FACEBOOK

Gyenesei 21 érmet remél

Gyenesei 21 érmet remél
hozzászólás, 2008.08.06.

Gyenesei István nem elsősorban érmekben gondolkozik a pekingi olimpiát illetően, mégis ráígér Schmitt Pál három hatosára, s mindegyik dobogós helyből hetet remél. A sportot felügyelő önkormányzati miniszter nem csak hivatalból szurkol a pénteken kezdődő ötkarikás játékokon, de öttusázó Leila lánya révén apaként is érdekelt lesz.

"Jó lenne, ha sikerülne megőrizni az Athénban elért 13. helyünket az éremtáblázaton, úgy hogy minél több sportág szállítsa az érmeket" - mondta az MTI-nek Gyenesei István, aki augusztus 6-tól 11-ig, majd 18-tól 24-ig tartózkodik Pekingben. "Annak nem örülnék, ha egy sportág nyerne például 12 aranyat, a többi semmit. Ugyanakkor egy tizedik hely is lehet értékes, egyes sportágakban, vívásban vagy öttusában, annyira kiegyenlített a mezőny. Összességében mindegyik éremből hetet várok, a hét egy misztikus szám, a 21 pedig szintén."

A miniszter szerint a vendéglátók várható kiugró teljesítménye a magyar eredményeket is befolyásolhatja.

"Nem tudjuk, Kína mivel rukkol elő, a magyar sportágakban vesz-e el helyezéseket, pontokat tőlünk, vagy olyan számokban, ahol nem vagyunk érdekeltek, ennek függvényében előrébb vagy hátrébb juthatunk a nemzetek versenyében. Nem lepődnék meg, ha csak 3 aranyat nyernénk, de akkor sem, ha 13-at, mindkét teljesítmény benne van a csapatban."

A doppingmentes felkészülésről Gyenesei úgy vélekedett, hogy az állam és a Magyar Olimpiai Bizottság is különös elővigyázatossággal járt el.

"Az ördög persze nem alszik, de igyekeztünk minden lehetségest megtenni, a vizsgálatok száma, a sportolók felkészítése, az ellenőrzés szigorúsága és korrektsége nagyságrendekkel más volt, mint négy évvel ezelőtt. Hosszútávon azonban nem lehet csak úgymond rendőri módszerekkel kordában tartani a doppingot, meg kell adni a sportolóknak azt a sporttudományos, egészségügyi hátteret, amellyel sikerrel vehetik fel a versenyt riválisaikkal."

A Peking utáni időszakra tekintve is ezt tartja az egyik legfontosabb kérdésnek Gyenesei István, aki szeretné, ha az idén a sportra fordított 14,3 milliárd forint jövőre nem csökkenne. 

"Elvileg ez az összeg az olimpiai felkészülésre fordított 3 milliárddal kevesebb lehet, de ha ugyanennyi marad, el tudunk különíteni például az edzők jutalmazására, jelenleg az ő megbecsülésük alatta marad a vártnak. Számítások szerint 100-140 milliárd folyik be a sportba, a ráfordított pénz így ennek tizede. Pedig nélkülük a versenyzők tehetsége kevés lenne. Változtatni kell a sport hátterén, mivel ma az önkormányzatok jelentik a mecenatúra döntő hányadát, a világon inkább a gazdaság működteti a sportot. És persze javítani kell a létesítményhelyzeten."

A magyar sportban még nem volt példa arra, hogy a regnáló elsőszámú állami sportvezető gyermeke olimpikon legyen - Gyenesei István kinevezése viszont egybeesett azzal, hogy a téli játékokon sífutásban indult lánya öttusában világbajnoki hatodik helyének köszönhetően részvételi jogot szerzett.

"Az olimpiai szereplés nem várt, komoly fegyvertény. Tisztes eredménynek számítana, ha Leila a 36-os mezőny első felében végezne, s madarat lehetne fogatni velem, amennyiben az első tíz közé kerülne."

(MTI)