FACEBOOK

Schmitt szerint az alulfinanszírozottság térdre kényszerítette a sportot - kormányzati reagálás

Schmitt szerint az alulfinanszírozottság térdre kényszerítette a sportot - kormányzati reagálás
hozzászólás, 2008.08.18.

Schmitt Pál szerint az általa jósolt 18 éremből hat már elveszett, de a pekingi olimpia második félidejében még szép eredményeket érhet el a jelenleg 4 ezüsttel és 1 bronzzal álló magyar csapat. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke úgy véli, hosszú távon az alulfinanszírozottság térdre kényszerítette a sportot.

Schmitt Pál erről az MTI-nek beszélt, a játékok utolsó hetének kezdetén tett értékelésében.

"Az én számításaim szerint a vívóknak öt érmet, közte egy aranyat kellett volna szerezniük, ők maguk is ennyit ígértek. A cselgáncsosoktól is vártam a korábbi eredmények alapján szebb helyezéseket. Öt olyan momentum volt eddig, amikor egy találaton vagy apróságon múlt a jobb eredmény - nyilatkozott a MOB-elnök. - Annyiban csalódott vagyok, hogy sok elmulasztott apró lehetőségünk volt, amelyet nem tudtunk megragadni. Most egy arannyal és kilenc éremmel kellene állnunk. Én a hatos számaimat, hogy minden éremből ennyit várok, megalapozott számítások alapján hoztam nyilvánosságra, s nem a vágyaim kivetítése volt. De a 18 éremből hatot már végképp leírhatunk."

Arra a kérdésre, miszerint mennyire az anyagiak határozzák meg a sikeres szereplést, Schmitt azt mondta, a kormány részéről ez csak pénzkérdés.

"Talán mi vagyunk az egyetlen európai ország, amely költségvetésének alig 0,2 százalékát fordítja az egészséges életmódra és a sportra. Általában 1 százalék felett van az előirányzat, a nálunkénál lényegesen nagyobb költségvetésekből. Ha van pénz, akkor nem külföldön dolgoznak a magyar edzők, akkor van sporttudomány, van magyar sportegészségügy, akkor az iskolai testnevelés sokkal magasabb szinten van. Ha van pénz, akkor a hazai sportlétesítmények nem olyanok, amilyenek, s van akkreditált doppinglaboratórium. A kormány egyet tehet, hogy elhatározza, ezeket a dolgokat a jövőben a mostaninál nagyságrendekkel magasabb szinten finanszírozza. Még rendelkezésre áll a szaktudás, hogy visszaállítsuk a sport presztízsét. Amíg Magyarországon tíz gyerekből hat nem sportol rendszeresen, hetente legalább három alkalommal, amíg 25 százalékuk elhízott, amíg nem használjuk ki a sportban lévő fantasztikus lehetőségeket a fiatalok nevelésére, addig az éremvadászat is illuzórikusnak tűnik. A kormány részéről már voltak aggasztó előjelek, megszüntették a sportminisztériumot, szakállamtitkárságra fokozták le a sportirányítást, ma már valahol a belügyminisztérium néhány szobájában szervezik a magyar sportot, ami sem egy sportnemzetre, sem egy sportoló nemzetre nem jellemző. Amikor 220 versenyző helyett csak 170 tudott kvalifikálni, az már komoly jelzése volt az alulfinanszírozásnak, amely hosszú távon térdre kényszerítette a sportot. Nagyon remélem, hogy a magyar sportnak lesz egy Peking előtti, s egy Peking utáni időszaka."

Schmitt hozzátette, örült neki, hogy Gyurcsány Ferenc is ellátogatott az olimpiára, mert a miniszterelnök így megtapasztalhatta, hol tart a világ sportja Magyarországhoz képest.

"Azért örültem a miniszterelnök jelenlétének, mert így látta, hogy milyen sportlétesítmények vannak, milyen körülmények között készülnek más országok, milyen színvonalú versenyek és kiegyensúlyozott mezőnyök vannak, s milyen nehéz akár csak a döntőbe bejutni. Remélem, hogy elgondolkozik ezen. Az államnak 75 milliárd forint bevétele van a sportból, s mindösszesen, az önkormányzatokat, mindent beleértve 60 milliárdot fordít rá. Felteszem a kérdést, akkor ki támogat kicsodát?"

A MOB-elnök elmondta, személyesen leginkább buzdítással, egy-egy emberi szóval tud segíteni a versenyzőknek.

"A MOB-nak a körülmények rendjére kell vigyáznia, az olimpiai faluval kapcsolatos szerteágazó szervezési feladatra, a fegyelemre, a magas rangú látogatásokra, sportvezetők és szponzorok kiszolgálására, a szervezőbizottsággal és a magyar sajtóval történő kapcsolattartásra, sportdiplomáciai és protokollügyekre. Továbbá arra, hogy a versenyzők győzelem és vereség esetén is megfelelő emberi szót kapjanak. Én nem leszek sem ideges, sem kiábrándult, tegnap is odamentem a női kézisekhez a Dél-Koreától elszenvedett vereség után, s megpusziltam őket, megfogtam a kezüket, mert sportember vagyok, tudom, mennyit számít egy érintés, egy bíztatás. A kajakosokhoz is megyek és bíztatom őket, emlékeztetve ígéretükre, hogy a tragikus hirtelenséggel távozott Kolonics Györgyért, bajnoktársukért is húznak. A szakmai munka azonban a szövetségi kapitányok kezében van."

Schmitt Pál az utolsó héten még szép eredményekben bízik.

"Remélem, hogy a hátralévő versenyzőink részben hozzák magukat, részben csodát csinálnak. Két vízilabda-együttesünk eddig nagyszerűen teljesített, s nagy tisztelettel vagyok az itt lévő több száz magyar szurkoló iránt, akik idáig követték a csapatokat. Bízom benne, hogy az olimpia második félidejében még sok örömet okozunk a hazaiaknak."


A kormány arra kéri a sportvezetőket, hogy az olimpia végig kizárólag a sportolók eredményes versenyzését tartsák szem előtt - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő hétfőn az MTI-vel.

A kormány arra kér minden nyilatkozó sportvezetőt és sportdiplomatát, hogy a versenyek lezárultáig kizárólag a sportolók eredményes versenyzését tartsák szem előtt, és ezért tegyenek meg mindent, ne pedig a felelősség áthárításával, és helyenként sportszerűtlen vádaskodással foglalkozzanak - mondta a szóvivő.  

Budai Bernadett szerint különösen fontos ez azoknak a sportdiplomatáknak az esetében, akiknek kötelessége a magyar olimpikonok sikeres szereplésének elősegítése még akkor is, ha közben politikai szerepet vállalnak.

"Ne engedjük, hogy az ilyen nyilatkozatok demoralizálják a még versenyző csapatokat" - fogalmazott a szóvivő.

(MTI)

4 régi hozzászólás

galgo hozzászólása
galgo13773
2008.08.22. 14:57

Jó a sportdiplomáciánk. Ezért vajon ki a felelős, csak nem a Csínom Palkó?

t hozzászólása
t13536
2008.08.21. 20:51

Hűűűűűűűűűűűűű! Mennyi fej fog hullani ezután az olimpia után. Svájciak nevetnek a szemünkbe, hogy hohy állunk... Szégyen!

B (régi) hozzászólása
2008.08.21. 10:36

Makány Mártának hívják a tervezőt, aki valamit nyilván nagyon tudhat. Nekem olyan benyomásom volt a női versenyzők ruhájáról, mintha frissen érkeztek volna egy késeléssel végződő kocsmai verekedésből. A témához csak annyit, hogy több esetben is egy-két tussal kikapni vívásban szerintem nem pénz kérdése. Mint ahogy az sem, hogy csúnya személyes ellentét feszítette a női tőrözők csapatát. Ha valamivel, hát a hazai vívás belső viszonyaival igazán tisztában lehetne az egykori olimpikon vívó EP képviselő úr.

Többen New Yorkból hozzászólása
2008.08.20. 06:33

Izgatottan néztük az olimpia megnyitóját, s persze vártuk a magyar csapatot. Amikor megláttuk a ruhájukat, mindenki felhördült! Ilyen ízléstelen, csicsás ruhában egyetlen csapat sem vonult fel, még azok sem, akiknek hazájában az öltözködésben dívnak a harsány színek! Szégyelltük magunkat, hogy ilyen ruhába öltöztették az élsportolóinkat! De valaki biztos nagy pénzt markolt fel érte! Mert valakinek a valakije. De attól ízlése még egy szemernyi sincs!