FACEBOOK

Kiss Gergely: Montenegróban nagyon tisztelik a magyar vízilabdázást

Kiss Gergely: Montenegróban nagyon tisztelik a magyar vízilabdázást
hozzászólás, 2008.09.29.

Kiss Gergely máris letette névjegyét a most kezdődött Jadranska Ligában: két góllal járult hozzá ahhoz, hogy új csapata, a Primorac Kotor első bajnoki mérkőzésén idegenben megnyerje a montenegrói rangadót. A háromszoros olimpiai bajnokkal eddigi kotori tapasztalatairól beszélgettünk.

- Milyen volt a rangadó körítése?

- Szurkolóink két busszal érkeztek Budvára, ami közel van, tízegynéhány kilométer Kotortól. Az ilyen túrákra busszal megy a csapat és a meccset követően a kotori uszodához megyünk vissza (egyébként rendőrségi kísérettel), ott szélednek szét a játékosok. Amikor a mostani meccsről „hazaérkeztünk”, a szurkolóink már vártak minket. Énekeltek, petárdákat robbantottak, görögtüzet gyújtottak. Odajöttek hozzánk egy-egy pacsira, megölelték a játékosokat, így köszönték meg a győzelmet. Nagyon megható volt, hogy az újakat is rögtön a szeretetükbe fogadták, minket, magyarokat is azonnal a nevünkön szólítottak. Tudni kell, hogy kisvárosról van szó, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, tehát eleve családias a légkör. Emellett Kotorban a vízilabda az egyetlen, magas szinten űzött sport, s az itteniek hihetetlenül lelkesek, nagyon szeretik a várost és a csapatot.

- A meccs hogy alakult?

- Nagyon gyorsan bekaptunk két buta gólt, védekezési hiba miatt lőhettek középről kétszer. Utána mi lőttünk négy gólt zsinórban és 4:2-re vezettünk, amikor meg ők lőttek hármat. Két-három gólok mentek oda-vissza, ami kicsit talán idény eleji formát mutat. Náluk Sefik, nálunk Ádám nem játszott, s mivel nekünk jóval erősebb a támadójátékunk, a fontos játékos hiányát ők érezték meg jobban. Kicsit sok a 9 gól, amit kaptunk, hiszen a Budva inkább védekező csapat, de ez volt az első meccs, a cél az volt, hogy jól mutatkozzunk be és ez sikerült. Nyilván javulni fogunk még, főleg védekezésben, ez volt az első meccs. Úgy gondolom, azt azért sikerült demonstrálnunk - idegenben, telt ház előtt -, hogy ennek a csapatnak jogosan vannak komoly céljai. A háromgólos győzelmet mindenképpen jó kezdésnek értékelem.

- És hát a Kotor első gólja történelmi jelentőségű volt, hiszen először lőtt gólt magyar játékos ebben a  bajnokságban…

- Igen-igen, ez egy érdekes dolog. Kicsit furcsán éreztem magam, hogy Primorac-sapkában játszottam. De erőt tudtam meríteni a magyar válogatott olimpiai sikeréből. Ott igazán magyarnak érezhettük magunkat mindannyian és nagyon összetartóak voltunk. Ezután jöttem ki ide, ahol azért nehéz volt beilleszkedni ebbe az új helyzetbe. Szerencsére amióta kint vagyok, az első napoktól kezdve folyamatosan azt tapasztaltam, hogy a fiúk úszás közben is egymást biztatják, pihenés közben iszonyatosan lelkesen beszélnek a következő mérkőzésről. És hát nagyon dicsérik, elismerik a magyar vízilabdát. Csupa-csupa pozitív energia van bennük és nagyon lelkesek. Szinte mindig ott maradnak néhányan edzés után, nem „menekülnek”, amikor vége van a hivatalos programnak. Nyoma sincs olyan szemléletnek, hogy „ez a mi városunk, itt születtünk, itt nőttünk fel, nekünk sok mindent elnéznek”. Éppen ellenkezőleg, rendkívül lelkes minden egyes montenegrói vízilabdázó. Nagyon kellemesek az élményeim, benyomásaim minden szempontból.

- Hogy éltek, milyenek a körülmények a család számára?

- A tengerparton lakunk, csodálatos az öböl, az otthonunk is nagyon szép, tehát tényleg minden rendben van.

- Utaltál arra, hogy tisztelik a magyar vízilabdázást. Miből lehet érezni, hogy respektetek van?

- Mondhatnám, hogy apró jelei vannak, de nem így van, kifejezetten meg is mondják… Beszélgettünk sokat régi dolgokról, olimpiákról, talán elég ha annyit mondok, hogy a cserekapusunk, amikor megtudta, hogy idejövök, utánajárt és megnézte az athéni döntőben lőtt góljaimat… Megdöbbentő, hogy mennyi mindent tudnak, és nem csak a válogatottakról, legalább 50-60 magyar játékos nevét ismerik az elmúlt évekből.

- Mi lehet ennek a nagy tiszteletnek a hátterében?

- Ezt is megmondják: mi olyat tudunk, amit máshol a világon nem. A játékosságot. Egy-egy passz, ahogy látunk a pályán - ilyenféle dolgok, de mondom, ezt ők fejezik ki és nincs okom azt hinni, hogy udvariasságból.

- Ti is voltatok a Madonna-koncerten?

- Én nem voltam. A feleségem és  két barátunk elment. Nagyon-nagyon jó volt, azt mondják.

- Hol volt, Dubrovnikban?

