egy igenyes havilapjuk amelyben posztereket, infokat, cikkeket, vagany es szep kepeket kaphatnanak a szurkolok? Megrendeztunk EBt, VK-t, uszo EBt es fogunk meg egyet, aztan ott a kandidalas a vizes VB-re: es a "merchandising" (ajandektargyak) szintjen a beka feneke alatt vagyunk... Szoval, csak azt akarom mondani, hogy igazad van, de sajnos a "nyugati" szemlelet nem gyuruzott be szeretett sportagunkba. Pedig a minta adva van, a spanyolviaszt mar feltalaltak, csak le kellene masolni. Nem szegyen az.

Coach hozzászólása
Coach16928
2008.12.02. 19:47

Ancsi, biztos igazad van. Gondolom a MVLSZ fizeti azokat koltsegeket. A lenyeg inkabb az volt, hogy 4 nap alatt ossze lehet szedni 20-40 milliot (minusz a koltsegek)es ezt 1 evbe meg lehet csinalni mas esemenyekkel is. Egyebkent, ha mar megint be irok, arra is gondoltam, hogy a Vilag liga, ugyan ugy mint az Unicum Kupa, behozhat egy csomo penzt, mert ha jol lattam Pesten rendezik az elso fordulot. Arrol nem is beszelve, hogy az elso 3 helyezet 50-100 ezer dollart nyer a FINA-tol. Az elso fordulo pesti bevetele meg a FINA nyeremeny mar eleg lenne ahoz, hogy vissza kapjuk a befektetett penzt. A lenyeg az, hogy a MVLSZ-nek profitalni kellene tudni a vizilabdabol - nem az, hogy nincs eleg penz elindulni a Vilag Ligan. A vizilabda az egy termek, mint peldaul egy szappan. Be kell szepen csomagolni es el kell adni annak is akinek nem is kell. Az Unicum Kupa csak egy pelda volt, de lehet, hogy nem latom at jol a helyzetet kulfoldrol.

Ancsi hozzászólása
Ancsi16927
2008.12.02. 18:49

Én is szívesen adnám azt az 1000-est, lehet nem is egyszer. Meg nem akarok hülyeséget kérdezni az Unicum-kupás ötlettel kapcsolatban, de a meghívott csapatok szállását (ha ott laknak, amit a szövetség elintézett) akkor azt nem a szövetség állja? És így már nem is annyi lenne a befolyt összeg. Meg a szervezéssel kapcsolatos összes költséget is nem a szövetség állja?

Coach hozzászólása
Coach16923
2008.12.02. 17:17

A vizilabda, mint minden mas profi sport a vilagon, az egy szorakoztatas, tehat a vizilabdanak sajat magat kell eltartania, nem a kormanynak. Szerencsere a Magyar polo van olyan jo, hogy eltartsa magat. Nem tudom, hogy otthon ez hogy mukodik... A MVLSZ nem gyujt be semmi penzt az OB I-es meccsekbol? Mivel a MVLSZ rendezi a Magyar Bajnoksagot, szerintem minden eladott OB I-es meccs jegyebol be kellene szedni 10% ami a Magyar valogatott kasszajaba menne. Emellet minden valogatott meccs bejovetele + a szponzori penz eleg kellene, hogy legyen ahoz, hogy a Magyar Valogatott mindent ki tudjon fizetni. Ugyan akkor azt is erdemes megemliteni, hogy a MVLSZ uzletileg 40 evvel hatrebb van mint az NHL, NFL meg az NBA. Miert nincs tobb ezer valogatott triko, Kasas Tamas, Madi, Kicsi stb. iskola taska, meg 1000 fajta MVLSZ aru amit a gyerekek meg a szurkolok meg vasarolhatnak?? Az NHL nem a kormanyi tamogatasbol el meg hanem a TV jogokbol, es az "NHL" nevu cuccok eladasabol. Most, hogy van egy jo bajnoksag, egy vilag-vero valogatott, egy jo valogatott edzo es egy csomo "eladhato" vizilabda sztar, a kovetkezo MVLSZ befektetes az egy profi MARKETING cegbe kell hogy legyen. Ne sajnaljuk magunkat es varjunk allami tamogatasra!! Az ugyis csak a (szocialista) mult. A mi sportunk Magyarorszagon siman el tudja tartani magat. Ja, es egy gyors pelda: Unicum Kupa - 4 Magyar meccs, atlag 3000 nezo, 1500 FT egy belepo. Ha jol szamolom az 18 millio. Az Unicum beletesz 7 milliot (mivel a vizilabda adja el az Unicumot, nem pedig forditva!!) es 4 nap alatt megvan a 25 millio. De ha az Unicum tobbet tesz bele es van csak 1000 nezo minden mas (nem-Magyar) meccsen, akkor az Unicum Kupa siman behozhatna 40-50 milliot is. Tehat nem nagyon ertem, hogy miert nem ezen az uton gondolkodunk...

Goron hozzászólása
Goron16919
2008.12.02. 16:22

Nem hiszem el! Mi az, hogy nincs pénz a vízilabdára? Akkor mire van?? Én is adnék pénzt, de hát nincs más megoldás?

Igennek hozzászólása
Igennek16918
2008.12.02. 15:41

Vegyél matek leckéket...

FotoVass hozzászólása
2008.12.02. 15:33

Udv! En evek ota az szja-m egyik 1%-at a szovetsegnek utalom, mert van nekik szamlaszamuk, igaz, hogy az utanpotlasra, ha jol emlekszem. Az MVLSZ.HU oldalon talan meg is lehet talalni. Szerkeszto kollegak! Nem lehetne ezt a dolgot (marmint az onszervezodo kezdemenyezest, amit alant megfogalmaztak az olvasoink) hivatalosabb utra terelni a Szovetsegi kapcsolatokon keresztul? Nyilvan jogilag is korbe kellene jarni az illetekeseknek, de valamit csak ki lehetne sutni a dologbol. Kedves "igen", sajnos 10 ezer szurkolo "csak" 10 millat tud ezresekbol osszedobni, kell meg egy nulla valahogyan :-). De a lelkesedes nagyszeru!

Daret hozzászólása
Daret16915
2008.12.02. 15:25

Csatlakozom basil82-höz, és mindenkihez, aki a gyűjtés mellett van! Ha mondanak számlaszámot (főleg, ha szponzor a bank, hogy a kezelési költség se legyen magas) már utalnék is, akár havonta is egy kisebb összeget! (Csak ne a nagy feneketlen zsákba menjen a pénz, mint kis hazánkban oly' sokszor...) Az adományvonal sem rossz, de ott a telefontársaság lefölözi a hasznot elég vastagon. Bár, van telefontársaság szponzor is... :) És talán érdemes elgondolkozni egy (kiemelten) közhasznú alapítvány alapításáról is... HAJRÁ EGER!

igen hozzászólása
igen16914
2008.12.02. 14:33

csak van magyarországon 10 000 szurkoló ha csak egy meccset nézünk a vasas uszodában kint vannak legalabb 2000 en egerben kb 2500 an az már 4500 plussz a tévé nézők. ha a 10 000 emberből mindenki adna 1000 ft-t az már száz millió forint lenne. azt hiszem aki igazi vízilabda szurkoló annak nem árt meg az 1000 ft hiánya mint ahogy nekem sem fog ha nyílik egy számla ahová utalni lehet a pénzt vagy egy telefon amit hívni lehet....össze kell fogni. itt most MINDENKIRE szükség van!!!

vacka hozzászólása
vacka16913
2008.12.02. 13:10

szivesen adok en is, ha kozzetesznek egy szamlaszamot. egy otlet: ha a szovetseg olcson tudna mukodtetni egy alapitvanyt (dijmentes kuratorium, hazon beluli konyveles), akkor szelesiteni lehetne a tamogatok koret az adokedvezmeny miatt. ha mindez kozhasznu lenne (pl. utanpotlas tamogatasa) akkor pedig az szja 1%-at is oda lehetne adni.

kicsibjörk hozzászólása
2008.12.02. 12:57

Hogy is mondják? "Nem! Nem! Soha!" nem fogom megérteni, hogy egy sikersportágat miért kell elpókerezni, míg a labdarúgásba fektetett pénzt - ami nem gyümölcsözik -, miért nem lehet szétosztani a vízilabda, vívás, kézilabda és még sorolhatnám sportágak között. Adományvonalat a magyar vízilabdáért!!!

Sacramento hozzászólása
2008.12.02. 12:54

én utalom az ezrest szívesen, csak legyen egy számla:) Sőt az adóm egy százalékát is felajánlom. Ennyi. Hajrá Magyarok!

Flóri hozzászólása
Flóri16907
2008.12.02. 11:00

Javasolom, hogy hozzon létre az MVLSZ egy számlát, ahová a vízilabdát imádok küldhetnek pénzt, akár egy telefonszám, stb. Én szívesen fizetek amennyit tudok, dobjuk össze a világligát. Egri és Vasas szurkolók, most fogjunk össze !!!! HAJRÁ MAGYARORSZÁG !!!!!

V7 hozzászólása
V716906
2008.12.02. 10:58

Kicsit feldühített ez a cikk. Itt az élő példa, hogy tudatosan szét akarnak rombolni mindent, ami még jó ebben az országban. Az új uszoda építést beharangozó cikknél direkt nem szóltam hozzá, nem akartam hergelni magam. Hazugság az is!!! Csak szavakban nagyok a magyar politikusok!!! + korrupcióban! Regényt lehetne írni abból, hogy hol lehet 100 és 100 milliárdot megtakarítani ebben az országban: csak sosem magukon kezdik a megtakarítást a ?jólelkű? politikusaink. Pl.: 10 milliós New York-ban 51 képviselő tevékenykedik, míg a 2 millió lelket számláló Budapesten ez a szám 676! stb. stb.stb.

Eszter hozzászólása
Eszter16905
2008.12.02. 10:32

"csodás" kormánya annak, aki megszavazta őket, ezt a csodás sportágat is szétveri. Mi jön még???? A vívóknál is gond van, nem is kicsi, lemondott Gémesi is. Megvonnak mindenkitől mindent. Kérdezem HOL A PÉNZ???????????

sasa hozzászólása
sasa16904
2008.12.02. 09:52

nem hangzik rosszul, hogy vízilabda rajongók finanszírozzák a sportágat, érdeklődő és tőkeerős cégek mellett. ráadásul sokkal elegánsabb is, mert az állami támogatásban olyan emberek százezreinek a pénze is benne van, akiket a vízilabda egyáltalán nem érdekel. az pedig nem fair, hogy ők fizessenek világligát meg egyebeket. ők lehet, hogy inkább a kodály módszerre, gyermekétkeztetésre, tömegközlekedésre vagy rákkezelésre stb. fordítanák az adójukat. globális pénzügyi válság idején a prioritások kontrasztosabbak lesznek. ezt azért látni kell. mindenesetre ha a gyűjtés elindul én utalom az ezrest.

brasil82 hozzászólása
2008.12.02. 09:12

Szomorúan olvastam és hallgattam ezt a cikket, interjút! A Világligát sajnos már nem először fogjuk kihagyni anyagi megfontolásból, és régebben is volt már ilyenre példa: 1987-ben nem volt pénz kituztatni a junior válogatottat a brazíliai VB-re, és majdnem így járt a 99-es junior válogatott a kuvaiti VB-vel! Egyébként tudom, hogy gyakorlatilag halott ötlet, de azért mégis felvetem: ebben az országban annyi mindenre szoktak gyűjtést és adományokat szervezni, sokszor még olyan dolgokra is, ami nemes cél ugyan, de nem hazánkat érinti! Nem tudom, milyen társadalmi összefogás állna az ötlet mögött, de ha valaki elindítaná, (akár a szövetség részéről is) az elsők között lennék, aki hajlandó lenne pénzt adományozni ezért a sportért! A szívem szakadna meg, ha ilyen okok miatt veszítenénk el egy Kemény Dénest, ha ez lenne a gátja a válogatott csúcson maradásának vagy ez akadályozná meg a fiatal kissrácok fejlődését! Itt lenne a lehetőség, hogy egy ország álljon ki azért, amire tényleg nagyon-nagyon büszkék lehetünk! Valószínű, nem mi fogjuk kimozdítani az anyagi bajból ezt a sportot, de gondoljatok bele: ha lenne 100 000 ember az országban (szerintem lenne), és mindössze csak 1 000 forintot adakozna, az 100 millió forintos bevétel! Pont annyi, amennyiről az Elnök Úr beszélt... Meg lehetne talán fontolni, és próbálni! HAJRÁ MAGYAROK!!!

Csaszi hozzászólása
Csaszi16899
2008.12.02. 07:58

Elég vérlázító, hogy eközben milliárdos offshore cégekbe menő pénzmozgásokra meg csak megvonják a vállukat odafenn, hogy, ja kérem hát rossz a pártfinanszírozási rendszer...

muf hozzászólása
muf16896
2008.12.01. 23:14

A Széchy uszodát tudtommal nem cs-vel írják. Majd egyszer talán Szécsi Zoliról is lesz elnevezve uszoda, de ez még nem az...