FACEBOOK

"Hallgattuk az otthon sírókat" - három év után újraközölt Kemény Dénes-interjú

"Hallgattuk az otthon sírókat" - három év után újraközölt Kemény Dénes-interjú
hozzászólás, 2008.09.03.

A magyar hetilapok címlapjáról vízilabdázók köszönnek vissza ránk. Ha olimpia a téma, akkor a Kemény-legények megkerülhetetlenek. A legérdekesebb megoldást a Magyar Narancs választotta, amely rövid magyarázattal újra közölt egy három és fél évvel ezelőtti Kemény Dénes-interjút.

A Magyar Narancs bevezetője: "A magyar vízipólócsapat vasárnap egy huzamban harmadszor nyert olimpiai bajnoki címet. Lapunk három éve készített interjút a harmadiknak épp nekivágó trénerrel. Hogy e beszélgetés főbb részleteit most újra közöljük, az nem csupán mélységes tiszteletünkből fakad, de azt is megmutatja, mint látott a mester "a jövőbe"." (Még egyszer tehát: az alább olvasható interjú először 2005 áprilisában jelent meg, a szerk.)

Magyar Narancs: Mi kell ahhoz, hogy az ember két győztes olimpia után nekifusson a harmadiknak is?

Kemény Dénes: Kíváncsiság. Ha nem próbálnám meg, sose derülne ki. Soha nem tudnám a kételyt kivakarni magamból. Ha nem futnék neki, mindig ott motoszkálna bennem, hogy megnyertük volna-e a harmadikat... Így legalább megtudom.

MN: Feltehetően nem volt ilyen egyszerű eldönteni...


KD: Nem tudtam, hogy lesz-e rá elég erőm. El kellett telnie több mint két hónapnak, hogy érezzem, nekem jövőre nem egy jól fizető, lábamat a székre föltevő, fütyörésző, középcsapat melletti edzősködésre van szükségem, ahol nincs nagy stressz, mert amiatt, hogy a negyedik és a nyolcadik hely között hol végzel, nem vágják le a fejedet. Az első és a többiek között rohadt nagy a különbség! Én a két hónap alatt nem éreztem, hogy van még bennem annyi erő, hogy elvállaljam azt a stresszt, ami egy arany célkitűzésével jár. Nekünk ugye nyolc év alatt tizenhat világversenyen tizenhatszor volt arany a célkitűzésünk. Aztán két hónap után feltöltődtem annyira, hogy úgy éreztem, megpróbálom. Ráérek nyugdíjaskodni, van bennem annyi erő, hogy ezt a négy évet végigidegeskedjem. És érzem, hogy a csapatban van még egy pekingi aranyérem, bennem az aranyhoz elegendő motiváltság, tűrőképesség, rutin, és ez így elegendő volt. Másnap, hogy hazajöttem a külföldi nyaralásból, rögtön leültem Tiborral (Benedek Tibor csapatkapitány - a szerk.), és megbeszéltem vele. Azt mondta, örül.

MN: Nyilván puhatolózott a csapat már korábban is...

KD: Még le sem szálltunk a repülőről, kaptam olyan jelzést tőlük, hogy ők abszolút respektálni fogják a döntésemet. Azt ugyanis nagyon jól tudták, hogy az olimpia előtt nem foglalkoztam a jövőmmel. Nem akartak beleszólni, de finoman jelezték, nincsenek az ellen, hogy nyolc év után is maradjak. Örülnének - de megértik azt is, ha nem. Ezek után igazából nem is azt kérdeztem Tibortól, mit szólna, ha folytatnám. Elmondtam neki, hogy folytatni akarom, mégpedig azzal a feltétellel, hogy csak az jöjjön, aki ugyanazt a motiváltságot érzi, mint én, aki ugyanúgy akar még egyet nyerni. Aki nem, bármennyire is kétszeres olimpiai bajnokom, nem jó a csapatnak.

MN: A keretszűkítés érzelmi részét hogy kezeled?

KD: Rosszul viselem. Nagyon nehéz a keretből a csapatot megcsinálni, sokkal könnyebb májusban a lelátóról a keretet. Nem vagy napi kapcsolatban velük. Azt mondod, itt van ez a 22, aki a keret lesz, de csak 18 kell, és akkor 2-3 éjszaka végiggondolod, és meglesz a 18. Ez is rossz érzés. De a 18-ból a 13-at kiválasztani azt jelenti, hogy több hetet vagy hónapot végigdolgoztunk, mindenki mindent megtett, és mégis azt kell mondanom néhányuknak, hogy nem. Itt már egy társról van szó, akinek a közös munka után ajtót mutatok. Nem kívánom senkinek.

MN: És hogy mutatsz ajtót? A szemébe nézel?

KD: Csak azt mondom, ki utazik. Nem pellengérezem ki a nem utazót. Elmondom a 13 nevet úgy, hogy mindenki ott van, közben megpróbálok folyamatosan nézni mindenkire. Nem nézhetem csak azt, aki megy. Általában egy-két kétely van csak bennük. Bár most tudomásom szerint 5-6 játékos kivételével mindenki borzasztó bizonytalan volt, hogy hallja-e a nevét. Nem olvasom például. Van, hogy posztok szerint haladok, van, hogy ülési sorrendben.

MN: A kétszeres olimpiai bajnoktól nyilván nehezebb elköszönni.

KD: Törvényszerű, hogy egy-kettő kiszorul közülük. Senkiről nem gondolom előre, de bárkivel megtörténhet, hogy kiesik a szűréskor. Sajnálom, de tudják, hogy ez így működik, mivel ők is így kerültek be. Sydney előtt Tibor sem kért olimpiai csapattagságot, amikor letelt az eltiltása. Annyit kérdezett csak, berakom-e a keretbe, mert-hogy nyolc hónapig nem játszott. Mondtam, a keretbe berakom, de a csapatba neki kell bekerülnie. Nem is akart többet. Aztán Sydneyben nem játszott rosszul. Ezek a törvények.

MN: A csapattól kapsz finom utalásokat, hogy ők kit szeretnének?

KD: Sokkal többre értékelik a munkám, semhogy bele merjenek szólni. Sokszor hónapokkal később értik csak meg, milyen gondolatok vezéreltek két játékos között a döntésben, és hogy az milyen fontos döntés volt. Ők nem edzők. És nem lépik át a határokat.

MN: Csak a játéktudás számít, vagy az emberi tulajdonságok is?

KD: Ezt sokkal hamarabb megszűröm. A bent lévőknél már a játéktudás, a karakterisztika dönt. Van, hogy valaki nagyon jó játékos, de nincs rá szükség, mert van elég az ő posztján, és azok jobbak. Vagy esetleg jobb valakinél, de nem zagyválom össze a csapatot egy játékerősorrend miatt, inkább úgy állítom össze, hogy a lehető legkomplettebb legyen a mozaik.

MN: Minden játékoshoz van egy-két mondatod, amivel ki tudod zökkenteni, át tudod billenteni az illetőt?

KD: Több is van, mert minden szituációban másra van szükségük, meg aztán ugyanabban a szituációban sem mondhatod nyolc évig ugyanazt! Kásást például három-négyféleképpen szoktam átlendíteni a holtponton - nagy kihívás pár másodperc alatt eldönteni, melyikhez nyúljak. De van, akinél mindig ugyanaz a jó. Például Molnár Tamásnál. Neki a büszkeségére kell apellálni - intrikus, cinikus megjegyzésekkel. Kétértelmű, szellemes, de azért bántó megjegyzésekkel, mert tudom, egyrészt úgy érzi, kevesen értették meg - tehát ez jólesik neki -, másrészt pedig tudja, neki szólt és miért nem akarja újra hallani. Mert ez rossz, és én nagyon szemét tudok lenni egy-egy ilyen félmondattal. Örül neki, hogy megkapta, mert javul tőle, de nem szeretne sűrűn kapni belőle. Kásásnál alapvetően a meggyőzés, a simogatás, a babusgatás segít az átlendülésben, mert ő nagyon-nagyon gyerek még. Velem ráadásul családi a viszonya, miután kétéves kora óta ismerem. Rengeteg dolgot hamarabb beszél meg velem, mint a szüleivel, és ez így volt akkor is, amikor nem voltam még kapitány.

MN: Mi van, ha rosszat húzol?

KD: Akkor kikapunk. Rossz érzés, de az is tapasztalat. Az a fontos, hogy ne egy olimpiai döntőben húzzam a rosszat. (...)

MN: Mi a te szereped ebben az egységben?

KD: Kiderülne, ha egyszer el merném engedni a kezüket... Megteremtem a feltételeket. Nem nagyon engedek be olyan játékost, bármilyen tehetséges is, akitől tartok, hogy megbonthatja ezt az egységet. Ha mégis vannak belső feszültségek, ezeket lerendezem egy szempillantással, egy beszélgetéssel. Ha látom, hogy egy játékosnál valami nem jó, és észre-veszem, hogy ez a többieknek is egyre kevésbé tetszik, akkor azt nyilvánosan rendezem el. Azzal már nem lesz több gond, azaz a lassan elszeparálódó társ visszakerül közéjük. De volt, hogy azt láttam, valaki nehezebben integrálódott a csapatba, megsúgtam az egyik oszlopos egyéniségnek, hogy keresse a fiúk jelenlétében az illető társaságát, mert így rajta mint egy hídon keresztül el fogják fogadni, és én szeretném, ha beljebb kerülne a körbe.

MN: A "Fecsó fiának" lenni mit jelent?

KD: Alapvetően az ő produktuma vagyok. Mindent meg lehet vele beszélni. Kevés tanácsot ad, szerintem azért is, mert tudja: ez egy olyan szakma, ahol annak kell döntenie, akié a felelősség, aki mindent jobban lát belülről. Ha kérdezem, megválaszolja. Nem okvetlenül veszem figyelembe a válaszát, és ritkán kérdezem. Különleges viszony a miénk, nagyon korán egymásra maradtunk. Hároméves voltam, amikor elváltak a szüleim, nő nem volt a közelben, mindent tőle tanultam kisgyerek-koromban. Úgy nevelt, hogy a lehető legtöbbre vigyem. A válogatott határán mozgó játékos és állatorvos lett belőlem. Az uszoda is korán kiegyenesíti a gyereket: megtanulod azt, hogy sokkal messzebb vannak a határaid, mint hinnéd. És hogy a többiek körében csak az lehet elismert, aki a legjobban teljesít. Apaként is a Fecsótól tanultakat gyakorlom: igyekszem példamutatóan viselkedni a gyerekeim előtt, nem magyarázom, hogy így kéne vagy úgy kéne, hanem úgy is viselkedem, hogy ha koppintják - és általában a fiúgyerekek majmolják az apjukat -, jól járjanak vele. Fontos mondatokat kaptam tőle, például: "Félig berúgni kidobott pénz." Vagyis bármit csinálsz, próbáld a lehető legmagasabb színvonalon végezni.

Simon Andrea

35 régi hozzászólás

sophie hozzászólása
sophie14817
2008.09.09. 20:10

Szurkoló: sok keserű igazság van abban, amit írsz, de hadd mondjam el, nagyon örültem amikor rátaláltam erre a honlapra, mert itt szinte mindig árad az optimizmus, a bizakodás, és én ebből töltekezem!:)) Elmondom amit tegnap hallottam, valamelyik tv-ben ment miközben mosogattam itthon:) Hátha Neked is ad optimizmusra okot. Franciák vagy olaszok, sajnos nem emlékszem kik, kitalálták, hogy nagy városok híres operaházait bevonják egy programba, mely a gyerekekkel megismerteti az opera világát. Úgy lett belőle hír nálunk, hogy tekintettel zenetörténetünk nagyjaira, fontosnak tartották, hogy a Budapesti Operaház is részt vegyen a programban. A programnak nagyon fontos eleme, hogy hátrányosabb helyzetű gyermekek is vegyenek részt benne. Nem titkolt céljuk az, hogy fel-lelkesítsék a gyerekeket. Ki tudja, hány nagy tehetség köszönheti majd ennek, hogy elindul ezen a pályán. Hát ilyeneken múlik, egy pici odafigyelésen. Nem mindig a pénzen vagy a 'kor divatján'. Az élet egyszerű csodája mióta a világ világ ugyanaz maradt, mindenki és minden küzd azért, hogy élni tudjon, hogy ki tudja hozni magából a többet, a jobbat, és az esély néha váratlan helyekről jön. Sokkal többen törődnek azokkal, akiket felsoroltál mint gondolnád. Beszélj inkább Róluk, népszerűsítsd őket, gyűjts nekik adományokat, vagy állj be Te is közéjük, tegyél valamit, bármilyen apró dolgot, és máris nem lesz ennyire rossz a véleményed a világról. És még egy utolsó baráti észrevétel, ha megengeded, hamar rázd le magadról ezeket a sötét, negatív gondolatokat, próbáld meg a jót látni és azt, hogy hol tudsz Te magad is tenni valamit. Különben erőtlen leszel, szürke, elhagy az életkedved. Ezt soha nem szabad hagyni, hogy megtörténjen! Minden jót Neked!

ikszek hozzászólása
ikszek14760
2008.09.07. 10:09

Mizu! Köszönet, h utánajártál, bár ezek nem jó hírek. Végül is a Duna is közel van...ha elkapok egy jó áramlatot a főváros hatóköréből is kikerülök...V.

matthew hozzászólása
matthew14754
2008.09.06. 13:04

Mi az, hogy nem mindegyik újságon a pólósok voltak? Szégyen-gyalázat...

adrienn1203 hozzászólása
2008.09.05. 22:04

Köszönöm szépen Mizu a tájékoztatást!:) Beszerzem azt a könyvet minél hamarabb!!!;)

Mizu hozzászólása
Mizu14746
2008.09.05. 20:41

"Szurkolo" veled valami gubanc van, ez itt egy vízilabdás oldal. Beszélhetnénk még arról is, klassz kis demagóg módon, hogy a FIÚK gázsijából hány lélegeztetőgépre telne, de talán ne keverjük már össze itt a dolgokat, a pólónak nem sok köze van a demográfiához (hacsak nem annyi, hogy sokkal több gyerek szeretne pólózni, mint valaha, és ez, ha nem is lesz belőlük olimpikon, neveli őket az utcával ellentétben, és talán sokkal egészségesebben és tovább is élnek). Más: írtam az újpesti uszoda üzemeltetőjének, hogy ugyan miért nem sikerült idén még kinyitni az épületet. Ezt a választ kaptam: "Az Újpesti Gyógyfürdő további hasznosításán jelenleg is dolgozunk. A fürdő évente 150 MFt veszteséget termelt Társaságunknak. Mivel a kerülethez közel - jó közlekedéssel gyorsan megközelíthetően - két fürdőnk is üzemel (Széchenyi, Dagály) a Tulajdonos döntése értelmében ebben az évben nem nyitjuk meg az Újpesti fürdőt. A fürdő épületét őriztetjük, állagának megóvására intézkedtünk." A tulaj a Bp. Gyógyfürdői és Hévizei Rt. melynek tulajdonosa a főváros. Ha valaha akart volna tenni ezért az uszodáért Budapest, akkor meg is történt volna. Szóval kis optimizmussal: lesz még a helyén pláza, mert arra van itt igény:(( A tömegsportra nem áldozunk, az eredményeket meg várjuk, mint a Jézuskát. Hát hogy van ez??? El vagyok keseredve a póló jövőjét illetően.

