FACEBOOK

Megérkezett az olimpiai láng Pekingbe

Megérkezett az olimpiai láng Pekingbe
hozzászólás, 2008.08.06.

Két nappal a XXIX. nyári olimpiai játékok kezdete előtt szerdán megérkezett Pekingbe az olimpiai láng. A stafétát máris megzavarta néhány Tibet-párti tüntető.

A fáklyavivő váltó első tagja, Kína első űrhajósa, Jang Li-vej (Yang Liwei) volt a Tienanmen téren, majd az ő kezéből Jao Ming (Yao Ming), az észak-amerikai profi kosárlabda csúcsbajnokság, az NBA kínai világsztárja vette át a fáklyát.

A pekingi nemzeti stadion közelében a rendőrség őrizetbe vett négy külföldit, három férfit és egy nőt, akik "Szabad Tibet" feliratú, angol nyelvű transzparenst bontottak ki egy villanypóznára felmászva. Az egész akció 12 percig tartott. A kínai hírügynökség nem közölte a tüntetők nemzetiségét, csupán az derült ki róluk, hogy turistavízummal érkeztek Kínába.

Az olimpiai lángot világkörüli útja során már néhány európai és amerikai nagyvárosban inzultus érte, mert sokan tiltakoztak amiatt, hogy a kínai hatóságok a tavasz elején levertek egy tibeti megmozdulást.

Csütörtökön a fáklya még egy rövid időre elhagyja Pekinget, mert elviszik a fővárostól mintegy 100 kilométerre nyugatra lévő kínai Nagy Falhoz. Pénteken, a megnyitó napján azonban már végleg visszatér a Pekingbe.Egyelőre mindenfelől útakadályok zárják el a kíváncsi szemek elől Pekingben az olimpiai park két legmegkapóbb létesítményét, a "Madárfészeknek" nevezett Nemzeti Stadiont, valamint az úszóversenyeknek otthont adó "Vizes kockát".

Két nappal a nyitóünnepség előtt a fő helyszínek tőszomszédságában található sajtóközpontban (MPC) már nagyüzem van, ám a környező sugárutak rendre kordonokban, sorompókban és posztoló őrökben végződnek. Így csak néhány száz méterről lehet gyönyörködni a nyári játékok két impozáns jelképében, amelyek ennek következtében alig látszanak szabad szemmel.

A kivehetetlenség oka mindenekelőtt az elképesztő páratartalom, amely valóságos búrát von a 17 milliós metropolisz fölé. A légkondicionált épületekből kilépve szinte mellbevágó a 35 fokos kánikula, ez azonban nem párosul verőfényes viszonyokkal, mivel a napból - melyben nyugodtan bele lehet nézni - általában csak egy halvány, fakósárga folt látszik. A fülledt szürkeség legfeljebb 200 méteres látótávolságot tesz lehetővé, a távolabbi épületeknek már éppen csak a sziluettje vehető ki.

A környék minden sarkán, megállójában és bejáratánál biztonságiak és katonák állnak, utóbbiak időnként látványos menetgyakorlatokkal vonzzák magukra a tekinteteket. A 33 emeletes felhőkarcolókból álló médiafaluban is általános jelenség egy-egy masírozó egyenruhás osztag, ám még feltűnőbb a fehér ötkarikás pólókban büszkén feszítő önkéntesek száma. A szervezők alaposan túlbiztosították magukat tizen- és huszonéves fiatalokkal, akik ezrével mosolyognak szolgálatkészen mindenütt. Az MPC bankjában például hárman végzik el a sorszámletépés és -átadás felelősségteljes feladatát, amelyre az ügyfelek amúgy saját maguk is képesek lennének...

(MTI)