FACEBOOK

Hétfő esti összefoglaló

Hétfő esti összefoglaló
hozzászólás, 2008.08.19.

Hétfőn megkezdték szereplésüket a pekingi olimpián a síkvízi kajak-kenusok: az első napon bemutatkozott hat magyar egység közül négy egyből a pénteki döntőbe, kettő pedig a szerdai középfutamba jutott. A férfi vízilabda-válogatott közvetlenül az elődöntőbe került, miután Kanada legyőzésével megnyerte csoportját.

Kajak-kenuban a férfiak 1000 m-en szálltak vízre: a kenu egyesek között versenyző Vajda Attila, valamint a hozzá hasonlóan aranyéremért érkezett Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó győzelemmel, a Sík Márton, Beé István, Vereckei Ákos, Bozsik Gábor kajakos kvartett pedig egy második hellyel zárta az előfutamos napot, így mindhárom egység megspórolta magának a középfutamot, azaz egyből a legjobb kilenc közé került. 

Benkő Zoltánnak (K-1) reálisan nem volt esélye az első helyre, s az ezzel járó egyenes ági döntőbejutás kiharcolására, második lett, így ő szerdán javíthat, csakúgy, mint a Kozmann György, Kiss Tamás kenukettes, amely negyedikként zárt. Kozmann eredetileg Kolonics Györggyel indult volna a játékokon, kettősük mindkét távon dobogóesélyesnek számított, a legendás, kétszeres ötkarikás bajnok társ azonban július 15-én, edzés közben elhunyt. 

Az 500 m-en versenyző nők számára a négyesek küzdelmével kezdődött meg az olimpia, s az előfutam nem okozott gondot a végső győzelemre törő Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Janics Natasa összetételű magyar egységnek, amely magabiztosan utasította maga mögé ellenfeleit, így már készülhet a fináléra. A másik futamot a nagy rivális németek nyerték. A legendás Birgit Fischer unokahúga, Fanny Fischer által sztrókolt hajó 1:33.912, a magyar pedig 1:34.321 perc alatt teljesítette a távot.

Kiss Dániel 110 m gáton idei legjobbját futva (13.61 mp) futamharmadikként bekerült a 32-es középdöntőbe. A kalapácsvető Orbán Éva 65,41 méterrel kiesett, miután nem dobta meg a fináléba kerüléshez szükséges szintet (71,50 m).

A triatlonos Szabó Zita némileg elmaradva a várakozástól, 38. lett.

Berecz Zsombor a 30. helyen zárta a Laser hajóosztály vitorlásversenyét, míg a szörfös Gádorfalvi Áron a 19., Detre Diána pedig a 23. az utolsó futam előtt. 

A nap egyik fontos eseménye, hogy a 110 m gáton címvédő és világbajnok Liu Hsziang (Liu Xiang) - a kínaiak egyik nemzeti hőse - sérülés miatt nem tudta vállalni a szereplést.

A címvédő orosz Jelena Iszinbajeva 5,05 méteres világcsúccsal nyerte a női rúdugrást: az orosz sztár saját, július 29-en Monte-Carlóban elért 5,04 méteres rekordját adta át a múltnak.

Az éremtáblázatot a házigazda kínaiak vezetik 39 aranyéremmel, az amerikaiak 22, a britek pedig 12 első helyet harcoltak ki eddig Pekingben.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking