FACEBOOK

Martin György a LEN technikai bizottságában

Martin György a LEN technikai bizottságában
hozzászólás, 2008.09.29.

Az Európai Úszó Liga (LEN) zürichi kongresszusán, vasárnap a bizottságokat is érintő teljes tisztújítás alkalmával a vízilabdával foglalkozó technikai bizottság tagjává választották Martin Györgyöt, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökét. Ezzel nyolc év szünet után kerül újra magyar képviselő ebbe a fontos testületbe. A döntés jelentőségéről, a technikai bizottság munkájáról kérdezte a vlv Martin Györgyöt.

- Gratulálunk! Milyen tervekkel látsz neki a munkának?

- A tervem az, hogy segítsem a magyar vízilabdát. Érdemes hangsúlyozni: annak ellenére, hogy sokan támadtak, amiért megkíséreltem összefogni a különböző magyar érdekeket "egy csatornába", úgy tűnik, hogy megérte és érdemes volt.

- Hol támadtak, itthon vagy külföldön?

- Itthon.

- A bizottságról hallhatnánk valamit? Miért létfontosságú, hogy legyen magyar ebben a testületben?

- E téren sokakétól bizonyos mértékig eltérő a véleményem, én ugyanis úgy gondolom, hogy a válogatott szempontjából nem létfontosságú, hogy legyen itt magyar képviselő. Általánosan elterjedt nézet, hogy a játékvezető-küldés terén tehet sokat egy bizottsági tag. Csakhogy ami a válogatottat illeti, eddig is megvoltak a lehetőségeink arra, hogy a magyar érdekeket képviseljük, még a FINA-ban is, ahol szintén nincs a bizottságban magyar tag. Világversenyeken tehát eddig sem kerültünk hátrányos helyzetbe sportdiplomáciai hiányosságok miatt. A klubcsapatoknak ugyanakkor kétségtelenül előnyös, hogy a technikai bizottság tagjai a mérkőzéseken egyben delegátusként is közreműködnek, mert pusztán ez a tény "óvatosságra intheti" a magyar csapatok mérkőzéseire kijelölt játékvezetőket.

- Hogy működik a testület?

- Szükség szerint, de évente minimum négyszer ülésezik. Általában minden nagyobb európai eseményen tanácskozik, illetve ha felvetődik valamilyen eldöntendő kérdés, akkor közben is is. Tehát körülbelül 5-6 alkalommal egy évben. A bizottságnak 12 tagja van, s én szeretném elérni, hogy alakuljon ki munkamegosztás a tagok között. A feladatunk az, hogy képviseljük a sportág érdekeit, s mindenki elképzelheti, hogy ezt könnyebben tudja megtenni olyan ország képviselője (beleértve a volt Jugoszlávia tagállamainak szakembereit is), amely tagállamban erős és mély a vízilabda-kultúra. Úgy is fogalmazhatnék, hogy eddig a sportág vezető nagyhatalmainak (szerb, horvát, magyar) érdekei egy kicsit háttérbe szorultak mondjuk például a német, francia, belga sportági érdekekhez képest.

- Mióta nem volt magyar a bizottságban?

- Ha jól emlékszem, 2000 óta, azóta, hogy Salamon Ferenc kikerült a testületből.

- Jó munkát, sikeres magyar érdekképviseletet kívánunk!

A tisztújítás eredményeként a LEN egyik alelnöke Gyárfás Tamás lett. Tóth Ákos megőrizte helyét az úszók technikai bizottságában, Kelemen Ildikó pedig a pontozás szempontjából fontos műugró-bizottságban. Bodnár András az orvosbizottságban, Kiss Ottó a jogi bizottságban kapott bizalmat újabb négy évre.

2 régi hozzászólás

B (régi) hozzászólása
2008.09.29. 15:53

Azért nem árt az erősítés diplomáciai téren...

Kritikus Péter hozzászólása
2008.09.29. 12:49

Kis vízilabda-statisztika a Statisztikai Hivatal tálalásában (az iromány második felében): "Ötkarikás eredmények a kínai nagy fal árnyékában" http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/szamlap/index.html