FACEBOOK

Az olimpia tíz emlékezetes pillanata a Reuters szerint

Az olimpia tíz emlékezetes pillanata a Reuters szerint
hozzászólás, 2008.08.24.

A Reuters hírügynökség összegyűjtötte a vasárnap befejeződött pekingi olimpia tíz legemlékezetesebb pillanatát.

 1.: A jamaicai Usain Bolt 9.69 másodperces világrekorddal nyerte meg a 100 méteres síkfutás döntőjét a teltházas Madárfészekben. Bolt saját csúcsát (9.72) döntötte meg, ráadásul az utolsó métereket már ünnepelve, körbetekintgetve, mellét verdesve tette meg, miközben a többiek között öldöklő harc folyt a dobogós helyekért. Bolt diadala után folytatta az egyszemélyes show-t, jamaicai zászlóval a hátán a világcsúcsot jelző tábla mellett fotóztatta magát, táncolt, ugrált, meghajolt a közönség előtt, majd bemutatta az azóta híressé vált "íjász" pozíciót, amellyel minden győzelmét ünnepelte.

 2.: Az amerikai úszó, Michael Phelps önkívületi állapotban ünnepelte csapattársát, Jason Lezakot a 4x100 méteres férfi gyorsváltó döntőjében, amikor az utolsó száz méteren sikerült megelőzni a franciákat, aminek is köszönhetően később valóra válhatott Phelps álma, az úszófenomén ugyanis nyolcadik aranyérmét is megszerezte a pekingi olimpián, s ezzel megdöntötte honfitársa, Mark Spitz 1972-es hételsőséges rekordját.

 3.: Liu Hsziang (Liu Xiang), a 110 méteres gátfutás címvédője csalódottan adta fel az előfutamot Achilles-ín sérülés miatt. Liu a legnépszerűbb kínai sportoló, így több millió szurkoló számára okozott keserűséget az atléta visszalépése.

 4.: Az orosz Jelena Iszinbajeva egyszemélyes előadást tartott a Madárfészek stadionban, amikor a 91 ezer fős nézőközönség előtt 5.05 méteres teljesítménnyel megnyerte a női rúdugrást, megdöntve saját világcsúcsát.

 5.: A nyitó ünnepséggel kapcsolatban utólag derült ki, hogy néhány jelenetet számítógéppel előre megterveztek, majd fény derült arra is, hogy a bájos kínai kislány play backről énekelte az "Óda a hazáért" című dalt, mert az igazi hang tulajdonosa nem volt elég helyes ahhoz, hogy Kínát méltóképpen képviselje.

 6.: Matthias Steiner német súlyemelő a dobogó tetején a könnyeit nyelve, a 2007-ben autóbalesetben elhunyt felesége fényképét szorongatva vette át az aranyérmet.

 7.: Az amerikai Matthew Emmons érthetetlen hibája után a kínai Csiu Csien (Qiu Jian) nyerte a férfi kisöbű sportpuska 3x40 lövéses összetett számát a pekingi olimpián. Az amerikai sportlövő, aki fekvőben címvédőként ezüstérmes lett Pekingben, a döntő utolsó lövése előtt óriási előnnyel, több mint három körrel vezetett riválisai előtt, ami ezen a szinten elvileg behozhatatlan előny. Az amerikai aztán bebizonyította, hogy nem az, tizedikre ugyanis az értékelhetetlennek nevezhető 4,4 kört lőtt és még a dobogóról is leszorult.

 8.: A jamaicai Usain Bolt a 200 méteres síkfutás döntőjét is világcsúccsal (19.30 mp) nyerte meg, de ezúttal az utolsó métereken az órát nézve, minden erejét beleadta a sikerbe, s ennek köszönhetően javította meg Michael Johnson korábbi rekordját (19.32).

 9.: Rohullah Nikpai megnyerte Afganisztán első olimpiai érmét, amikor a harmadik helyen végzett tekvondóban, a férfiak 58 kg-os súlycsoportjában.

10.: Az észt Gerd Kanter úgy ünnepelte a diszkoszvetésben szerzett aranyérmét, hogy végigfutotta a 100 méteres pályát a Madárfészek stadionban és Usain Bolt "íjász" pozícióját utánozta.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking