FACEBOOK

A várakozások és a realitás

A várakozások és a realitás
hozzászólás, 2008.08.17.

A pekingi olimpia utolsó hete előtt már szinte biztosra vehető, hogy nem valósul meg a sportági szövetségek 2007-es összesítése alapján várt 11-12 magyar aranyérem, s túlzónak bizonyultak a közvélemény-kutatók által 8-10 első helyet rögzített szurkolói remények is. Ugyancsak bravúr kellene Schmitt Pál MOB-elnök háromszor hat és még inkább Gyenesei István sportot felügyelő önkormányzati miniszter háromszor hét érmes várakozásának részbeni teljesüléséhez.

A Magyar Olimpiai Bizottság tavaly áprilisi közgyűlésén kiderült, a sportági szövetségek elvárásai összességében 22-24 éremben, közte 11-12 aranyban, valamint 196-233 olimpiai pontban testesültek meg. Igaz, akkor még 234-258 sportoló indulásáról volt szó, amiből 171 realizálódott. Kilenc sportág - atlétika, birkózás, cselgáncs, evezés, kajak-kenu, öttusa, úszás, vízilabda és vívás - számolt aranyéremmel, közülük a kajak-kenu többel is. A már akkor erősen optimistának tartott elképzelésekkel kapcsolatban Schmitt Pál elnök és Kamuti Jenő főtitkár is jelezte, az elvárások körülbelül fele szokott realizálódni. Ami az eddigi valóságot illeti: a cselgáncs és az evezés érem nélkül maradt, az úszás három, a birkózás egy ezüstöt, a vívás egy bronzot szállított. A csapat mindössze öt medálnál tart nyolc versenynap után - ezzel egyébként az arany nélkül álló országok között a legeredményesebb.

Schmitt Pál a sikertelen kezdet után úgy nyilatkozat, már csak öt aranyat tart megszerezhetőnek.

Gyenesei István a háromszor hetes elképzelése mellett jelezte, nem csodálkozna akkor sem, ha a csapat 3 vagy 13 első helyet gyűjtene be.

A közvélemény-kutatók szerint a magyar lakosság 7, illetve 8 arannyal, s összesen 21 éremmel számolt a játékok előtt.

Érem, így arany, már csak négy sportágtól képzelhető el, ez az atlétika, a kajak-kenu, a vízilabda és az öttusa.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking