FACEBOOK

Benedek Tibor: "Az egyensúly megtalálása még mindig hátravan"

Benedek Tibor: "Az egyensúly megtalálása még mindig hátravan"
hozzászólás, 2008.11.25.

A belgrádi jubileumi tornát leszámítva nyár óta az első komoly meccsét játszotta szombaton a Pro Recco.  Az Euroliga-címvédő ha csak egy góllal is, de kikapott Dubrovnikban, s ki ne tudná a „magyar vonatkozást”: négy olimpiai bajnokunk szerepelt az olasz csapatban. A válogatottól elköszönt Benedek Tibort, Sydney, Athén és Peking aranyérmesét nem csak a meccsről kérdeztük, hanem arról is, hogy miként érzi magát, hogy viseli az olasz szabályok miatti kényszerű tétlenséget, azt, hogy idén csak a nemzetközi mérkőzéseken szerepelhet klubjában.

Hogy készültetek, mennyire jelentett különleges feladatot az első Euroliga-meccs?

- Számítottunk rá, hogy ez egy nagyon jó csapat, főleg azután, hogy megnéztük a Dubrovnik- Mladost Adria Liga-meccset, és láttuk, hogy hozzá vannak szokva a nagyon birkózós, harcos játékhoz. A Reccónak nem nagyon volt ilyen meccse még az idén - a zágrábi torna kivételével -, így nyilvánvaló volt, hogy a csapat egyelőre nincs ehhez a játékhoz szokva.

- Hogy értékeled a mérkőzést?

- Nagyon jó meccs volt, végig egy-kétgólos különbséggel. Talán ha közben feljöttünk volna döntetlenre, akkor nem lett volna ennyire magabiztos a Dubrovnik, így igazából magabiztosan győzött. A hangulat remek volt, sok ilyen mérkőzés kellene nem csak ott, hanem Olaszországban is, ahol sajnos egyre ritkább, hogy két-három ezer kimegy egy meccsre.

- Hogy viseltétek a vereséget? Nem nagyon szokhattatok hozzá…

- Először is: az eredmény szerintem nem nevezhető meglepetésnek - ahogy a vlv írta közvetlenül a meccs után. A Dubrovnik otthonában kupameccset játszani, ez mindig kétesélyes, sőt talán inkább ők az esélyesebbek. Azt gondolom, hogy nem rossz az eredmény akkor, ha a többi meccsünk jól alakul, tehát ha a Volgográd és a Csehov elleni mérkőzés megvan. Lesz egy visszavágó az utolsó fordulóban a Dubrovnik ellen Reccóban, s azt az egy gólt nem is olyan nehéz ledolgozni, az első helyért fogunk játszani. Persze veszíteni senki nem szeret, de ez az egygólos dubrovniki vereség majd a többi mérkőzés eredményének ismeretében lesz igazán értékelhető.

- Egészen egyedülálló, hogy nálatok három játékos (nem is akármilyen három játékos) csak a kupában szerepelhet, így „ez a Recco” lényegében most kezd összeszokni éles meccseken.

- Ez gondot is jelent, mert eléggé megbontja a megszokott csapatszerkezetet. Ezzel magam ellen is beszélek, de sajnos meg kell szokni ezt a helyzetet, és nem szabad abba a hibába esni, hogy azért, mert nem játszunk mondjuk egy hónapig, vagy három hétig, túl sokat akarunk csinálni. Az egyensúly megtalálása még mindig hátravan.


- De azért mostantól rendszeresen lesznek mérkőzések, hiszen megkezdődött számotokra is az Euroliga-szezon.

- Rendszeresen lesznek…? Három hét múlva lesz a következő! Ez azért elég sok ahhoz, hogy az ember kikerüljön a meccshangulatból, amibe a második negyed közepére belekerül. Gyorsan vége, és utána három hétig megint várni kell. De igazából az egész csapatnak várnia kell, bár most már talán jönnek nehezebb bajnoki meccsek, kezdünk a hétvégén a Sorival, utána Nápolyba is megyünk, így most a bajnokságban is nehezebb szakasz következik. Mindenesetre a mi számunkra ez mindenképpen szokatlan dolog, a kellemes volta mellett megvan a nehézsége is.

- Mindent összevéve: hogy érzed magad ebben a helyzetben?

- Vannak nehézségeim. Beteg is voltam, meg sérült is. Nehéz így, mert nincs meg a munka szokásos ritmusa, a hétvégére való felkészülés, ezért kicsit a levegőben lóg az edzésmunka felépítése. Nem lesz könnyű, ezt már most érzem, még ha a dubrovniki mérkőzésen ez talán nem is látszott.
Címkék:
Benedek Tibor

24 régi hozzászólás

katsa hozzászólása
katsa16877
2008.12.01. 18:17

Kedves "Ironikus", teljes mértékben egyetértek Veled! A srácok abszolút megérdemlik a "pihenést" és bízzuk Rájuk, h mikor és miként alakítják az ÉLETÜKET! Hiszen már sokszor bebizonyították nekünk a profizmusukat & azt, h bármelyikük méltó példaképp lehet, bárki számára a világ bármelyik féltekén, EMBERILEG & SPORTEMBERKÉNT egyaránt!!!!! Őszintén kívánom, h boldogok & egészségesek legyenek és még nagyon sokáig/sokszor örvendeztessenek meg bennünket!!!

Irónikus hozzászólása
2008.11.27. 12:39

Szervusztok. Más aspektusból nézném. Háromszoros olimpiai bajnokok. 1x év óta állandó pörgés télen-nyáron-ősszel-tavasszal. Kása mindent megnyert. Most pihennek. (Ld. Benedek Tibi elmúlt olimpiai ciklusát. Amikor 2 évre lemondta a válogatottságot.) Tudatodosan kivesznek 1-2 év szabit, feltöltődnek és megcsinálják a negyediket. Közben pedig jól keresnek. Mi ezzel a baj? Sok sikert nekik! Jöjjenek haza akkor, amikor kell.

Manta hozzászólása
Manta16517
2008.11.27. 06:43

T. Béla! Én nem turkálok más pénztárcájában, és nem szoktam hazudni. Lehet, hogy Téged csak a pénz motivál, de miért is szerződtették pl. a Reccoba a Magyar sztárokat? Azért mert jól játszottak, így lehettek csak sztárok. Kérdezném Tőled, ha csak egy pár mérkőzésen játszik valaki egy évben, ugyanolyan jól fog játszani, mint ha egész évben éles helyzetben nyomná? Ugye ezt Te sem gondolod komolyan! Egy másik példa, hogy értsd: az a teniszező, aki csak egy két tornán indul el egy évben, lemarad az élmezőnytől. Kása szerinted miért szeretett volna hazai csapatban játszani, és lemondani sok léről? Őt is a pénz motiválta volna? Utoljára pedig, érdekes hangnemben fogalmazol, itt nem sértegetett senki másokat, kivéve Téged!

FotoVass hozzászólása
2008.11.26. 21:36

Szabadna par dolgot megjegyezni? 1./ Ahogyan az elottem szolo béla irja, nyilvan mindenki szereti a sok (tobb) penzt. Az, hogy "nekik mar olyan sok van", nem hiszem, hogy normalis erv a hazajovetelre. Meg aztan ilyen nincs is igazabol, es ezek a sracok nem 65 eves korukig keresik majd meg havonta a mostani penzuket, hanem meg 4-5 evig, maximum, aztan meg ott a nagy kerdojel. 2./ azert itt most nem arrol van szo, hogy kint havonta zsebre vagnak 10 ezer eurot, itthon meg majd 75.000 Ft bruttoert jatszanak majd. Az ilyen kaliberu jatekosok hazai fizuja biztosan egy multi menedzser havi apanazsa korul van, es, mivel itthon koltik el, azert hazai viszonylatban igen jol keresnenek. 3./ - es ez most nem a penzrol szol: Trooper forumozo tarsunk bizony keveri az idenyeket egy picit, vagy pedig csusztat: A Vodafone az ominozus "verekedos" donto utan lepett ki a Vasas tamogatasabol, 2002-ben, Kasas pedig a 2003-04-es idenyben jatszott a Vasasban, a tobbi nagy Vasas sztarral. Tehat, Kasas es a Vasas 2004-es bajnoki es BL szereplesenek semmi koze nem volt a Vodafone lelepesehez, ugyebar. Ugyanakkor, nekem meggyozodesem, hogy amennyiben annak a sztarcsapatnak adnak meg 1 idenyt, akkor tonkre vertek volna a teljes magyar mezonyt es 2005-ben siman behuzzak a BL cimet is. De ez mar csak hipotezis... 4. vegul ismet a penz: kedves K.A., sajnos nem a klubok akaratan mulik (csak), hogy ki mikor jatszik itthon. Ha nincs szponzor es elegendo penzugyi keret, akkor hiaba akarjak leigazolni a kulfoldon jatszokat, nem fog menni. Hidd el, hogy a magyar klubok NAGYON akarjak, hogy Madaras, Kasas, Benedek itthon jatszanak. De mondhatjuk Marcz Tomit vagy Varga I Zsoltot is. Egyszeruen csak nem tudjak kigazdalkodni a beruket. es kozben ugyebar csapatot is kell epiteni, fiatalokat, tehetsegeket kell jateklehetoseghez jutattni, hogy ne akadjon el az a folyamatos tehetseggondozas, ami eddig itthon megvolt. Kiss Gergo nyilatkozta, hogy ok 15-16 eves korukban mar folyamatosan jatszottak OB1-es meccseket. Nezzuk meg, hogy hany 16-17 eves jatszik most folyamatosan az OB1-ben? Szoval, egy klubnak a jovore is gondolnia kell, nemcsak a jelenre. Amugy ez erett be a Vasasnal is, ahogyan az varhato volt.

béla hozzászólása
béla16504
2008.11.26. 16:35

Most akkor mindenki tartson egy kis önvizsgálatot és ne merje azt hazudni,hogy neki nem számítana a pénz!Manta és társai,miért másnak a pénztárcájában turkáltok,hogy merészelitek a világ legjobb játékosainak az elhívatottságát megkérdőjelezni?A "valamennyivel szerényebb" fizetésről szerintem fogalmad sincs,úgyhogy a butaságok helyett örvendezzél ha majd valahol láthatod Őket játszani!

Trooper hozzászólása
Trooper16493
2008.11.26. 09:57

2 dolog jutott eszembe az itteni beírások után: 1. Ha annyira akartak volna játszani, megtalálták volna a módját, hogy hazajöjjenek. A Recco mentalitása most nagyon hasonlít az AC Milan '90-es évek eleji üzletpolitikájához, hogy "megvesszük, hogy nehogy ellenünk játszon"... 2. A Kása egyszer már megkapta az esélyt sok mással egyetemben a Vasasban. Tudjuk mi lett a vége. Kiszállt a Vodafon, és új alapokra kellett helyezni a csapatot. Ekkor kezdődött pl. a Varga Dani, a Mátyás Zoli (és még sorolhatnám) korszaka, ahol a tudatos csapatépítés mellett elértük, hogy mára a VASAS a legjobb csapat itthon. Én is azt vallom, hogy a Kásás lerontotta volna a morált. Azt azonban elítélem, hogy a beszélgetés után nem hívták fel, és mondták, meg, hogy "ok Tomi, fasza gyerek vagy, de nem igazolunk le..." Amúgy az Ádi elengedése is elég rossz manageri munkára vall. Nem hiszem el, hogy a Kicsi nem fért volna el az Ádi mellett. Így bivalyerős lett volna a most sem gyenge csapatunk. HAJRÁ VASAS!

K. Á. hozzászólása
K. Á.16492
2008.11.26. 08:52

Nekem is olyan nehéz belátnom, hogy a hazai klubcsapatoknak ne lenne biznisz hazacsalogatni a nagy Öregeket. A mi gyerekeink pl. a nagy olimpiai élmény után, amit 5-7 évesen még most decemberben is spontánul emlegetnek, nagyon szívesen mennének vizilabdameccsre. Egy kis PR-ral a szűk rajongói körön túli közönséget, családokat simán ki lehetne csábítani a meccsekre - ami plusz bevétel, plusz lehetőség. Arról nem is beszélve, hogy a nagyoknak se kellene gyér hangulatú, üres lelátós meccseken játszaniuk. Az ideális alkalom ehhez pedig most, a nagy olimpiai siker után lenne. De úgy látom, a már ismert magyar teszetoszaság - bénázás megint győz.

móka hozzászólása
móka16486
2008.11.25. 20:59

Többször megemlítettem már ezen az oldalon, hogy nagyon jót tenne a honi vízilabdának, ha a külföldön játszó olimpiai bajnokaink hazatérnének.Persze ,kinn több a zsé,de szerintem nekik már van annyi,hogy ez nem szabad,hogy gondot jelentsen.NAgyon jót tenne az amúgy is sikeres sportágunknak ha itt lennének,még több ember járna meccsekre,és még több gyerek tanulna úszni, vízilabdázni.Persze példakép így is van szerencsére,de itthon is arathatnának nagy sikereket.Kása nagyon jó,hogy nem jött a VAsasba, ez a csapaton belül feszültségekhez vezetett volna,itt most tökéletes az összhang,tudatos csapatépítés folyik évek óta.Madarast viszont el tudnám képzelni Vasas sapkában és remélem egyszer a közeljövőben még Steinmetz Ádi is visszatér:)

Yoda hozzászólása
Yoda16484
2008.11.25. 19:08

Tibi! Gyere vissza a KŐÉRBE!:)))

Manta hozzászólása
Manta16483
2008.11.25. 18:14

Az interjú alanya Kásás Tomi volt, és nem kell sokat törnötök a fejeteket, hogy a Vasasba szeretett volna visszajönni. Szerintem gáz, hogy a Vasas nem jelentkezett, de én arra gondoltam, hogy a sokkal kevesebb lé is sokkal több, mint ami az elképzelés volt, lehet, hogy feszültséget keltett volna a csapaton belül a fizetés különbség, ami viszont nem lett volna jó dolog. Ez persze csak az én véleményem, és lehet, hogy semmi köze az igazsághoz. Kása úgy gondolkozott, ahogy én is írtam, jobb lenne itthon sokat játszani kevesebb léért, mint a Reccóban a vízparton ülni egész évben. Csak edzeni és nem játszani, szerintem idegölő lehet, és ha már van elég "méz" a zsebben, nem lehet kérdéses a dolog. Nálunk csak a telefon (T.Mobil) tudott versenyre kelni a külföldi klubok fizetéseivel. És lám amikor levették a lét eltűnt a csapat jó része. Szerintem nekünk jó, amit az Olaszok bevezettek, mert így csak nagyon kevés játékos fog oda szerződni.

Én hozzászólása
Én16481
2008.11.25. 17:45

Egyetértek Mantával, Benedeknek és Kásásnak is haza kéne jonnie...

Kati hozzászólása
Kati16480
2008.11.25. 17:15

Az idézet a következő cikkből származik: Kásás Tamás: "Jelenleg úgy érzem, ez a szép befejezés"

fotoVass hozzászólása
2008.11.25. 17:10

Szerény véleményem szerint ez után az év után a Recco "létszámfeletti" magyarjai hamarosan itthon boldogítanak majd minket, mert akármennyire is "levezetnek" az olimpiai aranyak és a hosszú évek zakatolása után, Ők JÁTSZANI akarnak, mert ízig-vérig győzelemre született JÁTÉKOSOK. Kétségtelen, hogy az elmúlt esztendők kemény munkája után most kaptak az alkalmon és kipróbálják ezt a "laza" idényt, de sem őket, sem a Reccot nem fogja ez így kielégíteni. A nagy kérdés, hogy a hazai csapatok pénztárcája mit fog elbírni, mert bár az olasz pénz töredékéért is hazajönnének, azért az a "töredék" még mindig eléggé izmos összeg ahhoz, hogy csak egy-két hazai csapat tudja kigazdálkodni - ha tudja egyáltalán. Aztán lehet, hogy a végén Montenegróban kötnek ki.... De remélem, hogy nem!

szerk hozzászólása
szerk16478
2008.11.25. 15:04

Ez sajnos jogos...

Vitya hozzászólása
Vitya16477
2008.11.25. 14:31

@szerk: és hol van a link, ami az archívumhoz vezet?;-) nemtalálom:-(

Vitya hozzászólása
Vitya16476
2008.11.25. 14:31

Egyébként én komolyan úgy gondolom, hogy ha valamelyik magyar klub komolyan gondolja a jövőjét, gondolnia kell ezekre a srácokra. Persze a VASAS most durván erős, de a többieknek mindenféleképpen. És én is biztos voltam benne, hogy sokkal kevesebbért hazajönnének, mint amennyiért kinn "melóznak". Össze sem tudom számolni, hány ismerősöm van, aki külföldön dolgozott 1-2-3 évet, majd MINDIG hazajött - holott mindig kevesebb pénze lett havi szinten. Miért lenne ez másként a vízilabdában? ui.: sok év után most először van (reális) esély arra, hogy magyar klubcsapat nyerje meg a legrangosabb kupát, el sem tudom képzelni, hogy mennyire lenne erős ez a csapat, akkor ha még egy-kettő Reccos sztárt is megszereztek volna... Nem hiszem, hogy bárki is eséllyel indult volna ellene...

Najó hozzászólása
Najó16475
2008.11.25. 13:55

Nagyon fontos a Recconak, hogy ne máshol - és ne ellenük - vitézkedjenek a Skacok! Mégha fizet is érte derekasan!

szerk hozzászólása
szerk16474
2008.11.25. 13:32

Köszi :-) (Szeptemberben jelent meg.)