- Nem, Budván, szintén a tengerparton. Vagy 20 kamiont számoltam meg, meg hatalmas lelátókat építettek. 50-60 ezer ember jött el, sokan közülük hajón, magánjachtokon. Jó nagy felfordulás volt a környéken. Egyébként volt itt korábban Rolling Stones-koncert is ezen a tengerparti részen. Ez egy katlan, dombok közötti sík terület apró kavicsos és homokos tengerparttal, ott rendezik mindig a koncerteket. Nagy turisztikai üzlet, hiszen szeptember végén, a szezon után is sok turistát idecsalogatnak.

- Mi a további programotok?

- Legközelebb a Sibenikkel játszunk, aztán a Jug Dubrovnik következik idegenben. Elvileg ott nem nekünk áll a zászló, de meglátjuk, mit tudunk nyújtani.

- Köszönöm a beszélgetést!



A vlv tudósítása a Jadranska Liga első fordulójáról

Kiss Gergely első gólja (Budva-Kotor, Jadranska Liga, 2008.9.26.)


Kiss Gergely gólpassza (Budva-Kotor, Jadranska Liga, 2008.9.26.)

Gór-Nagy Miklós-assziszt a Budva 5. góljánál (Budva-Kotor, Jadranska Liga, 2008.9.26.)

Kiss Gergely második gólja (Budva-Kotor, Jadranska Liga, 2008.9.26.)
Címkék:
Kiss Gergely

11 régi hozzászólás

c hozzászólása
c15216
2008.09.30. 06:34

picit elkanyarodtatok a tematol, nemde?

hoppá hozzászólása
hoppá15215
2008.09.29. 23:12

Akarunk beszélni akkor a sok alkoholista,szutyok,primitiv vasas szurkolóról?

ROBI hozzászólása
ROBI15214
2008.09.29. 23:05

tecanak igaza van!

Csaszi hozzászólása
Csaszi15213
2008.09.29. 22:02

Sándor, Egy fiatal, sikeres és intelligens csapat, Kásásék miatt kezdtem el 98? tájékán póló meccsekre járni és nagyon szimpatikus volt, hogy a sportág egy nagy családként működik, pl. az idősebb bajnokok kijárnak a meccsekre, jelen vannak a póló életben, többgenerációs élet zajlik a medence körül. Ugyanezt láttam nemzetközi szinten, az edzők és játékosok kedves ismerősként, sokszor barátként üdvözlik egymást, leginkább persze az olasz bajnokságból eredően, de máshonnan is (pl. Kásás Zoltán görög és szerb edző tevékenysége). A vízben, meccs közben persze nincs pardon, de az más történet. Néztem már Final Fourt (szerb,horvát,olasz,magyar négyes) a Margitszigeten horvátokkal, Egerben a Vasasnak drukkolva az egriekkel (szimpatikus drukkerek) , együtt élveztük a kiváló játékot, természetesen a mi Csapatunk góljainak örültünk igazán, de elismertük az ellen egy-egy szép megoldását. Nem mellesleg, döntő többségében jó arcú emberek járnak a mérkőzésekre, rengeteg fiatal, lányok, fiúk, anya és lánya, stb., és van kb. 10-15 ember, akivel nem szívesen azonosulnék mit szurkoló, de ennyi belefér. (A két horvát lánynak egyébként pechje volt, mert éppen ebbe az időnként magából kiforduló csapatba botlottak bele.) Ez egy ilyen sportág, számomra éppen tökéletes :)

régi egri hozzászólása
2008.09.29. 20:21

Kedves Sándor, mi póló drukkerek sokan ezért nem járunk focimeccsre, ilyen szurkolók közé minek is?

G hozzászólása
G15210
2008.09.29. 19:35

Sándor! Menjél csak focimeccsre!!!

xy hozzászólása
xy15209
2008.09.29. 19:13

szerintem ne minősítsétek a Montenegróiakat azért mert szeretik a hazájukat.Szerintem ez annyira nem gáz ott mint itthon:)és ha a Gergőt szeretik és tisztelik az megint elismerő rájuk nézve,mivel mi Balkáni csürhének nevezzük őket.

Sándor hozzászólása
Sándor15207
2008.09.29. 18:31

Csaszi ez amúgy hogy fordulhatott elő?Én vízilabdameccseken még nem voltam(2001-ben még a szándék megvolt de a jegyek elfogytak).Ellenben a Fradi focimeccseire ha ráérek kimegyek, mégpedig a kapumögötti k vagy l szektorba(ottani B közép).Nos én képtelen lennék az elképzelni hogy ott ellenfél szurkoló tapsol meg ugrál.Nonszensz. A Vasas polofanok így is túl toleránsak voltak.

teca hozzászólása
teca15206
2008.09.29. 18:22

Jó mondjuk azért Kotorban nem néhány ember támadta meg a Vasas buszát. De igazából ez mentalitás kérdése, ott a balkánonm a saját játékosaikat imádják, míg az ellenfelet gyűlölik. Az előző beírásomat az ihlette, hogy Kiss Gergő a dolgok rózsaszín odlaláról beszélt, gondoltam emlékeztetek az árnyra is :)

Csaszi hozzászólása
Csaszi15205
2008.09.29. 17:55

teca, Idióták mindenütt vannak, idén februárban a Vasas- Dubrovnik meccsen a harmadik negyed közepén betévedt két késő jövő, horvát nő a Vasas 'kemény' mag közé. Tapsoltak, ugráltak örömükben amikor a Jug gólt dobott (sima meccs volt különben, a Vasas pazarul játszott) mire, egy magából kifordult szurkoló üvöltözve, minősíthetetlen szavakat használva elzavarta őket. Kínos és a Vasas játékosaihoz méltatlan jelenet volt.

teca hozzászólása
teca15204
2008.09.29. 16:44

Meható a kotor szurkolók tisztelete, tavaly a Vasast is erősen megtisztelték. Persze a saját játékosaikkal nyilván kedvesek, de ettől függetlenül egy balkáni csürhe maradnak