Szurkolo hozzászólása
2008.09.05. 19:30

Neki futok harmadszor is mielott sikerulne be fejeznem mindig meg szakad KEDVES VITYA REMELEM NEM A TE KERESED TELJESUL!!! Na de felre a trefaval mndenki fel kapta vizet mert en mertem velemenyt mondani es kerest fogalmazni nem be tilltani !!De Vitya a szurkesegevel nem hagy nyugton Mi is az "csak szurke"seg? nincs jo nincs rosz ? stb.. nekem ez az oldal arny es etalon mert olyan emberekrol olvasok es teljesen mindegy ,hogy az elet melyik oldalarol nezzuk akkor is siker es peldakep De nagyon veszelyes a szurkeseg re nezve!Szoval ezt az oldalt olvasva nem is veszem eszre hogy van szurkeseg de ha le koborolok es az olvasom az inforadion ,hogy tobb min 1000 csecsemot kell drogal taplalni csak Budapesten , ha kozelit a 100 ezrehez a meg gyilkolt magzatok szama evente es raadasul tobb min a fele 18 evet be se toltote,ha aguberalok altal meg talalt szatyorban megfojtot babakrol ne is beszeljek akkor sokkal jobban erzem a szurkeseg jelet mert okot talahatunk sokat, de az biztos ,hogy akik ekep cselekedtek ott nem volt feny csak szurkeseg persze nekik nem kell uszada se es nem is fognak oremet okozni senkinek az eselyt se adtak meg nekik ,hogy ki talaljanak a szurkesegbol.En igy latom a szurkeseget es a sok mellebeszelest!!ha meg jelnik csak epito szandek vezerel semmi roszra ne gondoljon senki!

Mizu hozzászólása
Mizu14742
2008.09.05. 17:29

Nekem a Győzelemre születtek II. van meg, ahogy néztem ugyanaz, mint az első rész (értsd szóról-szóra), csak "bővített kiadás". Idézet: "A kötet tartalmazza az els? könyv teljes anyagát is, hogy akinek eddig nem sikerült hozzájutnia, az egy füst alatt ezt is elolvashassa. A kiadvány a korábbival szemben keménytáblás és kétszer akkora terjedelmű, mint az első kiadás. " Szóval ezt kell beszerezned. A barcelonai vb-címig tart, kicsit mézesmázos-romantikus néhol (én elbírtam volna szakmailag sokkal mélyebbet is..), de azért elég alapos., rengeteg apróságot megtudtam belőle, amit újságokból nem. Csurkának az alapozta meg a karrierjét, hogy pont akkor került testközelbe a pólósokkal, amikor eljndult a szekerük, és végig ott volt velük, szinte mindenhol. Ezért tudott a Sport Plusz-ban is más interjút csinálni, mint a kollegái, sokkal jobban látja már, mi történik, nem kérdezi meg újra ugyanazt, amit mindenki..

Pap János hozzászólása
2008.09.05. 16:42

Sok szeretettek gratulálok a csapatnak, legfőképpen Benedek Tibinek, akit kis korában ismertem a Nemzeti Színház üdülőjében Siófokon, és nagy örömmre szolgált, hogy az olimpiai dobogó legfelső fokára háromszor állhatott rá! További erőt egészséget, és sikeres sporttevékenységet kívánok minenkinek! Kemény Dénes szerintem egy pólótréner zseni, aki csúcsprofi, és tudja, mikor mit kell lépni, hogy jól menjen a csaoatnak! És itt szeretnék jelezni, azoknak a pesszimista hangoknak, akiknek az ezüstök nem voltak "elég jók" Hogy ezek a "kiégett öreg pólósok" hogy hozták az aranyat! Csak így tovább! Pap János

adrienn1203 hozzászólása
2008.09.04. 21:45

dm101! Én is köszönöm,h kiírtad őket,ebből 2 meg is van,de a Győzelemre születtek I-II. nincs meg sajnos,és nem is találom.:( De folyamatban van!:) Tudnál erről a 2 könyvről vmi közelebbit mondani?Úgy értem,h milyenek?M Az igazi DreamTeam nagyon-nagyon jó! Köszi addig is!

Nándi hozzászólása
Nándi14724
2008.09.04. 19:13

Kedves Aranycsapat! Ott voltunk a pekingi vízilabda csarnokban a döntőn, és az eredmény hirdetésen a mi egyik zászlónkat lobogtatta Madaras Norbi. Zászlónk felismerhető arról is, hogy fehér részében 2 vörös aláírás és egy kis pinpong ütő van. Nem kaptuk vissza azóta sem, és szeretnénk valamilyen módon visszakérni, ehhez kérjük a VLV.hu vagy a Csapat segítségét (ha olvassátok ezt). Vízilabda csarnokba visszamentünk, ott már nem volt. Több olimpikon aláírása volt rajta, ezért nagyon fontos számunkra. Bárki, aki esetleg tud segíteni, kérem írjon erre az e-mail címre: N_Mullni@hotmail.com Gratulálok az aranyéremhez, és előre is köszönöm a segítségeteket!

Admin hozzászólása
Admin14716
2008.09.04. 15:01

Csaszi, a politikát semmiképp, de a szerzői jogokat nemigen lehet (és nemigen szeretnénk) kikerülni.

Csaszi hozzászólása
Csaszi14712
2008.09.04. 10:47

Szurkolo, Szerintem nyugodtan megjelenhet itt a vízilabda válogatottal kapcsolatos máshonnan átvett írás. Nekem olyan (is) ez az oldal, mintha a kedvenceimről mindenféle képet felraknék otthon a falra. Csak ugye ma már ez inkább digitális képet, videót jelent. Nem kell a politikát idekeverni és akkor neked sem okoz ez gondot. Szép napot!

Décsei hozzászólása
Décsei14708
2008.09.04. 07:28

Ki kellene adni a három döntőt DVD-n.

Én-te Ő hozzászólása
2008.09.03. 22:35

Hmmm!...miért nem hagyjuk a többi ilyen jó edzőket??? Ki dönt ezekről?...A Sch....Pali bácsi mit tett idáig?...ő milyen edző? Hmmm?

sophie hozzászólása
sophie14704
2008.09.03. 21:45

Millió köszönet dm101!

katsa hozzászólása
katsa14702
2008.09.03. 21:17

Hihetetlen számomra, hogy még 3 év után is mennyire aktuálisak A KAPITÁNY szavai.. le a kalappal A MESTER & persze A NAGY ARANYCSAPAT TAGJAI ELŐTT!!!!! MINDEN TISZTELETEM AZ ÖVÉK, CSAK ÍGY TOVÁBB AZ ÚTON :))) Ui.: Sztem sokan örülnénk annak, ha összeállítanának és kiadnának, - pl. Csurka Gergely által írodott + Hajdú B. István hanganyaggal megspékelt csaták + riportok egyvelegét, - azaz egy/v. több, a 12 évet összefoglaló könyvet, DVD-t!!!!!!!!!!!!! Kérjük szépen az illetékesek közbenjárását ez ügyben!!!

tiger hozzászólása
tiger14701
2008.09.03. 21:10

Annak idején nem olvastam ezt az interjút, ma pedig látszik, hogy az élet igazolta a Kapitányt. Az külön öröm számomra, hogy kicsit közelebbről megismerhettem az Embert is :) Ha nem lenne Kapitány, azt hiszem akkor is egy végtelenül értékes embert ismernénk meg...

dm101 hozzászólása
dm10114699
2008.09.03. 19:40

sophie: Csurka Gergely: Győzelemre születtek (I.-II.) Csurka Gergely: Az igazi DreamTeam Kemény Dénes: Kemény évek http://www.vizipolo.hu/content.php?s=putart&f=vizipoloart1&id=8hcuo5ef009l81y2

sophie hozzászólása
sophie14697
2008.09.03. 16:45

Spec én örültem, hogy olvashattam, amúgy nem valószínű, hogy eljutott volna hozzám ez a cikk, pláne 3 év után. Furcsa ötlet volt újra leközölni, de minden esetre látszik, hogy Kemény Dénes szavai kiállják az idő próbáját. Ez a NAGY EMBEREK jellemzője! (egyébként ők maguk is jelzik, hogy a Mester iránti tiszteletből közölték le újra, tehát nem kellene szerintem nekünk az okokon marakodni....) Külön jó, hogy hála annak, hogy itt rágerjedtünk a témára, össze-szedtünk még egy-két ide-vágó olvasni, nézni, hallgatni valót. Biztos, hogy nem lesz a kárunkra, ha mindegyikből tájékozódunk. Szurkoló, egy pici igazságod van, hogy most mindent próbálnak eladni ezzel a sikerrel, de nem baj, az is csak reklám a vízipólónak. Ami pedig a VLV-t illeti, igazságtalan voltál. Te se hangoztathatnád a véleményed, ha nem lenne a VLV részéről fórum teremtve ehhez - nem mellesleg rengeteg munkával, és biztos hogy nem kevés anyagi áldozattal is fenntartva! Kicsit több tiszteletet egymás iránt, és feltételezzünk mindenki részéről jóindulatot, szerintem! A 3 évvel ezelőtti interjú színvonala az én mércémmel mérve nagyon jó volt (igaz, most még jobban érdekelnek a friss események, de a múlt, ahogy ide eljutott a csapat, az is nagyon izgalmas). Kemény Dénes válaszaiból is látszik, hogy olyan ember készítette az interjút, akit méltónak tartott arra, hogy ilyen szakmai 'titkokat' megosszon vele, illetve az olvasóival. Kemény Dénessel kapcsolatban mindent szeretek elolvasni, meghallgatni, mert árad a profizmus és még sok-sok szuperlatívuszokkal leírható magas szintű Emberi minőség Belőle, mindig feltőltődöm a szavaitól, mindig tanulok Tőle valamit. Bevallom őszintén, engem az Ő személye, az ő szavai hoztak közelebb a vízipólóhoz, természetesen a Fiúk csodálatos képességei és gyönyörűséges izomzata mellett!:)) Szóval én köszönöm mindenkinek, Szurkolónak is, mert felizzította a kedélyeket, és így ide került még egy-két jó hivatkozás!:))) PS: a régebben megjelent, Kemény-Csapatról szóló könyvek listáját nem lehetne-e esetleg összegyűjteni? biztos nem kaphatók már, de hátha valahol bele lehet még olvasni! nagyon hálás lennék érte!!

dm101 hozzászólása
dm10114696
2008.09.03. 15:27

köszönjük a vlv.hu-nak, hogy minden interjút feltesznek a válogatottról! (Kemény Dénes Uszodát :)

K.Á. hozzászólása
K.Á.14694
2008.09.03. 14:10

Kedves Szerk.! Köszönöm az infót, ezt nem tudtam, így egyébként sokkal könnyebb hozzáférni, mint az általam megadott elérési úton. Az uszoda-építéssel maximálisan egyetértek, nagy bűn volt annak idején, hogy a lágymányosi uszoda tervét levették a napirendről!

V7 hozzászólása
V714693
2008.09.03. 13:38

Kedves xxxx , Mizu! Én is az újpestibe járnék, ha járhatnék?..Talán egyszer elkészül. És remélem nem horror árú belépő lesz. Akkor talán ismernénk is egymást, és megbeszélhetnénk, hogy gyűjtést rendezünk egy Új Pesti Uszodára ? Én felajánlok 10.000 Ft indulótőkének. Lenhet, talán elindul valami. Mert most kell az uszoda kérdéssel foglakozni, amíg még érdekli a közvéleményt az olimpia. Mert minden csoda három napig tart. Szerintem meg bízhatnánk a feladattal Dr. Molnár Tamást, amennyiben lenne kedve hozzá. Majd a szerkesztők megkérdezhetnék, hátha nem hal el a kezdeményezés. Úgyis visszavonul a válogatottó,l és a végzettségét, habitusát tekintve kevés alkalmasabb ember lenne nála erre a feladatra. Szponzorokat, támogatókat keresni ehhez a nemes feladathoz Neki ?való?, egy vérbeli centernek. Mizu-nak: a Sport Plusz-os cikket most olvastam, már ami fenn van belőle a neten. Nekem tetszett. Köszi

Szurkolo hozzászólása
2008.09.03. 13:16

Ha tortenetesen "Moricka" a cimlapon hozza azt is folteszi kepel a szerkezto a VLVre!!!!????szoval tetszik a felre beszeles de hat tudjuk honnan fuj a szel a kerdesre kellene valaszolni es nem indulatokat gerjeszteni velemenye se lehet mar a szurkolonak???de hat a mondas ahogy tarja ne keveredj a korpaval...

k hozzászólása
k14690
2008.09.03. 12:44

Mizu! Megneztem a neten a SportPlusz oldalat es font van az interju eleje. Erdekesnek igerkezik. En nem tudok a nyomatatott ujsaghoz hozzajutni, de szivesen elolvasnam az interjut. Nincs valami tipped hol? T. Szerkesztok! Megoldhato lenne ennek az interjunak az itteni kozlese? (Nyilvan vannak jogi korlatok, de talan par nappal a megjelenes utan pl. hozzajarulnanak a SportPlusz reszerol is). Elore is koszonom.