Kamilla hozzászólása
Kamilla16473
2008.11.25. 13:03

Ez az interjú, itt a vlv-n jelent meg tavasszal.

szerk hozzászólása
szerk16472
2008.11.25. 12:58

Kati, honnan is van ez az interjú? Olyan ismerős...

Kati hozzászólása
Kati16471
2008.11.25. 12:16

Csak hogy mindenki képben legyen és ne szidja megfelelő információk hiányában MINDEN IDŐK LEGJOBB VIZILBDACSAPATÁNAK MOST ÉPPEN KÜLFÖLDÖN JÁTSZÓ TAGJAIT: Idézet egy 2008-09-11-ei interjúból: "-2007 tavaszán, amikor Reccóban megkérdeztem, meddig leszel egyedül, azt mondtad: ennek a dolognak magától kell jönnie, így (és csettintettél egyet), egy pillanat alatt. Most már egy éve, hogy nem vagy egyedül. Tudom, hogy minden korábbinál szívesebben jöttél volna haza az elmúlt szezon végén. Miért vagy még most is reccós? Ráadásul a következő évben az idegenlégiósokkal kapcsolatos szabály miatt csak a kupában játszhatsz... - Mivel legszívesebben Budapesten játszottam volna, ezért csak 2-3 csapat jöhetett szóba. - Nem hívtak? - De hívtak. Vagyis egy csapat hívott még karácsonykor. Megbeszéltük, hogy ha márciusban otthon leszek a válogatott miatt, leülünk beszélni. Így is történt. Nagyon lelkesek voltak, állítólag mindenféleképpen szerettek volna megszerezni. Mondtam, hogy ha visszamegyek Reccóba, pár napon belül jelzem, mit kérek tőlük. Ez is megtörtént. Erre viszont már nem jött válasz sem. És azóta sem hallottam felőlük, pedig nagyon sokáig húztam kint a szerződésem aláírását úgy, hogy a Recco minden nap nyaggatott. - A csapat nevét nyilván azért nem árulod el, mert esetleg később még ott fogsz játszani. Így viszont a többi pesti klub is "hírbe kerül"... - Nem hiszem, hogy valaha ott játszanék, bár soha nem lehet tudni. A legerősebb csapatról van szó. Hadd tegyem hozzá: engem nem az bánt, hogy nem akartak leszerződtetni, hanem hogy hallgattak, nem voltak képesek felvenni a telefont, hogy figyelj Tomi, mégsem veszünk meg, más terveink vannak, nem akarunk többet áldozni vagy bármi. Bármit elfogadtam volna, de egy telefont talán megérdemeltem volna a sunnyogás helyett. És ezek után furcsa másoktól azt visszahallani, hogy mi tulajdonképpen nem is tárgyaltunk. Mindegy, nincs bennem harag, csak nem volt korrekt, ahogy viselkedtek. Nagyon sok pénzről mondtam volna le, csak hogy hazajöhessek és egy szupererős csapatban játszhassak. Egy élmény lett volna abban a csapatban játszani."

krp hozzászólása
krp16469
2008.11.25. 11:06

Mantanak-nak: Nem hiszem, hogy ezt így lehet mérni, ez nem 15 deka parízer. Máskor meg Tibinek nem megy és "Tomika" hozza a meccset. (Az egyik vagy a másik, mert kettő is van most ott, de sejtem, hogy kire gondolsz...)

Mantanak hozzászólása
2008.11.25. 10:51

Egyetértek veled, de szerinted ki az aki lemondana meccsenkeént 20-25 ezer Euroról. Egyébként a Tibi rendkívül jól játszott a meccsen, míg Tomika nem sokat tett az 5 gurigáért...

Manta hozzászólása
Manta16464
2008.11.25. 07:07

Szerintem egy igazi vérbeli vízilabdásnak az nem megoldás, hogy csak a nemzetközi mérkőzéseken szerepel. A Reccóban lévő Magyar profiknak el kellene gondolkozni, hogy megéri e, egész évben a nagy semmittevés, igaz sok pénzért, vagy inkább az itthoni bajnokságban nagy sikereket aratva, népszerűségben fürdeni, és a hazai közönség szeretetét élvezni valamivel szerényebb fizetésért! A formájukat sem tudják hozni szerintem, ha nem edződnek hetente a bajnoki találkozókon. Aki igazán a vízilabda szerelmese, annál ez nem lehet kérdés! Vagy mégis az?