xxxx hozzászólása
xxxx14688
2008.09.03. 12:03

Mizu! Egyetértek veled. Én is az újpestibe járnék, mert az esik viszonylag közel...most marad a Sziget...vagy a budai oldal. És akkor még nem beszéltünk a vidéki uszikról, már ahol vannak! Nem csak az probléma, hogy nincs sportlétesítmény, hanem hogy ami van az is olyan állapotban van...és olyan árakkal dolgozik, hogy "anyám mégis miből?". Egy mozogni szerető, pályakezdő fiatalnak vagy egy többgyerekes nagycsaládnak pl. esélye sincs finanszírozni. (pl. tenisz pályabérlet+díj/óra...) Csak egy felvetés: Nem lehetne valahogy megoldani,h a multik a kezdeti adómentességért cserébe (na jó, inkább azt írom adókedvezményekért cserébe) a jövedelmük x százalékából sportcentrumokat húzzanak fel és karban is tartsák, ahhoz, hogy mondjuk megkapják az építési vagy használatbavételi engedélyt? Külföldön már szokás...és itthon is van nem egy olyan nagy pláza csoport, akelyik annak a fejében építhette fel az áruházláncát, hogy a közelben lévő úthálózatot és parkot rendbe tette. Lehet replikázni, hogy akkor nem jönnek az országba és keletebbre mennek, ahol nincsenek ilyen feltételek...és olcsóbb a munkaerő...dehát így is kivonulnak, vagy mikor lejár a határidő (adósáv) más néven újraalkulnak vagy beolvadnak... Befejeztem...nem az én dolgom itt ötleteket kreálni, ezért fizetünk jópár embert...ideje lenne, hogy megdolgozzanak a pénzükért. Úgy gondolom a vízilabdás fiúk szobrok meg márványtábla helyett inkább kapjanak egy uszodát. Oda mehet majd a tábla is.

BT hozzászólása
BT14687
2008.09.03. 11:57

A SportPlusz-os interjú URL-je. http://www.sportplusz.hu/sportplusz/sportplusz.news.page?nodeid=331 Mizu, ez a teljes cikk?

Mizu hozzászólása
Mizu14686
2008.09.03. 11:26

V7, én hallottam azt az interjút, nagyon lehangoló. Főleg az, amikor azt mondja, fel tudjuk sorolni azokat a városokat, ahol fedett uszoda van... (Az újpesti uszoda pl. egy éve van zárva...) Szerinte sokkal nagyobb a gáz, mint ami látszik, eddig elfedték az eredmények, de szerinte még a mostaniaktól sem kap észbe az állam és a sportvezetés. Nagyon szomorú dolgok ezek. Most akar a fiam elkezdeni úszni, van rá lehetőség, naponta csupán 2-3 órát kéne utaznia (Budapesten).. Remek.

Vitya hozzászólása
Vitya14685
2008.09.03. 11:24

Az illető aki magát Szurkolo-nak hívja, eléggé egyszerű ember.Még nem jött rá, hogy nincs fekete, nincs fehér, csak szürke. Még arra sem jött rá, hogy néha az "ellenség" is mond okosat. Sajnos a mai politika felhője alatt ilyen emberek nevelkednek. Ez az interjú egy kiemelkedően jó interjú, az, hogy melyik lap hozta le anno, teljesen mind1, és az is mind1, hogy milyen politikai irányultságú a lap, mivel a vízilabda szerencsére sport, aminek semmi köze a hazug politikához. Remélem, hogy a szerkesztőség legközelebb kimoderálja a hasonló, csak vitát szító, és teljesen oda nem illő hozzászólásokat. Előre is kösz.

Mizu hozzászólása
Mizu14684
2008.09.03. 11:05

"Szurkoló" nevében én kérek elnézést, a lényeglátás előtt kapcsolt ki a szürkeállomány, és vágta le a biztosítékot, sajnálatos. Egyébként nyilván Heti Választ vásárol az illető, és nem bírta észrevenni, hogy azon is a FIÚK vannak, mert MINDENKI róluk beszél. Istenem, de sokat tanulhatna ez a szűklátókörű gyerek Kiss Gergőtől, pl. Egyébként az interjú nagyon jó, és mennyire aktuális szembesítés az akkori önmagával (és mennyire igaza is volt). Sajnálatos, hogy hiába említik, hogy a teljes szöveg megtalálható a neten, nem így van. Már jeleztem nekik. Különben ajánlom a Sport Plusz-t, Csurka Gergely is készített egy szakmaibb interjút Dénessel, és egész új dolgokat megtudhatunk belőle, pl. hogy a szerbek már-már olimpia-fóbiában szenvedtek az athéni döntő miatt (amikor egy majdnem megnyert meccset buktak el). "Szurkoló"-nak nem ajánlom, mert lehet, hogy az is állami támogatású, és csak példányszámnövelésre használja a pólósokat.. A vlv.hu-nak pedig gratulálok a teljes olimpiai közvetítésért, mindent megtudhattunk a csapatról, szinte testközelből. Az EB videóinterjúiért pedig külön köszönet, látszik a lelkesedés, csak így tovább.

szerk hozzászólása
szerk14683
2008.09.03. 11:00

Kedves K.Á. A Sziluett-interjút még akkor felraktuk, http://vlv.hu/src/v/1074_Sziluett_-_beszelgetes_Kemeny_Denessel_(HirTV_2007_11_10_)/ A mai napig ez látható Kemény Dénes vlv-s oldalán, a nyitólapon. http://kemenydenes.vlv.hu/

K.Á. hozzászólása
K.Á.14682
2008.09.03. 10:37

Én sem kedvelem a lapot - finoman szólva -, de ez speciell egy jó interjú, örömmel olvastam. Főleg, hogy mostanában, a nagy siker után egészen elképesztően színvonaltalanok (nem K.D. miatt!!!) a K. Dénessel készült interjúk. Amit viszont a régiek közül még idézni lehetne, az a HírTv-ben egy egész órás interjú, szerintem az is nagyon érdekes:http://www.hirtv.net/filmek/sziluett/szilu11033a.wmv; http://www.hirtv.net/filmek/sziluett/szilu11033b.wmv

granor hozzászólása
granor14681
2008.09.03. 10:06

szurkoló, te egész egyszerűen nagyon hülye vagy, erről nem érdemes vitát nyitni, hogy egy klasszikust idézzek... de azért csak irogass bátran, bár jobb lenne, ha nem ide tennéd, hanem a saját, különbejáratú titkos naplódba, oda

V7 hozzászólása
V714680
2008.09.03. 10:06

Kedves Szerkesztők! Én csak jóindulatot feltételezve, gondolom, hogy pont azért tették fel ezt a cikket mert annyira aktuális, hogy szinte idén novemberben is készülhetett volna. Nekem tetszik, és ha ide nem kerül fel biztos nem is olvasom el. Viszont akkor már egy másik cikket is feltehetnének, amelyet az InfoRádió hírportálján olvastam. Úgy tudom partnerük az infórádió, ezért akit érdekel itt a cikk: Címe: Valóban nemzeti sport-e a "kritikus helyzetben lévő" vízilabda? http://inforadio.hu/hir/sport/hir-222702 Sok aktuális dolgot taglal a vízilabdával kapcsolatban. Idézetek a cikkből: ?A vízilabdát a lelkesedés tartja össze, ezt pedig nem lehet anyagiakban kifejezni - hangsúlyozta Földesiné Szabó Gyöngyi. Kifejtette: jobban oda kell figyelni az utánpótlásra, hiszen aki nem akar élversenyző lenni, annak nincs lehetősége sportolni, hacsak nem finanszírozza saját maga ezt a tevékenységet, és az amatőr vízilabdasportra sincs lehetőség olyan mértékben, amekkora igény lenne rá. Nincsenek létesítmények, kevés az edző, vagyis kritikus a helyzet, hiszen az olimpia után sem tudjuk kihasználni a lehetőséget, hogy a siker népszerűsíthetné a vízilabdát - mondta az egyetemi tanár, aki szerint elég csak arra gondolni, hány olyan város van, ahol nincs fedett uszoda. A póló jobb helyzetben van több más olimpiai sportágnál, amely csak négyévente kerül az érdeklődés középpontjába - tette hozzá. Szabados Gábor úgy vélekedett: az olimpiai sikereknek is köszönhetően javultak a vízilabda feltételei és körülmények is, még ha nem is látványosan, az élcsapatok működése pedig biztosított. Sokan kezdenek el pólózni, de nincs olyan tömegbázisa a sportágnak, amekkorára szükség lenne - közölte. Sok új uszodára lenne szükség, mert a mostani létesítményrendszer az utánpótlást nem tudja befogadni - mondta a sportközgazdász.? Ennyit az idézetekről, kérem tegyék fel! Kedves Szurkolo! Én sem kedvelem ezeket a lapokat, és jobban örülnék, ha azt a közpént amivel támogatják őket, inkább uszodaépítésre, sportra fordítanák! De az is látszik, hogy most sokan akarnak megélni a vízilabdások hátán. Éppen ezért kellene minden fórumon, minden olimpiai bajnoknak, edzőnek nyilatkozni, hogy kevés az uszoda, több kell az utánpótlásra. Hátha a politikai elit ígéretet tesz, és számon kérhetővé válnak az új beruházások.

BT hozzászólása
BT14679
2008.09.03. 09:10

Csak tippelek, mivel nem vagyok szerkesztő. Szerintem az interjú Kemény Dénesről szól és semmi olyasmit nem vélek kihallani belőle, ami arra utalna, hogy ki a kérdező. Így nem hiszem, hogy az interjúval van bajod. Az, hogy ez a lap közölte, az tény. Az ő tulajdonuk. Az, hogy ezen lapok címlapja van itt, az azért történhetett, mert ők hozták címlapon és - feltételezem - a szerkesztő azt kívánta jelezni, hogy "Ha olimpia a téma, akkor a Kemény-legények megkerülhetetlenek". Én pedig úgy gondolom, hogy azért tehették ők a címlapra, mert örülnek ennek a sikernek. Ők is, ahogyan oly sokan ebben az országban.

Szurkolo hozzászólása
2008.09.03. 07:46

Nagyon alavalo es sajnalatos ,hogy igy probaljak nepszerusiteni magukat olyan lapok amelyek a kozpenzbol elnek mert hitetlen, erkolcstelen magugat fentartani nem kepes meg "ilyen mediaval hatszelel se" De meg a kicsi vlv is be all a sorba mert nem eleg le irnia a lapot ha nem reklam is kell mert most aztan a ka..t is el lehet adni hiszen ez szenzacio!! En kezdetol fogva olvasom a az oldalt es nagyon faj ,hogy ezt kell latnom.Szoval az egyik arany a masik ka.. miert kell ez ide?????